Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key Constant Rates of Change

Refer to our Texas Go Math Grade 7 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key Constant Rates of Change.

Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key Constant Rates of Change

Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Explore Activity Answer Key

A giant tortoise moves at a slow but steady pace. It takes the giant tortoise 3 seconds to travel 10.5 inches.
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 1

A. Use the bar diagram to help you determine how many inches a tortoise travels in 1 second. What operation did you use to find the answer?
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 2

B. Complete the table.
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 3

C. For each column of the table, find the distance and the time. Write each fraction as a decimal. Put distance in the numerator and time in the denominator.
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 4

D. What do you notice about the decimal forms of the fractions?

E. Conjecture How do you think the distance a tortoise travels is related to the time?

Reflect

Question 1.
Suppose the tortoise travels for 12 seconds. Explain how you could find the distance the tortoise travels.
Answer:
We could simply multiply the tortoise unit rate of inches per second by 12.

Go Math Grade 7 Pdf Lesson 2.2 Constant Rate of Change Answer Key Question 2.
How would you describe the rate of speed at which a tortoise travels?
Answer:
We would describe it with a rate of inches per second.

Your Turn

Question 3.
The table shows the distance Allison drove on one day of her vacation. Is the relationship between the distance and the time a proportional relationship? Did she drive at a constant speed? Explain.
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 5
Answer:
Write the rates.
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 12
We can stop here, and see that the rates are different. Thus, she did not drive at a constant speed.

Question 4.
For a school field trip, there must be 1 adult to accompany 12 students, 3 adults to accompany 36 students, and 5 adults to accompany 60 students. Show that the relationship between the number of adults and the number of students is a proportional relationship. Then write an equation for the relationship.
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 6
Answer:
Write the rates.
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 13
The rates are equaL They are constant so the relationship is proportional
Let x represent the number of students.
Let y represent the number of adults.
The equation for the relationship is:
y = \(\frac{x}{12}\)

Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Guided Practice Answer Key

Question 1.
Based on the information in the table, is the relationship between time and the number of words typed a proportional relationship? (Explore Activity and Example 1)
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 7
Answer:
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 14
The relationship is proportional.

Constant Rates of Change 3

Find the constant of proportionality k. Then write an equation for the relationship between x and y. (Example 2)

Question 2.
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 8
Answer:
\(\frac{y}{x}\) : = \(\frac{10}{2}\) = 5 ; \(\frac{30}{6}\) = 5 ; \(\frac{40}{8}\) = 5
k = 5
Equation: y = 5x
k = 5, y = 5x

Go Math Answer Key Grade 7 Lesson 2.2 Question 3.
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 9
Answer:
\(\frac{x}{y}\) : = \(\frac{8}{2}\) = 4 ; \(\frac{16}{4}\) = 4 ; \(\frac{24}{6}\) = 4 ; \(\frac{32}{8}\) = 4
k = 4
Equation: x = 4y
k = 4, x = 4y

Constant Rates of Change 2

Essential Question Check-In

Question 4.
How can you represent a proportional relationship using an equation?
Answer:
We represent the proportional relationship using a constant that is a ratio of two variables.

Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Independent Practice Answer Key

Information on three car-rental companies is given.
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 10
Question 5.
Write an equation that gives the cost y of renting a car for x days from Rent-All. _______________
Answer:
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 15
y = 18.5x

Question 6.
What is the cost per day of renting a car from A-1? ___________
Answer:
If the cost for half a day is equal to $10.99, then the cost per day is 2 times greater:
$10.99 × 2 = $21.98 per day

Constant Rate of Change Answer Key Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Question 7.
Analyze Relationships Which company offers the best deal? Why?
Answer:
Rent-all offers the best deal, because it’s price of car rental per day is the lowest.

Question 8.
Critique Reasoning A skydiver jumps out of an airplane. After 0.8 seconds, she has fallen 100 feet. After 3.1 seconds, she had fallen 500 feet. Imtiaz says that the skydiver should fall about 187.5 feet in 1.5 seconds. Is his answer reasonable? Explain.
Answer:
\(\frac{\text { Distance(feet) }}{\text { Time(seconds) }}: \frac{100}{0.8}=125 \quad \frac{500}{3.1}=161.3 \quad \frac{187.5}{1.5}=125\)
Emtiaz’s answer is not reasonable because the longer the skydiver falls, the faster he should be. So, he should have taken into consideration a constant somewhere between first and second, not the first.

Steven earns extra money babysitting. He charges $31.25 for 5 hours and $50 for 8 hours.

Question 9.
Explain why the relationship between how much Steven charges and time is a proportional relationship.
Answer:
\(\frac{\text { Price }(\$)}{\text { Time(hours) }}: \quad \frac{31.25}{5}=6.25 \quad \frac{50}{8}=6.25\)
The relationship is proportional because the price per hour in both cases is equal.

Question 10.
Interpret the Answer Explain what the constant rate of change means in the context.
Answer:
The constant rate of change represents the price per hour.

Go Math Grade 5 Lesson 2.2 Answer Key Constant Rate of Change Question 11.
Write an equation to represent the relationship. Tell what the variables represent.
Answer:
x = Time (hours)
y = Price ($)
y = 6.25x

Question 12.
How much would Steven charge for 3 hours?
Answer:
Multiply unit rate of price per hour by 3:
3 × 6.25 = $18.75
Steven would charge $18.75 for 3 hours.

A submarine dives 300 feet every 2 minutes, and 6,750 feet every 45 minutes.

Question 13.
Find the constant rate at which the submarine dives, Give your answer in feet per minute and in feet per hour.
Answer:
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 16
Submarine dives 150 feet per minute or 9000 feet per hour.

Question 14.
Let x represent the time of the dive. Let y represent the depth of the submarine. Write an equation for the proportional relationship using the rate in feet per minute.
Answer:
y = 150x

Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key Question 15.
Draw Conclusions If you wanted to find the depth of a submarine during a dive, would it be more reasonable to use an equation with the rate in feet per minute or feet per hour? Explain your reasoning.
Answer:
It all depends what is more comfortable to use.
E.g.
If we want to know where the submarine is after 3 hours, we would use feet per hour.
If we want to know where the submarine is after 38 minutes, we would use feet per minute.

H.O.T. Focus On Higher Order Thinking

Question 16.
Make a Conjecture There is a proportional relationship between your distance from a thunderstorm and the time from when you see lightning to when you hear thunder. If there are 9 seconds between lightning and thunder, the storm is about 3 kilometers away. If you double the amount of time between lightning and thunder, do you think the distance in kilometers also doubles? Justify your reasoning.
Answer:
Yes, the distance in kilometers doubles. The relationship is proportional. Thus, when you double the amount of time between lightning and thunder, the distance in kilometers double.

Go Math 7th Grade Lesson 2.2 Constant Rate of Change Question 17.
Communicate Mathematical Ideas A store sells 3 ears of corn for $1. They round prices to the nearest cent as shown in the table. Tell whether you would describe the relationship between cost and number of ears of corn as a proportional relationship. Justify your answer.
Texas Go Math Grade 7 Lesson 2.2 Answer Key 11
Answer:
I would not represent it as a proportional relationship, because the constant is not equal. There is a slight difference.
\(\frac{0.33}{1}\) = 0.33 \(\frac{0.67}{2}\) = 0.335
0.33 ≠ 0.335

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top