Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key

Refer to our Texas Go Math Grade 6 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key.

Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key

Texas Go Math Grade 7 Unit 1 Exercises Answer Key

Question 1.
Graph each number on the number line.
7, – 2, 5, 1, – 1
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 1
Answer:
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 16

Write the opposite of each number.

Question 2.
8 ___________
Answer:
The opposite of a number is the number on the other side of the 0 number line, and the same distance from 0.
Opposite of 8 is – 8

Go Math 6th Grade Math Unit 1 Study Guide Answer Key Question 3.
– 3 ___________
Answer:
The opposite of a number is the number on the other side of 0 on the number tine and the same distance from 0.
Opposite of – 3 is 3.

List the numbers from the greatest of each number.

Question 4.
4, 0, – 2, 3 ___________
Answer:
Number – 2 is less than 0 which is less than 3 which is less than 4.
Therefore, we list them as: – 2, 0, 3, 4

Question 5.
– 3, – 5, 2, – 2 ___________
Answer:
Number – 5 is less than – 3 which is less than – 2 which is less than 2
Therefore, we list them as: – 5, – 3, – 2, 2

Use a number line to help you compare the numbers. Use < or >.

Question 6.
4 _________ 1
Answer:
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 17

It is clear that 1 is less than 4.
So, we can write: 1 < 4

Question 7.
– 2 _________ 2
Answer:
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 18

It is clear that – 2 is less than 2.
So, we can write: – 2 < 2

Question 8.
– 3 _________ – 5
Answer:
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 19

It is clear that – 3 is less than – 5.
So, we can write: – 3 > – 5

Unit 1 Study Guide Answer Key Go Math Grade 6 Question 9.
– 7 _________ 2
Answer:
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 20

It is clear that – 7 is less than 2.
So, we can write: – 7 < 2

Find each absolute value.

Question 10.
|6| _________
Answer:
Absolute value of some number is its distance from 0 on the number line!
Therefore, we know:
|6| = 6

Question 11.
|- 2| _________
Answer:
Absolute value of some number is its distance from 0 on the number line!
Therefore, we know
|- 2| = 2

Texas Go Math Grade 7 Unit 2 Exercises Answer Key

Classify each number by indicating in which set or sets it belongs.

Question 1.
8
Answer:
Number 8 is positive Whole number.
Therefore, it belongs to set of Whole numbers, Integers and Rational numbers!

Question 2.
0.25
Answer:
Number 0.25 is Rational number.
Therefore, it belongs to set of Rational numbers!

Find the absolute value of each rational number.

Question 3.
|3.7| _______________
Answer:
Absolute value of some number is its distance from 0 on the number line!
Therefore, we know
|3.7| = 3.7

Question 4.
|- \(\frac{2}{3}\)|
Answer:
Absolute value of some number is its distance from 0 on the number line!
Therefore, we know
|- \(\frac{2}{3}\)| = \(\frac{2}{3}\)

Graph each set of numbers on the number line and order the numbers from greatest to least.

Question 5.
– 0.5, – 1, –\(\frac{1}{4}\), 0
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 2
Answer:
Firstly, we transform fractions into decimals!
–\(\frac{1}{4}\) = – 0.25

Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 21

Now we can say that:
Number 0 is greater than – 0.25 which is greater than – 0.5 which is greater than – 1.

Division:
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 22

Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Performance Task Answer Key

Question 1.
CAPEEPS IN MATH Climatologist Each year a tree is alive, it adds a layer of growth, called a tree ring, between its core and its bark. A climatologist measures the width of tree rings of a particular tree for different years:
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 3
The average temperature during the growing season is directly related to the width of the ring, with a greater width corresponding to a higher average temperature.

a. List the years in order of increasing ring width.
Answer:
Here. we want to order years based on va1ue given below, from least increase to greatest increase!
Firstly, we get all fractions to have common denominator which, in this case, will be 100.
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 23
Now, we compare numerators 53, 58, 56, 60, 65
Number 53 is less than 56 which is less than 58 which is less than 60 which is less than 65.
So, we can write them us:
35 < 56 < 58 < 60 < 65
Final thing to do ¡s to return numbers into given formats and write solution
\(\frac{53}{100}<\frac{14}{25}<\frac{29}{50}<\frac{3}{5}<\frac{13}{20}\)
Now, we want to write years corresponding to width of ring in increasing order:
1920, 1900, 1910, 1940, 1930

b. Which year was hottest? How do you know?
Answer:
Hottest year, by previous calculations was 1930
we can say that because we know that 1930, the width of ring was greatest!

c. Which year was coldest? How do you know?
Answer:
Coldest year, by previous calculations, was 1920
We can say that because we know that in 1920, the width of the ring was the least

Multiplication: You can do it by yourselves as an exercise!

Unit 1 Review Answer Key Go Math Grade 6 Question 2.
A parking garage has floors above and below ground level. For a scavenger hunt, Gaia’s friends are given a list of objects they need to find on the third and fourth level below ground, the first and fourth levels above ground, and ground level.

a. If ground level is 0 and the first level above ground is 1, which integers can you use to represent the other levels where objects are hidden? Explain your reasoning.
Answer:
As we know that the ground level is labeled as 0 and that the first level above ground is labeled as 1, we can conclude that the third level below ground is labeled as – 3,
fourth level below ground is Labeled as – 4 and the fourth level above ground is labeled as 4.
Our reasoning is quite simple here, we present levels below ground as negative integers, and levels above ground as positive integers

b. Graph the set of numbers on the number line.
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 4
Answer:
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 24

c. Gala wants to start at the lowest level and work her way up. List the levels in the order that Gala will search them.
Answer:
As we can see on the number line above, Gaia will have to search levels in order.
– 4, – 3, 0, 1, 4
Note that reading our number line from left to right allows us to order numbers from least to greatest.

d. If she takes the stairs, how many flights of stairs will she have to climb? How do you know?
Answer:
As we can see on the number line above, lowest level is 4
If she take the stairs, she will have to pass some levels that she won’t search.
If she starts at lowest level – 4, then she will have to climb 4 flights of stairs in order to get to ground Level 0.
Also, after she reaches 0 level she still has 4 flights of stairs to climb till fourth level above ground!
ALtogether, she has to climb:
4 + 4 = 8 flights of stairs!
We can also observe this using absolute value, as we are speaking about distance, 4 levels means 4 flights of stairs, so it doesn’t matter whether we are above/below ground, we are crossing same distance.

Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Mixed Review Answer Key

Selected Response

Question 1.
What is the opposite of – 9?
(A) 9
(B) –\(\frac{1}{9}\)
(C) 0
(D) \(\frac{1}{9}\)
Answer:
(A) 9

Explaination:
The opposite of a number ¡s the number on the other side of 0 number line, and the same distance from 0.
Opposite of – 9 is 9.

Question 2.
Kyle is currently 60 feet above sea level. Which correctly describes the opposite of Kyle’s elevation?
(A) 60 feet below sea level
(B) 60 feet above sea level
(C) 6 feet below sea level
(D) At sea level
Answer:
(A) 60 feet below sea level

Explaination:
The opposite of a number is the number on the other side of 0 number tine, and the same distance from 0. We can use this statement in our case!
As kyle is 60 feet above sea level, opposite of his elevation would be: 60 feet below sea level!

6th Grade Math Unit 1 Review Test Answer Key Question 3.
What is the absolute value of 27?
(A) – 27
(B) 0
(C) 3
(D) 27
Answer:
(D) 27

Explaination:
Absolute value of some number is its distance from 0 in the number line.
|27| = 27

Question 4.
In Albany it is – 4°F, in Chicago it is – 14°F, in Minneapolis it is – 11°F, and in Toronto it is – 13°F. In which city is it the coldest?
(A) Albany
(B) Chicago
(C) Minneapolis
(D) Toronto
Answer:
(B) Chicago

Explaination:
Here, we will compare given temperature to find out, which is lowest.
When we find lowest temperature, we will know which city is the oldest!

Temperature of – 4°F is greater than – 1°F which is greater than – 13°F which is greater than – 14°F.
Now, we can concLude that the lowest temperature is -14°F.
That temperature is measured in Chicago.
So, coldest is in Chicago.

Question 5.
Which shows the integers in order from greatest to least?
(A) 18, 4, 3, – 2, – 15
(B) – 2, 3, 4, – 15, 18
(C) – 15, – 2, 3, 4, 18
(D) 18, – 15, 4, 3, 2
Answer:
(A) 18, 4, 3, – 2, – 15

Explaination:
We have integers 18, 4, 3, – 2, – 15 given!
We want to order them from greatest to least.

Number 18 is greater than 4 which is greater than 3 which is greater than – 2 which is greater than – 15.
Therefore, we can write:
18 > 4 > 3 > – 2 > – 15
Order from greatest to least is: 18, 4, 3, – 2, – 15.

Question 6.
Joanna split three pitchers of water equally among her eight plants. What fraction of a pitcher did each plant get?
(A) \(\frac{1}{8}\) of a pitcher
(B) \(\frac{1}{3}\) of a pitcher
(C) \(\frac{3}{8}\) of a pitcher
(D) \(\frac{8}{3}\) of a pitcher
Answer:
(C) \(\frac{3}{8}\) of a pitcher

Explaination:
It is obvious that we want to write a fraction including 3 as a numerator and 8 as a denominator.
This is how it looks: \(\frac{3}{8}\)

Question 7.
Which set or sets does the number – 22 belong to?
(A) Whole numbers only
(B) Rational numbers only
(C) Integers and rational numbers only
(D) Whole numbers, integers, and rational numbers
Answer:
(C) Integers and rational numbers only

Explaination:
Number – 22 is opposite of Whole number 22, therefore is belongs to set of Integers.
As Rational numbers include set of Integers, therefore it also belongs to set of Rational numbers.

Question 8.
Carlos swam to the bottom of a pool that is 12 feet deep. What is the opposite of Carlos’s elevation relative to the surface?
(A) – 12feet
(B) 0 feet
(C) 12 feet
(D) \(\frac{1}{12}\) foot
Answer:
(C) 12 feet

Explaination:
The opposite of a number is the number on the other side of the 0 number line, and the same distance from 0.
As elevation is a negative number, in this case, that means the opposite of Carlos’s elevation is 12 feet.

Unit 1 Mid Unit Assessment Grade 6 Answer Key Question 9.
Which number line shows \(\frac{1}{3}\) and its opposite?
(A) Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 5
(B) Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 6
(C) Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 7
(D) Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 8
Answer:
(D) Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 8

Explaination:
The opposite of a number is the number on the other side of the number line, and the same distance from 0.
Let’s draw our number line which will include \(\frac{1}{3}\) and its opposite, –\(\frac{1}{3}\)
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 25
Note that we used 1/3 instead of \(\frac{1}{3}\).

Question 10.
Which of the following shows the numbers in order from least to greatest?
(A) – \(\frac{2}{3}\), –\(\frac{3}{4}\), 0.7, 0
(B) 0.7, 0, – \(\frac{2}{3}\), – \(\frac{3}{4}\),
(C) – \(\frac{2}{3}\), – \(\frac{3}{4}\), 0, 0.7
(D) – \(\frac{3}{4}\), – \(\frac{2}{3}\), 0, 0.7
Answer:
(D) – \(\frac{3}{4}\), – \(\frac{2}{3}\), 0, 0.7

Explaination:
Given numbers are: – \(\frac{2}{3}\), –\(\frac{3}{4}\), 0.7, 0
Let’s order them from least to greatest!
The first thing is to transform them into equal form(decimals)!
– \(\frac{2}{3}\) = – 0.\(\dot{6}\)
– \(\frac{3}{4}\) = – 0.75
Now we can say that:
Number – 0.75 in less than – 0.\(\dot{6}\) which in less than 0 which is less than 0.7
Therefore, we can write the an:
– 0.75 < – 0.\(\dot{6}\) < 0 < 0.7
Now, we can return them into given forms and write them in the right order!
– \(\frac{3}{4}\), – \(\frac{2}{3}\), 0, 0.7

Division:
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 26

Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 27

Question 11.
Which number line shows an integer and its opposite?
(A) Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 9
(B) Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 10
(C) Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 11
(D) Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 12
Answer:
(B) Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 10

Explaination:
Here, we could draw all 4 of given number tines, and conclude which one is correct!
However, there is no purpose to do so.
Let’s see what are we actually looking for, when finding our answer.
We want to find the one, which shows an integer and its opposite.
As by definition, the opposite of a number is the number on the other side of 0 number line, and the same distance from 0
So, we should have same distance from 0 on both sides!
There is only 1 graph that satisfies our terms.
It is: Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 10

Gridded Response

Question 12.
Which is the greatest out of \(\frac{1}{3}\), – 1.2, 0.45, and – \(\frac{4}{5}\)?
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 13
Answer:
Given numbers are: \(\frac{1}{3}\), – \(\frac{4}{5}\), – 1.2. 0.45
Let’s order them from least to greatest, and then we will know our final solution!
First thing is to transform them into equal form(decimals)!
\(\frac{1}{3}\) = 0.3
– \(\frac{4}{5}\) = – 0.8
Now, we can say that:
Number – 1.2 is less than – 0.8 which is less than 0.\(\dot{3}\) which is less than 0.45.
Therefore, we can write them as:
– 1.2 < – 0.8 < 0.\(\dot{3}\) < 0.45
Now, if we take a look on previous expression, we can see that 0.45 is the greatest number among given ones!

Division:
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 28

Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 2

Question 13.
As part of a research team, Ryanne climbed into a cavern to an elevation of – 117.6 feet. What is the absolute value of Ryanne’s elevation, in feet?
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 14
Answer:
In this task, we want to find the absolute value of given elevation!
Absolute value describes the distance of a number on the number line from 0 without considering which direction from zero the number lies.
The absolute value of a number is never negative.
|- 117.6| = 117.6 feet
= 117.6

Hot Tip: Correct answers in gridded problems can be positive or negative. Enter the negative sign in the first column when it is appropriate. Check your work!

Question 14.
Melvin has a certain number of files on his computer. The opposite of this number is – 653. How many files are on Melvin’s computer?
Texas Go Math Grade 6 Unit 1 Study Guide Review Answer Key 15
Answer:
Here, we have to understand that opposite of opposite is given number
The opposite of a number is the number on the other side of 0 number line, and the same distance from 0.
If opposite of some number is – 653, that means that the number is: 653

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top