Texas Go Math Grade 5 Unit 2 Assessment Answer Key

Refer to our Texas Go Math Grade 5 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 5 Unit 2 Assessment Answer Key.

Texas Go Math Grade 5 Unit 2 Assessment Answer Key

Vocabulary

Choose the best term from the box.

Vocabulary
common denominator
common multiple

Question 1.
A ___________ is a number that is a multiple of two or more numbers. (p.213)
Answer: A common multiple is a number that is a multiple of two or more numbers.

Concepts and Skills

Use a common denominator to write an equivalent fraction for each fraction. (TEKS 5.3)

Question 2.
\(\frac{2}{5}\), \(\frac{1}{8}\) common
denominator: ______________
Answer:
Given fractions, \(\frac{2}{5}\), \(\frac{1}{8}\)
The denominators and numerators are different here.
\(\frac{2}{5}\) × \(\frac{8}{8}\) = \(\frac{16}{40}\)
\(\frac{1}{8}\) × \(\frac{5}{5}\) = \(\frac{5}{40}\)
Thus the equivalent fractions are \(\frac{16}{40}\), \(\frac{5}{40}\)
Texas Go Math Grade 5 Unit 2 Assessment Answer Key 0.2

Go Math Answer Key Grade 5 Unit 2 Assessment Question 3.
\(\frac{3}{4}\), \(\frac{1}{2}\) Common
denominator: _______________
Answer:
Given fractions, \(\frac{3}{4}\), \(\frac{1}{2}\)
The denominators and numerators are different here.
\(\frac{3}{4}\) × \(\frac{2}{2}\) = \(\frac{6}{8}\)
\(\frac{1}{4}\) × \(\frac{2}{2}\) = \(\frac{2}{8}\)
Thus the equivalent fractions are \(\frac{6}{8}\) and \(\frac{2}{8}\)

Question 4.
\(\frac{2}{3}\), \(\frac{1}{6}\) common
denominator: _____________
Answer:
Given fractions, \(\frac{2}{3}\), \(\frac{1}{6}\)
The denominators and numerators are different here.
\(\frac{2}{3}\) × \(\frac{2}{2}\) = \(\frac{4}{6}\)
\(\frac{1}{6}\) × \(\frac{1}{1}\) = \(\frac{1}{6}\)
Thus the equivalent fractions are \(\frac{4}{6}\) and \(\frac{1}{6}\)

Find the sum or difference. Write your answer in simplest form. (TEKS 5.3.K)

Question 5.
\(\frac{5}{8}\) + \(\frac{5}{8}\)
Answer:
Given,
\(\frac{5}{8}\) + \(\frac{5}{8}\)
The denominators of both the fractions are same.
\(\frac{5}{8}\) + \(\frac{5}{8}\) = (5 + 5)/8 = \(\frac{10}{8}\) = \(\frac{5}{4}\) = 1 \(\frac{1}{4}\)
Texas Go Math Grade 5 Unit 2 Assessment Answer Key 0.3

Question 6.
3\(\frac{2}{3}\) – 1\(\frac{2}{5}\)
Answer:
3 + \(\frac{2}{3}\) – 1 – \(\frac{2}{5}\)
3 – 1 = 2
\(\frac{2}{3}\) – \(\frac{2}{5}\)
\(\frac{2}{3}\) × \(\frac{5}{5}\) – \(\frac{2}{5}\) × \(\frac{3}{3}\)
= \(\frac{10}{15}\) – \(\frac{6}{15}\) = \(\frac{4}{15}\)
Thus, 3\(\frac{2}{3}\) – 1\(\frac{2}{5}\) = 2\(\frac{4}{15}\)

Go Math Answer Key 5th Grade Unit 2 End of Unit Assessment Question 7.
7\(\frac{3}{5}\) + 3\(\frac{9}{20}\)
Answer:
Given,
7\(\frac{3}{5}\) + 3\(\frac{9}{20}\)
7+ \(\frac{3}{5}\) + 3 + \(\frac{9}{20}\)
7 + 3 = 10
\(\frac{3}{5}\) + \(\frac{9}{20}\)
\(\frac{12}{20}\) + \(\frac{9}{20}\) = \(\frac{21}{20}\) = 1 \(\frac{1}{20}\)
10 + 1 + \(\frac{1}{20}\) = 11\(\frac{1}{20}\)

Find the product. Write the product in simplest form. Use a model. (TEKS 5.3.I)

Question 8.
\(\frac{3}{5}\) × 8 = ____________
Answer:
\(\frac{3}{5}\) × 8 = \(\frac{24}{5}\) = 4 \(\frac{4}{5}\)

Question 9.
\(\frac{1}{4}\) × 10 = ____________
Answer:
\(\frac{1}{4}\) × 10 = \(\frac{10}{4}\) = \(\frac{5}{2}\) = 1 \(\frac{1}{2}\)

Question 10.
\(\frac{5}{7}\) × 15 = ____________
Answer:
\(\frac{5}{7}\) × 15 = \(\frac{75}{7}\) = 10 \(\frac{5}{7}\)

Question 11.
\(\frac{5}{6}\) × 2 = ____________
Answer:
\(\frac{5}{6}\) × 2 = \(\frac{10}{6}\) = \(\frac{5}{3}\) = 1 \(\frac{2}{3}\)

Go Math Unit 2 Assessment Answers 5th Grade Question 12.
\(\frac{1}{5}\) × 10 = ____________
Answer:
\(\frac{1}{5}\) × 10 = \(\frac{10}{5}\) = 2

Question 13.
7 × \(\frac{1}{6}\) = ____________
Answer:
7 × \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{7}{6}\) = 1 \(\frac{1}{6}\)

Divide. Use a model or strategy. (TEKS 5.3.J, 5.3.L)

Question 14.
2 ÷ \(\frac{1}{3}\) = ____________
Answer:
2 ÷ \(\frac{1}{3}\) = (2 × 3)/1 = 6

Question 15.
1 ÷ \(\frac{1}{5}\) = ___________
Answer:
1 ÷ \(\frac{1}{5}\) = 5

Question 16.
\(\frac{1}{4}\) ÷ 3 = _____________
Answer:
\(\frac{1}{4}\) ÷ 3 = \(\frac{1}{12}\)

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 17.
Natasha bought \(\frac{1}{4}\) pound of green grapes and \(\frac{2}{3}\) pound of red grapes. She ate \(\frac{1}{2}\) pound of the grapes. What is the total amount of grapes Natasha has left? (TEKS 5.3.K)
(A) 1 pound
(B) \(\frac{5}{12}\) pound
(C) \(\frac{3}{7}\) pound
(D) \(\frac{6}{12}\) pound
Answer:
Given,
Natasha bought \(\frac{1}{4}\) pound of green grapes and \(\frac{2}{3}\) pound of red grapes.
She ate \(\frac{1}{2}\) pound of the grapes.
\(\frac{1}{4}\) + \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{11}{12}\)
\(\frac{11}{12}\) – \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{5}{12}\) pound
Thus the correct answer is option B.

Question 18.
Ashton picked 6 pounds of pecans. He used \(\frac{1}{3}\) of the pecans in a soup recipe. Ashton puts the pecans that are left in \(\frac{1}{4}\)-pound bags. How many bags of pecans does he have? (TEKS 5.3.I, 5.3.L)
(A) 16
(B) 2
(C) 8
(D) 1
Answer:
Given,
Ashton picked 6 pounds of pecans.
He used \(\frac{1}{3}\) of the pecans in a soup recipe. Ashton puts the pecans that are left in \(\frac{1}{4}\)-pound bags.
\(\frac{2}{3}\) × 4 = 4 pounds of pecans left.
4 × 4 = 16 bags
Thus the correct answer is option A.

Texas Go Math Grade 5 End of Unit 2 Assessment Answer Key Question 19.
Isabella has 2\(\frac{1}{4}\) cups of granola and adds 1\(\frac{1}{2}\) cups of raisins. She then adds 1\(\frac{1}{4}\) cups of almonds to the mix. She divides the mix into \(\frac{1}{4}\)-cup servings. How many \(\frac{1}{4}\)-cup servings does she have? (TEKS 5.3.K, 5.3.L)
(A) 1\(\frac{1}{4}\)
(B) 16
(C) 5
(D) 20
Answer:
Isabella has 2\(\frac{1}{4}\) cups of granola and adds 1\(\frac{1}{2}\) cups of raisins.
She then adds 1\(\frac{1}{4}\) cups of almonds to the mix.
She divides the mix into \(\frac{1}{4}\)-cup servings.
2\(\frac{1}{4}\) + 1\(\frac{1}{4}\) + 1 1\(\frac{1}{2}\) = 20 servings
Thus the correct answer is option D.

Question 20.
Melvin walked \(\frac{5}{8}\) mile to the library. He then walked \(\frac{3}{10}\) mile from the library to the store. About how far did Melvin walk? (TEKS 5.3.A)
(A) about 1\(\frac{1}{2}\) miles
(B) about 1 mile
(C) about \(\frac{1}{2}\) mile
(D) about 2 miles
Answer:
Given,
Melvin walked \(\frac{5}{8}\) mile to the library.
He then walked \(\frac{3}{10}\) mile from the library to the store.
= about \(\frac{1}{2}\) mile
Thus the answer is option C.

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 21.
Mrs. Friedmon baked a walnut cake for her class. The models below show how much cake she brought to school and how much she had left at the end of the day.
Texas Go Math Grade 5 Unit 2 Assessment Answer Key 1
Which fraction represents the difference between the amounts of cake Mrs. Friedmon had before school and after school? (TEKS 5.3.H, 5.3.K)
(A) \(\frac{5}{8}\)
(B) 1\(\frac{1}{2}\)
(C) 1\(\frac{5}{8}\)
(D) 2\(\frac{1}{2}\)
Answer:
Given,
Mrs. Friedmon baked a walnut cake for her class
\(\frac{3}{4}\) – \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{5}{8}\)
Thus the correct answer is option A.

5th Grade Go Math Unit 2 Post Assessment Answer Key Question 22.
Julie spends \(\frac{3}{4}\) hour studying on Monday and \(\frac{1}{6}\) hour studying on Tuesday. Flow many hours does Julie study on those two days? (TEKS 5.3.H, 5.3.K)
Texas Go Math Grade 5 Unit 2 Assessment Answer Key 2
Answer:
Given,
Julie spends \(\frac{3}{4}\) hour studying on Monday and \(\frac{1}{6}\) hour studying on Tuesday.
\(\frac{3}{4}\) + \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{11}{12}\)
Thus the correct answer is option D.

Question 23.
A chef makes 4 different quiches as the special of the day. At the end of day, each dish had \(\frac{3}{8}\) of the quiche left. Flow much quiche was bought in all? (TEKS 5.3.I)
(A) \(\frac{3}{2}\)
(B) \(\frac{3}{32}\)
(C) \(\frac{5}{2}\)
(D) \(\frac{5}{8}\)
Answer:
Given,
A chef makes 4 different quiches as the special of the day.
At the end of day, each dish had \(\frac{3}{8}\) of the quiche left.
\(\frac{5}{8}\) × 4 = 20/8 =  \(\frac{5}{2}\)
Correct answer is option C.

Question 24.
Paulo had 2\(\frac{1}{4}\) feet of red twine. He had 1\(\frac{5}{12}\) feet of blue twine. He used some twine to make a craft. He has 1\(\frac{11}{12}\) feet of twine left. How much twine did Paulo use for his craft? (TEKS 5.3.K )
(A) 2\(\frac{3}{12}\) feet
(B) 1\(\frac{3}{4}\) feet
(C) 5\(\frac{7}{12}\) feet
(D) 2\(\frac{9}{12}\) feet
Answer:
Given,
Paulo had 2\(\frac{1}{4}\) feet of red twine.
He had 1\(\frac{5}{12}\) feet of blue twine.
He used some twine to make a craft. He has 1\(\frac{11}{12}\) feet of twine left.
2\(\frac{1}{4}\) + 1\(\frac{5}{12}\) = 3 \(\frac{8}{12}\)
3 \(\frac{8}{12}\) – 1 \(\frac{11}{12}\) = 1\(\frac{3}{4}\) feet
Thus the correct answer is option B.

Question 25.
Which property or properties does the problem below use? (TEKS 5.3.H)
(\(\frac{2}{3}\) + \(\frac{3}{5}\)) + \(\frac{1}{3}\) = \(\frac{3}{5}\) + (\(\frac{2}{3}\) + \(\frac{1}{3}\))
(A) Commutative Property and Identity Property
(B) Associative Property and Distributive Property
(C) Commutative Property and Associative Property
(D) Distributive Property
Answer: (B) Associative Property and Distributive Property

5th Grade Go Math Answer Key Unit 2 Assessment Question 26.
Li cuts \(\frac{1}{4}\) foot of ribbon into 3 equal parts. What is the length of each part? (TEKS 5.3.J, 5.3.L)
Texas Go Math Grade 5 Unit 2 Assessment Answer Key 3
(A) 2\(\frac{1}{4}\) feet
(B) \(\frac{3}{12}\) foot
(C) \(\frac{4}{9}\) foot
(D) Not Here
Answer: Not Here

Question 27.
Draw a diagram and write a story problem to represent 6 ÷ \(\frac{1}{5}\). (TEKS5.3.J)
Answer:
6 ÷ \(\frac{1}{5}\) = 30

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top