Texas Go Math Grade 5 Module 5 Assessment Answer Key

Refer to our Texas Go Math Grade 5 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 5 Module 5 Assessment Answer Key.

Texas Go Math Grade 5 Module 5 Assessment Answer Key

Vocabulary

Choose the best term from the box.

Vocabulary
common denominator
common multiple
equivalent fraction

Question 1.
A ________________ is a common multiple of two or more denominators. (p. 213)
Answer:
A common denominator is a common multiple of two or more denominators.

Concepts and Skills

Estimate the sum or difference. (TEKS 5.3.A)

Question 2.
\(\frac{8}{9}\) + \(\frac{4}{7}\)
Answer:

a. Round \(\frac{8}{9}\) to its closest benchmark.
Answer:  \(\frac{9}{9}\)

b. Round \(\frac{4}{7}\) to its closest benchmark.
Answer: \(\frac{4}{7}\)

c. Add to find the estimate.   \(\frac{9}{9}\) +\(\frac{4}{7}\)  = \(\frac1{1}{2}\)
Answer: \(\frac1{1}{2}\)
Explanation:
used benchmarks to find reasonable estimates
by rounding fractions to 0, \(\frac{1}{2}\), or 1.

Go Math Answer Key Grade 5 Module 5 Assessment Question 3.
3\(\frac{2}{5}\) – \(\frac{5}{8}\)
Answer:

a. Round \(\frac{17}{5}\) to its closest benchmark.
Answer:  \(\frac{20}{5}\)

b. Round \(\frac{5}{8}\) to its closest benchmark.
Answer: \(\frac{4}{8}\)

c. Add to find the estimate.   \(\frac{20}{4}\) – \(\frac{4}{8}\)  = 3\(\frac{1}{2}\)
Answer: 3\(\frac{1}{2}\)
Explanation:
used benchmarks to find reasonable estimates
by rounding fractions to 0, \(\frac{1}{2}\), or 1.

Question 4.
1\(\frac{5}{6}\) + 2\(\frac{2}{11}\)
Answer:

a. Round \(\frac{11}{6}\) to its closest benchmark.
Answer:  \(\frac{12}{6}\)

b. Round \(\frac{24}{11}\) to its closest benchmark.
Answer: \(\frac{22}{11}\)

c. Add to find the estimate.   \(\frac{22}{11}\) – \(\frac{12}{6}\)  = 4
Answer: 4
Explanation:
used benchmarks to find reasonable estimates
by rounding fractions to 0, \(\frac{1}{2}\), or 1.

Use the least common denominator to write ah equivalent fraction for each fraction. (TEKS 5.3)

Question 5.
\(\frac{2}{5}\), \(\frac{1}{10}\)
least common denominator: ___________
Answer: 10
Explanation:
least common denominator: 5 and 10 is 10

Question 6.
\(\frac{5}{6}\), \(\frac{3}{8}\)
least common denominator: ____________
Answer: 48
Explanation:
least common denominator: 6 and 8 is 48

Go Math Grade 5 Module 5 Answer Key Pdf Question 7.
\(\frac{1}{3}\), \(\frac{2}{7}\)
least common denominator: _____________
Answer: 21
Explanation:
least common denominator: 3 and 7 is 21

Use models or strategies to find the sum or difference. Write your answer in simplest form. (TEKS 5.3.H, 5.3.K)

Question 8.
\(\frac{11}{8}\) – \(\frac{1}{6}\)
Answer:
\(\frac{11}{8}\) – \(\frac{1}{6}\)
\(\frac{13-4}{24}\)
\(\frac{29}{24}\)
Explanation:
Step 1: The least common denominator is found
Step 2: written equivalent fractions with equal denominators
Step 3: write the answer in simplest form.

Question 9.
\(\frac{2}{7}\) + \(\frac{2}{5}\)
Answer:
\(\frac{2}{7}\) + \(\frac{2}{5}\)
\(\frac{10}{35}\) + \(\frac{14}{35}\)
\(\frac{24}{35}\)
Explanation:
Step 1: The least common denominator is found
Step 2: written equivalent fractions with equal denominators
Step 3: write the answer in simplest form.

Question 10.
\(\frac{3}{4}\) – \(\frac{3}{10}\)
Answer:
\(\frac{3}{4}\) – \(\frac{3}{10}\)
\(\frac{15-6}{20}\)
\(\frac{9}{20}\)
Explanation:
Step 1: The least common denominator is found
Step 2: written equivalent fractions with equal denominators
Step 3: write the answer in simplest form.

Use the properties and mental math to solve. Write your answer in simplest form. (TEKS 5.3.H)

Question 11.
(\(\frac{3}{8}\) + \(\frac{2}{3}\)) + \(\frac{1}{3}\)
Answer:
Answer:
(\(\frac{3}{8}\) + \(\frac{2}{3}\)) + \(\frac{1}{3}\)
(\(\frac{9}{24}\) + \(\frac{16}{24}\)) + \(\frac{8}{24}\)
\(\frac{9+16+28}{24}\) =
\(\frac{33}{24}\)
Explanation:
Written the number sentence to represent the problem.
Used the Associative Property to group fractions with equal denominators together.
Used mental math to add the fractions with
equal denominators.
Written equivalent fractions with equal denominators and then added

Go Math Grade 5 Module 5 Answer Key Question 12.
1\(\frac{4}{5}\) + (2\(\frac{3}{20}\) + \(\frac{3}{5}\))
Answer:
1\(\frac{4}{5}\) + (2\(\frac{3}{20}\) + \(\frac{3}{5}\))
\(\frac{36+43+12}{20}\)
\(\frac{91}{20}\)
Explanation:
Written the number sentence to represent the problem.
Used the Associative Property to group fractions with equal denominators together.
Used mental math to add the fractions with
equal denominators.
Written equivalent fractions with equal denominators and then added

Question 13.
3\(\frac{5}{9}\) + (1\(\frac{7}{9}\) + 2\(\frac{5}{12}\))
Answer:
3\(\frac{5}{9}\) + (1\(\frac{7}{9}\) + 2\(\frac{5}{12}\))
\(\frac{32}{9}\) + \(\frac{16}{9}\) + \(\frac{29}{12}\)
\(\frac{128+64+87}{36}\)
Explanation:
Written the number sentence to represent the problem.
Used the Associative Property to group fractions with equal denominators together.
Used mental math to add the fractions with
equal denominators.
Written equivalent fractions with equal denominators and then added

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 14.
Samuel walks in the Labor Day parade. He walks 3\(\frac{1}{4}\) miles along the parade route and 2\(\frac{5}{6}\) miles home. How many miles does Samuel walk? (TEKS 5.3.K)
(A) \(\frac{5}{10}\) mile
(B) 6\(\frac{1}{12}\) miles
(C) 5\(\frac{1}{2}\) miles
(D) 5\(\frac{11}{12}\) miles
Answer: B
Explanation:
Samuel walks in the Labor Day parade.
He walks 3\(\frac{1}{4}\) miles along the parade route and 2\(\frac{5}{6}\) miles home.
3\(\frac{1}{4}\) + 2\(\frac{5}{6}\)
6\(\frac{1}{12}\) miles

Go Math Answer Key 5th Grade Module 5 Test Answers Question 15.
Mrs. Michaels bakes a pie for her book club meeting. The shaded part of the diagram shows the amount of pie left after the meeting. That evening, Mr. Michaels eats \(\frac{1}{4}\) of the whole pie. Which fraction represents the amount of pie remaining? (TEKS 5.3.H, 5.3.K)
Texas Go Math Grade 5 Module 5 Assessment Answer Key 1
(A) \(\frac{1}{4}\)
(B) \(\frac{3}{8}\)
(C) \(\frac{5}{8}\)
(D) \(\frac{3}{4}\)
Answer: A
Explanation:
Mrs. Michaels bakes a pie for her book club meeting.
The shaded part of the diagram shows the amount of pie left after the meeting.
That evening, Mr. Michaels eats \(\frac{1}{4}\) of the whole pie.
\(\frac{1}{4}\) fraction represents the amount of pie remaining

Question 16.
Aaron is practicing for a triathlon. On Sunday, he bikes 12\(\frac{5}{8}\) miles and swims 5\(\frac{2}{3}\) miles. On Monday, he runs 6\(\frac{3}{8}\) miles. How many total miles does Aaron cover on the two days? (TEKS 5.3.K)
(A) 23\(\frac{1}{6}\) miles
(B) 25\(\frac{7}{12}\) miles
(C) 24\(\frac{7}{12}\) miles
(D) 24\(\frac{2}{3}\) miles
Answer: D
Explanation:
Aaron is practicing for a triathlon. On Sunday,
he bikes 12\(\frac{5}{8}\) miles and swims 5\(\frac{2}{3}\) miles.
On Monday, he runs 6\(\frac{3}{8}\) miles.
24\(\frac{2}{3}\) miles total miles does Aaron cover on the two days
12\(\frac{5}{8}\) + 6\(\frac{3}{8}\) + 6\(\frac{3}{8}\)
\(\frac{303+136+153}{24}\) = \(\frac{592}{24}\)
24\(\frac{2}{3}\) miles

Grade 5 Go Math Module 5 Assessment Answer Key Question 17.
Mario is painting his walls. He needs a total of 5\(\frac{2}{3}\) gallons of paint for the job. He has 3\(\frac{3}{4}\) gallons of paint. How much more paint does he need? (TEKS 5.3.K)
(A) 2\(\frac{5}{6}\) gallons
(B) 9\(\frac{1}{12}\) gallons
(C) 2\(\frac{1}{12}\) gallons
(D) 1\(\frac{11}{12}\) gallons
Answer: D
Explanation:
Mario is painting his walls.
He needs a total of 5\(\frac{2}{3}\) gallons of paint for the job.
He has 3\(\frac{3}{4}\) gallons of paint.
5\(\frac{2}{3}\) – 3\(\frac{3}{4}\)
1\(\frac{11}{12}\) gallons

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top