Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key Fraction and Whole-Number Multiplication

Refer to our Texas Go Math Grade 5 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key Fraction and Whole-Number Multiplication.

Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key Fraction and Whole-Number Multiplication

Unlock the Problem

Charlene has five 1-pound bags of different color sands. For an art project, she will use \(\frac{3}{8}\) pound of each bag of sand to create a colorful sand-art jar. How much sand will be in Charlene’s sand-art jar?

  • How much sand is in each bag?
    ____________________
  • Will Charlene use all of the sand in each bag? Explain.
    ____________________

Multiply a fraction by a whole number.

Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key 1
So, there are _________ pounds of sand in Charlene’s sand -art jar.
Answer:

  • How much sand is in each bag?
    1 pound
  • Will Charlene use all of the sand in each bag? Explain.
    No, she will use 3/8 pound of the sand in each bag.

Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-1
So, there are 1(7/8) pounds of sand in Charlene’s sand -art jar.
Math Talk

Mathematical Processes

Explain how you can find how much sand Charlene has left.
Answer:

Example

Multiply a whole number by a fraction.
Kirsten brought in 4 loaves of bread to make sandwiches for the class picnic. Her classmates used \(\frac{2}{3}\) of the bread. How many loaves of bread were used?
Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key 2
So, ________ loaves of bread were used.
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-2
So, 2(2/3) loaves of bread were used.

Share and Show

Find the product. Write the product in simplest form.

Question 1.
3 × \(\frac{2}{5}\) = ___________
Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key 3

  • Multiply the numerator by the whole number. Write the product over the denominator.
  • Write the answer as a mixed number in simplest form.

Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-3
Explanation:
In the above image we can observe the expression 3 x (2/5). First multiply the two whole numbers in the numerator. Multiply 3 with 2 the product is 6. Write the product 6 over the denominator 5. Write the fraction 6/5 in simplest form as a mixed number. The mixed number is 1(1/5).

Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key Question 2.
\(\frac{2}{3}\) × 5 = ___________
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-3(1)
Explanation:
In the above image we can observe the expression (2/3) x 5. First multiply the two whole numbers in the numerator. Multiply 2 with 5 the product is 10. Write the product 10 over the denominator 3. Write the fraction 10/3 in simplest form as a mixed number. The mixed number is 3(1/3).

Question 3.
6 × \(\frac{2}{3}\) = ___________
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-3(2)
Explanation:
In the above image we can observe the expression 6 x (2/3). First multiply the two whole numbers in the numerator. Multiply 6 with 2 the product is 12. Write the product 12 over the denominator 3. Write the fraction 12/3 in simplest form as 4.

Question 4.
\(\frac{5}{7}\) × 4 = ___________
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-3(3)
Explanation:
In the above image we can observe the expression (5/7) x 4. First multiply the two whole numbers in the numerator. Multiply 5 with 4 the product is 20. Write the product 20 over the denominator 7. Write the fraction 20/7 in simplest form as a mixed number. The mixed number is 2(6/7).

Unlock the Problem

Question 5.
The caterer wants to have enough turkey to feed 24 people. If he wants to provide \(\frac{3}{4}\) of a pound of turkey for each person, how much turkey does he need?
(A) 72 pounds
(B) 24 pounds
(C) 18 pounds
(D) 6 pounds

a. What do you need to find?
Answer:
He need to find that how much turkey he needs.

b. What operation will you use?
Answer:
He uses Multiplication operation.

c. What information are you given?
Answer:
The information given is 24 people. 3/4 of a pound person.

d. Solve the problem.
Answer:
24 x (3/4) = 72/4 = 18

e. Complete the sentences.
The caterer wants to serve 24 people __________ of a pound of turkey each.
He will need ________ × ________, or ________ pounds of turkey.
Answer:
The caterer wants to serve 24 people 3/4 of a pound of turkey each.
He will need 24 ×3/4, or 72/4 or 18 pounds of turkey.

f. Fill in the bubble for the correct answer choice.
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-3(4)
The correct option is C.
Explanation:
The caterer wants to have enough turkey to feed 24 people. He wants to provide 3/4 of a pound of turkey for each person. Multiply 3/4 with 24 the product is 18 pounds. He need 18 pounds of turkey. So draw a circle to option C.

H.O.T. Algebra Find the unknown digit.

Lesson 6.3 Answer Key 5th Grade Go Math Question 6.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key 4
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-4
The unknown digit is 1.
Explanation:
In the above image we can observe that numerator digit is missing. If we place 1 in the numerator then the product is 4. Multiply 1/2 with 8 the product is 4. So, the unknown digit is 1.

Question 7.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key 5
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-5
The unknown digit is 4.
Explanation:
In the above image we can observe that one digit is missing. If we place 4 then the product is 20/6. Multiply 4 with 5/6 the product is 20/6 or 3(1/3). So, the unknown digit is 4.

Question 8.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key 6
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-6
The unknown digit is 6.
Explanation:
In the above image we can observe that denominator digit is missing. If we place 6 in the denominator then the product is 3. Multiply 1/6 with 18 the product is 3. So, the unknown digit is 6.

Question 9.
H.O.T. Multi-Step Patty wants to run \(\frac{5}{6}\) of a mile every day for 5 days. Keisha wants to run \(\frac{3}{4}\) of a mile every day for 6 days. Who will run the greater distance?
Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key 7
Answer:
Patty:
5 x (5/6) = 25/6 = 4(1/6)
Patty runs 4(1/6).
Keisha:
6 x (3/4) = 18/4 = 4(1/2)
Keisha runs 4(1/2).
Keisha runs the greater distance.
Explanation:
Patty wants to run 5/6 of a mile every day for 5 days. Multiply 5 with 5/6 the product is 25/6. The mixed fraction of 25/6 is 4(1/6). Patty runs 4(1/6). Keisha wants to run 3/4 a mile every day for 6 days. Multiply 6 with 3/4 the product is 18/4. The mixed fraction of 18/4 is 4(1/2). Keisha runs 4(1/2). Keisha runs the greater distance.

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 10.
A heavy-duty snowmaking machine makes \(\frac{3}{4}\) inch of snow each minute. How many inches of snow can the machine make in 8 minutes?
(A) 8 inches
(B) 6 inches
(C) 7\(\frac{1}{4}\) inches
(D) 4\(\frac{1}{2}\) inches
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-7(1)
(3/4) x 8 = 6 inches
The machine can make 6 inches of snow in 8 minutes.
So, option B is correct.
Explanation:
A heavy-duty snowmaking machine makes 3/4 inch of snow each minute. Multiply 8 minutes with 3/4 inch of snow the product is 6 inches. The machine can make 6 inches of snow in 8 minutes. So, option B is correct.

Lesson 6.3 Answer Key Go Math Grade 5 Question 11.
Connect Which has the same product as \(\frac{2}{3}\) × 8?
(A) \(\frac{5}{6}\) × 7
(B) \(\frac{1}{4}\) × 13
(C) \(\frac{3}{8}\) × 2
(D) \(\frac{1}{3}\) × 16
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-7(2)
(2/3) x 8 = 16/3
So, option D is correct.
Explanation:
The given expression (2/3) x 8. Multiply 2 with 8 the product is 16. The fraction is 16/3. So, option D is correct.

Question 12.
Multi-Step A baker made 5 pounds of icing. He used \(\frac{4}{9}\) of the icing to decorate cakes. How much of the icing is left over?
(A) 1 pound
(B) 1\(\frac{5}{9}\) pounds
(C) 1\(\frac{2}{3}\) pounds
(D) 2\(\frac{7}{9}\) pounds
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-7(3)
(4/9) x 5 = 20/9
He used 20/9 of the icing to decorate cakes.
5 – (20/9) = (45 – 20)/9 = 25/9 = 2(7/9)
2(7/9) of the icing is left over.
So, option D is correct.
Explanation:
A baker made 5 pounds of icing. He used 4/9 of the icing to decorate cakes. Multiply 4/9 with 5 the product is 20/9. He used 20/9 of the icing to decorate cakes. Subtract 20/9 from 5 the difference is 25/9. The mixed fraction of 25/9 is 2(7/9). The icing left over is 2(7/9). So, draw a circle for option D.

Texas Test Prep

Question 13.
Doug has 33 feet of rope. He wants to use \(\frac{2}{3}\) of it for his canoe. How many feet of rope will he use for his canoe?
(A) 66 feet
(B) 22 feet
(C) 33 feet
(D) 11 feet
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-7(4)
(2/3) x 33 = 22 feet
He used 22 feet of rope for his canoe.
So, option B is correct.
Explanation:
Doug has 33 feet of rope. He wants to use 2/3 of it for his canoe. Multiply (2/3) with 33 the product is 22 feet. He used 22 feet of rope for his canoe. So, option B is correct.

Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Homework and Practice Answer Key

Find the product. Write the product in the simplest form.

Question 1.
\(\frac{3}{7}\) × 4 = ____________
Answer:
(3/7) x 4 = (3 x 4)/7 = 12/7
The product is 12/7.
The simplest form of 12/7 is 1(5/7).
Explanation:
In the above image we can observe the expression (3/7) x 4. First multiply the two whole numbers in the numerator. Multiply 3 with 4 the product is 12. Write the product 12 over the denominator 7. Write the fraction 12/7 in simplest form as a mixed number. The mixed number is 1(5/7).

Go Math Lesson 6.3 5th Grade Answer Key Question 2.
\(\frac{3}{5}\) × 5 = ____________
Answer:
(3/5) x 5 = (3 x 5)/5 = 15/5
The product is 15/5.
The simplest form of 15/5 is 3.
Explanation:
In the above image we can observe the expression (3/5) x 5. First multiply the two whole numbers in the numerator. Multiply 3 with 5 the product is 15. Write the product 15 over the denominator 5. Write the fraction 15/5 in simplest form as 3.

Question 3.
\(\frac{2}{3}\) × 8 = ____________
Answer:
(2/3) x 8 = (2 x 8)/3 = 16/3
The product is 16/3.
The simplest form of 16/3 is 5(1/3).
Explanation:
In the above image we can observe the expression (2/3) x 8. First multiply the two whole numbers in the numerator. Multiply 2 with 8 the product is 16. Write the product 16 over the denominator 3. Write the fraction 16/3 in simplest form as a mixed number. The mixed number is 5(1/3).

Question 4.
16 × \(\frac{3}{4}\) = ____________
Answer:
16 x (3/4) = (16 x 3)/4 = 48/4
The product is 48/4.
The simplest form of 48/4 is 12.
Explanation:
In the above image we can observe the expression 16 x (3/4). First multiply the two whole numbers in the numerator. Multiply 16 with 3 the product is 48. Write the product 48 over the denominator 4. Write the fraction 48/4 in simplest form as a 12.

Question 5.
9 × \(\frac{5}{6}\) = ____________
Answer:
9 x (5/6) = (9 x 5)/6 = 45/6
The product is 45/6.
The simplest form of 45/6 is 7(3/6).
Explanation:
In the above image we can observe the expression 9 x (5/6). First multiply the two whole numbers in the numerator. Multiply 9 with 5 the product is 45. Write the product 45 over the denominator 6. Write the fraction 45/6 in simplest form as a mixed number. The mixed number is 7(3/6).

Question 6.
6 × \(\frac{3}{8}\) = ____________
Answer:
6 x (3/8) = (6 x 3)/8 = 18/8 = 9/4
The product is 9/4.
The simplest form of 9/4 is 2(1/4).
Explanation:
In the above image we can observe the expression 6 x (3/8). First multiply the two whole numbers in the numerator. Multiply 6 with 3 the product is 18. Write the product 18 over the denominator 8. Write the fraction 9/4 in simplest form as a mixed number. The mixed number is 2(1/4).

Question 7.
\(\frac{2}{9}\) × 5 = ____________
Answer:
(2/9) x 5 = (2 x 5)/9 = 10/9
The product is 10/9.
The simplest form of 10/9 is 1(1/9).
Explanation:
In the above image we can observe the expression (2/9) x 5. First multiply the two whole numbers in the numerator. Multiply 2 with 5 the product is 10. Write the product 10 over the denominator 9. Write the fraction 10/9 in simplest form as a mixed number. The mixed number is 1(1/9).

Go Math 5th Grade Lesson 6.3 Answer Key Question 8.
\(\frac{4}{7}\) × 3 = ____________
Answer:
(4/7) x 3 = (4 x 3)/7 = 12/7
The product is 12/7.
The simplest form of 12/7 is 1(5/7).
Explanation:
In the above image we can observe the expression (4/7) x 3. First multiply the two whole numbers in the numerator. Multiply 4 with 3 the product is 12. Write the product 12 over the denominator 7. Write the fraction 12/7 in simplest form as a mixed number. The mixed number is 1(5/7).

Question 9.
\(\frac{3}{10}\) × 7 = ____________
Answer:
(3/10) x 7 = (3 x 7)/10 = 21/10
The product is 21/10.
The simplest form of 21/10 is 2(1/10).
Explanation:
In the above image we can observe the expression (3/10) x 7. First multiply the two whole numbers in the numerator. Multiply 3 with 7 the product is 21. Write the product 21 over the denominator 10. Write the fraction 21/10 in simplest form as a mixed number. The mixed number is 2(1/10).

Find the unknown digit.

Question 10.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key 8
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-8
The unknown digit is 1.
Explanation:
In the above image we can observe that numerator digit is missing. If we place 1 in the numerator then the product is 2. Multiply 1/4 with 8 the product is 2. So, the unknown digit is 1.

Question 11.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key 9
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-9
The unknown digit is 6.
Explanation:
In the above image we can observe that one digit is missing. If we place 6 then the product is 30/7. Multiply 6 with 5/7 the product is 30/7 or 4(2/7). So, the unknown digit is 6.

Question 12.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key 10
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-10
The unknown digit is 6.
Explanation:
In the above image we can observe that denominator digit is missing. If we place 6 in the denominator then the product is 4. Multiply 1/6 with 24 the product is 4. So, the unknown digit is 6.

Question 13.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key 11
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-11
The unknown digit is 3.
Explanation:
In the above image we can observe that denominator digit is missing. If we place 3 in the denominator then the product is 3. Multiply 1/3 with 9 the product is 3. So, the unknown digit is 3.

Question 14.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key 12
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-12
The unknown digit is 5.
Explanation:
In the above image we can observe that one digit is missing. If we place 5 then the product is 20/9. Multiply 5 with 4/9 the product is 20/9. So, the unknown digit is 5.

Question 15.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Answer Key 13
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-13
The unknown digit is 3.
Explanation:
In the above image we can observe that numerator digit is missing. If we place 3 in the numerator then the product is 3. Multiply 3/4 with 4 the product is 3. So, the unknown digit is 3.

Problem Solving

Question 16.
Sandra exercised \(\frac{2}{3}\) hour every day for two weeks while she was on vacation. How many hours did Sandra exercise during her vacation?
Answer:
(2/3) x 14 = 28/3
Sandra exercised 28/3 hours during her vacation.
Explanation:
Sandra exercised 2/3 hours every day for two weeks while she was on vacation. In one week there are 7 days. Multiply 2/3 with 14 days the product is 28/3 hours. Sandra exercised 28/3 hours during her vacation.

Lesson 6.3 Go Math 5th Grade Independent Practice Answer Key Question 17.
Mike bought 15 baseball cards. Rookie players are featured on \(\frac{3}{5}\) of the cards. How many cards feature rookie players?
Answer:
15 x (3/5) = 9
The rookie players featured 9 cards.
Explanation:
Mike bought 15 baseball cards. Rookie players are featured on 3/5 of the cards. Multiply 15 with 3/5the product is 9. The rookie players featured 9 cards.

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 18.
The florist arranges a bouquet with 12 flowers. He decides that \(\frac{3}{4}\) of the flowers in the bouquet will be carnations. How many carnations will the florist need to complete the bouquet?
(A) 10
(B) 0
(C) 6
(D) 3
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-13(3)
12 x (3/4) = 9
In the bouquet 9 flowers are the carnations.
The florist need 0 flowers to complete the bouquet.
So, option B is correct.
Explanation:
The florist arranges a bouquet with 12 flowers. He decides that 3/4 of the flowers in the bouquet will be carnations. Multiply 12 with 3/4 the product is 9. In the bouquet 9 flowers are the carnations. The florist need 0 flowers to complete the bouquet. So, draw a circle to option B.

Question 19.
The average rainfall for each week for the last 4 weeks was \(\frac{7}{12}\) inch. How much rain fell during the last 4 weeks?
(A) 2\(\frac{1}{3}\) inches
(B) 4\(\frac{1}{12}\) inches
(C) 2 inches
(D) \(\frac{11}{12}\) inch
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-13(4)
4 x (7/12) = 7/3 = 2(1/3)
The rain fell during the last 4 weeks 2(1/3) inches.
So, option A is correct.
Explanation:
The average rainfall for each week for the last 4 weeks was 7/12 inch. Multiply 4 with 7/3 the product is 7/3. The fraction form 7/3 in mixed fraction is 2(1/3). The rain fell during the last 4 weeks 2(1/3) inches. So, draw a circle to option A.

Question 20.
Eric practiced for his piano recital \(\frac{3}{4}\) hour every day last week. How many hours did Eric practice last week?
(A) 3\(\frac{3}{4}\) hours
(B) 7 hours
(C) 5\(\frac{1}{4}\) hours
(D) 2\(\frac{1}{2}\) h0urs
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-13(5)
7 x (3/4) = 21/4
Eric practiced 21/4 hours in last week.
So, option C is correct.
Explanation:
Eric practiced for his piano recital 3/4 hour every day last week. In one week there are 7 days. Multiply 7 with 3/4 the product is 21/4 hours. So, draw a circle to option C.

Question 21.
Which does not have the same product as 4 × \(\frac{5}{9}\)?
(A) 4 × \(\frac{9}{5}\)
(B) 5 × \(\frac{4}{9}\)
(C) 2 × \(\frac{10}{9}\)
(D) 10 × \(\frac{2}{9}\)
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-13(6)
4 x (9/5) = 36/5
So, option A is correct.
Explanation:
The product for the expression 4 x (5/9) is 20/9. The expression that does not have the product 20/9 is 4 x (9/5). The product for 4 x (9/5) is 36/5. So, draw a circle to option A.

Go Math 5th Grade Lesson 6.3 Homework Answer Key Question 22.
Multi-Step Rose bought a dozen eggs. She used \(\frac{2}{3}\) of the eggs to make custard and \(\frac{1}{4}\) of the eggs to make an omelet. How many eggs does Rose have left?
(A) 9
(B) 4
(C) 3
(D) 1
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-13(7)
(2/3) x 12 = 8
She used 8 of the eggs to make custard.
(1/4) x 12 = 3
She used 3 eggs to make an omelet.
8 + 3 = 11
12 – 11 = 1
So, option D is correct.
Explanation:
Rose bought a dozen eggs. She used 2/3 of the eggs to make custard. Multiply (2/3) with 12 the product is 8.  She used 8 of the eggs to make custard. She used 1/4 of the eggs to make an omelet. Multiply 1/4 with 12 the product is 3. Add 8 with 3 the sum is 11. Subtract 11 from 12 the difference is 1. So, draw a circle to option D.

Go Math Grade 5 Lesson 6.3 Homework Answer Key Question 23.
Multi-Step Meredith’s class has 21 students. Meredith rides the bus home with \(\frac{2}{3}\) of the students in her class. How many students in Meredith’s class do not ride the bus home with her?
(A) 14
(B) 16
(C) 7
(D) 6
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-6.3-Answer-Key-13(8)
21 x (2/3) = 42/3
42/3 of students ride the bus.
21 – (42/3) = (63 – 42)/3 = 21/3 = 7 students
So, option C is correct.
Explanation:
Meredith’s class has 21 students. Meredith rides the bus home with 2/3 of the students in her class. Multiply 21 with 2/3 the product is 42/3. The students 42/3 ride the bus. Subtract 42/3 from 21 the difference is 21/3. The simplified form of 21/3 is 7. So, 7 students in Meredith’s class do not ride the bus home with her. So, draw a circle to Option C.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top