Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key Division of Decimals by Whole Numbers

Refer to our Texas Go Math Grade 5 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key Division of Decimals by Whole Numbers.

Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key Division of Decimals by Whole Numbers

Unlock the Problem

In a swimming relay, each swimmer swims an equal part of the total distance. Brianna and 3 other swimmers won a relay in 5.68 minutes. What is the average time each girl swam?

How many swimmers are part of the relay team?

Divide. 5.68 ÷ 4
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 1
So, each girl swam an average of __________ minutes.
Answer:1.42
Explanation:

So, each girl swam an average of 1.42 minutes.

Example

Divide. 45.8 ÷ 4

STEP 1:
Share the tens, ones, and tenths.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 2
__________ tenth cannot be shared among 4 groups without regrouping.

STEP 2:
Write a zero in the dividend to show regrouping tenths as hundredths and continue dividing.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 3
Explanation:
STEP 1:
Share the tens, ones, and tenths.

1 tenth cannot be shared among 4 groups without regrouping.
STEP 2:
Written a zero in the dividend to show regrouping tenths as hundredths and continue dividing.

Math Talk
Mathematical Processes

Explain how you would model 45.8 ÷ 4 using base-ten blocks.
Answer:

Explanation:
45.8 ÷ 4 is done in base ten blocks method
above figure shows how it was done
step 1:
4 is shared among 4 groups no ones left over
step 2:
5 tenths shared among 4 groups 1 tenths left over
1 tenths cannot be regrouped
so, converted to hundredths
18 hundredths shared among the 4 groups
4 shared among groups and  2 leftover

Share and Show

Write the quotient with the decimal point placed correctly.

Go Math Answer Key Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key Question 1.
4.92 ÷ 2 = 246 ________
Answer: 2.46
Explanation:
The quotient is written appropriately with the
decimal point placed correctly

Division of Decimals by Whole Numbers 1

Question 2.
24.18 ÷ 3 = 806 ___________
Answer: 8.06
Explanation:
The quotient is written appropriately with the
decimal point placed correctly

Divide.

Question 3.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 4
Answer: 1.73

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Question 4.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 5
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Question 5.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Problem Solving

Practice: Copy end Solve Divide.

Question 6.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 7
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriately with the
decimal point placed correctly
With the division method

Go Math Lesson 4.4 Answer Key 5th Grade Question 7.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 8
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Question 8.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 9
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Question 9.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 10
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Question 10.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 11
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Question 11.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 12
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriately with the
decimal point placed correctly
With the division method

H.O.T. Algebra Write the unknown number for each ☐.

Go Math Lesson 4.4 5th Grade Answer Key Question 12.
☐ ÷ 5 = 1.21
☐ = __________
Answer: 6.05
Explanation:
The dividend of the expression is  6.05

Question 13.
46.8 ÷ 4 = ☐
☐ = ___________
Answer: 11.7
Explanation:
The quotient of the expression is 11.7

Question 14.
10.85 ÷ ☐ = 1.55
☐ = ___________
Answer: 7
Explanation:
The divisor of the equation is 7

Question 15.
Write Math Analyze How is 81.9 ÷ 9 similar to 819 ÷ 9? How is it different?
Answer: 81.9 ÷9 is not equal to 819 ÷ 9
Explanation:
When they are whole number or compatible number they both are same
When their is a decimal point they are change
the quotient varies.

Problem Solving

Question 16.
Multi-Step The standard width of 8 lanes in swimming pools used for competitions is 21.92 meters. The standard width of 9 lanes is 21.96 meters. How much wider is each lane when there are 8 lanes than when there are 9 lanes?
Answer: 0.04
Explanation:
The standard width of 8 lanes in swimming pools used for competitions is 21.92 meters.
The standard width of 9 lanes is 21.96 meters.
21.96 – 21.92 = 0.04
0.04 wider is each lane when there are 8 lanes than when there are 9 lanes.

Question 17.
H.O.T. Multi-Step Mei runs 80.85 miles in 3 weeks. If she runs 5 days each week, what is the average distance she runs each day?
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 13
Answer: 5.39
Explanation:
Mei runs 80.85 miles in 3 weeks.
If she runs 5 days each week, 5 x 3 = 15
80.85 ÷ 15 = 5.39
The average distance she runs each day is 5.39

Question 18.
Multi-Step Rob buys 6 tickets to the basketball game. He pays $8.50 for parking. His total cost is $40.54. What is the cost of each ticket?
Answer:  5.34
Explanation:
Rob buys 6 tickets to the basketball game.
He pays $8.50 for parking.
His total cost is $40.54.
40.54 – 8.50 = 32.04
32.04 ÷ 6 = 5.34
each ticket costs  5.34$

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 19.
In 1849, a gold miner had 4 ounces of gold to sell. The store owner offered him $67.68 for the gold. How much will the store owner pay for each ounce of gold?
(A) $11.28
(B) $15.76
(C) $16.92
(D) $23.64
Answer: C
Explanation:
In 1849, a gold miner had 4 ounces of gold to sell.
The store owner offered him $67.68 for the gold.
67.68 ÷4 = 16.92
the store owner pay for each ounce of gold is $16.92

Question 20.
Use Symbols A grocery store sells 6 ears of corn for $3.54. Which of the following shows how to find the amount of money that each ear of corn costs at the grocery store?
(A) $3.54 × 6
(B) 6 ÷ $3.54
(C) 6 – $3.54
(D) $3.54 ÷ 6
Answer: D
Explanation
The question is based on division so we have to divide
$3.54 ÷ 6 = $0.59

Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key Question 21.
Multi-Step The school in town is building a track around its football stadium. The principal must decide whether to build a track with 6 lanes or 7 lanes. A 6-lane track will be 28.68 feet wide, and a 7-lane track will be 28.98 feet wide. If all lanes are of equal width in each track, how much wider will the lanes be in a 6-lane track than in a 7-lane track?
(A) 4.78 feet
(B) 0.64 foot
(C) 0.50 foot
(D) 4.14 feet
Answer: B
Explanation:
The school in town is building a track around its football stadium.
The principal must decide whether to build a track with 6 lanes or 7 lanes.
A 6-lane track will be 28.68 feet wide, 28.68 ÷  6 = 4.78
and a 7-lane track will be 28.98 feet wide. 28.98 ÷  7 = 4.14
If all lanes are of equal width in each track,
4.78 – 4.14 = 0.64
the lanes  in a 6-lane track than in a 7-lane track is 0.64

Texas Test Prep

Question 22.
A marathon is 26.2 miles long. Sue wants to run a marathon in 4 hours. What is the average number of miles she must run each hour?
(A) 6.5 miles
(B) 6.55 miles
(C) 0.65 mile
(D) 0.655 mile
Answer: B
Explanation:
A marathon is 26.2 miles long.
Sue wants to run a marathon in 4 hours.
26.2 ÷ 4 = 6.55
The average number of miles she must run each hour is 6.55 miles

Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Homework and Practice Answer Key

Divide.

Question 1.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 14
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Homework Answer Key Question 2.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 15
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Division of Decimals by Whole Numbers 2

Question 3.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 16
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Question 4.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 17
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Question 5.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 18
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Question 6.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 19
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Go Math 5th Grade Lesson 4.4 Homework Answer Key Question 7.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 20
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Question 8.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 21
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Question 9.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 4.4 Answer Key 22
Answer:

Explanation:
The quotient is written appropriate with the
decimal point placed correctly
With the division method

Write the unknown number for each ☐.

Question 10.
☐ ÷ 9 = 3.4
☐ = _____________
Answer: 30.6
Explanation:
The dividend of the equation is 30.6

Question 11.
84.8 ÷ ☐ = 10.6
☐ = ______________
Answer: 8
Explanation:
The divisor of the equation is 8

Question 12.
30.87 ÷ 7 = ☐
☐ = ______________
Answer: 4.41
Explanation:
The quotient of the equation is 4.41

Problem Solving

Question 13.
Abby and her 7 friends had lunch at the neighborhood burger barn. The bill was $47.60. If they shared the cost of the lunch equally, how much did each person pay?
Answer: $5.95
Explanation:
Abby and her 7 friends had lunch at the neighborhood burger barn.
The bill was $47.60.
$47.60 ÷ 8 = 5.95
The each person should pay $5.95

1Question 4.
Dion practiced the long jump. He jumped 3.05 meters, 2.74 meters, and 3.3 meters. What was the average length of Dion’s jumps?
Answer: 4.54 meters
Explanation:
Dion practiced the long jump.
He jumped 3.05 meters, 2.74 meters, and 3.3 meters.
3.05 + 2.74 + 3.3 = 9.09
To find the average we have to divide by 2
9.09 ÷ 2 = 4.54 meters

Lesson Check

Fill In the bubble completely to show your answer.

Question 15.
An artist uses 49.4 centimeters of decorative molding to make a square picture frame. How long is each side of the frame?
(A) 12.35 centimeters
(B) 24.7 centimeters
(C) 12.2 centimeters
(D) 11.1 centimeters
Answer: A
Explanation:
Square has 4 equal side of length.
So Answer is 12.35 centimeters of each side.
Since 49.4 ÷4 = 12.35
Question 16.
A box of 8 snack bars costs $24.72. A single snack bar costs $3.47. What is the savings on each snack bar if you buy a box of 8 snack bars?
(A) $0.56
(B) $0.38
(C) $0.43
(D) $0.25
Answer: B
Explanation:
A box of 8 snack bars costs $24.72.
if you buy a box of 8 snack bars then each bar costs $3.09.
if buy a single snack bar then costs $3.47. So savings on each snack bar, if buy a box is $0.38.
Since $3.47 -$3.09 = $0.38

Question 17.
Jeremy saves $2.75 each week. How many weeks will it take him to save enough money to buy a model kit that costs $13.75?
(A) 3 weeks
(B) 4 weeks
(C) 5 weeks
(D) 6 weeks
Answer: C
Explanation:
Jeremy saves $2.75 each week.
Model kit cost is $13.75.
So Jeremy needs 5 weeks to save enough money to buy a model kit.
Since 13.75÷ 2.75 =5

Go Math Grade 5 Practice and Homework Lesson 4.4 Answer Key Question 18.
Ari divides by 6 and gets a quotient of 9.3. What is the dividend in Ari’s division problem?
(A) 3.3
(B) 1.55
(C) 55.8
(D) 54.8
Answer:C
Explanation:
Dividend = Divider × quotient
So Answer is 6× 9.3 =55.8

Question 19.
Multi-Step Sam’s van travels 208.8 miles on 9 gallons of gasoline. Hasan’s small car travels 234.4 miles on 8 gallons of gasoline. What is the difference between the vehicles in the gallons of gasoline consumption per mile?
(A) 29.3 miles per gallon
(B) 23.2 miles per gallon
(C) 3.2 miles per gallon
(D) 6.1 miles per gallon
Answer: D
Explanation:
Sam’s van travels 208.8 miles on 9 gallons of gasoline. 208.8 ÷ 9 = 29.3
Hasan’s small car travels 234.4 miles on 8 gallons of gasoline. 23.4 ÷ 8 =23.2
29.3 – 23.2  = 6.1miles per gallon
the difference between the vehicles in the gallons of gasoline consumption per mile is 6.1

Question 20.
Multi-Step Seven students bought a ticket to the science museum. They paid a total of $40.25. Six students bought a ticket to the art museum. The total cost was $31.50. What is the difference in price between a ticket to the science museum and a ticket to the art museum?
(A) $0.50
(B) $1.00
(C) $8.75
(D) $1.25
Answer:
Explanation: A
Seven students bought a ticket to the science museum.
They paid a total of $40.25.
Six students bought a ticket to the art museum.
The total cost was $31.50.
40 .25 ÷ 7 = 5.75
31.50 ÷ 6 = 5.25
The difference in price between a ticket to the science museum and a ticket to the art museum is 0.50

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top