Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key Make Scatter Plots

Refer to our Texas Go Math Grade 5 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key Make Scatter Plots.

Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key Make Scatter Plots

Unlock the Problem

Samantha interviewed shoppers at a mall. She asked them how many hours they had been at the mall and how much money they spent. She recorded their responses in the table.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 1
Make a scatter plot to show the relationship between time at the mall and money spent.
Step 1: Write a title above the graph.
Step 2: Write ordered pairs that relate the amount of time to the amount of money.
(2, ____), (6, ____), (3, ____), (1, ____), (2, ____)
(2, ____), (5, ____), (4, ____), (1, ____), (3, ____)
Step 3: Choose a scale that is appropriate for the data on each axis. Then label each axis.
Since the data for the x-coordinates are all less than 10, use ___ for the x-axis.
Since most of the data for the y-coordinates are multiples of 5, use ___ for the y-axis.
Step 4: Graph the ordered pairs.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 2

Answer:
The title of the above graph is Spending at the mall.
The ordered pairs that relate the amount of time are
(2,10), (6,35), (3,17), (1,10), (2,15)
(2, 18), (5, 25), (4, 20), (1, 5), (3, 15)
X-axis is the amount of time (hr)
Y-axis is the amount of money ($)

Explanation:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-16.5-Answer-Key-2

Share and Show

Use the table for 1-2.

Question 1.
Write ordered pairs that relate the low daily temperature to the number of coats sold.
(12, ___), (19, ___), (8, ___), (17, ___), (9, ___), (26, ___), (15, ___), (28, ___)
Choose a scale for the data on each axis of a scatter plot.
Use ___ for the x-axis. Use ___ for the y-axis.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 3
Answer:
(12, 38), (19, 31), (8, 54), (17, 35), (9, 49), (26, 16), (15, 32), (28,11)
Use 5,10,15,20,25,30 for the x-axis.
Use 10,20,30,40,50,60 for the y-axis.

Scatter Plots and Data Unit Test Answer Key Lesson 16.5 Question 2.
Make a scatter plot of the data.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 4
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-16.5-Answer-Key-4

Math Talk
Mathematical Processes
Explain how to use the scatter plot to find the low temperature on the day that 49 were sold.

Problem Solving

Jessie recorded the number of students washing cars at a school car wash and the time It took to wash each car. Use the table for 3-4.

Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 5

Question 3.
What scales would you use for the x- and y-axes of a scatter plot of the data? Explain.
Answer:
The X-axis is the number of students
Y-axis is the Time (min)

Explanation:
The scale I would use for the x-axis is Number of Students given in the table.
The scale I would use for the Y-axis is Time (min).

Question 4.
H.O.T. What’s the Error? Jessie made a scatter plot of the data by plotting points at (8, 4), (6, 5), (5, 7), (10, 2), (5, 8), and (1, 10). What is his error?
Answer:
(10, 2)

Explanation:
Here the error is (10, 2)
The scatter plot of the data by plotting points at (2,10) not (10, 2).

Problem Solving

Use the table for 5-7.

Question 5.
Multi-Step Mrs. Harper is buying a used car. She researched the prices of a particular model of car when it is 1-10 years old and recorded the data in a table. Make a scatter plot of the data.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 6
Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 7
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-16.5-Answer-Key-7

Lesson 16.5 Scatter Plots Answer Key Pdf 5th Grade Question 6.
H.O.T. Mrs. Harper’s friend is also buying a used car. But she is only interested in a car that is more than 5 years old. Would you use the same scales on a scatter plot that shows the prices of the car when it is more than 5 years old? Explain.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 8
Answer:
Yes, we could use the same scales on a scatter plot.

Explanation:
As she is only interested in a car that is more than 5 years old we can use the same scales on a scatter plot that shows the prices of the car that are more than 5 years old.

Question 7.
Representations Make a scatter plot showing the data that Mrs. Harper’s friend would be interested in. Remember to use scales appropriate for the data.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 9
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-16.5-Answer-Key-9

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 8.
A student wants to find the perfect popping time for popcorn. Each time he pops a bag of popcorn, he records the length of time in the microwave and the number of unpopped kernels. He makes a scatter plot of the data. He puts time in seconds on one axis. Which data should be on the other axis?
(A) price of bag of popcorn
(B) number of unpopped kernels
(C) store where bag was bought
(D) amount of popcorn eaten
Answer:
A number of unpopped kernels.

Explanation:
The data number of unpopped kernels should be on the other axis.

The scatter plot shows the relationship between the temperature and the number of water bottles sold at a soccer game. Use the scatter plot for 9 and 10.

Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 10

Question 9.
You want to add a point on the scatter plot to show that 10 bottles of water were sold when the temperature was 38°F. Where would you add this point to the scatter plot?
(A) bottom right
(B) top left
(C) top right
(D) bottom left
Answer:
bottom left

Explanation:
I would add the point at the bottom left to the scatter plot.

Question 10.
Multi-Step Suppose one bottle of water costs $1.50. When the temperature was 89°, how much money did people pay for water bottles?
(A) $123
(B) $87
(C) $105
(D) $70
Answer:
$105

Explanation:
The temperature is given as 89°. At 89° the number of water bottles is 70 bottles. The cost of one water bottle is $1.50. Therefore the people pay for water bottles is $1.50×70 = $105.

Texas Test Prep

Question 11.
A storekeeper recorded the number of snow shovels sold during weeks when it snowed.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 11
Which ordered pair would be plotted on a scatter plot of the data?
(A) (2, 6)
(B) (11, 19)
(C) (5, 25)
(D) (9, 12)
Answer:
(11, 19)

Explanation:
The ordered pair would be plotted on a scatter plot of the data is (11, 19).

Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Homework and Practice Answer Key

Use the table for 1-3.

Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 12

Question 1.
Write the ordered pairs that relate the number of hours studied to the number of correct answers. (1, 10), ________________________
Answer:
(1,10), (4,15), (5,25), (2,12), (7,32), (3,14), (4,25), (6,30)

Question 2.
Why is a scale of 1 appropriate for the x-axis? Why is a scale of 5 appropriate for they-axis?
Answer:
The scale of 1 is appropriate for the x-axis because the hours studied are lower in number than the number of correct answers given for quiz scores.
The scale of 5 is appropriate for the y-axis because the number of correct answers given is higher in number than the number of studies given for quiz scores.

Go Math Grade 5 Answer Key Pdf Lesson 16.5 Homework Question 3.
Make a scatter plot of the data. Remember to use scales appropriate for the data.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 13
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-16.5-Answer-Key-13

Problem Solving

Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 14

Problem Solving

Use the table for 4-5.

Question 4.
Mr. Benson records the gallons of gasoline he has left as he drives his car to Austin. Make a scatter plot of the data.
Answer:
I have made a scatter plot of the given data

Explanation:
Texas-Go-Math-Grade-5-Lesson-16.5-Answer-Key-14

Question 5.
If Mr. Benson drives slower on his next trip so he drives more miles on each gallon of gas, should he use the same scales on a scatter plot of the data? Explain.
Answer:
Yes, he can use the same scales.

Explanation:
If Mr. Benson drives slower on his next trip he can use the same scales on a scatter plot of the data.

Texas Test Prep

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 6.
Sharmeen wants to find the least crowded time to visit the skating rink. She records the temperature outside and the number of skaters at the rink at that time. She makes a scatter plot of the data. She labels one axis “Number of Skaters.” Which data should be on the other axis?
(A) time of day
(B) number of skaters
(C) temperature outside
(D) location of the rink
Answer:
temperature outside

Explanation:
The data that should be on the other axis is the temperature outside.

Texas Go Math Measurement and Data 5th Grade Answer Key Question 7.
The swim team coach recorded the number of hours each team member practiced each week and the number of ribbons the team member won at the swim meet. Ribbons Won at Swim Meet
Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 15
Which ordered pair would you plot on a scatter plot of the data?
(A) (10, 14)
(B) (2, 5)
(C) (8, 1)
(D) (9, 3)
Answer:
(8, 1)

Explanation:
The ordered pair would I plot on a scatter plot of the data is (8, 1).

The scatter plot shows the relationship between the number of hours a waiter worked and the amount of tips received. Use the scatter plot for 8-10.

Texas Go Math Grade 5 Lesson 16.5 Answer Key 16

Question 8.
You want to add a point on the scatter plot to show that a waiter earned S90 in tips when he worked 7 hours. Where would you add this point on the scatter plot?
(A) top left
(B) top right
(C) bottom left
(D) bottom right
Answer:
Top right

Explanation:
I would add the pointed top right on the scatter plot.

Question 10.
Multi-Step A waiter that worked 2 hours and a waiter that worked 5 hours combine their tip money for the day to buy a meal for their coworkers. How much money do they have to spend on the meal?
(A) $75
(B) $110
(C) $25
(D) $100
Answer:
$100

Explanation:
A waiter worked 2 hours the tip money is $25 and the waiter worked 5 hours the tip money is $75. Thereby combining their tip money they have to spend on the meal is $100.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top