Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products

Essential Question

How can you use area models and partial products to multiply 2-digit numbers?
Answer:
Area models help to multiply large numbers, in a simpler forms using multiplication box.
Explanation:
Show the problem as the area of a rectangle, and then break that rectangle into smaller chunks for easier solving.
This method is also known as box multiplication.
Next, multiply to find the area of each smaller rectangle.
Image result

Investigate

Materials

  • color pencils

Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 1

How can you use a model to break apart factors and make them easier to multiply?
Answer:
Break apart factor in multiplication is known as Distributive Property.
Explanation:
The Distributive Property, the Break Apart helps to solve problems by “breaking apart” difficult numbers into easier, more friendly numbers. When we break one of the factors up, but still multiply it, you’ll still get the same product.

A. Outline a rectangle on the grid to model 13 × 18. Break apart the model into smaller rectangles to show factors broken into tens and ones. Label and shade the smaller rectangles. Use the colors below.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 2
Answer:

100 + 80 + 30 + 24 = 234
Explanation:
Draw outline of a rectangle on the grid to model 13 × 18.
Break apart the model into smaller rectangles to show factors broken into tens and ones.
Then add all together to get the product.

B. Find the product of each smaller rectangle. Then, find the sum of the partial products. Record your answers.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 3
Answer:
100 + 80 + 30 + 24 = 234
Explanation:
First find the product of each smaller rectangle.
Then, find the sum of the partial products.
Then add all the products.

C. Draw the model again. Break apart the whole model to show factors different from those shown the first time. Label and shade the four smaller rectangles and find their products. Record the sum of the partial products to represent the product of the whole model.
_________ + _________ + _________ + _________ = _________
Answer:
72 + 72 + 45 + 45 = 234

Explanation:
Draw outline of a rectangle on the grid to model 13 × 18.
Break apart the model into smaller rectangles to show factors broken into tens and ones.
Then add all together to get the product.
9×8 = 72
9×8=72
5×9 = 45
5×9=45
72+72+45+45= 234

Math Idea
A perfect square is a number that has the same number as its two factors. 144 is a perfect square since both of its factors are 12.
Answer:
12 x 12 = 144

Explanation:
Draw outline of a rectangle on the grid to model 13 × 18.
Break apart the model into smaller rectangles to show factors broken into tens and ones.
Then add all together to get the product.
12 x 12 = 144

Make Connections

You can draw a simple diagram to model and break apart factors to find a product. Find 15 × 15.

STEP 1, Draw a model to show 15 × 15. Break apart the factors into tens and ones to show the partial products.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 4
Answer:
15 x 15 = 225


Explanation:
Draw outline of a rectangle on the grid to model 13 × 18.
Break apart the model into smaller rectangles to show factors broken into tens and ones.
Then add all together to get the product.
12 x 12 = 144

STEP 2 Write the product for each of the smaller rectangles.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 5
Answer:
STEP 3 Add to find the product for the whole model.
So, 15 × 15 = 225.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 6
Explanation:

The model shows four parts.
Each part represents a partial product.
The partial products are 100, 50, 50, and 25.

Math Talk

Mathematical Processes
Explain how breaking apart the factors of a perfect square into tens and ones makes finding the product easier.
Answer:
One can tell a number is a perfect square by finding its square roots.
Finding the square root is the inverse (opposite) of squaring a number.
If you find the square root of a number and it’s a whole integer, that tells you that the number is a perfect square.
For instance, the square root of 25 is 5.

Share and Show

Find the Product.

Question 1.
16 × 19 = ___________
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 7
Answer: 304
Explanation:
STEP 3 Add to find the product for the whole model.
So, 16 × 19 =304
(10 x 1 tens)  ( 10 x 9 ones )  (6 x 1 tens)  ( 6 x 9 ones )
( 10 x 10 )      ( 10 x 9)           (6 x 10 )          ( 6 x 9 )
100 + 90 + 60 + 54 = 304

Lesson 8.3 Area Models and Partial Products Answer Key Question 2.
18 × 26 = ___________
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 8
Answer: 468
Explanation:
Add to find the product for the whole model.
So, 18 × 26 =468
(10 x 2 tens)  ( 10 x 6 ones )  (8 x 2 tens)  ( 8 x 6 ones )
( 10 x 20 )      ( 10 x 6)           (8 x 20 )          ( 8 x 6 )
200 + 60 + 160 + 48 = 468

Question 3.
27 × 39 = ___________
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 9
Answer: 1053
Explanation:
Add to find the product for the whole model.
So, 27 × 39 = 1053
(20 x 3 tens)  ( 20 x 9 ones )  (7 x 3 tens)  ( 7 x 9 ones )
( 20 x 30 )      ( 20 x 9)           (7 x 30 )          ( 7 x 9 )
600 + 180 + 210 + 63 = 1053

Question 4.
Evaluate To find the product of 10 and 33, which is the easier computation, (10 × 11) + (10 × 11) + (10 × 11) or (10 × 30) + (10 × 3)? Explain.
Answer: 330
Explanation:
first method is
(10 × 11) + (10 × 11) + (10 × 11)
110+110+110 = 330
second method is
(10 × 30) + (10 × 3) = 300 + 30 = 330
second method  is easier
Problem Solving

Multi-Step Sense or Nonsense?

Question 5.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 10
Jamal and Kim used different ways to solve 12 × 15 by using partial products. Whose answer makes sense? Whose answer is nonsense? Explain your reasoning.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 11
Answer:
Jamal answer doesn’t makes sense.
Kim’s  answer makes sense.
Explanation:

Jamal answer is nonsense.

a. For the answer that is nonsense, write an answer that makes sense.
Answer: 180
Explanation:

b. H.O.T. Use Diagrams Look at Kim’s method. Can you think of another way Kim could use the model to find the product? Explain.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 12
Answer:

Explanation:
Draw outline of a rectangle on the grid to model 12 × 15.
Break apart the model into smaller rectangles to show factors broken into tens and ones.
Then add all together to get the product.
12 x 15 = 180

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 6.
A restaurant buys 21 cube-shaped watermelons. Each watermelon costs $82. How much does the restaurant pay for the watermelons?
(A) $1,720
(B) $1,680
(C) $1,722
(D) $1,640
Answer:
Option(C)
Explanation:
A restaurant buys 21 cube-shaped watermelons.
Each watermelon costs $82.
Total amount paid for watermelons by the restaurant
21 x 82 = $1,722

Go Math Lesson 8.3 Area Model Partial Products 4th Grade Question 7.
There are 14 cars in line for a car wash. A car wash costs $13. Use the model below. How much does it cost to wash all of the cars?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 13
(A) $170
(B) $182
(C) $142
(D) $172
Answer:
Option(B)
Explanation:
There are 14 cars in line for a car wash.
A car wash costs $13.
Total cost to wash all of the cars
14 x 13 = $182

Question 8.
Multi-Step Students sell muffins at a school bake sale. They have 12 muffins in each of 15 boxes. They sell 125 muffins. How many muffins are left?
(A) 65 muffins
(B) 5 muffins
(C) 45 muffins
(D) 55 muffins
Answer:
option(D)
Explanation:
Students have 12 muffins in each of 15 boxes.
Total muffins 12 x 15 = 180
They sell 125 muffins.
Number of muffins left 180 – 125 = 55

TEXAS Test Prep

Question 9.
The cost of a ski-lift ticket is $31. How much will 17 tickets cost?
(A) $48
(B) $527
(C) $310
(D) $217
Answer:
Option(B)
Explanation:
The cost of a ski-lift ticket is $31.
Cost of 17 tickets = 31 x 17 = $527

Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Homework and Practice Answer Key

Find the Product

Question 1.
14 × 18 = _________
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 14
Answer: 252
Explanation:
Add to find the product for the whole model.
So, 14 × 18 = 252
(10 x 1 tens)  ( 10 x 8 ones )  (4 x 1 tens)  ( 4 x 8 ones )
(10 x 10 )      ( 10 x 8)           (4 x 10 )       ( 4 x 8 )
100 + 80 + 40 + 32 = 252

Question 2.
32 × 16 = _________
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 15
Answer: 512
Explanation:
Add to find the product for the whole model.
So, 32 × 16 = 512
(30 x 1 tens)  ( 30 x 6 ones )  (2 x 1 tens)  ( 2 x 6 ones )
(30 x 10 )      ( 30 x 6)            (2 x 10 )       ( 2 x 6 )
300 + 180 + 20 + 12 = 512

Go Math Lesson 8.3 4th Grade Partial Products Question 3.
26 × 22 = _________
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 16
Answer: 572
Explanation:
Add to find the product for the whole model.
So, 26 × 22 = 572
(20 x 2 tens)  ( 20 x 2 ones )  (6 x 2 tens)  ( 6 x 2 ones )
(20 x 20 )       ( 20 x 2)           (6 x 20 )       ( 6 x 2 )
400 + 40 + 120 + 12 = 572

Problem Solving

Question 4.
Victor and Carla used different ways to solve 37 × 23 by using partial products. Whose answer makes sense? Whose answer is nonsense? Explain your reasoning.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 17
Answer:
Carla’s work is correct
Explanation:
Add to find the product for the whole model.
So, 37 x 23 = 851
(30 x 2 tens)  ( 30 x 3 ones )  (7 x 2 tens)  ( 7 x 3 ones )
(30 x 20 )       ( 30 x 3)           (7 x 20 )       ( 7 x 3 )
600 + 90 + 140 + 21 = 851

Question 5.
For the answer that is nonsense, write an answer that makes sense.
Answer: 851
Explanation:
Add to find the product for the whole model.
So, 37 x 23 = 851
(30 x 2 tens)  ( 30 x 3 ones )  (7 x 2 tens)  ( 7 x 3 ones )
(30 x 20 )       ( 30 x 3)           (7 x 20 )       ( 7 x 3 )
600 + 90 + 140 + 21 = 851

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 6.
Use the model. What is the product of 17 × 52?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 18
(A) 953
(B) 884
(C) 1,768
(D) 1,190
Answer:
Option(B)
Explanation:
Add to find the product for the whole model.
So, 17 x 52 = 884
(10 x 5 tens)  ( 10 x 2 ones )  (7 x 5 tens)  ( 7 x 2 ones )
(10 x 50 )       ( 10 x 2)           (7 x 50 )       ( 7 x 2 )
500 + 20 + 350 + 14 = 884

Question 7.
Complete the model. What is the product of 44 × 14?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 8.3 Answer Key Area Models and Partial Products 19
(A) 616
(B) 1,120
(C) 1,232
(D) 516
Answer:
Option(A)
Explanation:
Add to find the product for the whole model.
So, 44 x 11 = 616
(40 x 1 tens)  ( 40 x 4 ones )  (4 x 1 tens)  ( 4 x 4 ones )
(40 x 10 )       ( 40 x 4)           (4 x 10 )       ( 4 x 4 )
400 + 160 + 40 + 16 = 616

Question 8.
A toy store orders 18 boxes of stuffed animals. There are 35 stuffed animals in a box. How many stuffed animals did the store order?
(A) 630
(B) 1,260
(C) 414
(D) 530
Answer:
Option(A)
Explanation:
A toy store orders 18 boxes of stuffed animals.
There are 35 stuffed animals in a box.
Number of stuffed animals the store order
35 x 18 = 630

Question 9.
Bradley’s heart beats 78 times a minute. How many times does it beat in 45 minutes?
(A) 3,170
(B) 3,210
(C) 3,510
(D) 3,470
Answer:
Option(C)
Explanation:
Bradley’s heart beats 78 times a minute.
Number of times it beat in 45 minutes
78 x 45 = 3,510

Partial Products 4th Grade Go Math Answer Key Question 10.
Multi-Step Emma bought 16 packages of rolls for a party. There were 12 rolls in each package. After the party, there were 8 rolls left over. How many rolls were eaten?
(A) 192
(B) 138
(C) 200
(D) 184
Answer:
Option(D)
Explanation:
Emma bought 16 packages of rolls for a party.
There were 12 rolls in each package.
Total rolls in 16 packages
16 x 12 = 192
After the party there were 8 rolls left over.
Number of rolls were eaten 192 -8 = 184

Question 11.
Multi-Step Mr. Ramirez needs 400 paper cups for the school cafeteria. He has 14 packages of paper cups. There are 25 cups in a package. How many more cups does Mr. Ramirez need?
(A) 25
(B) 50
(C) 300
(D) 65
Answer:
Option(B)
Explanation:
Mr. Ramirez needs 400 paper cups for the school cafeteria.
He has 14 packages of paper cups.
There are 25 cups in a package.
Total cups he has 25 x 14 = 350
Number of more cups Mr. Ramirez need 400 – 350 = 50

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top