Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles

Essential Question

How can you classify triangles by the size of their angles?
Answer:
Yes, Triangles can also be classified by their angles.

Explanation:
In an acute angle triangle, all three angles are acute (i.e less than 90 degrees). And a right triangle contains one right angle and two acute angles. Also, an obtuse triangle contains one obtuse angle (i.e greater than 90 degrees) and two acute angles.

Unlock the Problem

A triangle is a polygon with three sides and three angles. You can name a triangle by the vertices of its angles.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 1
An angle of a triangle can be right, acute, or obtuse.

Read Math

When you see “∆ ABC,” say “triangle ABC.”

Activity 1 Identify right, acute, and obtuse angles in triangles.

Materials

  • color pencils

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 2

Use the Triangle color Guide to color the triangles below.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 3
Answer:

Math Talk

Mathematical Processes
Can a triangle have more one obtuse Explain.
Answer:
Triangle cannot have more than one obtuse angle because there are three sides and if you add three sides it is equal to 180 degrees and an obtuse angle is greater than 90 degree and the other two has to be less than 90 degrees.

Try This!

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 4

a. Name the triangle with one right angle. ____________
Answer:
∠QPR

Explanation:
The triangle with one right angle ∠PQR.

b. Name the triangle with one obtuse angle. ____________
Answer:
∠XYZ

Explanation:
The triangle with one right angle ∠XYZ

c. Name the triangle with three acute angles. ____________
Answer:
∠ABC

Explanation:
The triangle with one right angle ∠ABC

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 31

Activity 2 Use a Venn diagram to classify triangles.

Write the names of the triangles in the Venn diagram.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 6

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 7
Answer:
Acute triangles
∠SRT, ∠LMN, ∠ACB
Right Triangles
∠BCD, ∠PQR
Obtuse Triangles
∠WVX, ∠EFD, ∠HIG

Math Talk

Mathematical Processes
Explain why the three circles in this Venn diagram do not overlap.
Answer:

Share and Show

Question 1.
Name the triangle. Tell whether each angle is acute, right, or obtuse.

A name for the triangle is ____________ .
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 8
∠F is _____________ .
∠G is _____________ .
∠H is _____________ .
Answer:
Right angled traingle.

Explanation:
∠F is an acute-angled triangle
∠G is a right-angled triangle
∠H is an obtuse-angled triangle.

Classify each triangle. Write acute, right, or obtuse.

4th Grade Geometry Classifying Triangles Answer Key Question 2.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 9
Answer:
Right-angled triangle

Question 3.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 10
Answer:
Obtuse triangle

Question 4.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 11
Answer:
Acute triangle.

Problem Solving

Use the Venn diagram for 5-6.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 13

Question 5.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 12
H.O.T. Multi-Step Which triangles do NOT have an obtuse angle? Explain.
Answer:
∆ABC and ∆GHP

Explanation:
The triangles that do NOT have an obtuse angle are right triangles i.e ∆ABC and ∆GHP

Question 6.
H.O.T. Communicate How many triangles have at least two acute angles? Explain.
Answer:
Right angle triangles and obtuse triangles have at least two acute angles.

Daily Assessment Task.

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 7.
What type of triangle is ∆ABC?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 14
(A) right
(B) acute
(C) obtuse
(D) straight
Answer:
Acute

Explanation:
The type of triangle is ∆ABC is an acute angle triangle.

Question 8.
Bobby built a sandbox in the shape of the triangle below. Which type of triangle did he use to build the sandbox?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 15
(A) obtuse
(B) right
(C) equilateral
(D) acute
Answer:
Right

Explanation:
The type of triangle he used to build the sandbox is a right-angled triangle.

Go Math 4th Grade Answer Key Lesson 13.2 Question 9.
Multi-Step Laura drew and labeled the triangles below. She wants to color the obtuse triangle red. Which triangle should Laura color red?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 16
(A) ∆ABC
(B) ∆DEF
(C) ∆XYZ
(D) ∆JKL
Answer:
∆XYZ

Explanation:
The triangle should Laura’s color red is ∆XYZ.

TEXAS Test Prep

Question 10.
How many acute angles are in an obtuse triangle?
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Answer:
2

Explanation:
There are 2 acute angles in an obtuse angle triangle.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Homework and Practice Answer Key

Question 1.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 17
Answer:
Acute

Question 2.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 18
Answer:
Right.

Question 3.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 19
Answer:
Obtuse

Question 4.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 20
Answer:
Right

Question 5.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 21
Answer:
Obtuse

Question 6.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 22
Answer:
Acute

Question 7.
Name the triangle. Tell whether each angle is acute, right or obtuse.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 23
A name for the triangle is ___________________________
∠X is _______________. ∠Y is _______________. ∠Z is _______________.
Answer:
Obtuse
∠X is acute.
∠Y is obtuse.
∠Z is acute.

Explanation:
A name for the triangle is Obtuse.

Problem Solving

Question 8.
Mark folded a flag into a triangle and built a frame for it in the shape of the triangle below. Which type of triangle did he use to build the frame?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 24
Answer:
Right.

Explanation:
The type of triangle he used to build the frame is a Right-angled triangle.

Question 9.
Cassie added a flower garden to the corner of her yard in the shape of the triangle below. Which type of triangle did she use to add to the garden?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 25
Answer:
Obtuse

Explanation:
The type of triangle she used to add to the garden is an obtuse-angled triangle.

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 10.
What type of triangle is ∆ DEF?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 26
(A) acute
(B) right
(C) obtuse
(D) equilateral
Answer:
Obtuse

Explanation:
The triangle ∆ DEF is an obtuse angle triangle.

Lesson 13.2 Classify Triangles By Sides Grade 4 Question 11.
What type of triangle is ∆ JKL?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 27
(A) acute
(B) obtuse
(C) straight
(D) right
Answer:
Acute

Explanation:
The triangle ∆ JKL is an acute triangle that has less than 90°

Question 12.
How many acute angles are in a right triangle?
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Answer:

Question 13.
Which triangle has one right angle?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 28
(A) ∆VWX
(B) ∆TUV
(C) ∆RST
(D) ∆BCD
Answer:
∆BCD

Explanation:
The ∆BCD has one right angle.

Question 14.
Multi-Step Which triangle has both acute and obtuse angles?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 29
(A) ∆DEF
(B) ∆ABC
(C) ∆PQR
(D) ∆LMN
Answer:
∆ABC

Explanation:
The triangle ∆ABC has both acute and obtuse angles.

Question 15.
Multi-Step Which triangle has one right angle and no obtuse angles?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 13.2 Answer Key Classify Triangles 30
(A) ∆ ABC
(B) ∆ GHI
(C) ∆ PQR
(D) ∆ LMN
Answer:
∆ PQR

Explanation:
The triangle ∆ PQR has one right angle and no obtuse angles.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top