Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Answer Key Multi-Step Subtraction Problems

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Answer Key Multi-Step Subtraction Problems.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Answer Key Multi-Step Subtraction Problems

Multi-Step Subtraction Problems 2

Essential Question

How can you represent and solve multi-step subtraction problems using strip diagrams?
Answer:
Multi-step problems involves four operations with whole numbers using strip diagrams and equations with a letter standing for the unknown quantity.
Explanation:
For example;

Unlock the Problem

During the harvest, 13485 apples were picked. Week one, 4,589 apples were sold. Week two, 2,113 apples were sold. How many apples are left after two weeks?
Answer:
6,783 apples are left.
Explanation:
During the harvest, 13485 apples were picked.
Week one, 4,589 apples were sold.
Week two, 2,113 apples were sold.
Total apples sold in two weeks 4,589 + 2,113 = 6,702
Number of apples left after two weeks
13,485 – 6,702 = 6,783

Example 1
STEP 1 Find how many apples were left after week 1.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Answer Key Multi-Step Subtraction Problems 1
Answer:
8,896 apples.

Explanation:
During the harvest, 13485 apples were picked.
Week one, 4,589 apples were sold.
Number of apples left
13,485 – 4,589 = 8,896

STEP 2 Find how many apples were left after week 2.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Answer Key Multi-Step Subtraction Problems 2
So, the Yummy Apple Orchard had ___________ apples left after two weeks.
Answer: 6,783

Explanation:
Apples sold during week two = 2,113
Apples left after week one = 8,896
Apples left after week two = 8,896 – 2,113 = 6,783

How does Step I differ from Step 2?
Answer:
In step two we find the apples left in week one.
In step two we find apples left in week two.

Greg and his family are driving 4 days to visit his grandparents. They live 2,415 miles from Greg. The first 2 days they drove 1,141 miles. The third day they drove 612 miles. How many more miles do they have to drive on the fourth day?
Answer:
662 miles.
Explanation:
Greg and his family are driving 4 days to visit his grandparents.
They live 2,415 miles from Greg.
The first 2 days they drove 1,141 miles.
The third day they drove 612 miles.
Total miles they drove for 3 days 612+ 1,141 = 1,753
Number of miles they have to drive on the fourth day 2,415 – 1,753 = 662 miles.

Example 2

STEP 1 Find how many miles are left after 2 days of driving.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Answer Key Multi-Step Subtraction Problems 3
Answer: 1,274
Explanation:

STEP 2 Find how many more miles they have to drive on the fourth day.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Answer Key Multi-Step Subtraction Problems 4
So, Greg’s family drove _____________ more miles on the fourth day.
Answer:
662 miles on fourth day.
Explanation:

Math Talk

Mathematical Processes
Explain why it takes more than one step to solve the problem in Example 2.
Answer:
As we have to find the total distance he travelled on the third day also.

Share and Show

Go Math Lesson 11.2 Answer Key 4th Grade Question 1.
During a school-wide vote, 632 students voted for Hat Friday. Pajama Friday received 187 fewer votes than Hat Friday. How many students voted?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Answer Key Multi-Step Subtraction Problems 5
Answer: 1,077

Explanation:
During a school wide vote, 632 students voted for Hat Friday.
Pajama Friday received 187 fewer votes than Hat Friday.
632 – 187 = 445
Total students voted 632 + 445 = 1,077

a. First, find how many students voted for Pajama Friday.
So, ____________ students voted for Pajama Friday.
Answer:
445 students
Explanation:
During a school wide vote, 632 students voted for Hat Friday.
Pajama Friday received 187 fewer votes than Hat Friday.
632 – 187 = 445

b. Next, find the total number of students Friday who voted.
Think: 632 + 445 = f
So, ________ students voted.
Answer:
1,077 students voted.
Explanation:
During a school wide vote, 632 students voted for Hat Friday.
Pajama Friday received 187 fewer votes than Hat Friday.
632 – 187 = 445
Total students voted 632 + 445 = 1,077

Problem Solving

For Problems 2-3, use the chart.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Answer Key Multi-Step Subtraction Problems 6

Go Math 4th Grade Lesson 11.2 Answer Key Question 2.
The Kind Supermarket had 5,213 cans of soup at the beginning of January. How many cans of soup did the Kind Supermarket have after February?
Answer:
2,888 soup cans.
Explanation:
The Kind Supermarket had 5,213 cans of soup at the beginning of January.
Number of soup cans sold in the month of January 1,432
Leftover soup cans at the end of the January month 5,213 – 1,432 = 3,781
Number of soup cans sold in the month of February 893
Number of soup cans at the Kind Supermarket after February
3,781 – 893 = 2,888 cans

Question 3.
If the Kind Supermarket sold 189 less cans of soup in May than in April, how many cans of soup did they sell during April and May?
Answer:
959 can o soup in the month of April and May.
Explanation:
If the Kind Supermarket sold 189 less cans of soup in May than in April,
Number of soup cans in April = 574
Number of soup cans in May = 574 – 189 = 385
Total cans of soup they sell during April and May
574 + 385 = 959 cans

Question 4.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Answer Key Multi-Step Subtraction Problems 7
H.O.T. Apply Multi-Step During the first week of a game’s launch, an electronic store sold 275 copies of the game. During the second week, they sold 295 copies of the game. They sold some copies of the game during the third week. After the first three weeks, the electronic store sold 984 copies of the game. How many copies of the game did they sell during week 3?
Answer:
414 copies of game.
Explanation:
During the first week of a game’s launch, an electronic store sold 275 copies of the game.
During the second week, they sold 295 copies of the game.
Total copies of game sold in 2 weeks = 275 + 295 = 570
They sold some copies of the game during the third week.
After the first three weeks, the electronic store sold 984 copies of the game.
Total copies of the game they sell during week 3
984 – 570 = 414 copies of game.

Question 5.
H.O.T. What’s the Error? Ken vent to the Planters Nursery to buy some trees for his backyard. He wanted to spend more than $300 for the trees. The first tree he bought was $175. The second tree he bought was $25 less than the first tree. Those were the only two item s that Ken bought. Ken said that he spent less than he wanted to. Is he correct? Explain his error.
Answer:
Yes, ken is correct.
He spent less than he wanted to spend.
Explanation:
Ken wanted to spend more than $300 for the trees.
The first tree he bought was $175.
The second tree he bought was $25 less than the first tree.
Cost of second tree 175 – 25 = $150

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 6.
The snack vendors have 500,000 bottles of water to sell during the parade. They sell 128,520 bottles during the first half of the parade. During the second half of the parade, they sell 205,000 more bottles than they sold during the fIrst half. How many unsold bottles are left at the end of the parade?
(A) 166,480 bottles
(B) 37,960 bottles
(C) 371,480 bottles
(D) 379,600 bottles
Answer:
Option(A)
Explanation:
The snack vendors have 500,000 bottles of water to sell during the parade.
They sell 128,520 bottles during the first half of the parade.
During the second half of the parade, they sell 205,000 more bottles than they sold during the fIrst half.
Total bottles sold on second half of the parade
205,000 + 128,520 = 333,520
Total unsold bottles left at the end of the parade
500,000 – 333,520 = 166,480 bottles.

Go Math 4th Grade Lesson 11.2 Answer Key Question 7.
The flag company makes 750,000 flags. They sell 405,200 flags for Memorial Day and 125,475 flags for Flag Day. How many flags do they have left to sell for the Fourth of July?
(A) 470,275 flags
(B) 230,475 flags
(C) 219,325 flags
(D) 220,435 flags
Answer:
Option(A)
Explanation:
The flag company makes 750,000 flags.
They sell 405,200 flags for Memorial Day and
125,475 flags for Flag Day.
Total flags sold on both days
405,200 + 125,475 = 279,725
Total flags they have left to sell for the Fourth of July
750,000 – 279,725 = 470,275 flags.

Question 8.
Multi-Step Katie buys 125,000 beads. She uses 108246 to make bracelets. She goes back to the store and buys 100,000 more beads than she bought the first time. How many beads does Katie have now to make bracelets?
(A) 241,754 beads
(B) 208,246 beads
(C) 116,754 beads
(D) 6,754 beads
Answer:
Option(B)
Explanation:
Katie buys 125,000 beads.
She uses 108246 to make bracelets.
Left over beads 125,000 – 108,246 = 16,754
She goes back to the store and buys 100,000 more beads than she bought the first time.
100,000 + 125,000 = 225,000
Total beads Katie have now to make bracelets
225,000 – 16,754 = 208,246 beads.

TEXAS Test Prep.

4th Grade Answer Key Go Math Lesson 11.2 Question 9.
Melinda saved 456 pennies one week, 374 pennies the second week, and some more pennies during the third week. Together Melinda saved 1,245 pennies during those three weeks. How many pennies did Melinda save during the third week?
(A) 615
(B) 415
(C) 2,075
(D) 525
Answer:
Option(B)
Explanation:
Melinda saved 456 pennies one week,
374 pennies the second week, and some more pennies during the third week.
Together Melinda saved 1,245 pennies during those three weeks.
Total pennies Melinda save during the third week
1,245 – 830 = 415 pennies.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Homework and Practice Answer Key

Multi-Step Subtraction Problems 1

Question 1.
Louis bought a package of 500 paper plates. He used 341 of them at a family reunion. He used 39 for a picnic. How many paper plates does he have left?
Answer:
120 paper plates.
Explanation:
Louis bought a package of 500 paper plates.
He used 341 of them at a family reunion.
He used 39 for a picnic.
Total paper plates left 500 – (341 + 39) = 500 – 380 = 120

a. Find the number of paper plates that were left after the reunion.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Answer Key Multi-Step Subtraction Problems 8
500 – ____________ = b
b = ______________ plates left after reunion
Answer:
159 plates
Explanation:

b. Find the number of plates that were left after the picnic
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Answer Key Multi-Step Subtraction Problems 9
159 – ___________ = p
p = _____________ plates left after the picnic
Answer:
120plates
Explanation:

Problem Solving

Use the chart for problems 2-4.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Answer Key Multi-Step Subtraction Problems 10

Go Math Practice and Homework Lesson 11.2 Answer Key Question 2.
At the beginning of June, Nature’s Campground had 3,450 bundles of campfire wood. How many bundles were left at the end of July?
Answer:
2,164 bundles
Explanation:
At the beginning of June, Nature’s Campground had 3,450 bundles of campfire wood.
The number of bundles of campfirewood in July is 1,286
Total bundles left at the end of July
3450 – 1286 = 2,164

Question 3.
How many bundles of firewood were left at the end of August?
Answer:
1,923 bundles.
Explanation:
Total bundles of firewood in the month of August 1,527
Total bundles of firewood left at the end of August
3450 – 1527 = 1,923

Question 4.
For next year, the campground director wants to make 4,000 new bundles of wood. The crew made 1,238 bundles in September and 1,141 bundles in October. How many more bundles do they need to make?
Answer:
1,621 bundles.
Explanation:
The campground director wants to make 4,000 new bundles of wood.
The crew made 1,238 bundles in September and
1,141 bundles in October.
Total bundles in both the months 1,238 + 1,141 = 2,379
Total bundles they need to make 4,000 – 2,379 = 1,621

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 5.
Multi-Step It is 1,262 miles from Webster’s house to his aunt’s house. He drove 416 miles yesterday. The hotel he will stay in tonight is 380 miles from his aunt’s house. How far will he drive today?
(A) 846 miles
(B) 466 miles
(C) 380 miles
(D) 576 miles
Answer:
Option(B)
Explanation:
1,262 miles from Webster’s house to his aunt’s house.
He drove 416 miles yesterday.
The hotel he will stay in tonight is 380 miles from his aunt’s house.
416 + 380 = 796
Total miles he drive today 1,262 – 796 = 466

Question 6.
Multi-Step Eric bought 600 flower bulbs. He bought 280 iris bulbs, 75 tulip bulbs, and the rest are lilies, How many lily bulbs did Eric buy?
(A) 320
(B) 355
(C) 205
(D) 245
Answer:
Option(D)
Explanation:
Eric bought 600 flower bulbs.
He bought 280 iris bulbs,
75 tulip bulbs,
Number of lily bulbs Eric buy
600 – (280 + 75) = 600 – 355 = 245

Question 7.
Multi-Step There were 10,647 tickets sold for a football game. Of those tickets, 872 were box seats and 4,366 were end zone tickets. The rest were sideline tickets. How many sideline tickets were sold?
(A) 5,506
(B) 6,281
(C) 5,409
(D) 6,509
Answer:
Option(C)
Explanation:
There were 10,647 tickets sold for a football game.
Of those tickets, 872 were box seats and 4,366 were end zone tickets.
Number of sideline tickets sold
10,647 – (872+4,366) = 10,647 – 5,238 = 5,409

Go Math Grade 4 Lesson 11.2 Homework Answers Question 8.
Multi-Step Mindy needs to score 500,000 points or more in three games to move to the next level in her computer game. She scored 173,211 points in the first game and 155,963 points in the second game. What is the fewest points she can score in the third game to go on to the next level?
(A) 170,826
(B) 326,789
(C) 171,826
(D) 271,826
Answer:
Option(A)
Explanation:
Mindy needs to score 500,000 points or more in three games to move to the next level in her computer game.
She scored 173,211 points the first game and
155,963 points the second game.
Total points scored in both the games 173,211 + 155,963 = 329,174
The fewest points she can score in the third game to go on to the next level
500,000 – 329,174 = 170,826

Question 9.
Multi-Step The glee club is going to have a float in the parade. They made 437 paper flowers for the float last week. They made 322 more this week than last week. They need 1,250 flowers. how many more do they need to make?
(A) 759
(B) 169
(C) 54
(D) 491
Answer:
Option(D)
Explanation:
The glee club made 437 paper flowers for the float last week.
They made 322 more this week than last week.
Total flowers made in both weeks 437 + 322 = 759
They need 1,250 flowers.
Number of more paper flowers they need to make
1,250 – 759 = 491

Go Math 4th Grade 11.2 Homework Answers Question 10.
Multi-Step Last week Sandra spent $247 of her savings on a new DVD player. Today, she put $562 into her savings account. Now she has $951 in the account. How much money did she have in the account before she bought the DVD player?
(A) $636
(B) $142
(C) $1,266
(D) $746
Answer:
Option(A)
Explanation:
Last week Sandra spent $247 of her savings on a new DVD player.
Today, she put $562 into her savings account.
Now she has $951 in the account.
Total money she had in the account before she bought the DVD player
$247 + ($951 – $562) = $247 + $389 = $636

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top