Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key Multiply with 7

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key Multiply with 7.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key Multiply with 7

Essential Question
What strategies can you use to multiply with 7?

Unlock the Problem
Logan’s family has a new puppy. Logan takes a turn walking the puppy once a day. How many times will Logan walk the puppy in 4 weeks?
Find 4 × 7.

• How often does Logan walk the puppy?
Answer:
Logan takes a turn walking the puppy once a day.

Explanation:
Logan takes a turn walking the puppy once a day.

• How many days are in 1 week?
Answer:
There are 7 days a week.

Explanation:
Number of days in a week = 7.

 

One Way
Use the Commutative Property of Multiplication.
If you know 7 × 4, you can use that fact to find 4 × 7.
You can change the order of the factors and the product is the same.
7 × 4 = ___, so, 4 × 7 = ___.
so, Logan will walk the puppy __ times in 4 weeks.

Math Talk
Mathematical Processes
Explain two other ways you can break apart the 4 × 7 array.
Answer:
One way:
4 × 7 = (2 × 7) + ( 2× 7)  = 28.
Other way:
(4 × 3) + (4 × 4) = 28.

Explanation:
One way:
4 × 7 = (2 × 7) + ( 2× 7) = 14 + 14 = 28.
Other way:
(4 × 3) + (4 × 4) = 12 + 16 = 28.

Other Ways
A. Use the Distributive Property.
Step 1
Complete the array to show 4 rows of 7.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 1

Step 2
Draw a line to break the array into two smaller arrays for facts you know.

Step 3
Multiply the facts for the smaller arrays. Add the products.
So, 4 × 7 = ___.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 2

B. Use a fact you know.
Multiply. 4 × 7 = ___
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 3

Share and Show

Question 1.
Explain how you could break apart an array to find 6 × 7. Draw an array to show your work.
Answer:
6 × 7 = (3 × 7) + (2 × 7) + (1 × 7) = 42.

Explanation:
6 × 7 = (3 × 7) + (2 × 7) + (1 × 7)
= 21 + 14 + 7
= 35 + 7
= 42.
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Share and Show-1

 

Math Talk
Mathematical Processes
How can you use doubles to find 8 × 7 ?
Answer:
Doubles to find 8 × 7:
(2 × 7) + (2 × 7) + (2 × 7) + (2 × 7)
= 14 + 14 + 14 + 14
= 28 + 14 + 14
= 42 + 14
= 56.

Explanation:
Doubles to find 8 × 7:
2 × 7 = 14.

Find the product.

Question 2.
9 × 7 = ___
Answer:
9 × 7 = 63.

Explanation:
9 × 7 = 63.

Go Math Lesson 8.1 Answer Key 3rd Grade Question 3.
___ = 5 × 7
Answer:
35 = 5 × 7.

Explanation:

Question 4.
___ = 7 × 3
Answer:
21= 7 × 3.

Explanation:
7 × 3 = 21.

Question 5.
8 × 7 = ___
Answer:
8 × 7 = 56.

Explanation:
8 × 7 = 56.

Question 6.
___ = 7 × 7
Answer:
49 = 7 × 7

Explanation:
7 × 7 = 49.

Question 7.
6 × 7 = ___
Answer:
6 × 7 = 42.

Explanation:
6 × 7 = 42.

Question 8.
___ = 7 × 10
Answer:
70 = 7 × 10

Explanation:
7 × 10 = 70.

Question 9.
___ = 7 × 2
Answer:
14 = 7 × 2

Explanation:
7 × 2 = 14.

Question 10.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 4
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Share and Show-Find the product-10

Explanation:
7 × 3 = 21.

Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key Question 11.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 5
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Share and Show-Find the product-11

Explanation:
6 × 7 = 42.

Question 12.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 6
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Share and Show-Find the product-12

Explanation:
9 × 7 = 63.

Question 13.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 7
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Share and Show-Find the product-13

Explanation:
8 × 7 = 56.

Question 14.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 8
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Share and Show-Find the product-14

Explanation:
1 × 7 = 7.

Question 15.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 9
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Share and Show-Find the product-15

Explanation:
4 × 7 = 28.

Question 16.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 10
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Share and Show-Find the product-16

Explanation:
10 × 4 = 40.

3rd Grade Go Math Lesson 8.1 Answer Key Question 17.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 11
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Share and Show-Find the product-17

Explanation:
0 × 7 = 0.

Question 18.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 12
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Share and Show-Find the product-18

Explanation:
2 × 7 = 14.

Question 19.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 13
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Share and Show-Find the product-19

Explanation:
5 × 7 = 35.

Question 20.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 14
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Share and Show-Find the product-20

Explanation:
6 × 9 = 54.

Question 21.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 15
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Share and Show-Find the product-21

Explanation:
7 × 8 = 56.

Problem Solving
Use the table for 22-24.
Question 22.
Olivia has a dog named Rusty. How many baths will Rusty have in 7 months?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 16
Answer:
Number of times Rusty takes bath in a 7 months = 14.

Explanation:
Number of times Rusty takes bath in a month = 2.
Number of times Rusty takes bath in a 7 months = 7 × Number of times Rusty takes bath in a month
= 7 × 2
= 14 times.

Go Math Lesson 8.1 3rd Grade Answer Key Question 23.
H.O.T. Multi-Step How many more cups of water than food will Rusty get in 1 week?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 17
Answer:
7 more cups of water than food will Rusty get in 1 week.

Explanation:
Number of cups of water Rusty takes in a day = 4.
Conversion: 1 Week = 7 days.
=> Number of cups of water Rusty takes in a week = 7 × Number of cups of water Rusty takes in a day
= 7 × 4
= 28.
Number of cups of food Rusty takes in a day = 3.
=> Number of cups of food Rusty takes in a week = 7 × Number of cups of food Rusty takes in a day
= 7 × 3
= 21.
Difference:
Number of cups of water Rusty takes in a week – Number of cups of food Rusty takes in a week
= 28 – 21
= 7.

 

Question 24.
H.O.T. Write Math Jacob’s dog Midnight eats 28 cups of food in a week. Midnight eats the same amount each day. In one day, how many more cups of food will Midnight eat than Rusty? Explain.
Answer:
25 more cups of food will Midnight eat than Rusty.

Explanation:
Number of cups of food Jacob’s dog Midnight eats = 28.
Number of cups of food Rusty takes in a day = 3.
Difference:
Number of cups of food Jacob’s dog Midnight eats – Number of cups of food Rusty takes in a day
= 28 – 3
= 25.

 

Question 25.
Jose walks his dog 10 miles every week. How many miles do they walk in 7 weeks?
Answer:
Number of miles Jose walks his dog in 7 weeks = 70.

Explanation:
Number of miles every week Jose walks his dog = 10.
Conversion:
1 Week = 7 days.
=> Number of miles Jose walks his dog in 7 weeks = 7 × Number of miles every week Jose walks his dog
= 7 × 10
= 70.

 

Question 26.
Multi-Step Apply Ethan takes his dog Zoey for a 3-mile walk twice a day. How many miles do they walk in one week?
Answer:
Number of miles they walk in one week = 42.

Explanation:
Number of miles Zoey walks a day = 3.
Number of times Zoey walks a day = 2.
Total number of miles Zoey walks a day = Number of miles Zoey walks a day × Number of times Zoey walks a day
= 3 × 2
= 6.
Conversion:
1 Week = 7 days.
Number of miles they walk in one week = 7 × Total number of miles Zoey walks a day
= 7 × 6
= 42.

 

Daily Assessment Task
Fill in the bubble for the correct answer choice.
Question 27.
Sebastian the Sailor sails the Seven Seas. He drops 5 gold coins into each sea for good luck. How many gold coins does Sebastian the Sailor drop into the seas?
(A) 45
(B) 35
(C) 25
(D) 75
Answer:
Number of gold coins Sebastian the Sailor drops into the seas = 35.
(B) 35.

Explanation:
Number of seas Sebastian the Sailor sails = 7.
Number of gold coins into each sea for good luck = 5.
Number of gold coins Sebastian the Sailor drops into the seas = Number of seas Sebastian the Sailor sails × Number of gold coins into each sea for good luck
= 7 × 5
= 35.

 

Question 28.
Emilia makes 7 huge sandwiches for the class picnic. She uses 3 slices of bread in each sandwich. How many slices of bread does Emilia use for the sandwiches?
(A) 10
(B) 18
(C) 21
(D) 14
Answer:
Number of slices of bread Emilia uses for the sandwiches = 21.
(C) 21.

Explanation:
Number of huge sandwiches for the class picnic Emilia makes = 7.
Number of slices of bread in each sandwich = 3.
Number of slices of bread Emilia uses for the sandwiches = Number of huge sandwiches for the class picnic Emilia makes × Number of slices of bread in each sandwich
= 7 × 3
= 21.

 

Question 29.
Multi-Step Anders makes 7 fruit cups. He puts 2 green grapes, 2 red grapes, and 2 black grapes in each fruit cup. How many grapes does Anders use for the fruit cups?
(A) 42
(B) 28
(C) 13
(D) 14
Answer:
Number of grapes Anders uses for the fruit cups = 42.
(A) 42

Explanation:
Number of fruit cups Anders makes = 7.
Number of green grapes he puts = 2.
Number of red grapes he puts = 2.
Number of black grapes he puts = 2.
Number of grapes Anders uses for the fruit cups = Number of fruit cups Anders makes(Number of green grapes he puts + Number of red grapes he puts + Number of black grapes he puts)
= 7(2 + 2 + 2)
= 7(4 + 2)
= 7 × 6
= 42.

 

Texas Test Prep

Question 30.
Madison walks her dog 4 miles a day. How many miles does she walk in one week?
(A) 5 miles
(B) 32 miles
(C) 28 miles
(D) 11 miles
Answer:
Number of miles does she walk in one week = 28.
(C) 28 miles.

Explanation:
Number of miles Madison walks her dog a day = 4.
Conversion:
1 week = 7 days.
Number of miles does she walk in one week = 7 × Number of miles Madison walks her dog a day
= 7 × 4
= 28.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Homework and Practice Answer Key

Find the product.

Question 1.
6 × 7 = ___
Answer:
6 × 7 = 42.

Explanation:
6 × 7 = 42.

Question 2.
10 × 7 = ___
Answer:
10 × 7 = 70.

Explanation:
10 × 7 = 70.

Question 3.
7 × 3 = ___
Answer:
7 × 3 = 21.

Explanation:
7 × 3 = 21.

Question 4.
7 × 9 = ___
Answer:
7 × 9 = 63.

Explanation:
7 × 9 = 63.

Practice and Homework Lesson 8.1 Answer Key 3rd Grade Question 5.
2 × 7 = ___
Answer:
2 × 7 = 14.

Explanation:-
2 × 7 = 14.

Question 6.
1 × 7 = ___
Answer:
1 × 7 = 7.

Explanation:
1 × 7 = 7.

Question 7.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 18
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Homework and Practice Answer Key-Find the product-7

Explanation:
5 × 7 = 35.

Question 8.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 19
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Homework and Practice Answer Key-Find the product-8

Explanation:
7 × 4 = 28.

Question 9.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 20
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Homework and Practice Answer Key-Find the product-9

Explanation:
0 × 7 = 0.

Question 10.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 21
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Homework and Practice Answer Key-Find the product-10

Explanation:
8 × 7 = 56.

Question 11.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 22
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Homework and Practice Answer Key-Find the product-11

Explanation:
7 × 7 = 49.

Go Math Lesson 8.1 3rd Grade Homework Answer Key Question 12.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 23
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-8.1-Answer-Key-Multiply-with-7-Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Homework and Practice Answer Key-Find the product-12

Explanation:
7 × 6 = 42.

Use the table for 13-15.

Question 13.
How many pails of food do the elephants eat in one week?

Texas Go Math Grade 3 Lesson 8.1 Answer Key 24
Answer:
Number of pails of food elephant eats in a week = 63.

Explanation:
Number of pails of food elephant eats in a day = 9.
Number of days in a week = 7.
Number of pails of food elephant eats in a week = Number of days in a week  × Number of pails of food elephant eats in a day
= 7 × 9
= 63.

Question 14.
If the zoo keepers increased the lion’s feed by 2 pails, how many pails of food would the lions eat in one week?
Answer:
Number of pails of food would lion eats in a week = 56.

Explanation:
Number of pails of food lion eats in a day = 4.
Number of days in a week = 7.
Number of pails of food lion eats in a week = Number of days in a week  × Number of pails of food lion eats in a day
= 7 × 4
= 28.
If the zoo keepers increased the lion’s feed by 2 pails.
=> Number of pails of food would lion eats in a week = 2 × Number of pails of food lion eats in a week
= 2 × 28
= 56.

Question 15.
How many more pails of food do the zebras eat in one week than the lions?
Answer:
21 more pails of food do the zebras eat in one week than the lions.

Explanation:
Number of pails of food lion eats in a week = 28.
Number of pails of food zebra eats in a day = 7.
Number of days in a week = 7.
Number of pails of food zebra eats in a week = Number of days in a week  × Number of pails of food zebra eats in a day
= 7 × 7
= 49.
Difference:
Number of pails of food zebra eats in a week – Number of pails of food lion eats in a week
= 49 – 28
= 21.

Problem Solving
Question 16.
Mark works 3 hours each day feeding the animals and 4 hours in the zoo store. How many hours does Mark work in 5 days? Explain.
Answer:
Number of hours Mark work in 5 days = 35.

Explanation:
Number of hours each day feeding the animals Mark works = 3.
Number of hours each day in the zoo store Mark works = 4.
Number of days = 5.
Number of hours Mark work in 5 days = Number of days (Number of hours each day feeding the animals Mark works + Number of hours each day in the zoo store Mark works)
= 5 (3 + 4)
= 5 × 7
= 35.

Texas Test Prep
Lesson Check
Question 17.
Sudi serves pancakes at the town picnic. He puts 3 pancakes on each of 7 plates. How many pancakes does Sudi serve?
(A) 10
(B) 21
(C) 28
(D) 20
Answer:
Number of pancakes Sudi serve = 21.
(B) 21.

Explanation:
Number of pan cakes he puts on each plate = 3.
Number of plates = 7.
Number of pancakes Sudi serve = Number of pan cakes he puts on each plate × Number of plates
= 3 × 7
= 21.

Question 18.
Rosa buys 3 books and 4 magazines. Each one costs $4. How much does Rosa spend on books and magazines?
(A) $28
(B) $11
(C) $12
(D) $24
Answer:
Amount of money Rosa spend on books and magazines = $28.
(A) $28.

Explanation:
Number of books Rosa buys = 3.
Number of magazines Rosa buys = 4.
Cost of each = $4.
Amount of money Rosa spend on books and magazines = Cost of each  ( Number of books Rosa buys + Number of magazines Rosa buys)
= $4 (3 + 4)
= $4 × 7
= $28.

Question 19.
Non uses 9 yards of yarn to make a cat toy. 1f she makes 7 toys, how many yards of yarn does Non need?
(A) 72 yards
(B) 16 yards
(C) 63 yards
(D) 56 yards
Answer:
Number of yards of yarn Non need = 63.
(C) 63 yards.

Explanation:
The number of yards of yarn to make a cat toy Non uses = 9.
Number of toys she makes = 7.
Number of yards of yarn Nonneed = Number of yards of yarn to make a cat toy Nonuses × Number of toys she makes
= 9 × 7
= 63.

Go Math Practice and Homework Lesson 8.1 Answer Key Question 20.
One trip on a sky ride at the zoo takes 8 minutes. How many minutes does the ride take for 7 trips?
(A) 42 minutes
(B) 49 minutes
(C) 15 minutes
(D) 56 minutes
Answer:
Number of minutes the ride takes for 7 trips = 56.
(D) 56 minutes.

Explanation:
Number of minutes one trip on a sky ride at the zoo takes = 8.
Number of trips = 7.
Number of minutes the ride take for 7 trips = Number of trips  × Number of minutes one trip on a sky ride at the zoo takes
= 7 × 8
= 56.

Question 21.
Multi-Step An album holds 6 photos on one page. A second album holds 4 photos on a page. If Nick fills 7 pages in each album, how many photos does Nick have in all?
(A) 28
(B) 70
(C) 42
(D) 17
Answer:
Number of photos Nick have in all = 70.
(B) 70.

Explanation:
Number of photos on one page an album holds = 6.
Number of photos on one page an second album holds = 4.
If Nick fills 7 pages in each album.
=> Number of photos Nick have in all = 7 (Number of photos on one page an album holds + Number of photos on one page an second album holds)
= 7(6 + 4)
= 7 × 10
= 70.

Multi-Step Alexander makes a tile design with 3 red tiles, 1 yellow tile and 3 purple tiles. If he makes 5 designs, how many tiles does Alexander need in all?
(A) 30
(B) 18
(C) 35
(D) 12
Answer:
Number of tiles does Alexander need in all = 35.
(C) 35.

Explanation:
Number of red tiles Alexander makes a tile design with = 3.
Number of yellow tiles Alexander makes a tile design with = 1.
Number of purple tiles Alexander makes a tile design with = 3.
Number of designs he makes = 5.
Number of tiles does Alexander need in all = Number of designs he makes (Number of red tiles Alexander makes a tile design with + Number of yellow tiles Alexander makes a tile design with + Number of purple tiles Alexander makes a tile design with)
= 5 (3 + 1 + 3)
= 5 (4 + 3)
= 5 × 7
= 35.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top