Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key Multiply with 5 and 10

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key Multiply with 5 and 10.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key Multiply with 5 and 10

Essential Question
How can you multiply with 5 and 10?

Unlock the Problem
Marcel is making 6 doll-sized banjos. He needs 5 strings for each banjo. How many strings does he need?

• How many banjos is Marcel making?
Answer:
6 doll-sized banjos is Marcel making.
Explanation:
Number of banjos is Marcel making = 6.

• How many strings does each banjo need?
Answer:
5 strings for each banjo needs.

Explanation:
Number of 5 strings for each banjo needs = 5.

 

Use skip counting.
Skip count by 5s until you say 6 numbers.
5, __, ___, ___, ___, ____
6 × 5 = ___
So, Marcel needs ___ strings.
Answer:
So, Marcel needs 30 strings.

Explanation:
Skip count by 5s until you say 6 numbers.
5, 10, 15, 20, 25, 30.
6 × 5 = 30.

Example
Use a number line.
Each string is 10 inches long. How many inches of string will Marcel use for each banjo?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 1

  • Draw 5 jumps for the 5 strings. Jump 10 spaces at a time for the length of each string.
  • You land on 10, __, ___, __, and ___. 5 × 10 = ___

The numbers 10, 20, 30, 40, and 50 are multiples of 10.
So, Marcel will use __ inches of string for each banjo.

A multiple of 10 is any product that has 10 as one of its factors.

Math Talk
Mathematical Processes
What do you notice about the multiples of 10?
Answer:
Its noticed that multiples of 10 are having zeros in ones place.

Explanation:
Noticed that multiples of 10 are having zeros in ones place.

Share and Show
Question 1.
How can you use this number line to find 8 × 5?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 2
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-7.2-Answer-Key-Multiply-with-5-and-10-Share and Show-1

Explanation:
Number line is used as:
8 × 5  means multiplying 5 eight times.
=> 8 × 5 = 40.

 

Math Talk
Mathematical Processes
Explain how knowing 4 × 5 help you find 4 × 10.
Answer:
4 × 10 = (4 × 5) + (4 × 5) = 40.

Explanation:
4 × 10 = (4 × 5) + (4 × 5)
= 20 + 20
= 40.

Find the product.
Question 2.
2 × 5 = ___
Answer:
2 × 5 =10.

Explanation:
2 × 5 = (1 × 5) + (1 × 5)
= 5 + 5
= 10.

 

Go Math 3rd Grade Lesson 7.2 Answer Key Question 3.
__ = 6 × 10
Answer:
60 = 6 × 10.

Explanation:
6 × 10 = (6 × 5) + (6 × 5)
= 30 + 30
= 60.

 

Question 4.
___ = 5 × 5
Answer:
25 = 5 × 5.

Explanation:
5 × 5 = 25.

 

Question 5.
10 × 7 = ___
Answer:
10 × 7 = 70.

Explanation:
10 × 7 = (5 × 7) + (5 × 7)
= 35 + 35
= 70.

 

Question 6.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 3
Answer:
10 × 4 = 40.

Explanation:
10 × 4 = (5 × 4) + (5 × 4)
= 20 + 20
= 40.

 

Question 7.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 4
Answer:
5 × 6 = 30.

Explanation:
5 × 6 = 30.

 

Question 8.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 5
Answer:
10 × 0 = 0.

Explanation:
10 × 0 = (5 × 0) + (5 × 0)
= 0 + 0
= 0.

 

Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key Question 9.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 6
Answer:
5 × 3 = 15.

Explanation:
5 × 3 = 15.

 

Problem Solving
Algebra Use the pictures to find the unknown numbers.
Question 10.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 7
Answer:
3 × 5 = 15.

Explanation:
3 × 5 = 15.

 

Question 11.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 8
Answer:
10 × 3 = 30.

Explanation:
10 × 3 = (5 × 3) + (5 × 3)
= 30.

 

Complete the strip diagram to solve.
Question 12.
Marcel played 5 songs on the banjo. If each song lasted 8 minutes, how long did he play?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 9
Answer:
Number of minutes he played = 40.

Explanation:
Number of songs on the banjo Marcel played = 5.
Number of minutes each song lasted = 8.
Number of minutes he played = Number of songs on the banjo Marcel played × Number of minutes each song lasted
= 5 × 8
= 40.
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-7.2-Answer-Key-Multiply-with-5-and-10-Complete the strip diagram to solve-12

 

Go Math Lesson 7.2 Answer Key 3rd Grade Question 13.
There are 6 banjo players. If each player needs 10 sheets of music, how many sheets of music are needed?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 10
Answer:
Number of sheets of music are needed = 60.

Explanation:
Number of banjo players = 6.
Number of sheets of music each player needs = 10.
Number of sheets of music are needed = Number of banjo players 5 × Number of sheets of music each player needs
= 6 × 10
= (6 × 5) + (6 × 5)
= 30 + 30
= 60.
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-7.2-Answer-Key-Multiply-with-5-and-10-Complete the strip diagram to solve-13

 

Problem Solving
Use the table for 14-16.
Question 14.
Apply John and his dad own 7 banjos. They want to replace the strings on all of them. How many strings should they buy? Write a multiplication sentence to solve.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 11
Answer:
Number of strings should they buy = 35.

Explanation:
Number of banjos John and his dad own = 7.
Number of strings banjo has = 5.
Number of strings should they buy = Number of banjos John and his dad own × Number of strings banjo has
= 7 × 5
= 35.

 

Question 15.
H.O.T. Multi-Step The orchestra has 5 violins and 3 guitars that need new strings. What is the total number of strings that need to be replaced? Explain
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 12
Answer:
Total number of strings that need to be replaced = 38.

Explanation:
Number of violins the orchestra has = 5.
Number of strings violins has = 4.
Number of guitars the orchestra has = 3.
Number of strings guitars has = 6.
Total number of strings that need to be replaced = (Number of violins the orchestra has  × Number of strings violins has) + (Number of guitars the orchestra has × Number of strings guitars has)
= (5 × 4) + (3 × 6)
= 20 + 18
= 38.

 

Lesson 7.2 Go Math 3rd Grade Answer Key Question 16.
Multi-Step Mr. Lemke has 5 guitars, 4 banjos, and 2 mandolins. What is the total number of strings on Mr. Lemke’s instruments? Explain.
Answer:
Total number of strings on Mr. Lemke’s instruments = 66.

Explanation:
Number of guitars Mr. Lemke has = 5.
Number of strings guitars has = 6.
Number of banjos Mr. Lemke has = 4.
Number of strings banjo has = 5.
Number of mandolins Mr. Lemke has = 2.
Number of strings mandolins has = 8.
Total number of strings on Mr. Lemke’s instruments = (Number of guitars Mr. Lemke has × Number of strings guitars has) + (Number of banjos Mr. Lemke has × Number of strings banjo has) + (Number of mandolins Mr. Lemke has × Number of strings mandolins has)
= (5 × 6) + (4 × 5) + (2 × 8)
= 30 + 20 + 16
= 50 + 16
= 66.

 

Question 17.
Use Diagrams Mrs. Thompson has 4 shelves with 5 violins on each shelf. How many violins does Mrs. Thompson have? Complete the strip diagram to solve.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 13
Answer:
Number of violins Mrs. Thompson have =20.

Explanation:
Number of shelves Mrs. Thompson has = 4.
Number of violins on each shelf = 5.
Number of violins Mrs. Thompson have = Number of shelves Mrs. Thompson has × Number of violins on each shelf
= 4 × 5
= 20.
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-7.2-Answer-Key-Multiply-with-5-and-10-Complete the strip diagram to solve-Use Diagrams-17

 

Question 18.
H.O.T. Write Math What’s the Error? Mr. James has 3 banjos. Mr. Lewis has 5 times the number of banjos Mr. James has. Riley says Mr. Lewis has 12 banjos. Describe his error.
Answer:
Riley is not correct saying Mr. Lewis has 12 banjos because number of banjos Mr. Lewis has 15.

Explanation:
Number of banjos Mr. James has = 3.
Mr. Lewis has 5 times the number of banjos Mr. James has.
=> Number of banjos Mr. Lewis has = 5 × Number of banjos Mr. James has
= 5 × 3
= 15.

 

Daily Assessment Task
Fill in the bubble for the correct answer choice. Use multiplication strategies to help you solve.
Question 19.
Representations Sam put together 6 pentominoes to make a shape. Each pentomino has 5 squares. How many squares are in Sam’s shape?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 14
(A) 65
(B) 11
(C) 35
(D) 30
Answer:
Number of squares are in Sam’s shape = 30.
(D) 30.

Explanation:
Number of pentominoes to make a shape Sam put together = 6.
Number of squares each pentomino has = 5.
Number of squares are in Sam’s shape = Number of pentominoes to make a shape Sam put together × Number of squares each pentomino has
= 6 × 5
= 30.

 

Question 20.
Ali reads for 10 minutes each night before bed. How many minutes does Ali read in 7 nights?
(A) 17 minutes
(B) 70 minutes
(D) 80 minutes
(D) 60 minutes
Answer:
Number of minutes Ali read in 7 nights = 70.
(B) 70 minutes.

Explanation:
Number of minutes each night before bed Ali reads for = 10.
Number of nights = 7.
Number of minutes Ali read in 7 nights = Number of nights × Number of minutes each night before bed Ali reads for
= 7 × 10
= 70.

 

Question 21.
Multi-Step Analyze Mark is making 10 kites. He uses 5 yards of ribbon for each kite. He has already made 2 of the kites. How many yards of ribbon will Mark need to make the rest of the kites?
(A) 10 yards
(B) 50 yards
(C) 40 yards
(D) 13 yards
Answer:
Number of yards of ribbon Mark needs to make the rest of the kites = 40.
(C) 40 yards.

Explanation:
Number of kites Mark is making = 10.
Number of yards of ribbon for each kite he uses = 5.
Number of kites Mark made = 2.
Number of yards of ribbon Mark needs to make the rest of the kites = (Number of kites Mark is making × Number of yards of ribbon for each kite he uses) – (Number of kites Mark made × Number of yards of ribbon for each kite he uses)
= (10 × 5) – (2 × 5)
= 50 – 10
= 40.

 

Texas Test Prep
Question 22.
There are 5 guitars on each of 5 shelves at a music store. How many guitars are there?
(A) 1o
(B) 20
(C) 15
(D) 25
Answer:
Number of guitars are there = 25.
(D) 25.

Explanation:
Number of guitars on each shelf at a music store = 5.
Number of shelves at a music store = 5.
Number of guitars are there = Number of guitars on each shelf at a music store × Number of shelves at a music store
= 5 × 5
= 25.

 

Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Homework and Practice Answer Key

Complete the strip diagram to solve.
Question 1.
A toy store has 6 shelves with 5 game boxes on each shelf. How many game boxes are there?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 15
Answer:
Number of game boxes are there = 30.

Explanation:
Number of shelves a toy store has = 6.
Number of game boxes on each shelf = 5.
Number of game boxes are there = Number of shelves a toy store has × Number of game boxes on each shelf
= 6 × 5
= 30.
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-7.2-Answer-Key-Multiply-with-5-and-10-Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Homework and Practice Answer Key-1

Go Math Lesson 7 Homework 3rd Grade Answer Key Question 2.
A clerk sells 5 boxes of cards. Each box has 10 cards. How many cards are there?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 16
Answer:
Number of cards are there = 50.

Explanation:
Number of boxes of cards a clerk sells = 5.
Number of cards each box has = 10.
Number of cards are there = Number of boxes of cards a clerk sells × Number of cards each box has
= 5 × 10
= 50.
Texas-Go-Math-Grade-3-Lesson-7.2-Answer-Key-Multiply-with-5-and-10-Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Homework and Practice Answer Key-2

 

Use the table for 3-5.
Question 3.
Jordy buys 5 small ticket books. How many tickets does Jordy have? Write a multiplication sentence to solve.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Answer Key 17
Answer:
Number of tickets Jordy have = 20.

Explanation:
Number of small ticket books Jordy buys = 5.
Number of tickets of small size = 4.
Number of tickets Jordy have = Number of small ticket books Jordy buys × Number of tickets of small size
= 5 × 4
= 20.

 

Question 4.
The Dorsey family buys 5 medium books and 1 large book of tickets. What is the total number of tickets the Dorsey family has?
Answer:
Total number of tickets the Dorsey family has = 33.

Explanation:
Number of medium books of tickets the Dorsey family buys = 5.
Number of tickets of medium size = 5.
Number of large book of tickets the Dorsey family buys = 1.
Number of tickets of large size = 8.
Total number of tickets the Dorsey family has = (Number of medium books of tickets the Dorsey family buys × Number of tickets of medium size) + (Number of large book of tickets the Dorsey family buys × Number of tickets of large size)
= (5 × 5) + (1 × 8)
= 25 + 8
= 33.

Question 5.
Sharon needs 15 tickets to ride the Big Roller Coaster. How many medium books of tickets should she buy?
Answer:
Number of medium books of tickets should she buy = 3.

Explanation:
Number of tickets to ride the Big Roller Coaster Sharon needs = 15.
Number of tickets of medium size = 5.
Number of medium books of tickets should she buy = Number of tickets to ride the Big Roller Coaster Sharon needs ÷ Number of tickets of medium size
= 15 ÷ 5
= 3.

 

Problem Solving
Question 6.
Candles come in boxes of 4. Ms. Lee buys 10 boxes of candles for a party. How many candles does Ms. Lee buy?
Answer:
Number of candles Ms. Lee buys = 40.

Explanation:
Number of Candles in each box = 4.
Number of boxes of candles for a party Ms. Lee buys = 10.
Number of candles Ms. Lee buy = Number of Candles in each box × Number of boxes of candles for a party Ms. Lee buys
= 4 × 10
= 40.

 

Question 7.
Ms. Lee sets up 9 tables. Each table seats 5 people. How many people can sit at the tables?
Answer:
Number of people can sit at the tables = 45.

Explanation:
Number of tables Ms. Lee sets up = 9.
Number of people seats on each table = 5.
Number of people can sit at the tables = Number of tables Ms. Lee sets up × Number of people seats on each table
= 9 × 5
= 45.

 

Texas Test prep
Lesson Check
Fill in the bubble completely to show your answer.
Question 8.
Five students each borrow 4 books from the library. How many books do the students borrow?
(A) 8
(B) 9
(C) 20
(D) 10
Answer:
Number of books the students borrowed = 20.
(C) 20.

Explanation:
Number of books from the library each student borrowed = 4.
Number of students = 5.
Number of books the students borrowed = Number of books from the library each student borrowed × Number of students
= 4 × 5
= 20.

Go Math 3rd Grade Practice and Homework Lesson 7.2 Answer Key Question 9.
There are 10 relay teams on the playground. Each team has 3 students. How many students are on relay teams?
(A) 10
(B) 31
(C) 13
(D) 30
Answer:
Number of students are on relay teams = 30.
(D) 30.

Explanation:
Number of relay teams on the playground = 10.
Number of students each team has = 3.
Number of students are on relay teams = Number of relay teams on the playground × Number of students each team has
= 10 × 3
= 30.

 

Question 10.
A grocery store has 8 bags of snack packs on a shelf. Each bag has 5 snack packs. How many snack packs does the store have?
(A) 58
(B) 85
(C) 40
(D) 50
Answer:
Number of snack packs the store have = 40.
(C) 40.

Explanation:
Number of bags of snack packs on a shelf a grocery store has = 8.
Number of snack packs each bag has = 5.
Number of snack packs the store have = Number of bags of snack packs on a shelf a grocery store has × Number of snack packs each bag has
= 8 × 5
= 40.

 

Question 11.
Sunrise Goat Farm has 5 pens. Each pen has 9 goats. How many goats are on the farm?
(A) 59
(B) 45
(C) 14
(D) 95
Answer:
Number of goats are on the farm = 45.
(B) 45.

Explanation:
Number of pens Sunrise Goat Farm has = 5.
Number of goats each pen has = 9.
Number of goats are on the farm = Number of pens Sunrise Goat Farm has × Number of goats each pen has
= 5 × 9
= 45.

 

Question 12.
Multi-Step Karl is making 9 belts. He uses 5 beads for each belt. He has already made 4 belts. How many beads will Karl need to make the rest of the belts?
(A) 25
(B) 45
(C) 18
(D) 20
Answer:
Number of beads Karl needs to make the rest of the belts = 25.
(A) 25.

Explanation:
Number of belts Karl is making = 9.
Number of beads for each belt he uses = 5.
Number of belts he has already made = 4.
Number of beads Karl needs to make the rest of the belts = (Number of belts Karl is making × Number of beads for each belt he uses) – ( Number of belts he has already made  × Number of beads for each belt he uses)
= (9 × 5) – (4 × 5)
= 45 – 20
= 25.

 

Texas Go Math Grade 3 Lesson 7.2 Homework Answer Key Question 13.
Multi-Step Chris has 5 stacks of DVDs on a shelf. Each stack has 10 DVDs. If Chris adds 2 more identical stacks of DVDs to the shelves, how many DVDs will Chris have?
(A) 20
(B) 50
(C) 17
(D) 70
Answer:
Number of DVDs Chris have = 70.
(D) 70.

Explanation:
Number of stacks of DVDs on a shelf Chris has = 5.
Number of DVDs each stack has = 10.
Number of more identical stacks of DVDs added to the shelves = 2.
Number of DVDs Chris have = (Number of stacks of DVDs on a shelf Chris has × Number of DVDs each stack has) + (Number of more identical stacks of DVDs added to the shelves × Number of DVDs each stack has)
= (5 × 10) + (2 × 10)
= 50 + 20
= 70.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top