Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.6 Answer Key Multiply with 1 and 0

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.6 Answer Key Multiply with 1 and 0.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.6 Answer Key Multiply with 1 and 0

Essential Question
What happens when we multiply 1 with 0?
Answer:
0 x 1 = 0
1 x 0 = 0
if we multiply 0 with any number the result will be zero “0”

Unlock the Problem
Luke sees 4 birdbaths. Each birdbath has 2 birds in it. What multiplication sentence tells how many birds there are?

Draw a quick picture to show the birds in the birdbaths.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.6 Answer Key 2

  • How many birdbaths are there?
    Answer:
    2 x 4 = 8
  • How many birds are in each birdbath to start?
    2 x 4 = 8

One bird flies away from each birdbath. Cross out 1 bird in each birdbath above. What multiplication sentence
shows the total number of birds left?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.6 Answer Key 3
Now cross out another bird in each birdbath. What multiplication sentence shows the total number of birds left in the birdbaths?

Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.6 Answer Key 4

• How do the birdbaths look now?

Math Talk
Mathematical processes
What if there were 5 birdbaths with 0 birds in each of them? What would be the product? Explain.
Answer:
5 x 0 = 0
Explanation:
The Zero Property of Multiplication states that the product of zero and any number is zero.

Connect You have multiplied with 1 and 0. Now you will learn two properties that will help you find products when multiplying a number by 1 or by 0.

The Identity Property of Multiplication states that the product of any number and 1 is that number.
7 × 1 = 7 6 × 1 = 6
1 × 7 = 7 1 × 6 = 6
The Zero Property of Multiplication states that the product of zero and any number is zero.
0 × 5 = 0 0 × 8 = 0
5 × 0 = 0 8 × 0 = 0

Share and Show

Question 1.
Find the product. Write the multiplication property you used.
1 × 3 = ___ ___ Property of Multiplication
Answer: 3
Identity property
Explanation:
The Identity Property of Multiplication states that the product of any number and 1 is that number.

Find the product.

Question 2.
5 × 1 = ___
Answer: 5
Explanation:
The Identity Property of Multiplication states that the product of any number and 1 is that number.

Question 3.
0 × 2 = ___
Answer: 0
Explanation:
The Zero Property of Multiplication states that the product of zero and any number is zero.

Go Math Lesson 6.6 Answer Key 3rd Grade Question 4.
4 × 0 = ____
Answer: 0
Explanation:
The Zero Property of Multiplication states that the product of zero and any number is zero.

Question 5.
1 × 6 = ___
Answer: 6
Explanation:
The Identity Property of Multiplication states that the product of any number and 1 is that number.

Question 6.
3 × 0 = ___
Answer: 0
Explanation:
The Zero Property of Multiplication states that the product of zero and any number is zero.

Question 7.
1 × 7 = ___
Answer: 7
Explanation:
The Identity Property of Multiplication states that the product of any number and 1 is that number.

Question 8.
0 × 0 = ___
Answer: 0
Explanation:
The Zero Property of Multiplication states that the product of zero and any number is zero.

Question 9.
8 ×1 = ___
Answer: 8
Explanation:
The Identity Property of Multiplication states that the product of any number and 1 is that number.

Problem Solving

Math Talk
Mathematical Processes
Explain how 3 × 1 and 3 + 1 are different.
3 x 1 means
3 is multiplied by 1, that equal to 3
3 + 1 means
1 is added to 3, the result is 4
So, 3 x 2 is not equal to 3+1

Question 10.
What pattern do you see when you multiply numbers with 0 as a factor?
Answer:
The Zero Property of Multiplication states that the product of zero and any number is zero.
For example;
0 x x = 0
0 × 5 = 0
0 × 8 = 0
5 × 0 = 0
8 × 0 = 0

H.O.T. Algebra Complete the multiplication sentence.

Question 11.
___ × 1 = 15
Answer: 15
Explanation:
The Identity Property of Multiplication states that the product of any number and 1 is that number.

Question 12.
1 × 28 = ___
Answer: 28
Explanation:
The Identity Property of Multiplication states that the product of any number and 1 is that number.

Question 13.
0 × 46 = ___
Answer: 0
Explanation:
The Zero Property of Multiplication states that the product of zero and any number is zero.

Go Math Grade 3 Lesson 6.6 Answer Key Question 14.
36 × 0 = ___
Answer: 0
Explanation:
The Zero Property of Multiplication states that the product of zero and any number is zero.

Question 15.
__ × 5 = 5
Answer: 1
Explanation:
The Identity Property of Multiplication states that the product of any number and 1 is that number.

Question 16.
19 × __ = 0
Answer: 0
Explanation;
The Zero Property of Multiplication states that the product of zero and any number is zero.

Question 17.
__ × 0 = 0
Answer: 17
Explanation:
The Zero Property of Multiplication states that the product of zero and any number is zero.

Question 18.
7 × __ = 7
Answer: 1
Explanation:
The Identity Property of Multiplication states that the product of any number and 1 is that number.

Problem Solving

Use the table for 19-21.

Question 19.
Communicate At the circus Jon saw 5 unicycles. How many wheels were on the unicycles in all? Write a multiplication sentence.
___ × ___ = ____
Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.6 Answer Key 5
Answer:
5 x 1 = 5
Explanation:
At the circus Jon saw 5 unicycles.
Number of wheels on the unicycles in all is 5
multiplication sentence 5 x 1= 5

Question 20.
H.O.T. Multi-Step Brian saw some circus vehicles. He saw 17 wheels in all. If 2 of the vehicles are cars, how many vehicles are bicycles and tricycles?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.6 Answer Key 6
Answer:
3 tricycles and 2 bicycles.
Explanation:
Brian saw 17 wheels in all in a circus.
If 2 of the vehicles are cars,
He saw 3 tricycles and 2 bicycles.

Question 21.
What’s the Question? Julia used multiplication with 1 and the information in the table. The answer is 3.
Answer:
Julia saw clowns on circus vehicles. Each clown is riding 1 cycle. If 3 of the clowns are on cycles, how many cycles are there altogether?
Explanation:
Each clown is riding 1 cycle.
If 3 of the clowns are on cycles
Number of cycles used by clowns 3
3 x 1 = 3

Question 22.
Multi-Step Mason and Alexis each have 1 bag of marbles. There are 9 marbles in each bag. How many marbles do they have altogether?
Answer:
18 marbles.
Explanation:
Mason and Alexis each have 1 bag of marbles.
Total bags 2
There are 9 marbles in each bag.
Total marbles they have 2 x 9 = 18

Question 23.
Write Math Write a word problem that uses multiplying with 1 or 0. Show how to solve your problem.
Answer:
Each box holds 4 black markers and 6 red markers. Derek has 0 boxes of markers. Which number sentence shows how many markers Derek has?
Explanation:
Each box holds 4 black markers and 6 red markers.
Total markers = 4 + 6 = 10
Derek has 0 boxes of markers.
The number sentence for Derek markers
0 x 10 = 0

Daily Assessment Task

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 24.
Use Symbols Maria sees 6 snakes at the zoo. Each snake has 1 tongue. Which multiplication sentence shows how many tongues the snakes have in all?
(A) 6 × 0 = 0
(B) 1 × 1 = 1
(C) 6 × 1 = 6
(D) 6 × 6 = 36
Answer:
Option (C)
Explanation:
Maria sees 6 snakes at the zoo.
Each snake has 1 tongue.
Multiplication sentence showing tongues the snakes have in all
6 x 1 = 6

Question 25.
Each box of crayons holds 8 crayons. Robbie has 1 box of crayons. How many crayons does Robbie have in all?
(A) 9
(B) 8
(C) 1
(D) 0
Answer:
Option (B)
Explanation:
Each box of crayons holds 8 crayons.
Robbie has 1 box of crayons.
Total crayons Robbie have in all
1 x 8 = 8

Question 26.
Multi-Step Each package of wildflower seeds holds 4 daisy seeds and 5 violet seeds. Haley has 0 packages of seeds. Which number sentence shows how many seeds Haley has?
(A) 0 × 9 = 0
(B) 9 – 1 = 0
(C) 9 + 1 = 10
(D) 1 × 9 = 9
Answer:
Option (A)
Explanation:
Each package of wildflower seeds holds 4 daisy seeds and 5 violet seeds.
Total seeds = 4 + 5 = 9
Haley has 0 packages of seeds.
Number sentence shows Haley seeds
0 x 9 = 0

Texas Test Prep

Question 27.
Use Symbols Eric has 1 pencil box at school. There are 6 pencils in the box. Which number sentence shows how many pencils there are in Eric’s pencil box?
(A) 6 + 1 = 7
(B) 0 × 6 = 0
(C) 6 – 1 = 5
(D) 1 × 6 = 6
Answer:
Option (D)
Explanation:
Eric has 1 pencil box at school.
There are 6 pencils in the box.
The number sentence shows number of pencils in Eric’s pencil box
1 x 6 = 6

Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.6 Homework and Practice Answer Key

Find the product.

Question 1.
6 × 1 = ___
Answer: 6
Explanation:
Multiplying any number by 1 is that the number remains the same.
When multiplying a given number by one, the answer is simply the given number.

Question 2.
0 × 3 = ___
Answer: 0
Explanation:
Multiplying any number by zero the answer is always zero no matter how big a number is used.
 It is because zero is no quantity.

Question 3.
1 × 8 = ___
Answer: 8
Explanation:
Multiplying any number by 1 is that the number remains the same.
When multiplying a given number by one, the answer is simply the given number.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.6 Homework Answers Question 4.
4 × 0 = ___
Answer: 0
Explanation:
Multiplying any number by zero the answer is always zero no matter how big a number is used.
 It is because zero is no quantity.

Question 5.
9 × 1 = ___
Answer: 9
Explanation:
Multiplying any number by 1 is that the number remains the same.
When multiplying a given number by one, the answer is simply the given number.

Question 6.
0 × 1 = ___
Answer: 0
Explanation:
Multiplying any number by zero the answer is always zero no matter how big a number is used.
 It is because zero is no quantity.

Use the table for 7-9.

Question 7.
Walt strings 1 pattern of yellow beads on his necklace. Write a multiplication sentence to show how many yellow beads he uses in all.
__ × __ = ____
Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.6 Answer Key 1
Answer:
3 yellow beads
Explanation:
Walt strings 1 pattern of yellow beads on his necklace.
The multiplication sentence to show yellow beads
1 x 3 = 3

Question 8.
Shoshona uses 1 pattern of red beads. Write a multiplication sentence to show how many red beads she uses in all.
__ × __ = ____
Answer:
6 read beads
1 x 6 = 6
Explanation:
Shoshona uses 1 pattern of red beads.
The multiplication sentence to show number of red beads
1 x 6 = 6

Question 9.
Ella strings 1 pattern of green beads and 1 pattern of blue beads. How many beads does she use in all?
Answer:
6 beads
Explanation:
Ella strings 1 pattern of green beads
1 x 4 = 4
1 pattern of blue beads.
1 x 2 = 2
Total beads she use in all = 4 + 2 = 6

Problem Solving

Question 10.
There are 2 pancakes on each of 4 plates. The 4 people in the Matsui family eat all of their pancakes. Write a number sentence to show how many pancakes are left on the plates.
__ × __ = ____
Answer:
2 x 4 = 8
Explanation:
There are 2 pancakes on each of 4 plates.
The 4 people in the Matsui family eat all of their pancakes.
The number sentence to show the pancakes left on the plates.
2 x 4 = 8

Question 11.
There are 3 frogs on each of 5 lily pads. Two frogs jump off of each lily pad. Write a multiplication sentence to show how many frogs are still on the lily pads.
__ × __ = ____
Answer:
1 x 5 = 5
Explanation:
There are 3 frogs on each of 5 lily pads.
3 x 5 = 15
Two frogs jump off of each lily pad.
The multiplication sentence to show number of frogs still on the lily pads.
1 x 5 = 5

Lesson Check

Texas Test Prep

Question 12.
Frank puts 8 placemats on the table. Each placemat gets 1 plate. Which multiplication sentence shows how many plates there are?
(A) 8 × 1 = 8
(B) 8 × 8 = 64
(C) 8 × 0 = 0
(D) 8 × 1 = 1
Answer:
Option (D)
Explanation:
Frank puts 8 placemats on the table.
Each placemat gets 1 plate.
The multiplication sentence for plates are
8 x 1 = 8

Question 13.
Julia has 9 boxes. There is 1 model car in each box. Which multiplication sentence shows how many model cars Julia has?
(A) 0 × 9 = 9
(B) 1 × 9 = 1
(C) 9 × 9 = 18
(D) 9 × 1 = 9
Answer:
Option (D)
Explanation:
Julia has 9 boxes.
There is 1 model car in each box.
The multiplication sentence of Julia’s model cars has
9 x 1 = 9

Question 14.
Each basket hold 5 melons. Mr. Chavez buys 1 basket. How many melons does Mr. Chavez have?
(A) 1
(B) 5
(C) 10
(D) 6
Answer:
Option (B)
Explanation:
Each basket hold 5 melons.
Mr. Chavez buys 1 basket.
Number of melons does Mr. Chavez have
5 x 1 = 5

Question 15.
Noah sets out 7 baskets at the Farmers’ Market. Each basket holds 1 watermelon. How many watermelons does Noah set out?
(A) 14
(B) 7
(C) 8
(D) 1
Answer:
Option (B)
Explanation:
Noah sets out 7 baskets at the Farmers’ Market.
Each basket holds 1 watermelon.
Total watermelons does Noah set out
7 x 1 = 7

Question 16.
Multi-Step Jayne has 1 box with 4 red crayons and 3 blue crayons. Which number sentence shows how many crayons Jayne has?
(A) 1 × 4 = 4
(B) 1 × 3 = 3
(C) 1 × 7 = 7
(D) 3 × 4 = 12
Answer:
Option (C)
Explanation:
Jayne has 1 box with 4 red crayons and 3 blue crayons.
Total crayons 4 + 3 = 7
The number sentence shows Jayne’s crayons
1 x 7 = 7

Go Math Grade 3 Practice and Homework Lesson 6.6 Answer Key Question 17.
Multi-Step Each box holds 6 black markers and 4 red markers. Derek has 0 boxes of markers. Which number sentence shows how many markers Derek has?
(A) 10 × 0 = 10
(B) 0 × 10 = 0
(C) 10 × 1 = 10
(D) 10 × 1 = 1
Answer:
Option (B)
Explanation:
Each box holds 6 black markers and 4 red markers.
Total markers = 6 + 4 = 10
Derek has 0 boxes of markers.
The number sentence for Derek’s markers
0 x 10 = 0

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top