Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 4.6 Answer Key Money Amounts.

## Texas Go Math Grade 3 Lesson 4.6 Answer Key Money Amounts

**Unlock the Problem**

Materials; play money for coins and bills

Amanda has some money in her pocket. The money is shown below. How much money does she have?

Circle the question.

Answer: $13.

Explanation:

As shown below the total money is $13.

**Find the amount of money.**

STEP 1:

Find the value of each type of bill.

There is _______ $10 bill. That is worth $ _______.

There are _______ $1 bills. That is worth $ _______.

The value of the bills is $_______ + $_______ = $_______.

Answer:

There is 1 $10 bill. That is worth $ 10

There are 3 $1 bills. That is worth $ 3

The value of the bills is $10 + $ 3 = $13.

Explanation:

Bill is a piece of paper money worth a specified amount like ten dollar bill.

It is a lowest value denomination.

STEP 2:

Find the value of each type of coin.

There are _______ quarter. That is worth $ _______.

There are _______ dimes. That is worth $ _______.

There are _______ pennies. That is worth $_______.

The value of the bills is $_______ + $_______ + $_________ = $_______.

Answer:

There are 1 quarter. That is worth $ 0.25.

There are 2 dimes. That is worth $ 0.20.

There are 3 pennies. That is worth $0.03.

The value of the bills is $0.25+ $0.20+ $0.03= $0.48.

Explanation:

As we know that,

1 quarter = 25 cents or $0.25

1 dime = 10 cents or $0.10

1 penny = 1 cent or $0.01

Remember

Start with the bill or coin of the greatest value.

STEP 3:

Add the values of the bills and coins in Amanda’s pocket.

Think: The decimal point separates the dollars from the cents.

So, Amanda has $__________ in her packet.

Answer: $13.48

Explanation:

According to the above information Amanda has,

$13 bills and $0.48 coins

Total amount he has = $13.48

**Share and Show**

**Find the amount of money.**

Question 1.

Answer: $12.21

Explanation:

Question 2.

Answer: $17

Explanation:

one $10 bill

one $5 bill

two $1 bills

Total bis together 10 + 5 + 2 = 17

Question 3.

Answer: $2.54

Explanation:

**Problem Solving**

**Write the value of the bills or coins.**

Question 4.

Answer: $20

Explanation:

one $10 bill = $10

two $5 bill = 5 X 2 = $10

Total bills together = $10 + $10 = $20

Question 5.

Answer: $1.5

Explanation:

1 quarter = 25 cents or $0.25

1 dime = 10 cents or $0.10

1 penny = 1 cent or $0.01

Total amount all together

$0.25 X 5 + $0.10 X 2 + $0,01 X 5

$1.25 + $0.20 + $0.05 = $1.5

Question 6.

**H.O.T.** Daniel has one $10 bill, five $1 bills, 3 quarters, I dime, and 3 nickels. How much money does Daniel have?

Answer: $11.40

Explanation:

Daniel has one $10 bill,

five $1 bills,

3 quarters,

I dime and

3 nickels.

Total amount Daniel have

1 x $10 + 5 x $1 + 3 x $ 0.25 + 1 x $ 0.10 + 3 x 0.05 = $11.40

**Math Talk**

**Mathematical Processes**

Explain what happens when you have more than 99 cents in a group of coins.

Answer:

count will start from $1 then cents.

So, 100 cents are convert in to $1.

Explanation:

The answer is 10 coins, 3 Quarters, 1 dime, 2 nickel, and 4 pennies.

With this combination one can produce any number between 1-99 cents.

Combination of coins may vary.

**Problem Solving**

Question 7.

**H.O.T. Multi-Step** Erin has only quarters. She has more than 75e. Which amount could Erin have?

(A) $0.50

(B) $0.95

(C) $1.15

(D) $1.25

Answer:

Option (D)

0.25 + .025 + .025 + .025 +.025 =1.25

Explanation:

if he is has only 0.25, he must have 4 coins or 5 coins of 0.25 cents

4 x 0.25 =$1

or

5 x 0.25 = $1.25

a. What do you need to find?

Answer:

Total amount Erin has.

b. What information will you use to solve the problem?

Answer:

Erin contains only quarters coins

c. Show the steps you used to solve the problem.

Answer: $1.25

0.25 + .025 + .025 + .025 +.025 =1.25

Explanation:

if he is has only 0.25, he must have 4 coins or 5 coins of 0.25 cents

4 x 0.25 =$1

or

5 x 0.25 = $1.25

Question 8.

**H.O.T. Multi-Step** Charlie earned the bills and coins below at his lemonade stand.

Does Charlie have enough money to buy inure lemonade for $8.00? How much nwIìey will he have left? Explain.

Answer: $5.10

Explanation:

Charlie has $8.00

Charlie has the following bills and coins

$1 x 2 bills = $ 2

+ $5 x 2 bills= $ 10

+ 0.01 x 5 pennies = $ 0.25

+ 0.10 x 3 dimes = $ 0.30

+ 0.25 x 2 quarters = $ 0.5

+ 0.05 x 1 nickel = $ 0.05

Total amount = 13.10

$13.10 – $8.00 = $5.10

**Daily Assessment Task**

**Fill in the bubble for the correct answer choice.**

Question 9.

Representations Alejandro saved the money shown. How much did he save?

(A) $1.62

(B) $2.76

(C) $3.87

(D) $3.97

Answer:

Option (D)

Explanation:

Representation of Alejandro money is as follows

$1 x 3 bills = $ 3

+ 0.01 x 2 pennies = $ 0.02

+ 0.10 x 2 dimes = $ 0.20

+ 0.25 x 3 quarters = $ 0.75

Total amount = $3.97

Question 10.

**Multi-Step** Kara has exactly enough money to buy the puzzle. She has one $5 bill, two $1 bills, and seven coins. What coins does she have?

(A) 3 dimes and 4 pennies

(B) 2 dimes, 1 nickel, and 4 pennies

(C) 1 quarter, 2 nickels, and 4 pennies

(D) 1 quarter, 1 dime, 1 nickel, and 4 pennies

Answer:

Option (C)

Explanation:

Kara has one $5 bill, two $1 bills, and seven coins

$5 + $2 = $7

7 coins rest coins as follows

1 quarter, 2 nickel, and 4 pennies

0.25 + 0.10 + 0.04

Texas Test Prep

Question 11.

What amount of money is shown below?

(A) $14.50

(B) $14.25

(C) $13.30

(D) $14.10

Answer:

Option (B)

Explanation:

### Texas Go Math Grade 3 Lesson 4.6 Homework and Practice Answer Key

**Find the amount of money.**

Question 1.

Answer: $11

Explanation:

$5 x 2 bills + $1 = $11

Question 2.

Answer: $1.40

Explanation:

$0.25 x 3 quarters + $0.05 x 3 nickels + $0.10 x 5 dimes

$0.75 + $0.15 + $0.50 = $1.40

Question 3.

Answer: $6.03

Explanation:

$5 + $0.25 x 4 quarters + $0.01 x 3 pennies

= $5 + $1 + $0.03

= $6.03

Question 4.

Answer: $15.85

Explanation:

$10 + $5 + $0.50 nickel + $0.25 quarter + $0.10 dime = $15.85

**Problem Solving**

Question 5.

Ally has one $5 bill and two $1 bills. How much money does Ally have?

Answer: $7

Explanation:

Ally has one $5 bill and two $1 bills.

Total money Ally has

5+1+1 = $7

Question 6.

A cashier gives a customer change. She gives one quarter, 1 dime, and 3 pennies. What is the value of the change?

Answer: $0.38

Explanation:

A cashier gives a customer change of one quarter, 1 dime, and 3 pennies.

Total value of the change

$0.25 + $0.10 + 3 x $0.01 = $0.38

**Lesson Check**

**Fill in the bubble completely to show your answer.**

Question 7.

Hal has only quarters. He has less than $1.00. Which amount could Hal have?

(A) 45¢

(B) 65¢

(C) $1.25

(D) 75¢

Answer:

Option (D)

Explanation:

he has only quarters = $0.25

less then $1 , it means he must have 3 x $0.25 = 75¢

Question 8.

Tim gets change in all dimes. He gets less than 50¢. Which amount could Tim get for change?

(A) 60¢

(B) 35 ¢

(C) 40 ¢

(D) 25 ¢

Answer:

Option (C)

Explanation:

Tim gets change in all dimes less than 50¢.

Total amount Tim got for change 4 dimes

1 dime = 10 cent

So, 10 x 4 = 40 cents.

Question 9.

Dave spent the amount of money shown. How much did he spend?

(A) $3.48

(B) $3.23

(C) $3.47

(D) $2.48

Answer:

Option (A)

Explanation:

$1 x 2 bills + $0.25 x 5 quarters + $0.1 x 2 dimes + $0.01 x 3 pennies

= 2 + 1.25 + 0.20 +0.03

= $3.48

Question 10.

**Multi-Step** Kyle has the exact amount of money to buy a bus ticket. He has one $5 bill. What coins does he have?

Answer:

Option (C)

Explanation:

Kyle has the exact amount of money to buy a bus ticket.

He has one $5 bill.

The below are the representation of coins

$0.25 x 5 quarters + $0.10 x 5 dimes

= $1.25 + $0.50 =

$1.75