Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key Make Pictographs

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key Make Pictographs.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key Make Pictographs

Essential Question
How do you make a pictograph to show data in a tally chart?
Explanation:

Pictures or symbols are made in a pictograph to represent the collected data.
So, we can say that a pictograph represents the data and gives information quickly and clearly.

Explore
Take turns pulling a cube from the bag. Draw a happy face in the graph for each cube.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key 1

Math Talk
Mathematical Processes
Explain how you know that the number of happy faces for blue matches the number of blue cubes.

For The Teacher

  • Arrange children in small groups. Children take turns pulling a color cube from a bag. Each child then records a happy face in the pictograph to represent the cube that was pulled.


Model and Draw

Each picture in the pictograph stands for 1 flower. Draw pictures to show the data in the tally chart.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key 2
Answer:


Explanation:
Drawn data in the tally chart.

Share and Show

Question 1.
Use the tally chart to complete the pictograph. Draw a Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key 3 for each child.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key 4
Answer:

Question 2.
How many children chose tuna? ___ children
Answer: 4
Explanation:
4 children chose tuna

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key Question 3.
How many more children chose cheese than ham? ___ more children
Answer: 3 more children
Explanation:
children chose cheese = 5
children chose ham = 2
5 – 2 = 3 more children chose cheese than ham

Problem Solving

Question 4.
Use the tally chart to complete the pictograph. Draw a Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key 5 for each child.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key 6
Use the pictograph.
Answer:

Question 5.
How many children chose banana? ________ children
Answer: 5 children
Explanation:
5 children chose banana

Question 6.
How many fewer children chose plum than banana? ___ fewer children
Answer: 3 fewer children
children chose plum 2
children chose Banana 5
5  – 2 = 3 fewer children chose plum than banana

Question 7.
H.O.T. Multi-Step How many children chose a fruit that was not a plum?

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key 7
___ children
Answer: 12 children
Explanation:
12 children chose a fruit that was not a plum

Texas Go Math Answer Key Grade 2 Lesson 19.2 Question 8.
H.O.T. Multi-Step Which three fruits were chosen by a total of 10 children?
Answer: orange, banana, and plum
Explanation:
orange, = 3
banana = 5
and plum = 2
3 + 5 + 2 = 10
three fruits were chosen by a total of 10 children

Daily Assessment Tasks

Choose the correct answer.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key 8

Question 9.
Reasoning Use the pictograph above. Dave chose a season that got fewer votes than spring.What is Dave’s favorite season?
(A) spring
(B) summer
(C) fall
Answer: C
Explanation:
Fall was the season that got fewer votes than spring
Fall is Dave’s favorite season

Question 10.
Apply Use the pictograph above. Mary chose winter a her favorite season. How many children chose a season that was not winter?
(A) 7
(B) 18
(C) 14
Answer: B
Explanation:
18 children chose a season that was not winter

Question 11.
‘Texas Test Prep Use the pictograph. How many children chose orange juice?
(A) 2
(B) 9
(C) 3
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key 9
Answer: C
Explanation:
3 children chose orange juice.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Homework and Practice Answer Key

Make Pictographs

Question 1.
Use the tally chart to complete the pictograph. Draw a Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key 10 for each child.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key 11
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-19.2-Answer-Key-11
Explanation:
The pictograph is completed by using the tally chart.

Question 2.
How many children chose red?
____ children
Answer:
5 children chose red.
Explanation:
In the above image we can observe a tally chart named with Favorite color. In that chart we can observe red color is chose by 5 children.

Question 3.
How many fewer children chose yellow than green?
____ fewer children
Answer:
5 – 2 = 3
3 fewer children chose yellow than green.
Explanation:
In the above image we can observe a tally chart named with Favorite color. 2 children chose yellow color and 5 children chose green color. Subtract 2 children from 5 children the difference is 3 children. So, 3 fewer children chose yellow than green.

Problem Solving

Question 4.
Multi-Step How many children chose a color that was not yellow?
____ children
Answer:
4 + 5 + 5 = 14
14 children chose a color that was not yellow.
Explanation:
In the above image we can observe a tally chart named with Favorite color. In that chart we can observe 4 children chose blue color, 5 children chose green color, 5 children choose red color, and 2 children chose yellow color. Add all the colors except yellow color. Add 4 with 5 and 5 the sum is 14 So, 14 children chose a color that was not yellow.

Texas Go Math Grade 2 Pdf Lesson 19.2 Pictograph Question 5.
Multi-Step Which three colors were chosen by a total of 14 children?
Answer:
The three colors were blue, green, and red. These colors are chosen by a total of 14 children.
Explanation:
In the above image, we can observe a tally chart named with Favorite color. The colors that are chosen by a total of 14 children are blue, green, and red.

Texas Test Prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 6.
Use the pictograph. How many children chose goat as their favorite born animal?
(A) 8
(B) 3
(C) 4
Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key 12
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-19.2-Answer-Key-12(1)
3 children chosen a goat as their favorite born animal.
So, option B is correct.
Explanation:
In the above image we can observe a pictograph named with Favorite born animal. In that pictograph 3 children chosen a goat as their favorite born animal. So, draw a circle for option B.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 19.2 Answer Key 13

Use the pictograph above.

Question 7.
Steve chose a flavor that got fewer votes than strawberry. What is Steve’s favorite ice cream flavor?
(A) maple
(B) chocolate
(C) vanilla
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-19.2-Answer-Key-13(1)
4 children voted for strawberry, and 1 children voted for maple.
Steve’s favorite ice cream flavor is maple.
So, option A is correct.
Explanation:
In the above image we can observe a pictograph named with Favorite ice cream flavor. Steve chosen a maple flavor because it got a fewer votes than strawberry. Steve’s favorite ice cream flavor is maple. So, draw a circle for option A.

Question 8.
Tracey chose vanilla as her favorite ice cream flavor. How many children chose a flavor that was not vanilla?
(A) 12
(B) 10
(C) 17
Answer:
Texas-Go-Math-Grade-2-Lesson-19.2-Answer-Key-13(2)
5 + 1 + 4 = 10
10 children chosen a flavor that was not vanilla.
So, option B is correct.
Explanation:
In the above image we can observe a pictograph named with Favorite ice cream flavor. In that graph we can observe 5 children choose chocolate, 1 children choose maple, and 4 children choose strawberry. Add 5 with 1 and 4 the sum is 10. So, 10 children chosen a flavor that was not vanilla. So, draw a circle for option B.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top