Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes

Explore

Use pattern blocks. Draw to show your work.
Answer: A set of pattern blocks typically consists of six different shapes in six different colours. This includes a yellow hexagon, red trapezoid, green equilateral triangle, blue rhombus, orange square, and thin beige rhombus. Except for the trapezoid, the lengths of all sides of each shape are the same.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q1

FOR THE TEACHER • Have children use pattern blocks to act out the following problem. Karen has some green pattern blocks. She made a shape with 3 sides and a shape with 4 sides. Draw the new shapes Karen could make.
Answer: Karen could make triangle shapes that have 3 sides and 3 vertices. And she could make squares, rectangles, rhombus, trapezoid.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q2

 

Math Talk
Mathematical Processes

Describe the new shapes Karen made.
Answer: Triangle, square, rectangle, rhombus, trapezoid.
Explanation:
Trapezoid:

  • Only one pair of the opposite side of a trapezium is parallel to each other
  • The two adjacent sides of a trapezium are supplementary (180 degrees)


Rhombus:

  • All the four sides of a rhombus are of the same measure
  • The opposite sides of the rhombus are parallel to each other
  • The opposite angles are of the same measure


Rectangle:

  • The opposite sides of a rectangle are of equal length
  • The opposite sides are parallel to each other
  • All the interior angles of a rectangle are 90 degrees.
  • The diagonals of a rectangle bisect each other.


Square:

  • All the sides of the square are of equal measure
  • The sides are parallel to each other
  • All the interior angles of a square are at 90 degrees (i.e., right angle)
  • The diagonals of a square perpendicular bisect each other


Triangle:

  • The sum of all the angles of a triangle (of all types) is equal to 180°.
  • The sum of the length of the two sides of a triangle is greater than the length of the third side.
  • In the same way, the difference between the two sides of a triangle is less than the length of the third side.
  • The side opposite the greater angle is the longest side of all the three sides of a triangle.

 

Model and Draw

How many Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 1 do you need to make a Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 2?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 3
_________ Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 4 make a Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 2.
Answer: 2
Explanation:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q4
Two trapezoids need to join to make one hexagon. 

Share and Show

Use pattern blocks. Draw to show the blocks. Write how many blocks you used.

Question 1.
How many Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 5 make a Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 2?
_____3__ Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 5 make a Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 2.
Answer: Let’s use pattern blocks to visualize the situation and say that a hexagon is 1 whole. Since 3 rhombuses make a hexagon, 1 rhombus represents and 2 rhombuses represent. For example, because the rhombus is one-third of a hexagon, we can think of the fraction “one-third” as “one rhombus.” For a hexagon, “third” and “rhombus” are two names for the same thing.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q5

Question 2.
How many Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 6 make a Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 4?
__________ Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 6 make a Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 4.
Answer: A trapezoid contains three triangles, or more depending on how you divide it. Where its longer parallel side is at the bottom, two triangles point up and one points down.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q6

Problem Solving

Use pattern blocks. Draw to show the blocks. Write how many blocks you used.

Question 3.
How many Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 6 make a Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 2?
____2______ Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 6 make a Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 2.
Answer: Yes, you will need 2 triangles for every hexagon.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q7
we can break this image into six small triangles each formed by one of the sides of the hexagon and each of the triangles is divided in half by a line. we will count the number of triangles formed by each part and by taking two or more such parts together.

 

Question 4.
How many Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 6 make a Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 5?
__________ Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 6 make a Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 5.
Answer: Two equilateral triangles can form a rhombus- it can also be formed by using a higher number of isosceles triangles.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q8

Question 5.
H.O.T. Use me two times to make this shape. Which block am I? Circle a block to show your answer.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 7
Answer: Two triangles are needed.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q9

 

Question 6.
H.O.T. Multi-Step Use these pattern blocks to make the shape. Write how many times you used each block.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 8
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q10

Daily Assessment Task

Use pattern blocks. Choose the correct answer.

Question 7.
Use some Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 6 to make a larger triangle. Draw the shape you made. Then draw a triangle with a different shape.
Answer: Triangles are just shaping with 3 (straight) sides. They can be big or small and can look somewhat different. Depending on the angles and the sides we can sort the triangles into different types.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q12    Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q12.1

Question 8.
Multi-Step Taylor used 3 Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 9 to make a rectangle. Draw the shape he made. Then he used 4 Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 9 to make a square. Draw the shape he made.
Answer: The diagram Taylor made in the below diagram.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q13
Then he used 4 squares. Now it looks like in the below diagram.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q13.1

Question 9.
Texas Test Prep How many Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 5 do you use to make a Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 2?
(A) 6
(B) 3
(C) 2
Answer: Option B is correct.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes q11
Explanation:
Let’s use pattern blocks to visualize the situation and say that a hexagon is 1 whole. Since 3 rhombuses make a hexagon, 1 rhombus represents and 2 rhombuses represent.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child explain how he or she solved Exercises 1 and 2.
Answer: Make your child do the activity by giving things that they can do in two-dimensional shapes. And make them solve the problems given in the exercises.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Homework and Practice Answer Key

Draw lines to show the shapes.

Question 1.
Draw lines to make this shape into 4 Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 9.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 10
Answer: By dividing the square into 4 parts. we can make 4 squares.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes h14

Question 2.
Draw a line to make this shape into 2 Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 11.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 12
Answer: Divide rhombus into two parts, then two triangles we can make easily.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes h15

Problem Solving

Question 3.
You could use me six times to make this shape. Which block am I? Circle a block to show your answer.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 13
Answer: Triangle. We use triangles 6 times to get a hexagon.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes h16

Question 4.
You could use me three times to make this shape. Which block am I? Circle a block to show your answer.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 14
Answer: Three identical isosceles triangles are joined together to make a trapezium. Each triangle has a base of b cm and a height of h cm.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes h17

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 5.
Jasmine makes this figure. Which shapes did she use?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 15
(A) triangle and square
(B) rhombus and rectangle
(C) hexagon and rectangle
Answer: Option A is correct.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes h18

Question 6.
How many Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 16 make a Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 17?
(A) 2
(B) 4
(C) 3
Answer: Option C is correct.
Three identical isosceles triangles are joined together to make a trapezium.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes h19

Question 7.
Multi-Step Caitlin makes this shape with blocks.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 18
Tyler makes a different shape with the same number of blocks. Which shape does Tyler make?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key 19
Answer: The first option is correct.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 14.3 Answer Key Create Two-Dimensional Shapes h20

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top