McGraw Hill Math Grade 8 Lesson 6.1 Answer Key Ratios

Practice the questions of McGraw Hill Math Grade 8 Answer Key PDF Lesson 6.1 Ratios to secure good marks & knowledge in the exams.

McGraw-Hill Math Grade 8 Answer Key Lesson 6.1 Ratios

Exercises Divide

Question 1.
\(\frac{10}{6}\) = \(\frac{60}{36}\) ______
Answer:
True,

Explanation:
\(\frac{10}{6}\) = \(\frac{60}{36}\),
When we multiply both the numerator and denominator with 6, we get equal ratio.
\(\frac{10×6}{6×6}\) = \(\frac{60}{36}\).

Question 2.
\(\frac{4}{6}\) = \(\frac{16}{24}\) ______
Answer:
True,

Explanation:
\(\frac{4}{6}\) = \(\frac{16}{24}\),
When we multiply both the numerator and denominator with 4, we get equal ratio.
\(\frac{4×4}{6×4}\) = \(\frac{16}{24}\).

Question 3.
\(\frac{13}{26}\) = \(\frac{39}{78}\) ______
Answer:
True,

Explanation:
\(\frac{13}{26}\) = \(\frac{39}{78}\),
When we multiply both the numerator and denominator with 3, we get equal ratio.
\(\frac{13×3}{26×3}\) = \(\frac{39}{78}\).

Question 4.
\(\frac{11}{5}\) = \(\frac{132}{60}\) _____
Answer:
True,

Explanation:
\(\frac{11}{5}\) = \(\frac{132}{60}\),
When we multiply both the numerator and denominator with 12, we get equal ratio.
\(\frac{11×12}{5×12}\) = \(\frac{132}{60}\).

Question 5.
\(\frac{18}{28}\) = \(\frac{27}{42}\) _____
Answer:
True,

Explanation:
\(\frac{18}{28}\) = \(\frac{27}{42}\),
When we divide both the numerator and denominator with 2 , we get equal ratio.
\(\frac{18}{28}\) ÷ \(\frac{2}{2}\) = \(\frac{9}{14}\).
When we multiply both the numerator and denominator with 3, we get equal ratio.
\(\frac{9}{14}\) x \(\frac{3}{3}\) = \(\frac{27}{42}\).

Question 6.
\(\frac{6}{19}\) = \(\frac{15}{57}\) _____
Answer:
False,
Explanation:
\(\frac{6}{19}\),
denominator is a prime number not divisible with any other then 19.
\(\frac{6}{19}\) = \(\frac{15}{57}\),
can not be equated.

Question 7.
\(\frac{27}{52}\) = \(\frac{58}{104}\) _____
Answer:
False,
Explanation:
\(\frac{27}{52}\),
the numerator and denominator are not divisible with same number.
\(\frac{27}{52}\) = \(\frac{58}{104}\),
can not be equated.

Question 8.
\(\frac{18}{15}\) = \(\frac{12}{10}\) _____
Answer:
True,

Explanation:
\(\frac{18}{15}\) = \(\frac{12}{10}\),
When we divide both the numerator and denominator with 3, we get equal ratio.
\(\frac{18}{15}\) ÷ \(\frac{3}{3}\) = \(\frac{6}{5}\).
When we multiply both the numerator and denominator with 2, we get equal ratio.
\(\frac{6}{5}\) x \(\frac{2}{2}\) = \(\frac{12}{10}\).
State the ratio as a fraction 3 : 2

Question 9.
Paul is making a plaster mixture for his sculpture class. If he mixes 5 ounces of plaster with 4 ounces of water, what is the ratio of plaster to water?
Answer:
\(\frac{5plaster}{4water}\),

Explanation:
Paul has 5 ounces of plaster and 4 ounces of water,
to make a mixture for his sculpture class.
He needs the ratio of plaster to water is \(\frac{5plaster}{4water}\) or 5:4.

Question 10.
Erika’s mom separates the laundry into sets. If she puts two sheets and three pillow cases into each set, what is the ratio of pillowcases to sheets?
Answer:
\(\frac{3pillow cases}{2sheets}\),

Explanation:
If Erika’s mom puts two sheets and three pillow cases into each set,
The ratio of pillowcases to sheets is \(\frac{3pillow cases}{2sheets}\) or 3:2.

Question 11.
Floyd is setting tables for a sports banquet. For each place setting, he puts two forks to the left of the plate and a knife and a spoon to the right of the plate. What is the ratio of forks to knives?
Answer:
\(\frac{2forks}{1knife}\),

Explanation:
Floyd puts two forks to the left of the plate and a knife and a spoon to the right of the plate.
The ratio of forks to knives is \(\frac{2forks}{1knife}\) or 2:1.

Question 12.
Jean is making pizza. She adds 4 slices of pepperoni and 3 olives to each slice of pizza. What is the ratio of pepperoni to olives?
________________
What is the ratio of olives to pepperoni?
________________
Answer:
The ratio of pepperoni to olives is \(\frac{4pepperoni}{3olives}\),
The ratio of olives to pepperoni is \(\frac{3olives}{4peperoni}\),

Explanation:
Jean adds 4 slices of pepperoni and 3 olives to each slice of pizza.
The ratio of pepperoni to olives is \(\frac{4pepperoni}{3olives}\) or 4:3.
The ratio of olives to pepperoni is \(\frac{3olives}{4peperoni}\) 3:4.

Leave a Comment

Scroll to Top