McGraw Hill Math Grade 8 Lesson 10.7 Answer Key Scientific Notation

Practice the questions of McGraw Hill Math Grade 8 Answer Key PDF Lesson 10.7 Scientific Notation to secure good marks & knowledge in the exams.

McGraw-Hill Math Grade 8 Answer Key Lesson 10.7 Scientific Notation

Exercises

CONVERT

Write each number using scientific notation.

Question 1.
.0013
Answer:
1.3 x 10-3
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 0.0013 becomes 1.3 x 10-3.

Question 2.
810.114
Answer:
8.10114 x 102
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 810.114 becomes 8.10114 x 102.

Question 3.
4.0095
Answer:
4.0095 x 100
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 4.0095 becomes 4.0095 x 100.

Question 4
.00005
Answer:
5.0 x 10-5
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 0.00005 becomes 5.0 x 10-5.

Question 5.
.5851
Answer:
5.851 x 10-1
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 0.5851 becomes 5.851 x 10-1.

Question 6.
220.467
Answer:
2.20467 x 102
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 220.467 becomes 2.20467 x 102.

Question 7.
426.7
Answer:
4.267 x 102
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 426.7 becomes 4.267 x 102.

Question 8.
11901.55
Answer:
1.190155 x 104
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 11901.55 becomes 1.190155 x 104.

Question 9.
.0606544
Answer:
6.06544 x 10-2
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 0.0606544 becomes 6.06544 x 10-2.

Question 10.
.8852
Answer:
8.852 x 10-1
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 0.8852 becomes 8.852 x 10-1.

Question 11.
1488.951
Answer:
1.488951 x 103
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 1488.951 becomes 1.488951 x 103.

Question 12.
200001.990
Answer:
2.0000199 x 105
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 200001.990 becomes 2.0000199 x 105.

Question 13.
.0006660
Answer:
6.66 x 10-4
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 0.0006660 becomes 6.66 x 10-4.

Question 14.
.002679
Answer:
2.679 x 10-3
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 0.002679 becomes 2.679 x 10-3.

Question 15.
1.1110
Answer:
1.111 x 100
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 1.1110 becomes 1.111 x 100.

Question 16.
3007.5
Answer:
3.0075 x 103
Explanation:
Scientific notation is a way to make these numbers easier to work with.
In scientific notation, you move the decimal place until you have a number between 1 and 10.
Then you add a power of ten that tells how many places you moved the decimal.
In scientific notation, 3007.5 becomes 3.0075 x 103.
Write each number in standard form.

Question 17.
2.6699 × 105
Answer:
266,990
Explanation:
To convert a number expressed in scientific notation to a decimal by solving,
but this would get more difficult to do manually as the exponent gets larger.
There’s an alternate way to convert to decimal without solving the equation.
If the exponent is positive, move the decimal point in the coefficient to the right one space for each value in the exponent.
2.6699 × 105
= 266,990 × 100
= 266,990
Question 18.
1.4455 × 103
Answer:
1,445.5
Explanation:
To convert a number expressed in scientific notation to a decimal by solving,
but this would get more difficult to do manually as the exponent gets larger.
There’s an alternate way to convert to decimal without solving the equation.
If the exponent is positive, move the decimal point in the coefficient to the right one space for each value in the exponent.
1.4455 × 103
= 1,445.5 × 100
= 1,445.5
Question 19.
9.6603171 × 106
Answer:
9,660,317.1
Explanation:
To convert a number expressed in scientific notation to a decimal by solving,
but this would get more difficult to do manually as the exponent gets larger.
There’s an alternate way to convert to decimal without solving the equation.
If the exponent is positive, move the decimal point in the coefficient to the right one space for each value in the exponent.
9.6603171 × 106
= 9,660,317.1 × 100
= 9,660,317.1
Question 20.
3.0302 × 104
Answer:
30,302
Explanation:
To convert a number expressed in scientific notation to a decimal by solving,
but this would get more difficult to do manually as the exponent gets larger.
There’s an alternate way to convert to decimal without solving the equation.
If the exponent is positive, move the decimal point in the coefficient to the right one space for each value in the exponent.
3.0302 × 104
= 30,302 × 100
= 30,302
Question 21.
2.77 × 10-3
Answer:
0.00277
Explanation:
To convert a number expressed in scientific notation to a decimal by solving,
but this would get more difficult to do manually as the exponent gets larger.
There’s an alternate way to convert to decimal without solving the equation.
If the exponent is negative, move the decimal point in the coefficient to the left one space for each value in the exponent.
2.77 × 10-3
= 0.00277 × 100
= 0.00277
Question 22.
3.919181 × 105
Answer:
391,918.1
To convert a number expressed in scientific notation to a decimal by solving,
but this would get more difficult to do manually as the exponent gets larger.
There’s an alternate way to convert to decimal without solving the equation.
If the exponent is positive, move the decimal point in the coefficient to the right one space for each value in the exponent.
3.919181 × 105
= 391,918.1 × 100
= 391,918.1
Question 23.
1.588 × 103
Answer:
1,588
To convert a number expressed in scientific notation to a decimal by solving,
but this would get more difficult to do manually as the exponent gets larger.
There’s an alternate way to convert to decimal without solving the equation.
If the exponent is positive, move the decimal point in the coefficient to the right one space for each value in the exponent.
1.588 × 103
= 1,588 × 100
= 1,588

Question 24.
1.0801 × 10-2
Answer:
0.010801
To convert a number expressed in scientific notation to a decimal by solving,
but this would get more difficult to do manually as the exponent gets larger.
There’s an alternate way to convert to decimal without solving the equation.
If the exponent is negative, move the decimal point in the coefficient to the left one space for each value in the exponent.
1.0801 × 10-2
= 0.010801 × 100
= 0.010801

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top