McGraw Hill Math Grade 6 Lesson 22.1 Answer Key Measuring Angles

Practice questions available in McGraw Hill Math Grade 6 Answer Key PDF Lesson 22.1 Measuring Angles will engage students and is a great way of informal assessment.

McGraw-Hill Math Grade 6 Answer Key Lesson 22.1 Measuring Angles

Exercises

IDENTIFY

Question 1.
Is the angle acute or obtuse?
McGraw Hill Math Grade 6 Lesson 22.1 Answer Key Measuring Angles 1
Answer: Acute angle
Explanation:
An angle which is measuring less than 90 degrees is called an acute angle. This angle is smaller than the right angle so the given figure is acute angle.

Question 2.
Is the angle acute or obtuse?
McGraw Hill Math Grade 6 Lesson 22.1 Answer Key Measuring Angles 2
Answer: Acute angle
Explanation:
An angle which is measuring less than 90 degrees is called an acute angle. This angle is smaller than the right angle so the given figure is an acute angle.

Question 3.
Is the angle acute, obtuse, or right?
McGraw Hill Math Grade 6 Lesson 22.1 Answer Key Measuring Angles 3
Answer: Right angle
Explanation:
The above angle is exactly equal to 90 degrees. So, it is the right angle.

Question 4.
Is the angle acute, right, or obtuse?
McGraw Hill Math Grade 6 Lesson 22.1 Answer Key Measuring Angles 4
Answer: obtuse angle
Explanation:
An angle that is measuring greater than 90 degrees is called an obtuse angle. This angle is greater than the right angle so the given figure is an obtuse angle.

Question 5.
Is the angle acute, right, or obtuse?
McGraw Hill Math Grade 6 Lesson 22.1 Answer Key Measuring Angles 5
Answer: Acute angle
Explanation:
An angle which is measuring less than 90 degrees is called an acute angle. This angle is smaller than the right angle so the given figure is an acute angle.

Question 6.
How many degrees do you need to subtract from the angle to make it acute?
McGraw Hill Math Grade 6 Lesson 22.1 Answer Key Measuring Angles 6
Answer:
To make the angle acute we have to subtract 90 from 130.
130 – 90 = 40

Question 7.
How many more degrees would you have to add to the angle to make it an obtuse angle?
McGraw Hill Math Grade 6 Lesson 22.1 Answer Key Measuring Angles 7
Answer:
46 + 45 = 91
By adding more than 45 degrees we can get the obtuse angle.

Question 8.
Can you subtract one obtuse angle from another and still have an obtuse angle?
Answer: No
We cannot get an obtuse angle by subtracting one obtuse angle from another.
Let us say one angle is 110 and the other angle is 100
110 – 100 = 10 (cannot be obtuse angle)

Question 9.
What three angles below could you add together and not get an obtuse angle?
McGraw Hill Math Grade 6 Lesson 22.1 Answer Key Measuring Angles 8
Answer:
A + B + F
By adding 18 + 45 + 7 we will not get an obtuse angle
Because the sum of 18 + 45 + 7 = 70 which makes an acute angle.

Question 10.
Are either of the angles below a right angle?
McGraw Hill Math Grade 6 Lesson 22.1 Answer Key Measuring Angles 9
Answer: No
The given angles are not right angles because they are not equal to 90 degrees.

Leave a Comment

Scroll to Top