McGraw Hill Math Grade 5 Chapter 9 Test Answer Key

All the solutions provided in McGraw Hill Math Grade 5 Answer Key PDF Chapter 9 Test are as per the latest syllabus guidelines.

McGraw-Hill Math Grade 5 Chapter 9 Test Answer Key

Solve.

Question 1.
The high temperature for a day in August was 37°C. The low temperature that day was 19°C less. What was the low temperature on that day?
Answer:
Low temperature on that day = 18°C.

Explanation:
High temperature for a day in August = 37°C.
The low temperature that day was 19°C less.
=> Low temperature on that day = High temperature for a day in August – 19°C
= 37°C – 19°C
= 18°C.

 

Question 2.
What temperature does the thermometer show?
McGraw Hill Math Grade 5 Chapter 9 Test Answer Key 1
If the temperature increased 21°C, what would the thermometer show?
Answer:
The temperature thermometer shows = 39°C.

Explanation:
The temperature thermometer showing = 18°C.
If the temperature increased 21°C
=> The temperature thermometer shows = The temperature thermometer showing + 21°C
= 18°C+ 21°C
= 39°C.

Question 3.
Joel and Terry live in separate towns. One day, the temperature in Joel’s town was 96°F The temperature in Terry’s town was 65°F lower. What was the temperature in Terry’s town?
Answer:
The temperature in Terry’s town = 31°F.

Explanation:
The temperature in Joel’s town one day = 96°F.
The temperature in Terry’s town was 65°F lower.
=> The temperature in Terry’s town = The temperature in Joel’s town one day – 65°F
= 96°F- 65°F
= 31°F.

Question 4.
What temperature does the thermometer show?
McGraw Hill Math Grade 5 Chapter 9 Test Answer Key 2
If the temperature decreased 13°F, what would the thermometer show?
Answer:
The temperature thermometer shows = 39°F.

Explanation:
The temperature thermometer showing = 52°F
If the temperature decreased 13°F.
=> The temperature thermometer shows = The temperature thermometer showing – 13°F
= 52°F – 13°F
= 39°F.

Question 5.
Anna wants to put a large bowl in a box. The bowl measures 31 cm wide and 15 cm tall. Can the bowl fit within a box that measures 340 mm wide and 200 mm tall? How do you know?
Answer:
Yes, the bowl will fit within a box that measures 340 mm wide and 200 mm tall because the bowl measures are less compare to the measures of box.

Explanation:
Width of the bowl = 31 cm.
Height of the bowl = 15 cm.
Width of the box = 340 mm.
Height of the box = 200 mm.
Conversion:
1 cm = 10 mm.
=> Width of the bowl = 31 cm = 31 × 10 = 310 mm.
=> Height of the bowl = 15 cm = 15 × 10 = 150 mm.

Question 6.
John F Kennedy International Airport is about 27.82 km from the Empire State Building in New York City. How many meters is the airport from the Empire State Building?
Answer:
27,820 meters is the airport from the Empire State Building.

Explanation:
Number of kilometers is the John F Kennedy International Airport from the Empire State Building in New York City = 27.82.
Conversion:
1 km = 1000 m.
=> 27.82 km = 27.82 × 1000
=> 27,820 m.

Question 7.
Arlen bought 1.34 kilograms of apples. What is the mass of the apples in grams?
Answer:
1,340 is the mass of the apples in grams.

Explanation:
Number of kilograms of apples Arlen bought = 1.34.
Conversion:
1 kg = 1000 g.
=> 1.34 kg = 1.34 × 1000
=> 1,340 g.

Question 8.
A standard serving of green grapes has a mass of 92 g. A standard serving of Cheddar cheese has a mass of 28 g. What is the difference in the serving sizes in milligrams?
Answer:
64,000 is the difference in the serving sizes in milligrams.

Explanation:
Number of grams a standard serving of green grapes = 92.
Number of grams a standard serving of Cheddar cheese = 28.
Difference:
Number of grams a standard serving of green grapes – Number of grams a standard serving of Cheddar cheese
= 92 – 28
= 64.
Conversion:
1 g = 1000 mg.
=> 64 g = 64 × 1000
=> 64000 mg.

Solve.
Question 9.
A blue bottle holds 13\(\frac{3}{4}\) deciliters of juice. A green bottle holds 12\(\frac{1}{2}\) deciliters of juice. How many more milliliters of juice are in the blue bottle?
Answer:
125 more milliliters of juice are in the blue bottle.

Explanation:
Number of deciliters of juice a blue bottle holds = 13\(\frac{3}{4}\).
Number of deciliters of juice a green bottle holds = 12\(\frac{1}{2}\).
Difference:
Number of deciliters of juice a blue bottle holds – Number of deciliters of juice a green bottle holds
= 13\(\frac{3}{4}\) – 12\(\frac{1}{2}\)
= [(52 + 3) ÷ 4] – [(24 + 1) ÷ 2]
= (55 ÷ 4) – (25 ÷ 2)
= 13.75 – 12.50
= 1.25.
Conversion:
1 dl = 100 ml.
=> 1.25 dl = 1.25 × 100
=> 125 ml.

Question 10.
Mr Lee rode a bike for 53.8 minutes. Ms. Lee rode a bike for 62.1 minutes. How much longer did Ms. Lee ride a bike in seconds?
Answer:
498 seconds longer  Ms. Lee rides a bike in seconds.

Explanation:
Number of minutes Mr Lee rode a bike =53.8.
Number of minutes Ms. Lee rode a bike = 62.1.
Difference:
Number of minutes Ms. Lee rode a bike – Number of minutes Mr Lee rode a bike
= 62.1 – 53.8
= 8.3.
Conversion:
1 minute = 60 seconds.
=> 8.3 minutes = 8.3 × 60
=> 498 seconds.

Question 11.
There are two statues in a city. The first statue is 21\(\frac{1}{2}\) feet tall. The second statue is 35 feet tall. How much taller is the second statue in inches?
Answer:
162 inches taller is the second statue in inches.

Explanation:
Height of first statue = 21\(\frac{1}{2}\) feet.
Height of second statue = 35 feet.
Difference:
Height of second statue – Height of first statue
= 35 – 21\(\frac{1}{2}\)
= 35 – [(42 + 1) ÷ 2]
= 35 – (43 ÷ 2)
= 35 – 21.50
= 13.50.
Conversion:
1 feet = 12 inches.
=> 13.50 feet = 13.50 × 12
=> 162 inches.

Question 12.
Eloisa and her mom visit relatives. They drive 135 miles on Saturday. They drive 149 miles on Sunday. What is the total distance they traveled in yards?
Answer:
4,99,840 is the total distance they traveled in yards.

Explanation:
Number of miles on Saturday they drive = 135.
Number of miles on Sunday they drive = 149.
Total number of miles they drive on both days = Number of miles on Saturday they drive + Number of miles on Sunday they drive
= 135 + 149
= 284.
Conversion:
1 mile = 1760 yards.
=> 284 miles = 284 × 1760
=> 4,99,840 yards.

Question 13.
A small fish tank has 12 gallons of water in it. How many quarts are in the fish tank?
Answer:
48 quarts are in the fish tank.

Explanation:
Number of gallons of water a small fish tank has = 12.
Conversion:
1 quarts = 0.25 gallons.
=> 12 gallons = 12 ÷ 0.25
=> 48 quarts.

Question 14.
A small pot holds 2 quarts of soup. A large pot holds 5 quarts of soup. How many more pints of soup does the large pot hold?
Answer:
6 more pints of soup the large pot hold.

Explanation:
Number of quarts of soup a small pot holds = 2.
Number of quarts of soup a large pot holds = 5.
Difference:
Number of quarts of soup a large pot holds – Number of quarts of soup a small pot holds
= 5 – 2
= 3.
Conversion:
1 quart = 2 pints.
=> 3 quart = 3 × 2
=> 6 pints.

Solve if you have enough information. Tell any information that is not needed or that is missing.

Question 15.
A small store has 32 gallons of milk to sell. The store sells 13 gallons on Monday and more on Tuesday. How many gallons of milk did the store have left?
Answer:
The number of gallons of milk the store have left cannot be found because number of gallons of milk a store sells on Tuesday is not given.

Explanation:
The number of gallons of milk to sell a small store has = 32.
The number of gallons of milk a store sells on Monday = 13.
The number of gallons of milk a store sells on Tuesday = ??
The number of gallons of milk the store have left = cannot be found because the Number of gallons of milk a store sells on Tuesday is not given.

Question 16.
From home, Ken ran 15 blocks. He stopped at a park for 30 minutes. Then he ran 22\(\frac{3}{4}\) blocks. Later he returned home following the same route. What is the total distance Ken ran?
Answer:
52.75 blocks is the total distance Ken ran.

Explanation:
Number of blocks Ken has = 15.
Number of minutes he stopped at a park = 30.
Number of blocks he ran = 22\(\frac{3}{4}\)
Later he returned home following the same route.
=> Total distance Ken ran = Number of blocks Ken has + Number of blocks he ran
= 30 + 22\(\frac{3}{4}\)
= 30 + [(88 + 3) ÷ 4]
= 30 + (91 ÷ 4)
= 30 + 22.75
= 52.75 blocks.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top