McGraw Hill Math Grade 5 Chapter 3 Test Answer Key

All the solutions provided in McGraw Hill Math Grade 5 Answer Key PDF Chapter 3 Test are as per the latest syllabus guidelines.

McGraw-Hill Math Grade 5 Chapter 3 Test Answer Key

Simplify. Find the product. Name the property.

Question 1.
12 × 37 = (____ × 37) + (2 × ____) = ____
_______ property
Answer:
12 × 37 = (10 × 37) + (2 × 37)
= 444.

Explanation:
Given the expression is 12 × 37 by using distributive property we will get
= (10 × 37) + (2 × 37)
= 370 + 74
= 444.

Question 2.
(51 × 19) + (49 × 19) = (___ + 49) × 19 = ____ × 19 = _____
____ Property
Answer:
(51 × 19) + (49 × 19) = (51+49) × 19
= 1900.

Explanation:
Given the expression is (51 × 19) + (49 × 19), so by associative property we will get
= (51+49) × 19
= 100 × 19
= 1900.

Find the product. List the related multiplication and division facts.

Question 3.
5 × 8 = ______ _____ _____ ______
Answer:
5 × 8 = 40, 45, 50, 55, 60.

Explanation:
Given the expression is 5 × 8 and the product is 40. The list of related multiples is 40, 45, 50, 55, and 60.

Question 4.
7 × 9 = ______ _____ _____ ______
Answer:
7 × 9 = 63, 70, 77, 84, and 91.

Explanation:
Given the expression is 7 × 9 and the product is 63. The list of related multiples is 63, 70, 77, 84, and 91.

Multiply.

Question 5.
McGraw Hill Math Grade 5 Chapter 3 Test Answer Key 1
Answer:
114 × 4 = 456.

Explanation:
The product of 114 and 4 is 114 × 4 which is 456.
McGraw-Hill-Math-Grade-5-Chapter-3-Test-Answer-Key-1-1

Question 6.
McGraw Hill Math Grade 5 Chapter 3 Test Answer Key 2
Answer:
90 × 80 = 7,200.

Explanation:
The product of 90 and 80 is 90 × 80 which is 7,200.
McGraw-Hill-Math-Grade-5-Chapter-3-Test-Answer-Key-2-1

Question 7.
McGraw Hill Math Grade 5 Chapter 3 Test Answer Key 3
Answer:
44 × 11 = 484.

Explanation:
The product of 44 × 11 which is 484.
McGraw-Hill-Math-Grade-5-Chapter-3-Test-Answer-Key-3-1

Question 8.
McGraw Hill Math Grade 5 Chapter 3 Test Answer Key 4
Answer:
402 × 13 = 5,226.

Explanation:
The product of 402 × 13 which is 5,226.
McGraw-Hill-Math-Grade-5-Chapter-3-Test-Answer-Key-4-1

Question 9.
10.6 × 102 _____
Answer:
10.6 × 102 = 1,060.

Explanation:
The product of 10.6 × 102 which is
= 10.6 × 10 × 10
= 1,060.

Question 10.
525 × 102 _____
Answer:
525 × 102 = 52,500.

Explanation:
The product of 525 × 102 which is
= 525 × 10 × 10
= 52,500.

Question 11.
33 × 103 _____
Answer:
33 × 103 = 33,000.

Explanation:
The product of 33 × 103 which is
= 33 × 10 × 10 × 10
= 33,000.

Divide.

Question 12.
101 ÷ 101 _____
Answer:
101 ÷ 101 = 10.1

Explanation:
Given that 101 ÷ 101 which is
= 101 ÷ 101
= 10.1

Question 13.
747 ÷ 102 _____
Answer:
747 ÷ 102 = 7.47.

Explanation:
Given that 747 ÷ 102 which is
= 747 ÷ 10 × 10
= 747 ÷ 100
= 7.47.

Question 14.
506 ÷ 103 _____
Answer:.
506 ÷ 103 = 0.506

Explanation:
Given that 506 ÷ 103 which is
= 506 ÷ 10 × 10 × 10
= 506 ÷ 1000
= 0.506

Solve the following word problems.

Question 15.
Aaron and Kate cut a rope into 8-foot lengths. How many lengths can they get from 78 feet of rope?
Answer:
The length of the rope is 684 feet.

Explanation:
Given that Aaron and Kate cut a rope into 8-foot lengths. So the length that can get from 78 feet of rope is 78 × 8 = 684 foot length.

Question 16.
A camp prepares 67 life jackets for rafts that will travel down the river. Each raft must have 9 life
jackets. How many rafts can they equip?__________ __________________________________________________
How many extra life jackets will be available? ______________________________________________
Answer:
The number of rafts the can equip is 603.

Explanation:
Given that a camp prepares 67 life jackets for rafts that will travel down the river and each raft must have 9 life jackets. So the number of rafts the can equip is 67 × 9 which is 603.

Question 17.
An expedition to study tropical plants needs to bring 1,525 pounds of food, tents, and other
supplies for a 15-day trip. Ten mules will carry all the supplies. How much will each mule carry if
each carries about the same weight? _____________________________________________________
Answer:
Each mule carries 152.5 pounds.

Explanation:
Given that an expedition to study tropical plants needs to bring 1,525 pounds of food, tents, and other supplies for a 15-day trip. So each mule carries 1525 ÷ 10 which is 152.5 pounds.

Question 18.
Researchers need to ship 4,500 pounds of dinosaur fossils back to the research lab. The fossils will be packed in boxes that hold 100 pounds. It costs $75.00 to ship each container How much will it cost to ship the fossils?
Answer:
The cost to ship the fossils is $3,375.

Explanation:
Given that researchers need to ship 4,500 pounds of dinosaur fossils back to the research lab and the fossils will be packed in boxes that hold 100 pounds the cost will be $75.00. As there are 4,500÷100 which is 45 containers, so the cost to ship the fossils is 45×75 which is $3,375.

Question 19.
Ronny took dozens of photographs during his trip to Glacier National Park. He has 4 times as many moose photos as brown bear photos. The number of eagle photos is divisible by 6. Ronny has 50 photos in all. How many moose photos does he have? Draw a table to help you find the answer.
Answer:
16 moose,
4 bears,
30 eagles.

Explanation:
Given that Ronny has 4 times as many moose photos as brown bear photos. As 4 times of 4 is equal to 16. So there are 16 moose as the eagle photos are divisible by 6. So the eagle photos will be 30, so 16 moose + 4 bears + 30 eagles = 50 photos.

DRAWING OF TABLE:

Question 20.
The school lunchroom staff makes 40 sandwiches for the field trip. They make three times as many cheese sandwiches as chicken sandwiches. The rest of the sandwiches are made with hazelnut spread. If they make 15 cheese sandwiches, how many are made with hazelnut spread? Draw a table to help you find the answer.
Answer:
The number of hazelnut spread sandwiches will be 20 sandwiches.

Explanation:
Given that the school lunchroom staff makes 40 sandwiches for the field trip and they make three times as many cheese sandwiches as chicken sandwiches So the rest of the sandwiches are made with hazelnut spread as if they make 15 cheese sandwiches. So the number of chicken sandwiches will be 15÷3 which is 5 as there are three times as many cheese sandwiches as chicken sandwiches. So the number of hazelnut spread sandwiches will be 40-15-5 which is 20 sandwiches.

DRAWING OF TABLE:

Question 21.
Gary has $40.00 to spend on camping supplies. He wants to buy a water bottle, compass, insulated lunch bag, and mirror. Does he have enough money to also buy a thermal blanket? Explain.
McGraw Hill Math Grade 5 Chapter 3 Test Answer Key 5
Answer:
Gary does not have enough money.

Explanation:
Given that Gary has $40.00 to spend on camping supplies and he wants to buy a water bottle, compass, insulated lunch bag, and mirror which costs $17+$8.50+$4+$1.50 = $31. The remaining money will be $40-$31 which is $9 and the cost of thermal blanket is $12.50. So he does have enough money.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top