McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key

Excel in your academics by accessing McGraw Hill Math Grade 3 Answer Key PDF Chapter 9 Test existing for free of cost.

McGraw-Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key

Look at the clock. Write the time using numbers or words.

Question 1.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 1
__________ : ___________
Answer: 12:17
Explanation:
The shorthand is on 12 and the minute hand is on 17. So, the time is 12:17
In words Twelve Seventeen.

Question 2.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 2
Answer:
5:55 in words is Five Fifty-Five or Five minutes to Six.

Question 3.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 3
__________ : ___________
Answer: 10:20
The hour hand is on 10 and the minute hand is on 4. So, the time is 10:20.
In words Ten Twenty

Write how much time has passed

Question 4.
start 10:00
end 1:15
Answer:
1:15 can be written in the 24-hour format as 13:15
To find how much time has passed we have to subtract 10 from 1:15
13 hour 15 mins
-10 hour 00 min
3 hour 15 mins
Thus the answer is 3 hours 15 mins.

Question 5.
start 6:40
end 3:00
Answer:
3:00 can be written as 15:00
15 hour 00 mins
-6 hour 40 mins
8 hour 20 mins
Thus the answer is 8 hours 20 mins.

Question 6.
start 4:30
end 7:20
Answer:
7 hour 20 mins
-4 hour 30 mins
2 hour 50 mins
Thus the answer is 2 hours 50 mins.

Question 7.
Cameron finishes his chores at 1:30. He spent 5 minutes watering houseplants, 30 minutes raking leaves, and 5 minutes making his bed. When did he start his chores? Use the number line and work backward to help you solve.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 4
Answer:
Cameron finishes his chores at 1:30.
He spent 5 minutes watering houseplants, 30 minutes raking leaves, and 5 minutes making his bed.
5 + 30 + 5 = 40 minutes
We have to draw the number line backward.
Subtract 40 minutes from 1:30
1 hour 30 minutes – 40 minutes = 12:50
McGraw-Hill-Math-Grade-3-Chapter-9-Test-Answer-Key-4
Thus Cameron starts his chores at 12:50.

Place a check mark beside the better estimate for the amount each can hold.

Question 8.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 5
___________ 3 L
___________ 5 mL
Answer:
The spoon is small so it can hold 5 mL.
So, the estimated answer is 5mL.

Question 9.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 6
___________ 30 L
___________ 300 mL
Answer:
The cup can hold 300 mL
So, the estimated answer is 300 mL

Question 10.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 7
___________ 100 mL
___________ 3 L
Answer:
The container can hold 3 Liters.
So, the estimated answer is 3 L

Question 11.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 8
___________ 180 L
___________ 180 mL
Answer:
The glass can hold 180 mL.
So, the estimated answer is 180 mL.

Place a check mark beside the better estimate of each object’s mass.

Question 12.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 9
___________ 3 g
___________ 3 kg
Answer: 3 g
The estimated mass of the given object is 3 grams.

Question 13.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 10
___________ 100 kg
___________ 300 g
Answer:
The estimated mass of the given object is 100 kg.

Question 14.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 11
___________ 170 g
___________ 2 kg
Answer:
The estimated mass of the given object is 170 grams.

Question 15.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 12
___________ 4 g
___________ 4 kg
Answer:
The estimated mass of the given object is 4 kg.

Question 16.
Find a heavy book or a container of laundry soap. Estimate how much the book or the laundry soap container weighs in pounds. If possible, check your estimate using a scale. Write the number of pounds.
Estimate: _______ lb
Measurement: ________ lb
Answer:
The estimated weight of the laundry soap is about 3 lbs.
The measurement of the laundry soap is 3.5 lbs.

Place a check mark beside the better estimate of each object’s weight.

Question 17.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 13
___________ 900 lb
___________ 900 oz
Answer:
The better estimate of the given object cow is 900 lbs.

Question 18.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 14
___________ 4 lb
___________ 7 oz
Answer:
The better estimate of the given object 7 ounces.

Question 19.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 15
___________ 35 lb
___________ 70 oz
Answer:
The better estimate of the given object dog is 35 lbs.

Question 20.
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 16
___________ 10 lb
___________ 10 oz
Answer:
The better estimate of the given object 10 oz.

Choose the correct operation and solve the word problem.

Question 21.
Mr. Hunter waters several large plants using this watering can. Each plant needs the amount of water in I full can. How many plants did Mr. Hunter water if he used 14 liters of water in all?
McGraw Hill Math Grade 3 Chapter 9 Test Answer Key 17
Answer:
Given,
Mr. Hunter waters several large plants using this watering can.
Each plant needs the amount of water in I full can.
The capacity of the can is 2 liters
To find:
How many plants did Mr. Hunter water if he used 14 liters of water in all?
14 ÷ 2 = 7
Thus Mr. Hunter waters 7 plants with 14 liters of water.

Leave a Comment

Scroll to Top