go-math-grade-7-answer-key-chapter-2-multiplying-and-dividing-integers

Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 2 Multiplying and Dividing Integers

Download Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 2 Multiplying and Dividing Integers for free. We provide solutions in an easy manner so that students can solve the problems in less time. The purpose of providing the Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 2 Multiplying and Dividing Integers is to make the students understand the concepts in a simple way.

Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 2 Multiplying and Dividing Integers

The topics covered in Multiplying and Dividing Integers are given below. Hence, click on the link and start preparing now. Students who are willing to practice exercise questions can go through the Module Review which is provided at the end of the chapter.

Chapter 2 – Multiplying Integers

Chapter 2 – Dividing Integers

Chapter 2- Applying Integer Operations

Chapter 2 – Module Review

Multiplying Integers – Guided Practice – Page No. 40

Find each product.

Question 1.
-1(9)
_______

Answer: -9

Explanation:
We have to find the product:
-1(9)
1. Determine the sign of the product
-1 < 0 and 9 > 0
Since the numbers have opposite signs, the product will be negative.
2. We find the absolute value of the numbers and multiply them:
|-1| = 1
|9| = 9
1 × 9 =9
3. We assign the correct sign to the product:
-1 × 9 = -9

Question 2.
14(-2)
_______

Answer: -28

Explanation:
We have to find the product:
14(-2)
1. Determine the sign of the product
-2 < 0 and 14 > 0
Since the numbers have opposite signs, the product will be negative.
2. We find the absolute value of the numbers and multiply them:
|-2| = 2
|14| = 14
2 × 14 = 28
3. We assign the correct sign to the product:
-2 × 14 = -28

Multiplying Integers Grade 7 Question 3.
(-9)(-6)
_______

Answer: 54

Explanation:
We have to find the product:
(-9)(-6)
1. Determine the sign of the product
-9 < 0 and -6 < 0
Since the numbers have the same signs, the product will be positive.
2. We find the absolute value of the numbers and multiply them:
|-9| = 9
|-6| = 6
3. We assign the correct sign to the product:
-9 × -6 = 54

Question 4.
(-2)(50)
_______

Answer: -100

Explanation:
We have to find the product:
(-2)(50)
1. Determine the sign of the product
-2 < 0 and 50 > 0
Since the numbers have opposite signs, the product will be negative.
2. We find the absolute value of the numbers and multiply them:
|-2| = 2
|50| = 50
3. We assign the correct sign to the product:
-2 × 50 = -100

Question 5.
(-4)(15)
_______

Answer: -60

Explanation:
We have to find the product:
(-4)(15)
1. Determine the sign of the product
-4 < 0 and 15 > 0
Since the numbers have opposite signs, the product will be negative.
2. We find the absolute value of the numbers and multiply them:
|-4| = 4
|15| = 15
3. We assign the correct sign to the product:
-4 × 15 = -60

Question 6.
-18(0)
_______

Answer: 0

Explanation:
We have to find the product:
-18(0)
Since one of the factors is zero, the product is zero.
-18 × 0 = 0

Question 7.
(-7)(-7)
_______

Answer: 49

Explanation:
We have to find the product:
(-7)(-7)
1. Determine the sign of the product
-7 < 0
Since the numbers have the same signs, the product will be positive.
2. We find the absolute value of the numbers and multiply them:
|-7| = 7
|-7| = 7
3. We assign the correct sign to the product:
-7 × -7 = 49

Multiplying Integers Worksheet Grade 7 Question 8.
-15(9)
_______

Answer: -125

Explanation:
We have to find the product:
-15(9)
1. Determine the sign of the product
-15 < 0  and 9 > 0
Since the numbers have opposite signs, the product will be negative.
2. We find the absolute value of the numbers and multiply them:
|-15| = 15
|9| = 9
3. We assign the correct sign to the product:
-15 × 9 = -125

Question 9.
(8)(-12)
_______

Answer: -96

Explanation:
We have to find the product:
(8)(-12)
1. Determine the sign of the product
8 > 0 and -12 < 0
Since the numbers have opposite signs, the product will be negative.
2. We find the absolute value of the numbers and multiply them:
|8| = 8
|-15| = 15
3. We assign the correct sign to the product:
8 × -15 = -96

Question 10.
-3(-100)
_______

Answer: 300

Explanation:
We have to find the product:
-3 < 0 and -100 < 0
Since the numbers have the same signs, the product will be positive.
2. We find the absolute value of the numbers and multiply them:
|-3| = 3
|-100| = 100
3. We assign the correct sign to the product:
-3 × -100 = 300

Question 11.
0(-153)
_______

Answer: 0

Explanation:
We have to find the product:
0(-153)
Since one of the factors is zero, the product is zero.
0 × -153 = 0

Question 12.
-6(32)
_______

Answer: -192

Explanation:
We have to find the product:
-6(32)
1. Determine the sign of the product
-6 < 0  and 32 > 0
Since the numbers have opposite signs, the product will be negative.
2. We find the absolute value of the numbers and multiply them:
|-6| = 6
|32| = 32
3. We assign the correct sign to the product:
-6 × 32 = -192

Question 13.
Flora made 7 withdrawals of $75 each from her bank account. What was the overall change in her account?
$ _______

Answer: -525

Explanation:
Flora made 7 withdrawals of $75 each from her bank account.
Since she withdrew 7 amounts of money, the overall change in the account will be:
(-7)(75)
-7 < 0 and 75 > 0
The numbers have the opposite signs, so the product will be negative.
7 × 75 = 525
We assign the correct sign to the product:
-7 × 75 = -525

Question 14.
A football team lost 5 yards on each of 3 plays. Explain how you could use a number line to find the team’s change in field position after the 3 plays.
Type below:
_____________

Answer: -15 yards

Explanation:
A football team lost 5 yards on each of 3 plays.
The team lost 5 yards 3 times.
3(-5) = (-5) + (-5) + (-5)
To graph 3(-5) we start at 0 and move 5 units to the left 3 times:
-15
The result is -15 yards.

Spectrum Math Grade 7 Answer Key Pdf Chapter 2 Question 15.
The temperature dropped 2 °F every hour for 6 hours. What was the total number of degrees the temperature changed in the 6 hours?
_______ °F

Answer: -12°F

Explanation:
Since the temperature dropped 2 °F every hour for 6 hours, the total number of degrees the temperature changed in the 6 hours is:
6(-2) = (-2) + (-2) + (-2) + (-2) + (-2) + (-2)
To graph 6(-2) we start at 0 and move 2 units to the left 6 times.
6 × -2 = -12

Question 16.
The price of one share of Acme Company declined $5 per day for 4 days in a row. How much did the price of one share change in total after the 4 days?
$ _______

Answer: -20

Explanation:
The price declined $5 4 times, thus the total change in the price after the 4 days is:
4(-5)
4(-5) = (-5) + (-5) + (-5) + (-5)
To graph 4(-5) we start at 0 and move 5 units to the left 4 times:
4 × -5 = $-20

Question 17.
A mountain climber climbed down a cliff 50 feet at a time. He did this 5 times in one day. What was the overall change in his elevation?
_______ feet

Answer: -250 feet

Explanation:
A mountain climber climbed down a cliff 50 feet at a time. He did this 5 times in one day.
5(-50)
5(-50) = (-50) + (-50) + (-50) + (-50) + (-50)
To graph 5(-50) we start at 0 and move 50 units to the left 5 times:
5 × -50 = -250 feet
Thus the overall change in his elevation is -250 feet.

Question 18.
Explain the process for finding the product of two integers.
Type below:
_____________

Answer: Determine the sign of the product, multiply the absolute value of the numbers then attach the sign to the product. If one of the numbers is zero then the product is zero.

Multiplying Integers – Independent Practice – Page No. 41

Question 19.
Critique Reasoning Lisa used a number line to model –2(3). Does her number line make sense? Explain why or why not.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 2 Multiplying and Dividing Integers Lesson 1: Multiplying Integers img 1
_______

Answer:
Lisa used the number line incorrectly since in her number line she multiplied -3 twice.
The number line should show 2 movements to the left three times.

Question 20.
Represent Real-World Problems Mike got on an elevator and went down 3 floors. He meant to go to a lower level, so he stayed on the elevator and went down 3 more floors. How many floors did Mike go down altogether?
_______ floors

Answer: 6 floors

Explanation:
Mike got on an elevator and went down 3 floors. He meant to go to a lower level, so he stayed on the elevator and went down 3 more floors.
2(-3) = -6
This means he went down 6 floors.

Solve. Show your work.

Question 21.
When Brooke buys lunch at the cafeteria, money is withdrawn from a lunch account. The table shows the amounts withdrawn in one week. By how much did the amount in Brooke’s lunch account change by the end of that week?
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 2 Multiplying and Dividing Integers Lesson 1: Multiplying Integers img 2
$ _______ decrease

Answer: $-20 decrease

Explanation:
He withdrew $4 each day, which means 5 times $4 each time. By the end of the week, his account will mark a decrease of: -$20

Question 22.
Adam is scuba diving. He descends 5 feet below sea level. He descends the same distance 4 more times. What is Adam’s final elevation?
_______ feet

Answer: -20 feet

Explanation:
Since he descends 4 times 5 feet each time, his final elevation will be:
4(-5) = -20 feet

Question 23.
The price of jeans was reduced $6 per week for 7 weeks. By how much did the price of the jeans change over the 7 weeks?
$ _______

Answer: $42

Explanation:
The price of the jeans was reduced $6 per week for 7 weeks.
After 7 weeks the price will be reduced by 7 times $6:
7(-6) = -42
Thus the price will be reduced by $42.

Question 24.
Casey uses some of his savings on batting practice. The cost of renting a batting cage for 1 hour is $6. He rents a cage for 9 hours in each of two months. What is the change in Casey’s savings after two months?
$ _______

Answer: $108

Explanation:
Given,
Casey uses some of his savings on batting practice.
The cost of renting a batting cage for 1 hour is $6.
He rents a cage for 9 hours in each of two months.
9(-6) = -54
For 2 months = -54 × 2 = -108

Question 25.
Volunteers at Sam’s school use some of the student council’s savings for a special project. They buy 7 backpacks for $8 each and fill each backpack with paper and pens that cost $5. By how much did the student council’s savings change because of this project?
$ _______

Answer: $91

Explanation:
They buy 7 backpacks for $8 each and fill each backpack with paper and pens that cost $5
Cost of 1 backpack = $8
cost of 7 backpacks = 8 × 7 = $56
Cost to fill each backpack with paper and pens = $5
The cost to fill every 7 backpacks with paper and pens = 5 × 7=$35
Total cost = $56 + $35 = $91
The student’s councils savings changed by $91

Multiplying Integers – Page No. 42

Question 26.
Communicate Mathematical Ideas Describe a real-world situation that can be represented by the product 8(–20). Then find the product and explain what the product means in terms of the real-world situation.
_______ points

Answer: -160

Example:
Irene has some savings in an account. Each of 8 months she uses $20 to pay a rate for a bicycle. What is the change in her account after the 8 months?
8(-20) = -160
The change in the account consists of 8 times $20:
Her account diminished by $160.

Question 27.
What If? The rules for multiplying two integers can be extended to a product of 3 or more integers. Find the following products by using the Associative Property to multiply 2 numbers at a time.
a. 3(3)(–3)
_______

Answer: -27

Explanation:
3 × 3 × (-3) = 9(-3) = -27

Question 27.
b. 3(–3)(–3)
_______

Answer: 27
3((-3)(-3))
3 × 9 = 27

Question 27.
c. –3(–3)(–3)
_______

Answer: -27
(-3)(–3)(–3)
(-3)(9)
9 × -3 = -27

Question 27.
d. 3(3)(3)(–3)
_______

Answer: -81
(3 × 3)(3 × -3)
9 × -9 = -81

Question 27.
e. 3(3)(–3)(–3)
_______

Answer: 81
(3 × 3)(-3 × -3)
9 × 9 = 81

Question 27.
f. 3(–3)(–3)(–3)
_______

Answer: -81
3(-3)(-3 × -3)
-9 × 9 = -81

Question 27.
g. Make a Conjecture Based on your results, complete the following statements:
When a product of integers has an odd number of negative factors, then the sign of the product is ____________.
____________

Answer:
Negative

Explanation:
When a product of integers has an odd number of negative factors, then the sign of the product is negative.

Question 27.
When a product of integers has an even number of negative factors, then the sign of the product is ___________ .
____________

Answer:
Positive

Explanation:
When a product of integers has an even number of negative factors, then the sign of the product is positive.

FOCUS ON HIGHER ORDER THINKING

Question 28.
Multiple Representations The product of three integers is –3. Determine all of the possible values for the three factors.
Type below:
_______________

Answer:
We are given the product:
a . b . c = -3
a, b, c integers
a = -1, b = 1, c = 3
a = -3, b = c = 1
a = -1, b = -1, c = -3
The elements of the product can be 1, -1, 3, -3. Since the result is negative, it means that the number of negative factors is odd. Thus we can have either one negative number or three. The possibilities are:
-1, 1, 3
-3, 1 , 1
-1, -1, -3

7th Grade Math Multiplying and Dividing Integers Question 29.
Analyze Relationships When is the product of two nonzero integers less than or equal to both of the two factors?
Type below:
_______________

Answer:
Let a, b be the two integers.
We are given the data:
a.b ≤ a
a.b ≤ b
a > 0, b> 0
Case 1: both are positive numbers
a = 1, b = 1
= a.b = 1.1 = a = b
The product is greater than any of the two numbers except for the case in which both numbers are 1:
Case 2: both numbers are negative.
a < 0, b< 0
a.b > 0
a . b > a
a . b > b
The product is positive, thus it cannot be smaller than any of the numbers.
Case 3: The numbers have different signs
a . b < 0
a. b < a
a . b ≤ b
The product is negative and, therefore smaller than the positive number. The product is also smaller than the negative number as it represents a time the number b:
a = b = 1
a > 0, b < 0

Question 30.
Justify Reasoning The sign of the product of two integers with the same sign is positive. What is the sign of the product of three integers with the same sign? Explain your thinking.
Type below:
_______________

Answer: The product will have the sign of the third number.
Explanation:
Let a, b, c be three integers. a, b have the same sign.
We have to find the sign of a. b . c
a . b > 0
Because a, b have the same sign, their product is positive:
The product a.b.c will have the same sign of c because the sign a.b is positive and multiplying it by a positive number leads to a positive number, while multiplying it by a negative number leads to a negative number.
c > 0
a.b.c = (a.b).c > 0
c < 0 = a.b.c = (a.b).c < 0

Dividing Integers – Guided Practice – Page No. 46

Find each quotient.

Question 1.
\(\frac{-14}{2}\) = _______

Answer: -7

Explanation:
We have to find the quotient:
-14 < 0
2 > 0
Since the numbers have opposite signs, the quotient will be negative.
-14/2 = -7

Question 2.
21 ÷ (−3) = _______

Answer: -7

Explanation:
We have to find the quotient:
21 ÷ (−3)
21 > 0
-3 < 0
Since the numbers have opposite signs, the quotient will be negative.
21/(-3) = -7

Question 3.
\(\frac{26}{-13}\) = _______

Answer: -2

Explanation:
We have to find the quotient:
\(\frac{26}{-13}\)
26 > 0
-13 < 0
Since the numbers have opposite signs, the quotient will be negative.
\(\frac{26}{-13}\) = -2

Question 4.
0 ÷ (−4) = _______

Answer: 0

Explanation:
We have to find the quotient:
0 ÷ (−4)
If one of the numbers is zero answer will be zero.
0 ÷ (−4) = 0

Multiplying and Dividing Integers Worksheet 7th Grade Question 5.
\(\frac{-45}{-5}\) = _______

Answer: 9

Explanation:
We have to find the quotient:
\(\frac{-45}{-5}\)
Since the numbers have the same sign, the quotient will be positive.
\(\frac{-45}{-5}\) = 9

Question 6.
-30 ÷ (10) = _______

Answer: -3

Explanation:
We have to find the quotient:
-30 ÷ (10)
Since the numbers have opposite signs, the quotient will be negative.
-30 ÷ (10) = 3

Question 7.
\(\frac{-11}{-1}\) = _______

Answer: 11

Explanation:
We have to find the quotient:
\(\frac{-11}{-1}\)
Since the numbers have the same sign, the quotient will be positive.
\(\frac{-11}{-1}\) = 11

Question 8.
-31 ÷ (-31) = _______

Answer: 1

Explanation:
We have to find the quotient:
-31 ÷ (-31)
Since the numbers have the same sign, the quotient will be positive.
-31 ÷ (-31) = 1

Question 9.
\(\frac{0}{-7}\) = _______

Answer: 0

Explanation:
We have to find the quotient:
\(\frac{0}{-7}\)
If one of the numbers is zero answer will be zero.
0/-7 = 0

Question 10.
\(\frac{-121}{-11}\) = _______

Answer: 11

Explanation:
We have to find the quotient:
\(\frac{-121}{-11}\)
Since the numbers have the same sign, the quotient will be positive.
\(\frac{-121}{-11}\) = 11

Question 11.
84 ÷ (-7) = _______

Answer: -12

Explanation:
We have to find the quotient:
84 ÷ (-7)
Since the numbers have opposite signs, the quotient will be negative.
84 ÷ (-7)
7 divides 84 twelve times.
So, the answer is -12.

Question 12.
\(\frac{500}{-25}\) = _______

Answer: -20

Explanation:
We have to find the quotient:
\(\frac{500}{-25}\)
Since the numbers have opposite signs, the quotient will be negative.
\(\frac{500}{-25}\) = -20

Multiplying and Dividing Integers Worksheet with Answer Key Question 13.
-6 ÷ 0 =
__________

Answer: undefined

Explanation:
We have to find the quotient:
-6 ÷ 0
Any number divided by 0 is undefined.

Question 14.
\(\frac{-63}{-21}\) = _______

Answer: 3

Explanation:
We have to find the quotient:
\(\frac{-63}{-21}\)
Since the numbers have the same sign, the quotient will be positive.
\(\frac{-63}{-21}\) = 3

Write a division expression for each problem. Then find the value of the expression.

Question 15.
Clark made four of his truck payments late and was fined four late fees. The total change to his savings from late fees was -$40. How much was one late fee?
$ _______

Answer: 10

Explanation:
Clark made four of his truck payments late and was fined four late fees.
The total change to his savings from late fees was -$40.
We determine one late fee by dividing the total change in his savings by the number of late fees|:
-10 ÷ 4 = -10
One late fee was $10.

Question 16.
Jan received -22 points on her exam. She got 11 questions wrong out of 50 questions. How much was Jan penalized for each wrong answer?
_______ points

Answer: 2 points

Explanation:
Jan received -22 points on her exam. She got 11 questions wrong out of 50 questions.
We determine the number of points on the exam to the number of wrong questions:
-22 ÷ 11 = -2
Thus a wrong answer was penalized by 2 points.

Question 17.
Allen’s score in a video game was changed by -75 points because he missed some targets. He got -15 points for each missed target. How many targets did he miss?
_______ targets

Answer: 5 targets

Explanation:
Allen’s score in a video game was changed by -75 points because he missed some targets.
He got -15 points for each missed target.
We divide the change in the score by the number of points for a missed target:
-75 ÷ -15 = 5
Thus he missed 5 targets.

Question 18.
Louisa’s savings change by -$9 each time she goes bowling. In all, it changed by -$99 during the summer. How many times did she go bowling in the summer?
_______

Answer: 11 times

Explanation:
Given,
Louisa’s savings change by -$9 each time she goes bowling.
In all, it changed by -$99 during the summer.
We divide the change in the savings by the amount she spends each time at bowling:
-99 ÷ -9 = 11
She was bowling 11 times.

ESSENTIAL QUESTION CHECK-IN

Question 19.
How is the process of dividing integers similar to the process of multiplying integers?
Type below:
____________

Answer: The process of dividing integers is similar to the process of multiplying integers about the sign of the result which is positive in case both numbers have the same sign and negative when they have different signs.

Dividing Integers – Independent Practice – Page No. 47

Question 20.
Walter buys a bus pass for $30. Every time he rides the bus, money is deducted from the value of the pass. He rode 12 times and $24 was deducted from the value of the pass. How much does each bus ride cost?
$ _______

Answer: 2

Explanation:
We divide the total amount deducted fro the value of the pass by the number of times he rode the bus:
-24 ÷ 12 = -2
The price of a bus ride is $2.

Question 21.
Analyze Relationships Elisa withdrew $20 at a time from her bank account and withdrew a total of $140. Francis withdrew $45 at a time from his bank account and withdrew a total of $270. Who made the greater number of withdrawals? Justify your answer.
___________

Answer: Elisa

Explanation:
We divide the total withdrew Elisa made by the amount she withdrew each time:
-140 ÷ -20 = 7
We divide the total withdraw Francis made by the amount he withdrew each time:
-270 ÷ -45 = 6
Since Elisa made 7 withdrawals and Francis only 6, it means Elisa made a greater number of withdrawals.

Question 22.
Multistep At 7 p.m. last night, the temperature was 10 °F. At 7 a.m. the next morning, the temperature was -2 °F.
a. By how much did the temperature change from 7 p.m. to 7 a.m.?
_______ degrees

Answer: 12 degrees

Explanation:
We are given the data:
7 p.m: 10°F.
7 a.m: -2 °F.
We determine by how much the temperature changed from 7 p.m to 7 a.m by subtraction the initial temperature from the final temperature:
-2 – 10 = -12
Thus the temperature decreased by 12 degrees.

Question 22.
b. The temperature changed by a steady amount overnight. By how much did it change each hour?
_______ degrees each hour

Answer: 1

Explanation:
We divide the total change in temperature by the number of hours to determine how much the temperature changed each hour:
-12 ÷ 12 = -1
The temperature decreased by 1°F each hour.

Multiplying and Dividing Integers Worksheet 7th Grade Pdf Question 23.
Analyze Relationships Nola hiked down a trail at a steady rate for 10 minutes. Her change in elevation was -200 feet. Then she continued to hike down for another 20 minutes at a different rate. Her change in elevation for this part of the hike was -300 feet. During which portion of the hike did she walk down at a faster rate? Explain your reasoning.
___________ was faster

Answer:
First trail: -200 feet in 10 minutes
Second trail -300 feet in 20 minutes
we determine the rate she walked down on the first trail by dividing the elevation by the time she walked on that trail:
-200 ÷ 10 = -20
The rate was 20 feet/minute.
we determine the rate she walked down on the second trail by dividing the elevation by the time she walked on that trail:
-300 ÷ 20 = -15
The rate was 15 feet/minute.

Question 24.
Write a real world description to fit the expression -50 ÷ 5.
Type below:
___________

Answer:
Example:
Mary planned to lose 50 pounds at a constant rate for 5 months. How much does she lose each month?
-50 ÷ 5 = -10
Thus she should lose 10 pounds each month.

Dividing Integers – Page No. 48

Question 25.
Communicate Mathematical Ideas Two integers, a and b, have different signs. The absolute value of integer a is divisible by the absolute value of integer b. Find two integers that fit this description. Then decide if the product of the integers is greater than or less than the quotient of the integers. Show your work.
product ___________ quotient

Answer:
Let’s consider two positive numbers to represent |a| and |b|
Case 1: a = 12, b = -4
a . b = 12 . (-4) = -48
a ÷ b = 12 ÷ (-4) = 3
or
Case 2: a = -12, b = 4
a . b = -12 . 4 = -48
a ÷ b = -12 ÷ 4 = -3
In both cases the product is smaller than the quotient and this happens because one number is positive and the other negative and because |a| is divisible by |b|
a . b ≤ a ÷ b

Determine if each statement is true or false. Justify your answer.

Question 26.
For any two nonzero integers, the product and quotient have the same sign.
___________

Answer: True
The statement is true because both division and multiplication operate in the same way about signs, the difference being that the absolute values are either multiplied or divided which doesn’t make any difference regarding the signs.

Question 27.
Any nonzero integer divided by 0 equals 0.
___________

Answer: False
The statement is false because the divisor cannot be zero, division is undefined in this case no matter the dividend.

FOCUS ON HIGHER ORDER THINKING

Question 28.
Multi-step A perfect score on a test with 25 questions is 100. Each question is worth the same number of points.
a. How many points is each question on the test worth?
_______ points

Answer: 4

Explanation:
We determine the number of points each question is worth by dividing the perfect score by the number of questions:
100 ÷ 25 = 4

Question 28.
b. Fred got a score of 84 on the test. Write a division sentence using negative numbers where the quotient represents the number of questions Fred answered incorrectly.
_______ questions

Answer: 4

Explanation:
The number of questions Fred answered incorrectly is:
(84 – 100) ÷ (-4) = -16 ÷ -4 = 4
The number of questions Fred answered incorrectly is 4.

Question 29.
Persevere in Problem Solving Colleen divided integer a by -3 and got 8. Then she divided 8 by integer b and got -4. Find the quotient of integer a and integer b.
a ÷ b = _______

Answer: 12

Explanation:
a ÷ (-3) = 8
8 ÷ b = -4
a = 8(-3) = -24
a = -24
b = 8 ÷ (-4)
b = -2
a ÷ b = -24 ÷ -2 = 12

Question 30.
Justify Reasoning The quotient of two negative integers results in an integer. How does the value of the quotient compare to the value of the original two integers? Explain.
Type below:
___________

Answer: Since the quotient of two negative numbers is positive, it will always be greater than the original two integers.

Applying Integer Operations – Guided Practice – Page No. 52

Evaluate each expression.

Question 1.
−6(−5) + 12 =
_______

Answer: 42

Explanation:
We are given the expression:
−6(−5) + 12
First, multiply -6 and -5
−6(−5) + 12 = 30 + 12 = 42

Question 2.
3(−6) − 3 =
_______

Answer: -21

Explanation:
We are given the expression:
3(−6) − 3 = -18 – 3
= -21
3(−6) − 3 = -21

Applying Integer Operations Question 3.
(−2)8 + 7 =
_______

Answer: -9

Explanation:
We are given the expression:
(−2)8 + 7 = -2 × 8 + 7
= -16 + 7 = -9

Question 4.
4(−13) + 20 =
_______

Answer: -32

Explanation:
We are given the expression:
4(−13) + 20 = -52 + 20 = -32

Question 5.
(−4)(0) − 4 =
_______

Answer: -4

Explanation:
We are given the expression:
(−4)(0) − 4 = 0 – 4 = -4

Question 6.
−3(−5) − 16 =
_______

Answer: -1

Explanation:
We are given the expression:
−3(−5) − 16 = 15 – 16 = -1

Write an expression to represent the situation. Evaluate the expression and answer the question.

Question 7.
Bella pays 7 payments of $5 each to a game store. She returns one game and receives 20 dollars back. What is the change to the amount of money she has?
$ _______

Answer: 15 less

Explanation:
Given that,
Bella pays 7 payments of $5 each to a game store. She returns one game and receives 20 dollars back.
7(-5) + 20 = -35 + 20 = -15
Thus she will have $15 less.

Question 8.
Ron lost 10 points seven times playing a video game. He then lost an additional 100 points for going over the time limit. What was the total change in his score?
_______ points

Answer: 170 points

Explanation:
We use negative numbers for the number of points he loses.
7(-10) + (-100) = -70 – 100 = -170
Thus he will have 170 points less.

Operations on Integers Worksheet Grade 7 Question 9.
Ned took a test with 25 questions. He lost 4 points for each of the 6 questions he got wrong and earned an additional 10 points for answering a bonus question correctly. How many points did Ned receive or lose overall?
_______ points

Answer: He lost 14 points

Explanation:
Given,
Ned took a test with 25 questions. He lost 4 points for each of the 6 questions he got wrong and earned an additional 10 points for answering a bonus question correctly.
6(-4) + 10 = -24 + 10 = -14
Since he lost the same number of points for each of the 6 questions he answered incorrectly, we use multiplication to determine the number of points he lost, then we add the number of points he received as a bonus.
Thus he lost 14 points.

Question 10.
Mr. Harris has some money in his wallet. He pays the babysitter $12 an hour for 4 hours of babysitting. His wife gives him 10, and he puts the money in his wallet. By how much does the amount in his wallet change?
$ _______

Answer: $38 less

Explanation:
Given,
Mr. Harris has some money in his wallet. He pays the babysitter $12 an hour for 4 hours of babysitting.
His wife gives him 10, and he puts the money in his wallet.
Since she paid 4 times the amount of $12, we use multiplication to determine the money he spent paying the babysitter, then we add the money received from his wife.
The change to the amount of money he has is:
4(12) + 10 = -48 + 10 = -38
Thus he will have $38 less.

Compare the values of the two expressions using <, =, or >.

Question 11.
-3(-2) + 3 _______ 3(-4) + 9

Answer: -3(-2) + 3 > 3(-4) + 9

Explanation:
-3(-2) + 3 = 6 + 3 = 9
3(-4) + 9 = -12 + 9 = -3
9 is greater than -3
So, -3(-2) + 3 > 3(-4) + 9

Question 12.
-8(-2) – 20 _______ 3(-2) + 2

Answer: -8(-2) – 20 = 3(-2) + 2

Explanation:
-8(-2) – 20 = 16 – 20 = -4
3(-2) + 2 = -6 + 2 = -4
-4 = -4
Thus, -8(-2) – 20 = 3(-2) + 2

Question 13.
-7(5) – 9 _______ -3(20) + 10

Answer: -7(5) – 9 > -3(20) + 10

Explanation:
-7(5) – 9 = -35 – 9 = -44
-3(20) + 10 = -60 + 10 = -50
-44 is greater than -50
So, -7(5) – 9 > -3(20) + 10

Question 14.
-16(0) – 3 _______ -8(-2) – 3

Answer: -16(0) – 3 < -8(-2) – 3

Explanation:
-16(0) – 3 = 0 – 3 = -3
-8(-2) – 3 = 16 – 3 = 13
-3 is less than 13.
Thus -16(0) – 3 < -8(-2) – 3

Essential Question Check-In

Question 15.
When you solve a problem involving money, what can a negative answer represent?
Type below:
___________

Answer:
A negative answer in a problem involving money can represent:
– an amount of money spent on something
– a stolen amount of money
– a lent amount of money
– a donated amount of money
– an amount of money given for fines, fees

Applying Integer Operations – Independent Practice – Page No. 53

Evaluate each expression.

Question 16.
−12(−3) + 7
_______

Answer: 43

Explanation:
We are given the expression:
−12(−3) + 7
We perform multiplication first, then addition:
-12(-3) + 7 = 36 + 7 = 43

Question 17.
(−42) ÷ (−6) + 5 − 8
_______

Answer: 4

Explanation:
We are given the expression:
(−42) ÷ (−6) + 5 − 8
((−42) ÷ (−6)) + 5 − 8 = 7 + 5 – 8
12 – 8 = 4

Question 18.
10(−60) − 18
_______

Answer: -618

Explanation:
We are given the expression:
10(−60) − 18
We perform multiplication first, then subtraction:
-600 – 18 = -618

Question 19.
(−11)(−7) + 5 − 82
_______

Answer: 0

Explanation:
We are given the expression:
(−11)(−7) + 5 − 82
We perform multiplication first, then subtraction:
77 + 5 – 82
82 – 82 = 0
(−11)(−7) + 5 − 82 = 0

Operations on Integers Worksheet Grade 7 with Answers Question 20.
35 ÷ (−7) + 6
_______

Answer: 1

Explanation:
We are given the expression:
35 ÷ (−7) + 6
We perform division first, then addition:
35 ÷ (−7) + 6 = -5 + 6 = 1
35 ÷ (−7) + 6 = 1

Question 21.
−13(−2) − 16 − 8
_______

Answer: 2

Explanation:
We are given the expression:
−13(−2) − 16 − 8
We perform multiplication first, then subtraction:
26 – 16 – 8
10 – 8 = 2
−13(−2) − 16 − 8 = 2

Question 22.
Multistep
Lily and Rose are playing a game. In the game, each player starts with 0 points and the player with the most points at the end wins. Lily gains 5 points two times, loses 12 points, and then gains 3 points. Rose loses 3 points two times, loses 1 point, gains 6 points, and then gains 7 points.
a. Write and evaluate an expression to find Lily’s score
_______ point(s)

Answer: 1 point

Explanation:
We write and evaluate an expression to find Lily’s score:
2(5) – 12 + 3 = 10 – 12 + 3 = -2 + 3 = 1

Question 22.
b. Write and evaluate an expression to find Rose’s score.
_______ point(s)

Answer: 6 points

Explanation:
We write and evaluate an expression to find Rose’s score:
2(-3) – 1 + 6 + 7 = -6 – 1 + 6 + 7 = -7 + 6 + 7
= 0 + 6 = 6

Question 22.
c. Who won the game?
___________

Answer: Rose

Explanation:
6 > 1
So, Rose won the game because her score is greater than Lily’s score.

Write an expression from the description. Then evaluate the expression.

Question 23.
8 less than the product of 5 and -4.
_______

Answer: -28

Explanation:
The phrase product means multiplication and less than means subtraction.
So, the expression is 5(-4) – 8 = -20 – 8 = -28

Question 24.
9 more than the quotient of -36 and -4.
_______

Answer: 18

Explanation:
The phrase quotient means division and more than means addition.
So, we write the expression as -36 ÷ (-4) + 9
= 9 + 9 =18

Question 25.
Multistep
Arleen has a gift card for a local lawn and garden store. She uses the gift card to rent a tiller for 4 days. It costs 35 dollars per day to rent the tiller. She also buys a rake for $9.
a. Find the change to the value on her gift card.
$ _______

Answer: -149

Explanation:
We determine the change to the value on her gift card:
4(-35) + (-9) = -140 – 9 = – 149

Question 25.
b. The original amount on the gift card was $200. Does Arleen have enough left on the card to buy a wheelbarrow for $50? Explain.
________________

Answer: yes

Explanation:
We determine the amount of money she has left on the gift card after renting the tiler and buying the rake.
200 – 149 = 51
Since she has got $51 on the gift card and a wheelbarrow is $50 she is able to but it.
51 > 50

Applying Integer Operations – Page No. 54

Question 26.
Carlos made up a game where, in a deck of cards, the red cards (hearts and diamonds) are negative and the black cards (spades and clubs) are positive. All face cards are worth 10 points, and number cards are worth their value.
a. Samantha has a king of hearts, a jack of diamonds, and a 3 of spades. Write an expression to find the value of her cards.
_______

Answer: -17

Explanation:
We use negative values for hearts and diamonds and positive values for spades and clubs
1(-10) + 1(-10) + 1(3)
-10 – 10 + 3 = -17

Question 26.
b. Warren has a 7 of clubs, a 2 of spades, and a 7 of hearts. Write an expression to find the value of his cards.
_______

Answer: 2

Explanation:
We use negative values for hearts and diamonds and positive values for spades and clubs
1(7) + 1(2) + 1(-7)
7 + 2 – 7 = 0 + 2 = 2

Question 26.
c. If the greater score wins, who won?
___________

Answer: Warren
2 > -17

Question 26.
d. If a player always gets three cards, describe two different ways to receive a score of 7.
Type below:
___________

Answer:
10 – 2 – 1 = 7 (a queen of spades, a 2 of hearts and an ace of diamonds)
1 + 2 + 4 = 7 (an ace of clubs, a 2 of spades and a 4 of clubs)
-10 + 10 + 7 = 7 (a king of diamonds, a jack of spades and a 7 of clubs)

H.O.T.

Focus On Higher Order Thinking

Question 27.
Represent Real-World Problems
Write a problem that the expression 3(-7) – 10 + 25 = -6 could represent.
Type below:
___________

Answer: -6

Explanation:
We are given the expression:
3(-7) – 10 + 25 = -6
Example:
Adrian has some savings from which he buys 3 books $7 each and a video game for which he pays $10. His sister gives him $5. Whats is the total change in his savings?
3(-7) – 10 + 25 = -21 – 10 + 25 = -31 + 25 = -6

Question 28.
Critique Reasoning
Jim found the quotient of two integers and got a positive integer. He added another integer to the quotient and got a positive integer. His sister Kim says that all the integers Jim used to get this result must be positive. Do you agree? Explain.
___________

Answer: Kim is wrong

Explanation:
Let a, b, c be three integers.
We note by a, b the first two integers and by c the third one.
a ÷ b > 0
a ÷ b + c  > 0
Because the quotient a ÷ b is positive it means that either a, b are both positive or they are both negative.
Adding the third number to the positive quotient gives a positive result either if c positive or is negative, but having an absolute value smaller than that of the quotient a ÷ b.
Example:
a = -12
b = -2
c = -3
a ÷ b + c = (-12) ÷ (-2) + (-3) = 6 + (-3)
6 – 3 = 3
3 > 0
Thus kim is wrong.

Question 29.
Persevere in Problem Solving
Lisa is standing on a dock beside a lake. She drops a rock from her hand into the lake. After the rock hits the surface of the lake, the rock’s distance from the lake’s surface changes at a rate of -5 inches per second. If Lisa holds her hand 5 feet above the lake’s surface, how far from Lisa’s hand is the rock 4 seconds after it hits the surface?
________ inches

Answer: 80 inches

Explanation:
We use negative values for the distances the rock gets into the water and the distance from Lisa’s hand until the water’s surface as both go down.
Convert from feet to inches.
1 feet = 12 inches
5 feet = 5 × 12 = 60 inches
After 4 seconds the distance from Lisa’s hand will be given by the sum between the distance from Lisa’s hand until the water’s surface and the distance traveled by the rock below the water’s surface.
4(-5) + (-60) = -20 – 60 = -80
Thus the rock will be 80 inches from Lisa’s hand.

MODULE QUIZ – 2.1 Multiplying Integers – Page No. 55

Find each product.

Question 1.
(−2)(3)
______

Answer: -6

Explanation:
We have to determine the product
(−2)(3)
The numbers have different signs, thus the result will be negative.
We multiply the absolute values of the numbers and assign the negative sign.
-2 × 3 = -6

Question 2.
(−5)(−7)
______

Answer: 35

Explanation:
We have to determine the product
(−5)(−7)
The numbers have the same signs, thus the result will be positive.
We multiply the absolute values of the numbers and assign a positive sign.
(−5)(−7) = 35

Question 3.
8(−11)
______

Answer: -88

Explanation:
We have to determine the product
8(−11)
The numbers have different signs, thus the result will be negative.
We multiply the absolute values of the numbers and assign the negative sign.
8(−11) = -88

2.1 Worksheet Dividing Segments Answer Key Question 4.
(−3)2(−2)
______

Answer: 12

Explanation:
We have to determine the product
(−3)2(−2)
The numbers have the same signs, thus the result will be positive.
We multiply the absolute values of the numbers and assign a positive sign.
(−3)2(−2) = -6 × -2 = 12

Question 5.
The temperature dropped 3 °C every hour for 5 hours. Write an integer that represents the change in temperature.
______ °C

Answer: -15°C

Explanation:
Given that,
The temperature dropped 3 °C every hour for 5 hours.
We use negative numbers for the drop in temperature. Since the temperature dropped by the same number of degrees each hour, the change in temperature will be represented by the result of the multiplication.
5 × -3 = -15 °C

2.2 Dividing Integers

Find each quotient.

Question 6.
\(\frac{-63}{7}\)
______

Answer: -9

Explanation:
We have to determine the quotient:
\(\frac{-63}{7}\)
The numbers have different signs, thus the result will be negative.
We divide the absolute values of the numbers and assign the negative sign.
\(\frac{-63}{7}\) = -9
Thus the quotient of \(\frac{-63}{7}\) is -9

Question 6.
\(\frac{-15}{-3}\)
______

Answer: 5

Explanation:
We have to determine the quotient:
\(\frac{-15}{-3}\)
The numbers have the same signs, thus the result will be positive.
We divide the absolute values of the numbers and assign a positive sign.
\(\frac{-15}{-3}\) = 5
Thus the quotient of \(\frac{-15}{-3}\) is 5.

Question 8.
0 ÷ (−15)
______

Answer: 0

Explanation:
We have to determine the quotient:
0 ÷ (−15)
If one of the numbers is zero then the quotient will be 0.
0 ÷ (−15) = 0

Question 9.
96 ÷ (−12)
______

Answer: -8

Explanation:
We have to determine the quotient:
96 ÷ (−12)
The numbers have different signs, thus the result will be negative.
We divide the absolute values of the numbers and assign the negative sign.
12 divides 96 eight times
So, 96 ÷ (−12) = -8

Question 10.
An elephant at the zoo lost 24 pounds over 6 months. The elephant lost the same amount of weight each month. Write an integer that represents the change in the elephant’s weight each month.
______ pounds

Answer: – 4 pounds

Explanation:
Given that,
An elephant at the zoo lost 24 pounds over 6 months.
The elephant lost the same amount of weight each month.
We use the negative numbers for the drop in weight.
Since the elephant’s weight decreased each month with the same amount, the change in the elephant’s weight each month will be represented by the result of the division:
-24 ÷ 6 = – 4
Thus the change in the elephant’s weight each month is -4 pounds.

2.3 Applying Integer Operations

Evaluate each expression.

Question 11.
(−4)(5) + 8
______

Answer: -12

Explanation:
Given the expression
(−4)(5) + 8
We have to perform multiplication first and then addition
-20 + 8 = -12
So, (−4)(5) + 8 is -12.

Question 12.
(−3)(−6) − 7
______

Answer: 11

Explanation:
Given the expression
(−3)(−6) − 7
We have to perform multiplication first and then subtraction
18 – 7 = 11
Thus (−3)(−6) − 7 = 11

Question 13.
−27 ÷ 9 − 11
______

Answer: -14

Explanation:
Given the expression
−27 ÷ 9 − 11
We have to perform division first and then subtraction
-3 – 11 = -14
So the answer for the expression −27 ÷ 9 − 11 is -14

Question 14.
\(\frac{-24}{-3}\) − (−2)

Answer: 10

Explanation:
Given the expression
\(\frac{-24}{-3}\) − (−2)
We have to perform division first and then subtraction
The numbers have the same signs, thus the result will be positive.
We divide the absolute values of the numbers and assign a positive sign.
\(\frac{-24}{-3}\) = 8
8 – (-2) = 8 + 2 = 10

Essential Question

Question 15.
Write and solve a real-world problem that can be represented by the expression (–3)(5) + 10.
Type below:
___________

Answer: $5

Example:
Lily bought 5 DVDs $3 each and was given a prize of $ 10 for winning a competition. What is the change in her account after these events?
Answer:
5(-3) + 10 = -15 + 10 = -5
Thus she has $5 less in her account.

MIXED REVIEW – Selected Response – Page No. 56

Question 1.
A diver is at an elevation of -18 feet relative to sea level. The diver descends to an undersea cave that is 4 times as far from the surface. What is the elevation of the cave?
Options:
a. -72 feet
b. -22 feet
c. -18 feet
d. -14 feet

Answer: -72 feet

Explanation:
A diver is at an elevation of -18 feet relative to sea level.
The diver descends to an undersea cave that is 4 times as far from the surface.
We determine the elevation of the cave using multiplication as the diver descends 4 times the distance of -18 feet:
4 × -18 = -72
Thus the correct answer is option A.

Question 2.
The football team lost 4 yards on 2 plays in a row. Which of the following could represent the change in field position?
Options:
a. -12 yards
b. -8 yards
c. -6 yards
d. -2 yards

Answer: -8 yards

Explanation:
We determine the change in field position using multiplication as the team lost twice the distance of 4 yards:
2 × -4 = -8 yards
Thus the correct answer is option B.

Question 3.
Clayton climbed down 50 meters. He climbed down in 10-meter intervals. In how many intervals did Clayton make his climb?
Options:
a. 5
b. 10
c. 40
d. 500

Answer: 5

Explanation:
We determine the number of intervals using division as Clayton climbed down the total distance in equal 10 meter intervals
-50 ÷ -10 = 5
Thus the correct answer is option A.

Question 4.
Which expression results in a negative answer?
Options:
a. a negative number divided by a negative number
b. a positive number divided by a negative number
c. a negative number multiplied by a negative number
d. a positive number multiplied by a positive number

Answer:
a. a negative number divided by a negative number gives a positive result.
b. a positive number divided by a negative number gives a negative result.
c. a negative number multiplied by a negative number gives a positive result.
d. a positive number multiplied by a positive number gives a positive result.
The only situation in which we get a negative result is in case B, thus the correct answer is option B.

Question 5.
Clara played a video game before she left the house to go on a walk. She started with 0 points, lost 6 points 3 times, won 4 points, and then lost 2 points. How many points did she have when she left the house to go on the walk?
Options:
a. -20
b. -16
c. 12
d. 20

Answer: -16

Explanation:
Clara played a video game before she left the house to go on a walk.
She started with 0 points, lost 6 points 3 times, won 4 points, and then lost 2 points.
3(-6) + 4 – 2 = -18 + 2 = -16
Thus the correct answer is option B.

Question 6.
Which expression is equal to 0?
Options:
a. \(\frac{-24}{6}\) − 4
b. \(\frac{-24}{-6}\) + 4
c. \(\frac{24}{6}\) + 4
d. \(\frac{-24}{-6}\) − 4

Answer: \(\frac{-24}{-6}\) − 4

Explanation:
a. \(\frac{-24}{6}\) − 4
– 4 – 4 = -8
b. \(\frac{-24}{-6}\) + 4
4 + 4 = 8
c. \(\frac{24}{6}\) + 4
4 + 4 = 8
d. \(\frac{-24}{-6}\) − 4
4 – 4 = 0
Thus the correct answer is option D.

Mini-Task

Question 7.
Rochelle and Denae started with the same amount of money in their bank accounts. Rochelle made three withdrawals of $25 and then wrote a $100 check. Denae deposited $5 and then wrote a $200 check.
a. Find the total change in the amount of money in Rochelle’s account.
$ _______

Answer: -175

Explanation:
We use positive values for deposited money and negative values for withdrawals and written checks.
3(-25) – 100 = -75 – 100 = -175

Question 7.
b. Find the total change in the amount of money in Denae’s account.
$ _______

Answer: -195

Explanation:
We find the total change in the amount of money in Rochelle’s account:
5 + (-200) = -195

Question 7.
c. Compare the amounts of money the two women have in their accounts now.
Type below:
___________

Answer: 20

Explanation:
Since they started with the same amount of money and Rochelle’s account decreased by $175, while Denae’s account decreased by $195, it means Rochelle has an account greater than Denae’s by the sum of
195 – 175 = 20

Module 2 Review – Multiplying and Dividing Integers – Page No. 104

EXERCISES

Question 1.
−9 × (−5) =
________

Answer: 45

Explanation:
Given,
−9 × (−5)
Since the two integers have the same sign, the answer will be positive.
Multiply both the numbers.
−9 × (−5) = 45

Question 2.
0 × (−10) =
________

Answer: 0

Explanation:
Given,
Any number multiplied with zero will be zero.
0 × (−10) = 0

Question 3.
12 × (−4) =
________

Answer: -48

Explanation:
Given,
12 × (−4)
Since the two integers have different signs, the answer will be negative.
12 × (−4) = -48

Question 4.
−32 ÷ 8 =
________

Answer: -4

Explanation:
Given,
−32 ÷ 8
Since the two integers have different signs, the answer will be negative.
−32 ÷ 8 = -4

Question 5.
−9 ÷ (−1) =
________

Answer: 9

Explanation:
Given,
Since the two integers have the same sign, the answer will be positive.
Divide both the numbers.
−9 ÷ (−1) = 9

Question 6.
−56 ÷ 8 =
________

Answer: -7

Explanation:
Given,
Since the two integers have different signs, the answer will be negative.
Divide both the numbers.
−56 ÷ 8 = -7

Question 7.
−14 ÷ 2 − 3 =
________

Answer: -10

Explanation:
Given,
−14 ÷ 2 − 3 = (−14 ÷ 2) − 3
– 7 – 3 = -10

Question 8.
8 + (−20) × 3 =
________

Answer: -52

Explanation:
Given,
8 + (−20) × 3 = 8 – 60 = -52

Question 9.
36 ÷ (−6) − 15 =
________

Answer: -21

Explanation:
Given,
36 ÷ (−6) − 15 = (36 ÷ (−6)) − 15
– 6 – 15 = -21

Question 10.
Tony bought 3 packs of pencils for 4 each and a pencil box for 7. Mario bought 4 binders for 6 each and used a coupon for 6 off. Write and evaluate expressions to find who spent more money.
_____________

Answer: Tony

Explanation:
Tony bought 3 packs of pencils for 4 each and a pencil box for 7.
Mario bought 4 binders for 6 each and used a coupon for 6 off.
Find the total amount that Tony spent
3 × 4 + 7 = 12 + 7 = $19
Find the total amount that Mario spent this is less than Tony’s amount so Tony spent more.
4 × 6 – 6 = 24 – 6 = $18
Compare the amount that Tony and Mario spent
Tony spent more.

Conclusion:

I wish the answers provided in Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 2 Multiplying and Dividing Integers pdf is helpful for all the students of the 7th standard. Go Math Answer Key helps the students to score good marks in the exams. Even teachers and parents can refer the Go Math Grade 7 Key to improve the skills that help to give real-time examples.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top