Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area is an essential study material for students. Basic concepts of Perimeter and Area are clearly explained to score high marks for students. Also, in-depth knowledge of Chapter 11 Perimeter and Area Go Math Grade 3 Answer Key mentioned with a clear explanation. Furthermore, Go Math Grade 3 Perimeter and Area is very convenient for students who are struggling and want to do extra practice in small groups. Every problem is solved and mentioned with a detailed explanation to support the students while their practice. The quiz, homework, formative assessment, or just extra practice whatever you wish to solve can easily do using Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Answer Key.

Go Math Grade 3 Chapter 11 Perimeter and Area Answer Key

For the bright future of students, following Go Math Grade 3 Chapter 11 Answer Key Perimeter and Area is mandatory. Improve problem-solving capacity by using HMH Go Math Grade 3 Answer Key.

Lesson 1: Model Perimeter

Lesson 2: Find Perimeter

Lesson 3: Find Unknown Side Lengths

Lesson 4: Understand Area

Lesson 5: Measure Area

Lesson 6: Use Area Models

Mid -Chapter Checkpoint

Lesson 7: Problem Solving Area of Rectangles

Lesson 8: Area of Combined Rectangles

Lesson 9: Same Perimeter, Different Areas

Review/Test

Model Perimeter – Page No. 629

Find the perimeter of the shape. Each unit is 1 centimeter.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Model Perimeter img 1
22 centimeters

Answer:
22 centimeters

Explanation:
Model Perimeter Image 1
Each square in the grid is a 1 by 1-centimeter square. So, we have to do is add up the lengths of the dark segments right over the figure. Start the count from the box where 1 is placed. This parameter is 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 centimeters long. So, it is 22 centimeters.

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Model Perimeter img 2
__________ centimeters

Answer:
22 centimeters

Explanation:
Model Perimeter Image 2
Look at the length of each side. Then, add the length of each side to get the perimeter of the given shape. The lengths of the sides are 6 + 5 + 6 + 5 = 22 centimeters.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Model Perimeter img 3
__________ centimeters

Answer:
26 centimeters

Explanation:
Model perimeter Image 3
Given that each unit is 1 centimeter. Count the lengths of each box from number 1. So, this parameter is 26 centimeters long. or 6 + 5 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 5 = 26.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Model Perimeter img 4
__________ centimeters

Answer:
30 centimeters

Explanation:
Model Perimeter Image 4
Look at the length of each side. Then, add the length of each side to get the perimeter of the given shape. The lengths of the sides are 2 + 3 + 3+ 3 + 2 + 5 + 7 + 5 = 30 centimeters long.

Problem Solving

Use the drawing for 5–6. Each unit is 1 centimeter.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Model Perimeter img 5

Question 5.
What is the perimeter of Patrick’s shape?
__________ centimeters

Answer:
20 centimeters

Explanation:
Model Perimeter Image 5
The perimeter of Patrick’s shape = 5 + 5 + 5 + 5 =20 centimeters.

Question 6.
How much greater is the perimeter of Jillian’s shape than the perimeter of Patrick’s shape?
__________ centimeters

Answer:
2 centimeters

Explanation:
Model Perimeter Image 6
First, the perimeter of Jillian’s shape = 8 + 1 + 4 + 2 + 4 + 3 = 22 centimeters.
Difference = 22 – 20 = 2 centimeters.
The perimeter of Jillian’s shape is 2 centimeters greater than the perimeter of Patrick’s shape.

Model Perimeter – Page No. 630

Lesson Check

Question 1.
Find the perimeter of the shape.
Each unit is 1 centimeter.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Model Perimeter img 6
Options:
a. 14 centimeters
b. 16 centimeters
c. 18 centimeters
d. 20 centimeters

Answer:
d. 20 centimeters

Explanation:
Model Perimeter Image 7
Given that each unit is 1 centimeter. Count the lengths of each box of the dark lines from number 1. So, this parameter is 20 centimeters long.

Question 2.
Find the perimeter of the shape.
Each unit is 1 centimeter.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Model Perimeter img 7
Options:
a. 19 centimeters
b. 26 centimeters
c. 33 centimeters
d. 55 centimeters

Answer:
b. 26 centimeters

Explanation:
Model Perimeter Image 9
Find the length of each box and add them to find the perimeter of the given shape. The perimeter of the given shape is 8 + 4 +3 + 1 + 4 + 4 + 1 + 1 = 26 centimeters.

Spiral Review

Question 3.
Which lists the fractions in order from least to greatest?
\(\frac{2}{4}, \frac{2}{3}, \frac{2}{6}\)
Options:
a. \(\frac{2}{3}, \frac{2}{4}, \frac{2}{6}\)
b. \(\frac{2}{6}, \frac{2}{4}, \frac{2}{3}\)
c. \(\frac{2}{4}, \frac{2}{3}, \frac{2}{6}\)
d. \(\frac{2}{3}, \frac{2}{6}, \frac{2}{4}\)

Answer:
b. \(\frac{2}{6}, \frac{2}{4}, \frac{2}{3}\)

Explanation:
The numerator of the given factors is the same. So, look at the denominators to compare the size of the pieces. As the denominator gets smaller, the fraction gets larger. In the given problem, 3 is the smaller denominator compared to 4 and 6. Then, 4 is the next smaller denominator. So, the fractions in order from least to greatest are 2/6, 2/4, 2/3.

Question 4.
Kasey’s school starts at the time shown on the clock. What time does Kasey’s school start?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Model Perimeter img 8
Options:
a. 6:40
b. 8:06
c. 8:30
d. 9:30

Answer:
c. 8:30

Explanation:
In the figure, hour-hand is indicating number 8. So, we say it is 8 hours. The minute hand is on 6. To find the minutes, multiply 6 x 5 = 30. So, it indicates 30 minutes. The time is 8 hours 30 minutes.

Question 5.
Michael and Dex are comparing fraction strips. Which statement is NOT correct?
Options:
a. \(\frac{1}{2}<\frac{2}{2}\)
b. \(\frac{2}{3}>\frac{1}{3}\)
c. \(\frac{4}{8}<\frac{3}{8}\)
d. \(\frac{4}{6}>\frac{2}{6}\)

Answer:
c. \(\frac{4}{8}<\frac{3}{8}\)

Explanation:
The denominators of the given fractions are the same. So, look at the numerators to compare the numbers.
1 < 2 is correct.
2 > 1 is correct.
4 < 3 is not correct. So, 4/8 < 3/8 is not correct.

Question 6.
Aiden wants to find the mass of a bowling ball. Which unit should he use?
Options:
a. liter
b. inch
c. gram
d. kilogram

Answer:
d. kilogram

Explanation:
The kilogram is used to find the mass of a bowling ball.

Find Perimeter – Page No. 635

Use a ruler to find the perimeter. (Note: on mobile devices like smart phones or tablets, the measurements will not be accurate.)

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Perimeter img 9
12 centimeters

Answer:
12 cm

Explanation:
Add the lengths of the sides measured to the perimeter. 4 + 3 + 2 + 3 = 12 cm.

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Perimeter img 10
_________ centimeters

Answer:
13 centimeters

Explanation:
Use a centimeter ruler to measure the length of each side.
Record and add the lengths of the sides measured to the nearest centimeter.
5 cm + 1 cm + 1 cm + 2 cm + 4 cm = 13 centimeters.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Perimeter img 11
_________ inches

Answer:
8 inches

Explanation:
Use an inch ruler to measure the length of each side to the nearest inch.
Record and add the lengths of the sides measured to the nearest inch.
2 in + 2 in + 2 in + 2 in =8 inches.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Perimeter img 12
_________ inches

Answer:
6 inches

Explanation:
Use an inch ruler to measure the length of each side.
Record and add the lengths of the sides measured to the nearest inch.
2 in + 2 in + 2 in = 6 inches.

Problem Solving

Draw a picture to solve 5–6.

Question 5.
Evan has a square sticker that measures 5 inches on each side. What is the perimeter of the sticker?
_________ inches

Answer:
20 inches

Explanation:
Chapter 11 - Find Perimeter- image 33
The square has equal sides. Each side has 5 inches. So, the perimeter of the sticker is 5 x 4 = 20 inches.

Question 6.
Sophie draws a shape that has 6 sides. Each side is 3 centimeters. What is the perimeter of the shape?
_________ centimeters

Answer:
18 centimeters

Explanation:
The perimeter of the shape is = Addition of all sides.
Given that Sophie draws a shape that has 6 sides with 3 centimeters. So, the perimeter of the shape = 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 18 centimeters

Find Perimeter – Page No. 636

Lesson Check

Use an inch ruler for 1–2.

Question 1.
Ty cut a label the size of the shape shown. What is the perimeter, in inches, of Ty’s label?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Perimeter img 13
Options:
a. 4 inches
b. 5 inches
c. 6 inches
d. 7 inches

Answer:
c. 6 inches

Explanation:
Chapter 11 - Find perimeter - image 34
By using an inch ruler, Ty can measure the length of each side of the given shape. Now, find the lengths of each side.
1 in + 2 in + 1 in + 2 in = 6 inches.

Question 2.
Julie drew the shape shown below. What is the perimeter, in inches, of the shape?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Perimeter img 14
Options:
a. 2 inches
b. 4 inches
c. 6 inches
d. 8 inches

Answer:
d. 8 inches

Explanation:
Chapter 11 - Find perimeter - image 35
Julie can use an inch ruler to measure the length of each side of the shape. Now, find the lengths of each side. Each side has 2 inches. So, the perimeter of the shape is 2 in + 2 in + 2 in + 2 in = 8 inches.

Spiral Review

Question 3.
What is the perimeter of the shape below?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Perimeter img 15
Options:
a. 8 units
b. 10 units
c. 20 units
d. 22 units

Answer:
c. 20 units

Explanation:
Model Perimeter Image 10
From the figure, each unit is 1 centimeter. Count the lengths of each box from number 1. So, this parameter is 20 units long.

Question 4.
Vince arrives for his trumpet lesson after school at the time shown on the clock. What time does Vince arrive for his trumpet lesson?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Perimeter img 16
Options:
a. 3:26 A.M.
b. 4:26 A.M.
c. 3:26 P.M.
d. 4:26 P.M.

Answer:
c. 3:26 P.M.

Explanation:
Given that Vince arrives for his trumpet lesson after school at the time shown on the clock. As it is mentioned after school time, it is Noon. The times afternoon and before midnight are written with P.M. The hour hand is indicating number 3. So, the answer is 3:26 P.M.

Question 5.
Matthew’s small fish tank holds 12 liters. His large fish tank holds 25 liters. How many more liters does his large fish tank hold?
Options:
a. 12 liters
b. 13 liters
c. 25 liters
d. 37 liters

Answer:
b. 13 liters

Explanation:
To get the more liters, do subtraction of large fish tank liters to small fish tank liters. So, The large fish tank is 25 liters – 12 liters = 13 liters more than Matthew’s small fish tank.

Question 6.
Cecila and Sasha are comparing fraction strips. Which statement is correct?
Options:
a. \(\frac{1}{2}<\frac{1}{3}\)
b. \(\frac{1}{8}>\frac{1}{6}\)
c. \(\frac{1}{4}>\frac{1}{2}\)
d. \(\frac{1}{6}<\frac{1}{4}\)

Answer:
d. \(\frac{1}{6}<\frac{1}{4}\)

Explanation:
Cecila and Sasha are comparing fraction strips. In the given fractions, the numerators are same. So, compare the denominators to find the largest fraction. As the denominator gets smaller, the fraction gets larger.
2 < 3 wrong.
8 > 6 wrong.
4 > 2 wrong.
6 < 4 correct.
So, 1/6 < 1/4 is the correct answer.

Find Unknown Side Lengths – Page No. 641

Find the unknown side lengths.

Question 1.
Perimeter = 33 centimeters
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Unknown Side Lengths img 17
5 + 8 + 7 + 4 + x = 33
24 + x = 33
x = 9
x = ____ 9 _____ centimeters

Answer:
9 centimeters

Explanation:
If I knew the length x, I would add all the side lengths to find the perimeter. Given Perimeter = 33 centimeters.
Add the lengths of the given sides. 5 + 8 + 7 + 4 + x = 33.
24 + x = 33.
x = 33 – 24 =9.
x = 9 centimeters.

Question 2.
Perimeter = 14 feet
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Unknown Side Lengths img 18
r = ____ feet

Answer:
3 feet

Explanation:
Given Perimeter = 14 feet.
Add the lengths of the given sides to find r.
4 ft + 4 ft + r + r = 14 feet.
If r =1 -> 4 + 4 + 1 + 1 = 10 not equal to 14.
If r = 2 -> 4 + 4 + 2 + 2 = 12 not equal to 14.
If r = 3 -> 4 + 4 + 3 + 3 = 14 equal to 14.
So, r = 3 feet.

Question 3.
Perimeter = 37 meters
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Unknown Side Lengths img 19
s = ____ meters

Answer:
11 meters

Explanation:
Given that Perimeter = 37 meters.
Add the lengths of the given sides to find s.
8 + 11 + 5 + 2 + s = 37.
26 + s = 37.
s = 37 – 26 = 11.
s = 11 meters.

Question 4.
Perimeter = 92 inches
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Unknown Side Lengths img 20
t = ____ inches

Answer:
15 inches

Explanation:
Given that Perimeter = 92 inches.
Add the lengths of the given sides to find t.
7 + 23 + 12 + 12 +23 + t = 92
77 + t = 92.
s = 92 – 77 = 15.
s = 15 inches.

Problem Solving

Question 5.
Steven has a rectangular rug with a perimeter of 16 feet. The width of the rug is 5 feet. What is the length of the rug? ____ feet

Answer:
3 feet

Explanation:
Chapter 11 - FInd unknown side lengths - image 36
Given that Steven has a rectangular rug with a perimeter of 16 feet. Rectangular has 4 sides with two pairs of opposite sides that are equal in length.
Let the length will be x.
If x = 1 feet -> 5 + x + 5 + x = 5 + 1 + 5 + 1 = 12 feet not equal to 16.
If x = 2 feet -> 5 + x + 5 + x = 5 + 2 + 5 + 2 = 14 feet not equal to 16.
If x = 3 feet -> 5 + x + 5 + x = 5 + 3 + 5 + 3 = 16 feet equal to 16.
So, the length of the blanket is 3 feet.

Question 6.
Kerstin has a square tile. The perimeter of the tile is 32 inches. What is the length of each side of the tile?
____ inches

Answer:
8 inches

Explanation:
Chapter 11 - FInd unknown side lengths - image 37
A square has four sides that are equal in length.
So, 4 x s = 32
4 x 8 = 32.
So, the length of each side of the square is 8 inches.

Find Unknown Side Lengths – Page No. 642

Lesson Check

Question 1.
Jesse is putting a ribbon around a square frame. He uses 24 inches of ribbon. How long is each side of the frame? Options:
a. 4 inches
b. 5 inches
c. 6 inches
d. 8 inches

Answer:
c. 6 inches

Explanation:
Jesse is putting a ribbon around a square frame. A square has four sides that are equal in length.
So, 4 x k = 24 inches.
4 x 6 = 24 inches.
Each side of the frame 6 inches.

Question 2.
Davia draws a shape with 5 sides. Two sides are each 5 inches long. Two other sides are each 4 inches long. The perimeter of the shape is 27 inches. What is the length of the fifth side?
Options:
a. 9 inches
b. 13 inches
c. 14 inches
d. 18 inches

Answer:
a. 9 inches

Explanation:
. From the given information, Davia draws a shape with 5 sides.
2 sides = each 5 inches long.
2 sides = each 4 inches long.
Let the other side is k.
The perimeter of the shape = 5 + 5 + 4 + 4 + k = 27 inches.
18 + k = 27 inches.
k = 27 – 18 inches.
k = 9 inches.

Spiral Review

Question 3.
Which of the following represents 7 + 7 + 7 + 7?
Options:
a. 4 × 4
b. 4 × 7
c. 6 × 7
d. 7 × 7

Answer:
b. 4 × 7

Explanation:
7 + 7 + 7 + 7 = 28.
4 x 4 = 16 not equal to 28.
4 x 7 = 28 equal to 28.
7 + 7 + 7 + 7 = 4 × 7.

Question 4.
Bob bought 3 packs of model cars. He gave 4 cars to Ann. Bob has 11 cars left. How many model cars were in each pack?
Options:
a. 18
b. 11
c. 7
d. 5

Answer:
d. 5

Explanation:
If Bob has 11 cars left after he gave 4 to Ann, that means he had 15 cars in total. If Bob had 15 cars in total, and these 15 cars were divided into 3 packs, that means each pack contained 5 cars. The answer is 5 cars in each pack.

Question 5.
Randy looked at his watch when he started and finished reading. How long did Randy read?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Unknown Side Lengths img 21
Options:
a. 55 minutes
b. 45 minutes
c. 35 minutes
d. 15 minutes

Answer:
b. 45 minutes

Explanation:
Randy started reading at 4:10.
Randy finished reading at 4:55.
Subtract to find the Randy read time.
4:55 – 4:10 = 45 minutes
So, Randy read 45 minutes.

Question 6.
Which statement does the model represent?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Find Unknown Side Lengths img 22
Options:
a. \(\frac{4}{4}\) = 1
b. \(\frac{3}{4}\) = 1
c. \(\frac{2}{4}\) = 1
d. \(\frac{1}{4}\) = 1

Answer:
a. \(\frac{4}{4}\) = 1

Explanation:
The first image represents the whole circle divided into 4 equal parts. So, each part is \(\frac{1}{4}\).
Together, all 4 parts represent \(\frac{4}{4}\) or one whole circle.
The second image represents one whole circle.
\(\frac{4}{4}\) = 1.

Understand Area – Page No. 647

Count to find the area for the shape.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Understand Area img 23
Area = 6 square units

Answer:
6 square units

Explanation:
chapter 11 - understand area - image 1
The area is the measure of the number of unit squares needed to cover a flat surface. A unit square is a square with a side length of 1 unit. It has an area of 1 square unit (sq un). Count the number of Squares to get the answers. 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Area = 6 square units.

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Understand Area img 24
Area = ______ square units

Answer:
4 square units

Explanation:
chapter 11 - understand area - image 2
Count the number of Squares to get the answers. 1, 2, 3, 4.
Area = 4 square units.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Understand Area img 25
Area = ______ square units

Answer:
5 square units

Explanation:
chapter 11 - understand area - image 3
Count the number of Squares to get the answers. 1, 2, 3, 4, 5.
Area = 5 square units.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Understand Area img 26
Area = ______ square units

Answer:
7 square units

Explanation:
chapter 11 - understand area - image 4
Count the number of Squares to get the answers. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.
Area = 7 square units.

Question 5.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Understand Area img 27
Area = ______ square units

Answer:
8 square units

Explanation:
chapter 11 - understand area - image 5
Count the number of Squares to get the answers. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.
Area = 8 square units.

Question 6.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Understand Area img 28
Area = ______ square units

Answer:
13 square units

Explanation:
chapter 11 - understand area - image 6
Count the number of Squares to get the answers. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,9, 10, 11, 12, 13.
Area = 13 square units.

Write area or perimeter for each situation.

Question 7.
carpeting a floor
_________

Answer:
Area

Question 8.
fencing a garden
_________

Answer:
2. Perimeter

Problem Solving

Use the diagram for 9–10.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Understand Area img 29

Answer:
12 square units

Explanation:
chapter 11 - understand area - image 7
Count the number of Squares to get the answers. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,9, 10, 11, 12.
Area = 12 square units.

Question 9.
Rober to is building a platform for his model railroad. What is the area of the platform?
Area = ______ square units

Answer:
12 square units

Explanation:
The area of the platform = Count the total number of Squares to get the answers. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,9, 10, 11, 12.
Area = 12 square units.

Question 10.
Rober to will put a border around the edges of the platform. How much border will he need?
Border = ______ units

Answer:
16 units

Explanation:
To know the edges of the platform, we need to calculate the perimeter of the given shape. So, we need to add the length of all sides. 2 + 4 + 3 + 2 + 1 + 1 + 2 + 1 = 16 units.

Understand Area – Page No. 648

Lesson Check

Question 1.
Josh used rubber bands to make the shape below on his geoboard. What is the area of the shape?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Understand Area img 30
Options:
a. 3 square units
b. 4 square units
c. 5 square units
d. 6 square units

Answer:
a. 3 square units

Explanation:
chapter 11 - understand area - image 8
If Josh used rubber bands to make the shape below on his geoboard, he can divide the shape into 2 smaller regular shapes.
The shape 1 marked as square = 1 square unit.
The shape 2 marked as rectangle = 2 square units.
The total area = Shape 1 + Shape 2 = 1 + 2 = 3 square units.

Question 2.
Wilma drew the shape below on dot paper. What is the area of the shape she drew?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Understand Area img 31
Options:
a. 4 square units
b. 5 square units
c. 6 square units
d. 7 square units

Answer:
b. 5 square units

Explanation:
chapter 11 - understand area - image 9
Wilma drew the shape below on dot paper.
The area of the shape = number of unite square boxes = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5 square units.

Spiral Review

Question 3.
Leonardo knows it is 42 days until summer break. How many weeks is it until Leonardo’s summer break? (Hint: There are 7 days in a week.)
Options:
a. 5 weeks
b. 6 weeks
c. 7 weeks
d. 8 weeks

Answer:
b. 6 weeks

Explanation:
Leonardo knows it is 42 days until summer break. There are 7 days in a week. So, by dividing 42 with 7 Leonardo can find summer break in weeks. 42/7 = 6 weeks.

Question 4.
Nan cut a submarine sandwich into 4 equal parts and ate one part. What fraction represents the part of the sandwich Nan ate?
Options:
a. \(\frac{1}{4}\)
b. \(\frac{1}{3}\)
c. \(\frac{4}{4}\)
d. \(\frac{4}{1}\)

Answer:
a. \(\frac{1}{4}\)

Explanation:
Nan cut a submarine sandwich into 4 equal parts and ate one part. So, remaining parts are 3. The fraction of the sandwich Nan ate = \(\frac{1}{4}\).

Question 5.
Wanda is eating breakfast. Which is a reasonable time for Wanda to be eating breakfast?
Options:
a. 7:45 A.M.
b. 7:45 P.M.
c. 2:15 P.M.
d. 2:15 A.M.

Answer:
a. 7:45 A.M.

Explanation:
The reasonable time for Wanda to eat breakfast is 7:45 A.M. Because breakfast will eat in the morning i.e, A.M.

Question 6.
Dick has 2 bags of dog food. Each bag contains 5 kilograms of food. How many kilograms of food does Dick have in all?
Options:
a. 3 kilograms
b. 5 kilograms
c. 7 kilograms
d. 10 kilograms

Answer:
d. 10 kilograms

Explanation:
Dick has 2 x 5 = 10 kilograms of food in total.

Measure Area – Page No. 653

Count to find the area of the shape. Each unit square is 1 square centimeter.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Measure Area img 32
Area 14 square centimeters.

Answer:
14 square centimeters

Explanation:
Model Perimeter image 11
The number of unit square in the given figure is 14. So, the area of the shape = 14 square centimeters.

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Measure Area img 33
Area = ________ square centimeters

Answer:
16 square centimeters

Explanation:
Model Perimeter Image 12
The area of the shape = 16 square centimeters.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Measure Area img 34
Area = ________ square centimeters

Answer:
11 square centimeters

Explanation:
Model Perimeter Image 13
The area of the shape = 11 square centimeters.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Measure Area img 35
Area = ________ square centimeters

Answer:
22 square centimeters

Explanation:
Model Perimeter Image 14
The area of the shape = 22 square centimeters.

Problem Solving

Alan is painting his deck gray. Use the diagram at the right for 5–6. Each unit square is 1 square meter.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Measure Area img 36

Question 5.
What is the area of the deck that Alan has already painted gray?
_______ square meters

Answer:
16 square meters

Explanation:
Model Perimeter Image 17
The area of the deck that Alan has already painted gray is 16 square meters.

Question 6.
What is the area of the deck that Alan has left to paint?
_______ square meters

Answer:
19 square meters

Explanation:
Model Perimeter Image 18
The area of the deck that Alan has left to paint is 19 square meters.

Measure Area – Page No. 654

Lesson Check

Each unit square in the diagram is 1 square foot.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Measure Area img 37

Question 1.
How many square feet are shaded?
Options:
a. 19 square feet
b. 21 square feet
c. 23 square feet
d. 25 square feet

Answer:
c. 23 square feet

Explanation:
Model Perimeter Image 20

Question 2.
What is the area that has NOT been shaded?
Options:
a. 19 square feet
b. 21 square feet
c. 23 square feet
d. 25 square feet

Answer:
a. 19 square feet

Explanation:
Model Perimeter Image 21

Spiral Review

Question 3.
Sonya buys 6 packages of rolls. There are 6 rolls in each package. How many rolls does Sonya buy?
Options:
a. 42
b. 36
c. 24
d. 12

Answer:
b. 36

Explanation:
6 x 6 = 36. Sonya buys 36 rolls.

Question 4.
Charlie mixed 6 liters of juice with 2 liters of soda to make fruit punch. How many liters of fruit punch did Charlie make?
Options:
a. 3 liters
b. 4 liters
c. 8 liters
d. 12 liters

Answer:
c. 8 liters

Explanation:
6 + 2 = 8 liters. Charlie can make 8 liters of fruit punch.

Question 5.
Which drawing shows \(\frac{2}{3}\) of the circle shaded?
Options:
a. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Measure Area img 38
b. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Measure Area img 39
c. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Measure Area img 40
d.Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Measure Area img 41

Answer:
d. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Measure Area img 41

Explanation:
Option d is the correct answer. 2/3 means the whole circle has 3 parts. 2 of the parts are shaded.

Question 6.
Use the models to name a fraction that is equivalent to \(\frac{1}{2}\).
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Measure Area img 42
Options:
a. \(\frac{2}{1}\)
b. \(\frac{2}{2}\)
c. \(\frac{2}{4}\)
d. \(\frac{4}{4}\)

Answer:
c. \(\frac{2}{4}\)

Explanation:
\(\frac{2}{4}\) = \(\frac{1}{2}\). So, the answer is \(\frac{2}{4}\)

Use Area Models – Page No. 659

Find the area of each shape. Each unit square is 1 square foot.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Use Area Models img 43

Answer:
24 square feet

Explanation:
Chapter 11- Use area Models - Image 25 (659)
There are 3 rows of 8 unit squares.
3 x 8 = 24.

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Use Area Models img 44

_________ square feet

Find the area of each shape.
Each unit square is 1 square meter.

Answer:
16 square feet

Explanation:
Chapter 11 - Use area models - image 26
There are 4 rows of 4 unit squares.
4 x 4 = 16 square feet.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Use Area Models img 45
_________ square meters

Answer:
12 square meters

Explanation:
Chapter 11 - Use area models - image 27
There are 2 rows of 6 unit squares.
2 x 6 = 12 square meters.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Use Area Models img 46
_________ square meters

Answer:
24 square meters

Explanation:
Chapter 11- use area models - Image 28
There are 4 rows of 6 unit squares.
4 x 6 = 24 square meters.

Question 5.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Use Area Models img 47
_________ square meters

Answer:
15 square meters

Explanation:
Chapter 11 - Use area models - image 29
There are 5 rows of 3 unit squares.
5 x 3 = 15 square meters.

Problem Solving

Question 6.
Landon made a rug for the hallway. Each unit square is 1 square foot. What is the area of the rug?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Use Area Models img 48
_________ square feet

Answer:
20 square feet

Explanation:
chapter 11- use area models - Image 30
Count the number of unit square boxes = 20 square feet. Or, there are 2 rows of 10 unit squares.
2 x 10 = 20 square feet.

Question 7.
Eva makes a border at the top of a picture frame. Each unit square is 1 square inch. What is the area of the border? Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Use Area Models img 49
_________ square feet

Answer:
8 square feet

Explanation:
Chapter 11 - use area models - image 31
Count the number of unit square boxes = 20 square feet. Or, there are 1 rows of 8 unit squares.
1 x 8 = 8 square feet.

Use Area Models – Page No. 660

Lesson Check

Question 1.
The entrance to an office has a tiled floor. Each square tile is 1 square meter. What is the area of the floor?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Use Area Models img 50
Options:
a. 8 square meters
b. 9 square meters
c. 10 square meters
d. 12 square meters

Answer:
b. 9 square meters

Explanation:
Chapter 11- Use area Models-Image 23(660)
There are 9 square boxes available. So, the area of the floor = 9 square meters.

Question 2.
Ms. Burns buys a new rug. Each unit square is 1 square foot. What is the area of the rug?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Use Area Models img 51
Options:
a. 5 square feet
b. 7 square feet
c. 10 square feet
d. 12 square feet

Answer:
c. 10 square feet

Explanation:
Chapter 11- Use area models-Image 24(660(2))
The area of the rug = 10 square feet.

Spiral Review

Question 3.
Ann and Bill are comparing fraction strips. Which statement is correct?
Options:
a. \(\frac{3}{8}>\frac{5}{8}\)
b. \(\frac{3}{4}<\frac{1}{4}\)
c. \(\frac{3}{6}>\frac{4}{6}\)
d. \(\frac{1}{3}<\frac{2}{3}\)

Answer:
d. \(\frac{1}{3}<\frac{2}{3}\)

Explanation:
The denominator of the given fractions are same. So, compare the numerators to find the correct answer.
3 > 5 wrong.
3 < 1 wrong.
3 > 4 wrong.
1 < 2 correct.
The answer is \(\frac{1}{3}<\frac{2}{3}\).

Question 4.
Claire bought 6 packs of baseball cards. Each pack had the same number of cards. If Claire bought 48 baseball cards in all, how many cards were in each pack?
Options:
a. 54
b. 42
c. 8
d. 6

Answer:
c. 8

Explanation:
6 x k = 48. So, k = 48/6 = 8.
8 cards were in each pack.

Question 5.
Austin left for school at 7:35 A.M.. He arrived at school 15 minutes later. What time did Austin arrive at school?
Options:
a. 7:40 A.M.
b. 7:50 A.M.
c. 7:55 A.M.
d. 8:00 A.M.

Answer:
b. 7:50 A.M.

Explanation:
7:35 A.M. + 15 minutes = 7:50 A.M

Question 6.
Wyatt’s room is a rectangle with a perimeter of 40 feet. The width of the room is 8 feet. What is the length of the room?
Options:
a. 5 feet
b. 12 feet
c. 16 feet
d. 32 feet

Answer:
b. 12 feet

Explanation:
The perimeter of rectangle = 40 feet.
The width of the room is 8 feet.
8 + k + 8 + k = 40.
If k = 10 -> 8 + 10 + 8 + 10 = 36.
If k = 11 -> 8 + 11 + 8 + 11 = 38.
If k = 12 -> 8 + 12 + 8 + 12 = 40.
So, the length of the room = 12 feet.

Mid -Chapter Checkpoint – Page No. 661

Vocabulary

Choose the best term from the box.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Mid -Chapter Checkpoin img 52

Question 1.
The distance around a figure is the _____________ .
_____________

Answer:
Perimeter

Question 2.
The measure of the number of unit squares needed to cover a figure with no gaps or overlaps is the _____________ .
_____________

Answer:
Area

Concepts and Skills

Find the perimeter of the figure. Each unit is 1 centimeter.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Mid -Chapter Checkpoin img 53
_______ centimeters

Answer:
16 centimeters

Explanation:
Chapter 11 - Concepts and Skills -image 32. jpg (2)
5 + 2 + 2 + 1 + 2 + 1 + 1 + 2 = 16 centimeters.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Mid -Chapter Checkpoin img 54
_______ centimeters

Answer:
14 cm

Explanation:
Chapter 11 - Concepts and Skills -image 33. jpg
4 + 3 + 4 + 3 = 14 cm.

Find the unknown side lengths.

Question 5.
Perimeter = 33 centimeters
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Mid -Chapter Checkpoin img 55
g = ______ centimeters

Answer:
3 centimeters

Explanation:
Given that Perimeter = 33 centimeters.
10 + 6 + 10 + g + 4 = 33 centimeters.
30 + g = 33 centimeters.
g= 33 – 30 centimeters.
g = 3 centimeters.

Question 6.
Perimeter = 32 feet
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Mid -Chapter Checkpoin img 56
k = ______ feet

Answer:
4 feet

Explanation:
Perimeter = 32 feet.
12 ft + k + 12 ft + k = 32 feet.
If k = 1 then 12 + 1 + 12 + 1 = 26 feet not equal to 32 feet.
If k = 2 then 12 + 2 + 12 + 2 = 28 feet not equal to 32 feet.
If k = 3 then 12 + 3 + 12 + 3 = 30 feet not equal to 32 feet.
If k = 4 then 12 + 4 + 12 + 4 = 32 feet equal to 32 feet.
So, k = 4 feet.

Find the area of the figure. Each unit square is 1 square meter.

Question 7.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Mid -Chapter Checkpoin img 57
______ square meters

Answer:
14 square meters

Explanation:
Chapter 11 - Concepts and Skills -image 32

Question 8.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Mid -Chapter Checkpoin img 58
______ square meters

Answer:
30 square meters

Explanation:
Chapter 11 - Concepts and Skills -image 33 (2)
10 x 3 = 30 square meters.

Mid -Chapter Checkpoint – Page No. 662

Question 9.
Ramona is making a lid for her rectangular jewelry box. The jewelry box has side lengths of 6 centimeters and 4 centimeters. What is the area of the lid Ramona is making?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Mid -Chapter Checkpoint img 59
______ square meters

Answer:
24 square meters.

Explanation:
The area of the lid = 4 cm x 6 cm = 24 cm.
Ramona making 24 cm lid for her rectangular jewelry box.

Question 10.
Adrienne is decorating a square picture frame. She glued 36 inches of ribbon around the edge of the frame. What is the length of each side of the picture frame?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Mid -Chapter Checkpoint img 60
a = ______ inches

Answer:
9 inches

Explanation:
A square has the same lengths.
The length of each side 4 x a = 36 inches.
a = 36/4 = 9 inches.

Question 11.
Margo will sweep a room. A diagram of the floor that she needs to sweep is shown at the right. What is the area of the floor?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Mid -Chapter Checkpoint img 61
______ square units

Answer:
27 square units

Explanation:
Chapter 11 - Mid chapter checkpoint - image 38 662
27 square units

Question 12.
Jeff is making a poster for a car wash for the Campout Club. What is the perimeter of the poster?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Mid -Chapter Checkpoint img 62
______ feet

Answer:
8 ft

Explanation:
Perimeter = 3 + 1 + 3 + 1 = 8 ft.

Question 13.
A rectangle has two side lengths of 8 inches and two side lengths of 10 inches. What is the perimeter of the rectangle? What is the area of the rectangle?
Perimeter ______ inches
Area = ______ square inches

Answer:
Perimeter = 36 inches.
Area = 80 square inches.

Explanation:
Chapter 11 - Mid chapter checkpoint - image 39
The perimeter of the rectangle = 8 + 10 + 8 + 10 = 36.
Area = 10 x 8 = 80 square inches.

Problem Solving Area of Rectangles – Page No. 667

Use the information for 1–3.

An artist makes rectangular murals in different sizes. Below are the available sizes. Each unit square is 1 square meter.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Problem Solving Area of Rectangles img 63

Chapter 11 - problem solving area of rectangles-images 39

Question 1.
Complete the table to find the area of each mural.

Mural Length (in meters) Width (in meters) Area (in square meters)
A 2 1 2
B 2 2 4
C 2 __4_______ __8_______
D 2 ____8_____ ___16______

Question 2.
Find and describe a pattern of how the length changes and how the width changes for murals A through D.
Type below:
_____________

Answer:
For each mural, the width doubles and the length stays the same.

Question 3.
How do the areas of the murals change when the width changes?
Type below:
_____________

Answer:
For each mural, the area doubles.

Question 4.
Dan built a deck that is 5 feet long and 5 feet wide. He built another deck that is 5 feet long and 7 feet wide. He built a third deck that is 5 feet long and 9 feet wide. How do the areas change?
Type below:
_____________

Answer:
The area of each deck is increased by 10 square feet.

Explanation:
1st deck area = 5 x 5 = 25 feet.
2nd deck area = 5 x 7 = 35 feet.
3rd deck area = 5 x 9 = 45 feet.
The area of each deck is increased by 10 square feet.

Problem Solving Area of Rectangles – Page No. 668

Lesson Check

Question 1.
Lauren drew the designs below. Each unit square is 1 square centimeter. If the pattern continues, what will be the area of the fourth shape?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Problem Solving Area of Rectangles img 64
Options:
a. 10 square centimeters
b. 12 square centimeters
c. 14 square centimeters
d. 16 square centimeters

Answer:
b. 12 square centimeters

Explanation:
Chapter 11 - problem solving area of rectangles-images 40
4 x 3 = 12 cm. The area of the fourth shape is 12 square centimeters.

Question 2.
Henry built one garden that is 3 feet wide and 3 feet long. He also built a garden that is 3 feet wide and 6 feet long, and a garden that is 3 feet wide and 9 feet long. How do the areas change?
Options:
a. The areas do not change.
b. The areas double.
c. The areas increase by 3 square feet.
d. The areas increase by 9 square feet.

Answer:
d. The areas increase by 9 square feet.

Explanation:
1st garden = 3 x 3 = 9 feet.
2nd garden = 3 x 6 = 18 feet.
3rd garden = 3 x 9 = 27 feet.
The areas increase by 9 square feet.

Spiral Review

Question 3.
Joe, Jim, and Jack share 27 football cards equally. How many cards does each boy get?
Options:
a. 7
b. 8
c. 9
d. 10

Answer:
c. 9

Explanation:
x + x + x = 27.
3x = 27.
x = 27/3 = 9.
Each boy gets 9 football cards.

Question 4.
Nita uses \(\frac{1}{3}\) of a carton of 12 eggs. How many eggs does she use?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Problem Solving Area of Rectangles img 65
Options:
a. 3
b. 4
c. 6
d. 9

Answer:
b. 4

Explanation:
\(\frac{1}{3}\) of a carton of 12 eggs = \(\frac{1}{3}\) x 12 = 4.
Nita uses 4 eggs.

Question 5.
Brenda made 8 necklaces. Each necklace has 10 large beads. How many large beads did Brenda use to make the necklaces?
Options:
a. 80
b. 85
c. 90
d. 100

Answer:
a. 80

Explanation:
8 x 10 = 80 beads.
Brenda uses 80 beads to make the necklaces

Question 6.
Neal is tiling his kitchen floor. Each square tile is 1 square foot. Neal uses 6 rows of tiles with 9 tiles in each row. What is the area of the floor?
Options:
a. 15 square feet
b. 52 square feet
c. 54 square feet
d. 57 square feet

Answer:
c. 54 square feet

Explanation:
The area of the floor = 6 x 9 = 54 square feet.

Area of Combined Rectangles – Page No. 673

Use the Distributive Property to find the area.
Show your multiplication and addition equations.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Area of Combined Rectangles img 66

Answer:
28 Square Units

Explanation:
Chapter 11 - area of combined rectangles - image 40

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Area of Combined Rectangles img 67
_______ square units

Answer:
27 square units

Explanation:
Chapter 11 - area of combined rectangles - image 41
3 x 3 = 9; 3 x 6 = 18.
9 + 18 = 27
27 square units.

Draw a line to break apart the shape into rectangles. Find the area of the shape.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Area of Combined Rectangles img 68
Type below:
_____________

Answer:
31 square units

Explanation:
Chapter 11 - area of combined rectangles - image 42
5 x 5 = 25; 2 x 3 = 6
25 + 6 = 31
31 square units

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Area of Combined Rectangles img 69
Type below:
_____________

Answer:
32 square units

Explanation:
Chapter 11 - area of combined rectangles - image 43
4 x 4 = 16; 2 x 8 = 16.
16 + 16 = 32.
32 square units

Problem Solving

A diagram of Frank’s room is at right. Each unit square is 1 square foot.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Area of Combined Rectangles img 70

Question 5.
Draw a line to divide the shape of Frank’s room into rectangles.

Answer:
Chapter 11 - area of combined rectangles - image 45 (2)

Question 6.
What is the total area of Frank’s room?
_______ square feet

Answer:
75 square feet

Explanation:
Chapter 11 - area of combined rectangles - image 44
6 x 5 = 30; 5 x 9 = 45
30 + 45 = 75.
75 square feet

Area of Combined Rectangles – Page No. 674

Lesson Check

Question 1.
The diagram shows Ben’s backyard. Each unit square is 1 square yard. What is the area of Ben’s backyard?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Area of Combined Rectangles img 71
Options:
a. 12 square yards
b. 16 square yards
c. 18 square yards
d. 24 square yards

Answer:
b. 16 square yards

Explanation:
Chapter 11 - area of combined rectangles - image 45
6 x 3 = 18 square yards

Question 2.
The diagram shows a room in an art gallery. Each unit square is 1 square meter. What is the area of the room?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Area of Combined Rectangles img 72
Options:
a. 24 square meters
b. 30 square meters
c. 36 square meters
d. 40 square meters

Answer:
b. 30 square meters

Explanation:
Chapter 11 - area of combined rectangles - image 46
3 x 5 = 15; 3 x 5 = 15
15 + 15 = 30 square meters

Spiral Review

Question 3.
Naomi needs to solve 28 ÷ 7 = ■. What related multiplication fact can she use to find the unknown number?
Options:
a. 3 × 7 = 21
b. 4 × 7 = 28
c. 5 × 7 = 35
d. 6 × 7 = 42

Answer:
b. 4 × 7 = 28

Explanation:
28 ÷ 7 = 4. So, 4 x 7 = 28 is the answer.

Question 4.
Karen drew a triangle with side lengths 3 centimeters, 4 centimeters, and 5 centimeters. What is the perimeter of the triangle?
Options:
a. 7 centimeters
b. 9 centimeters
c. 11 centimeters
d. 12 centimeters

Answer:
d. 12 centimeters

Explanation:
Perimeter = 3 centimeters + 4 centimeters + 5 centimeters = 12 centimeters.

Question 5.
The rectangle is divided into equal parts. What is the name of the equal parts?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Area of Combined Rectangles img 73
Options:
a. half
b. third
c. fourth
d. sixth

Answer:
c. fourth

Question 6.
Use an inch ruler. To the nearest half inch, how long is this line segment?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Area of Combined Rectangles img 74
Options:
a. 1
b. 1 \(\frac{1}{2}\)
c. 2
d. 2 \(\frac{1}{2}\)

Answer:
c. 2

Explanation:
The line segment = 2 inches.

Same Perimeter, Different Areas – Page No. 679

Find the perimeter and the area.
Tell which rectangle has a greater area.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Perimeter, Different Areas img 75
A: Perimeter = 12 ;
Area = 9 square units

B: Perimeter = ______ units;
Area = ______ square units;
Rectangle ______ has a greater area.

Answer:
Rectangle A has a greater area.

Explanation:
Chapter 11 - same perimeter, different areas - image 1
A: Perimeter = 12 ;
Area = 9 square units
B: Perimeter = 2 + 4 + 2 + 4 = 12
Area = 2 x 4 = 8 square units
Rectangle A has a greater area.

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Perimeter, Different Areas img 76
A: Perimeter = ______ units;
Area = ______ square units;

B: Perimeter = ______ units;
Area = ______ square units;
Rectangle ______ has a greater area.

Answer:
Rectangle A has a greater area.

Explanation:
Chapter 11 - same perimeter, different areas - image 2

A: Perimeter = 4 + 1 + 4 + 1 = 10
Area = 4 x 1 = 4 square units
B: Perimeter = 3 + 2 + 3 + 2 = 10
Area = 3 x 2 = 6 square units
Rectangle B has a greater area.

Problem Solving

Question 3.
Tara’s and Jody’s bedrooms are shaped like rectangles. Tara’s bedroom is 9 feet long and 8 feet wide. Jody’s bedroom is 7 feet long and 10 feet wide. Whose bedroom has the greater area? Explain.
_________ ‘s bedrooms is greater.

Answer:
Tara’s bedroom has a greater area than Jody’s bedroom area.

Explanation:
Tara’s bedroom area = 9 x 8 = 72 feet.
Jody’s bedroom area = 7 x 10 = 70 feet.
72 feet > 70 feet.
Tara’s bedroom has a greater area than Jody’s bedroom area.

Question 4.
Mr. Sanchez has 16 feet of fencing to put around a rectangular garden. He wants the garden to have the greatest possible area. How long should the sides of the garden be?
Width: ______ Length: ______ feet long

Answer:
All four sides should be 4 feet long.

Explanation:
Mr. Sanchez has 16 feet of fencing to put around a rectangular garden.
Perimeter = 1 + 7 + 1 + 7 = 16 feet. Area = 1 x 7 = 7 feet.
Perimeter = 2 + 6 + 2 + 6 = 16 feet. Area = 2 x 6 = 12 feet.
Perimeter = 3 + 5 + 3 + 5 = 16 feet. Area = 3 x 5 = 15 feet.
perimeter = 4 + 4 + 4 + 4 = 16 feet. Area = 4 x 4 = 16 feet.
The area is maximum when all the four sides are 4 feet long.

Same Perimeter, Different Areas – Page No. 680

Question 1.
Which shape has a perimeter of 12 units and an area of 8 square units?
Options:
a. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Perimeter, Different Areas img 77
b. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Perimeter, Different Areas img 78
c. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Perimeter, Different Areas img 79
d. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Perimeter, Different Areas img 80

Answer:
b

Explanation:
Perimeter = 2 + 4 + 2 + 4 = 12 units.
Area = 2 x 4 = 8 square units

Question 2.
All four rectangles below have the same perimeter. Which rectangle has the greatest area?
Options:
a. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Perimeter, Different Areas img 81
b. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Perimeter, Different Areas img 82
c. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Perimeter, Different Areas img 83
d. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Perimeter, Different Areas img 84

Answer:
d

Explanation:
a. Area = 2 x 10 = 20.
b. Area = 3 x 9 = 27.
c. Area = 4 x 8 = 32.
d. Area = 5 x 7 = 35.
d has the greatest area.

Spiral Review

Question 3.
Kerrie covers a table with 8 rows of square tiles. There are 7 tiles in each row. What is the area that Kerrie covers in square units?
Options:
a. 15 square units
b. 35 square units
c. 42 square units
d. 56 square units

Answer:
d. 56 square units

Explanation:
Area = 8 x 7 = 56.
Kerrie covers 56 square units area.

Question 4.
Von has a rectangular workroom with a perimeter of 26 feet. The length of the workroom is 6 feet. What is the width of Von’s workroom?
Options:
a. 7 feet
b. 13 feet
c. 20 feet
d. 26 feet

Answer:
a. 7 feet

Explanation:
Perimeter = 26 feet.
Length = 6 feet.
Given Von has a rectangular workroom. So, two lengths and two widths are the same for a rectangle.
Perimeter of a rectangle = Length + Width + Length + Width = 6 + W + 6 + W = 26 feet.
12 + 2W = 26 feet.
2W = 26 – 12 = 14.
W = 14/2 = 7 feet.

Same Perimeter, Different Areas – Page No. 685

Find the perimeter and the area. Tell which rectangle has a greater perimeter.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Area, Different Perimeters img 85
A: Area = 8 square units ;
Perimeter = 18 units ;

B: Area = _______ square units;
Perimeter = _______ units;
Rectangle _______ has a greater perimeter.

Answer:
Rectangle A has a greater perimeter

Explanation:
Chapter 11 - same perimeter, different areas - image 5
A: Area = 8 square units ;
Perimeter = 18 units ;
B: Area = ___8____ square units;
Perimeter = ____12___ units;
Rectangle ___A____ has a greater perimeter.

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Area, Different Perimeters img 86
A: Area = _______ square units;
Perimeter = _______ units;

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Area, Different Perimeters img 87
B: Area = _______ square units;
Perimeter = _______ units;
Rectangle _______ has a greater perimeter.

Answer:
Rectangle B has a greater perimeter

Explanation:
Chapter 11 - same perimeter, different areas - image 6
Chapter 11 - same perimeter, different areas - image 7
A: Area = 12 square units ;
Perimeter = 14 units ;
B: Area = ___12____ square units;
Perimeter = ____16___ units;
Rectangle ___B____ has a greater perimeter.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Area, Different Perimeters img 88
A: Area = _______ square units;
Perimeter = _______ units;

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Area, Different Perimeters img 89
B: Area = _______ square units;
Perimeter = _______ units;
Rectangle _______ has a greater perimeter.

Answer:
Rectangle B has a greater perimeter

Explanation:
Chapter 11 - same perimeter, different areas - image 8
Chapter 11 - same perimeter, different areas - image 9
A: Area = 16 square units ;
Perimeter = 16 units ;
B: Area = ___16____ square units;
Perimeter = ____20___ units;
Rectangle ___B____ has a greater perimeter.

Problem Solving

Use the tile designs for 4–5.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Area, Different Perimeters img 90

Chapter 11 - same perimeter, different areas - image 10

Question 4.
Compare the areas of Design A and Design B.
The area of Design A ________ The area of Design B

Answer:
The area of Rectangle A and Rectangle B are equal.

Explanation:
A: Area = 20 square units ;
B: Area = ___20____ square units;

Question 5.
Compare the perimeters. Which design has the greater perimeter?
The perimeter of A ________ The perimeter of B

Answer:
The perimeter of A Greater than the perimeter of B

Explanation:
A: Perimeter = 24 units ;
B: Perimeter = ____18___ units;

Same Perimeter, Different Areas – Page No. 686

Lesson Check

Question 1.
Jake drew two rectangles. Which statement is true?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Area, Different Perimeters img 91
Options:
a. The perimeters are the same.
b. The area of A is greater.
c. The perimeter of A is greater.
d. The perimeter of B is greater

Answer:
d. The perimeter of B is greater

Explanation:
Chapter 11 - same perimeter, different areas - image 11
A: Area = 6 square units ;
Perimeter = 10 units ;
B: Area = ___6____ square units;
Perimeter = ____14___ units;
The perimeter of B is greater.

Question 2.
Alyssa drew two rectangles. Which statement is true?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Area, Different Perimeters img 92
Options:
a. The perimeter of B is greater.
b. The perimeter of A is greater.
c. The area of B is greater.
d. The perimeters are the same.

Answer:
b. The perimeter of A is greater.

Explanation:
Chapter 11 - same perimeter, different areas - image 12
A: Area = 18 square units ;
Perimeter = 22 units ;
B: Area = ___18____ square units;
Perimeter = ____18___ units;
The perimeter of A is greater.

Spiral Review

Question 3.
Marsha was asked to find the value of 8 – 3 x 2. She wrote a wrong answer. Which is the correct answer?
Options:
a. 22
b. 10
c. 4
d. 2

Answer:
d. 2

Explanation:
8 – (3 x 2) = 8 – 6 = 2

Question 4.
What fraction names the point on the number line?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Same Area, Different Perimeters img 93
Options:
a. \(\frac{1}{4}\)
b. \(\frac{2}{3}\)
c. \(\frac{3}{4}\)
d. \(\frac{3}{1}\)

Answer:
c. \(\frac{3}{4}\)

Explanation:
From the given figure, we can write the fraction name the point on the number line = \(\frac{3}{4}\)

Question 5.
Kyle drew three line segments with these lengths: \(\frac{2}{4}\) inch, \(\frac{2}{3}\) inch, and \(\frac{2}{6}\) inch. Which list orders the fractions from least to greatest?
Options:
a. \(\frac{2}{6}, \frac{2}{4}, \frac{2}{3}\)
b. \(\frac{2}{3}, \frac{2}{4}, \frac{2}{6}\)
c. \(\frac{2}{4}, \frac{2}{3}, \frac{2}{6}\)
d. \(\frac{2}{6}, \frac{2}{3}, \frac{2}{4}\)

Answer:
c. \(\frac{3}{4}\)

Explanation:
Given fractions are \(\frac{2}{4}\) inch, \(\frac{2}{3}\) inch, and \(\frac{2}{6}\) inch.
All the fractions have the same numerator. The denominators should compare to find the answer. The smaller denominator represents the larger number. So, \(\frac{2}{6}, \frac{2}{4}, \frac{2}{3}\) is the answer.

Question 6.
On Monday, \(\frac{3}{8}\) inch of snow fell. On Tuesday, \(\frac{5}{8}\) inch of snow fell. Which statement correctly compares the snow amounts?
Options:
a. \(\frac{3}{8}=\frac{5}{8}\)
b. \(\frac{3}{8}<\frac{5}{8}\)
c. \(\frac{5}{8}<\frac{3}{8}\)
d. \(\frac{3}{8}>\frac{5}{8}\)

Answer:
b. \(\frac{3}{8}<\frac{5}{8}\)

Explanation:
Given fractions are \(\frac{3}{8}\) and \(\frac{5}{8}\).
The denominators are equal for given fractions. So, compare numerators to find the correct equation.
3 < 5. So, \(\frac{3}{8}<\frac{5}{8}\) is the correct answer.

Review/Test – Page No. 687

Question 1.
Find the perimeter of each figure on the grid. Identify the figure that have a perimeter of 14 units. Mark all that apply.
Options:
a. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 94
b. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 95
c. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 96
d. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 97

Answer:
a and c have a perimeter of 14 units.

Explanation:
a. The Perimeter of A = 14 units.
b. The perimeter of B = 16 units.
c. The perimeter of C = 14 units.
d. The perimeter of D = 16 units

Question 2.
Kim wants to put trim around a picture she drew. How many centimeters of trim does Kim need for the perimeter of the picture?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 98
_________ centimeters

Answer:
24 centimeters

Explanation:
Perimeter = 6 + 6 + 6+ 6 = 24 centimeters.

Question 3.
Sophia drew this rectangle on dot paper. What is the area of the rectangle?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 99
_________ square units

Answer:
8 square units

Explanation:
Chapter 11 - review & test - image 1. jpg
8 square units

Review/Test – Page No. 688

Question 4.
The drawing shows Seth’s plan for a fort in his backyard. Each unit square is 1 square foot.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 100
Which equations can Seth use to find the area of the fort?
Mark all that apply.
Options:
a. 4 + 4 + 4 + 4 = 16
b. 7 + 4 + 7 + 4 = 22
c. 7 + 7 + 7 + 7 = 28
d. 4 × 4 = 16
e. 7 × 7 = 49
f. 4 × 7 = 28

Answer:
b and f are correct.

Explanation:
Chapter 11 - review & test - image 2. jpg
Area = 4 × 7 = 28
Perimeter = 7 + 4 + 7 + 4 = 22.

Question 5.
Which rectangle has a number of square units for its area equal to the number of units of its perimeter?
Options:
a. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 101
b. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 102
c. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 103
d. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 104

Answer:
B rectangle has a number of square units for its area equal to the number of units of its perimeter

Explanation:
a. Area = 1 x 7 = 7 units.
Perimeter = 1 + 7 + 1 + 7 = 16 units.
b. a. Area = 4 x 4 = 16 units.
Perimeter = 4 + 4 + 4 + 4 = 16 units.
c. a. Area = 2 x 6 = 12 units.
Perimeter = 2 + 6 + 2 + 6 = 16 units.
d. a. Area = 3 x 5 = 7 units.
Perimeter = 3 + 5 + 3 + 5 = 16 units.

Question 6.
Vanessa uses a ruler to draw a square. The perimeter of the square is 12 centimeters. Select a number to complete the sentence.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 105

The square has a side length of Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 106 centimeters.
_________ centimeters

Answer:
3 centimeters

Explanation:
Perimeter = s + s + s + s = 12 centimeters.
4s = 12 centimeters.
s = 3 centimeters.

Review/Test – Page No. 689

Question 7.
Tomas drew two rectangles on grid paper.
Circle the words that make the sentence true.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 107
Rectangle A has an area that is Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 108 the area of Rectangle B, and a perimeter that is Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 109 the perimeter of Rectangle B.
Type below:
_____________

Answer:
Rectangle A has an area that is the same as the area of Rectangle B.
A perimeter that is less than the perimeter of Rectangle B.

Explanation:
Chapter 11 - review & test - image 3. jpg
A: Area = 3 x 4 = 12 units.
Perimeter = 3 + 4 + 3 + 4 = 14 units.
B: Area = 2 x 6 = 12 units.
Perimeter = 2 + 6 + 2 + 6 = 16 units.

Question 8.
Yuji drew this figure on grid paper. What is the perimeter of the figure?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 110
________ units

Answer:
18 units

Explanation:
chapter 11 Review 689 image 1

Question 9.
What is the area of the figure shown? Each unit square is 1 square meter.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 111
________ square meters

Answer:
13 square meters

Explanation:
Chapter 11 - review & test - image 5. jpg

Review/Test – Page No. 690

Question 10.
Shawn drew a rectangle that was 2 units wide and 6 units long. Draw a different rectangle that has the same perimeter but a different area.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 112
Type below:
_____________

Answer:
Chapter 11 Review image 1 690
Area = 2 x 6 = 12 Square Units.
Area = 4 x 4 = 16 Square Units.

Question 11.
Mrs. Rios put a wallpaper border around the room shown below. She used 72 feet of wallpaper border. What is the unknown side length? Show your work.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 113
a = ________ ft

Answer:
16 feet

Explanation:
20 + a + 6 + 8 + 14 + 8 = 72 feet.
a + 56 = 72 feet.
a = 72 – 56 feet.
a = 16 feet.

Question 12.
Elizabeth has two gardens in her yard. The first garden is 8 feet long and 6 feet wide. The second garden is half the length of the first garden. The area of the second garden is twice the area of the first garden. For numbers 12a–12d, select True or False.

First garden = 8 x 6 = 48 feet.
Second garden length = Half the length of the first garden = 4 feet.
Second Garden Area = Twice the area of the first garden = 2 x 48 = 96.
Second Garden Area Width = 4 x s = 96.
s = 96/4 = 24

a. The area of the first garden is 48 square feet.
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Question 12.
b. The area of the second garden is 24 square feet.
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Question 12.
c. The width of the second garden is 12 feet.
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Explanation:

Question 12.
d. The width of the second garden is 24 feet.
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Review/Test – Page No. 691

Question 13.
Marcus bought some postcards. Each postcard had a perimeter of 16 inches. Which could be one of the postcards Marcus bought? Mark all that apply.
Options:
a. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 114
b. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 115
c. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 116
d. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 117

Answer:
a and d options are correct.

Explanation:
3 + 5 + 3 + 5 = 16 inches
4 + 6 + 4 + 6 = 20 inches.
5 + 10 + 5 + 10 = 30 inches.
4 + 4 + 4 + 4 = 16 inches.

Question 14.
Anthony wants to make two different rectangular flowerbeds, each with an area of 24 square feet. He will build a wooden frame around each flowerbed. The flowerbeds will have side lengths that are whole numbers.
Part A
Each unit square on the grid below is 1 square foot. Draw two possible flowerbeds. Label each with a letter.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 118
Type below:
__________

Answer:

Chapter 11 - review & test - image 8. jpg

Question 14.
Part B
Which of the flowerbeds will take more wood to the frame?
Explain how you know.
Type below:
__________

Answer:
A Perimeter is greater than B Perimeter.

Explanation:
Area = 24.
3 x 8 = 24; 4 x 6 = 24.
A Perimeter = 8 + 3 + 8 + 3 = 22 feet.
B Perimeter = 4 + 6 + 4 + 6 = 20 feet.
A Perimeter is greater than B Perimeter.

Review/Test – Page No. 692

Question 15.
Keisha draws a sketch of her living room on grid paper. Each unit square is 1 square meter. Write and solve a multiplication equation that can be used to find the area of the living room in square meters.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 119
Type below:
__________

Answer:
40 meter.

Explanation:
Chapter 11 - review & test - image 6. jpg
4 x 10 = 40 m.

Question 16.
Mr. Wicks designs houses. He uses grid paper to plan a new house design. The kitchen will have an area between 70 square feet and 85 square feet. The pantry will have an area between 4 square feet and 15 square feet. Draw and label a diagram to show what Mr. Wicks could design. Explain how to find the total area.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Review/Test img 120
Type below:
__________

Answer:
78 square feet

Explanation:Chapter 11 - review & test - image 7. jpg
Are of Kitchen = 8 x 9 = 72 square feet. (70 < 72 < 85)
Area of Pantry = 3 x 2 = 6 square feet. (4 < 6 < 15)
Total area of kitchen and pantry = 72 + 6 = 78 square feet.

Conclusion

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area is given with answers and explanations. Move with every step of solving the process to solve your problems easily. Also, you will be the topper with excessive skills if you follow Go Math Grade 3 Chapter 11 Perimeter and Area Answer Key. All chapters with explanations are available at go math answer key. Practice Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 11 Perimeter and Area Extra Practice to grab more knowledge.

Leave a Comment

Scroll to Top