go-math-grade-3-answer-key-chapter-12-two-dimensional-shapes

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes

Follow the Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes for Answers with an explanation. Additional practice problems with a detailed step-by-step explanation will help the students for a better understanding. Also, students can easily improve their problem-solving skills with the help of Go Math Grade 3 Answer Key. Quick learning is possible with the clear explanations of Grade 3 Chapter 12 Answer Key. So, instantly start your practicing now and strengthen the knowledge. Complete concepts are solved with simple steps included in the Go Math Answer Key for Grade 3 Chapter 12 Two-Dimensional Shapes.

Go Math Grade 3 Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Answer Key

The practice is the only way to get knowledge. So, solving simple tricks and techniques will lead the students to get high grades. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 is a one-stop solution for learning problem-solving skills. Easy learning and fast solving will comes at the same place by using Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes.

Lesson 1: Describe Plane Shapes

Lesson 2: Describe Angles in Plane Shapes

Lesson 3: Identify Polygons

Chapter: Unlock the Problem – Page No. 715

Lesson 4: Describe Sides of Polygons

Mid -Chapter Checkpoint

Lesson 5: Classify Quadrilaterals

Lesson 6: Draw Quadrilaterals

Lesson 7: Describe Triangles

Lesson 8: Problem Solving Classify Plane Shapes

Lesson 9: Relate Shapes, Fractions, and Area

Review/Test

Describe Plane Shapes – Page No. 701

Write how many line segments the shape has.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Plane Shapes img 1
4 line segments

Answer:
4 line segments

Explanation:
Chapter 12 Describe Plane Shapes image 1 701

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Plane Shapes img 2
________ line segments

Answer:
6 line segments

Explanation:
Chapter 12 Describe Plane Shapes image 2 701

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Plane Shapes img 3
________ line segments

Answer:
8 line segments

Explanation:
Chapter 12 Describe Plane Shapes image 3 701

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Plane Shapes img 4
________ line segments

Answer:
5 line segments

Explanation:
Chapter 12 Describe Plane Shapes image 4 701

Write whether the shape is open or closed.

Question 5.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Plane Shapes img 5
________

Answer:
Open

Explanation:
The given shape does not start and ends at the same point. So, the shape is open.

Question 6.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Plane Shapes img 6
________

Answer:
Closed

Explanation:
The given shape started and ends at the same point. So, the shape is closed.

Problem Solving

Question 7.
Carl wants to show a closed shape in his drawing. Show and explain how to make the drawing a closed shape.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Plane Shapes img 7
Type below:
___________

Answer:
chapter 12 image 1 702
Add a fourth line segment, so the shape starts and ends at the same point.

Explanation:
Add a fourth line segment, so the shape starts and ends at the same point.

Question 8.
The shape of a fish pond at a park is shown below. Is the shape open or closed?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Plane Shapes img 8
________

Answer:
Closed

Explanation:
The given shape started and ends at the same point. So, the shape is closed.

Describe Plane Shapes – Page No. 702

Lesson Check

Question 1.
How many line segments does this shape have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Plane Shapes img 9
Options:
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

Answer:
d. 5

Explanation:
Chapter 12 Describe Plane Shapes image 5 701

Question 2.
Which of these is part of a line, has one endpoint, and continues in one direction?
Options:
a. ray
b. line
c. line segment
d. point

Answer:
a. ray

Explanation:
The line has one endpoint and continues in one direction is called a ray.

Spiral Review

Question 3.
What multiplication sentence does the array show?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Plane Shapes img 10
Options:
a. 3 × 8 = 24
b. 4 × 8 = 32
c. 8 × 5 = 40
d. 4 × 9 = 36

Answer:
b. 4 × 8 = 32

Explanation:
There are 4 rows and 8 columns available. 4 x 8 = 32 is the answer.

Question 4.
What is the unknown factor and quotient?
9 × ■ = 27
27 ÷ 9 = ■
Options:
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

Answer:
a. 3

Explanation:
9 x 3 = 27.
27 ÷ 9 = 3.
The answer is 3.

Question 5.
Which fraction is equivalent to \(\frac{4}{8}\)?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Plane Shapes img 11
Options:
a. \(\frac{3}{4}\)
b. \(\frac{1}{2}\)
c. \(\frac{1}{4}\)
d. \(\frac{1}{8}\)

Answer:
b. \(\frac{1}{2}\)

Explanation:
\(\frac{4}{8}\) = b. \(\frac{1}{2}\).

Question 6.
Mr. MacTavish has 30 students from his class going on a field trip to the zoo. He is placing 6 students in each group. How many groups of students from Mr. MacTavish’s class will be going to the zoo?
Options:
a. 5
b. 6
c. 7
d. 36

Answer:
a. 5

Explanation:
1 group = 6 students.
6 x number of groups = 30 students.
6 x s = 30.
s = 30 ÷ 6
s = 5.
5 groups of students from Mr. MacTavish’s class will be going to the zoo.

Describe Angles in Plane Shapes – Page No. 707

Use the corner of a sheet of paper to tell whether the angle is a right angle, less than a right angle, or greater than a right angle.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Angles in Plane Shapes img 12
less than a right angle

Answer:
less than a right angle

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Angles in Plane Shapes img 13
________

Answer:
Right Angle:

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Angles in Plane Shapes img 14
________

Answer:
Greater than a right angle

Write how many of each type of angle the shape has.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Angles in Plane Shapes img 15
________ right
________ less than a right
________ greater than a right

Answer:
4 right
0 less than a right
0 greater than a right

Explanation:
Chapter 12 Describe Angles in Plane Shapes image 1 707
4 right Angles.
0 less than right angles.
0 greater than right angles.

Question 5.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Angles in Plane Shapes img 16
________ right
________ less than a right
________ greater than a right

Answer:
0 right
0 less than a right
5 greater than a right

Explanation:
Chapter 12 Describe Angles in Plane Shapes image 2 707
0 right Angles
0 less than right angles
5 greater than right angles

Question 6.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Angles in Plane Shapes img 17
________ right
________ less than a right
________ greater than a right

Answer:
2 right
0 less than a right
4 greater than a right

Explanation:
Chapter 12 Describe Angles in Plane Shapes image 4 707
2 right angles.
0 less than right angles
4 greater than right angles.

Problem Solving

Question 7.
Jeff has a square piece of art paper. He cuts across it from one corner to the opposite corner to make two pieces. What is the total number of sides and angles in both of the new shapes?
________ sides
________ angle

Answer:
The new shape has 6 sides and 6 angles

Explanation:
Chapter 12 Describe Angles in Plane Shapes image 8 707
The new shape has 6 sides and 6 angles

Question 8.
Kaylee tells Aimee that the shape of a stop sign has at least one right angle. Aimee says that there are no right angles. Who is correct? Explain.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Angles in Plane Shapes img 18
________

Answer:
Aimee’s answer is correct

Explanation:
Chapter 12 Describe Angles in Plane Shapes image 5 707
All the angles are greater than a right angle. Aimee’s answer is correct.

Describe Angles in Plane Shapes – Page No. 708

Lesson Check

Question 1.
What describes this angle?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Angles in Plane Shapes img 19
Options:
a. right angle
b. less than a right angle
c. greater than a right angle
d. small angle

Answer:
c. greater than a right angle

Explanation:
The given shape has the greater angle than the right angle. So, the answer is greater than a right angle.

Question 2.
How many right angles does this shape have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Angles in Plane Shapes img 20
Options:
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Answer:
c. 3

Explanation:
Chapter 12 Describe Angles in Plane Shapes image 5 708

Spiral Review

Question 3.
What fraction of the group is shaded?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Angles in Plane Shapes img 21
Options:
a. \(\frac{5}{6}\)
b. \(\frac{1}{3}\)
c. \(\frac{1}{6}\)
d. \(\frac{1}{8}\)

Answer:
c. \(\frac{1}{6}\)

Explanation:
There are 6 circles. And one circle is shaded out of 6 circles. So, answer is \(\frac{1}{6}\).

Question 4.
Compare.
\(\frac{4}{8}\) _____ \(\frac{3}{8}\)
Options:
a. >
b. <
c. =
d. ÷

Answer:
a. >

Explanation:
Given fractions have the same denominators. So, compare numerators to get the answer.
4 > 3. The answer is \(\frac{4}{8}\) > \(\frac{3}{8}\).

Question 5.
Which of the following does NOT describe a line segment?
Options:
a. does not end
b. is straight
c. is part of a line
d. has 2 endpoints

Answer:
a. does not end

Explanation:
The line segment is a straight line that has two end points. a. does not end not describes a line segment.

Question 6.
How many line segments does this shape have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Angles in Plane Shapes img 22
Options:
a. 5
b. 6
c. 7
d. 8

Answer:
c. 7

Explanation:
Chapter 12 Describe Angles in Plane Shapes image 6 708

Identify Polygons – Page No. 713

Is the shape a polygon? Write yes or no.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Identify Polygons img 23
no

Answer:
No

Explanation:
No, The given image doesn’t have line segments.

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Identify Polygons img 24
_____

Answer:
Yes

Explanation:
Yes, A polygon is a closed plane shape that is made up of line segments that meet only at their endpoints. Each line segment in a polygon is a side.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Identify Polygons img 25
_____

Answer:
No

Explanation:
No, the given shape is an open shape. It is not a polygon.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Identify Polygons img 26
_____

Answer:
No

Explanation:
No, it has a curved path. So, the given shape is not a polygon.

Write the number of sides and the number of angles. Then name the polygon.

Question 5.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Identify Polygons img 27
_______ sides
_______ angles
_______

Answer:
6 sides; 6 angles; hexagon

Explanation:
Chapter 12 Identify Polygons image 1 713

Question 6.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Identify Polygons img 28
_______ sides
_______ angles
_______

Answer:
4 sides; 4 angles; quadrilateral

Explanation:
Chapter 12 Identify Polygons image 2 713

Problem Solving

Question 7.
Mr. Murphy has an old coin that has ten sides. If its shape is a polygon, how many angles does the old coin have?
_______ angles

Answer:
10 angles

Explanation:
Given that the shape has ten sides. So, the old coin will have 10 angles.

Question 8.
Lin says that an octagon has six sides. Chris says that it has eight sides. Whose statement is correct?
_______ statement

Answer:
Chris’s statement is correct.

Explanation:
Chris’s statement is correct. An octagon has eight sides.

Identify Polygons – Page No. 714

Lesson Check

Question 1.
Which is a name for this polygon?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Identify Polygons img 29
Options:
a. hexagon
b. octagon
c. quadrilateral
d. pentagon

Answer:
c. quadrilateral

Explanation:
Chapter 12 Identify Polygons image 1 714
It has 4 sides and 4 angles. The name of the polygon is quadrilateral.

Question 2.
How many sides does this polygon have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Identify Polygons img 30
Options:
a. 4
b. 5
c. 6
d. 7

Answer:
c. 6

Explanation:
Chapter 12 Identify Polygons image 2 714

Spiral Review

Question 3.
How many right angles does this shape have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Identify Polygons img 31
Options:
a. 4
b. 3
c. 2
d. 0

Answer:
a. 4

Explanation:
Chapter 12 Identify Polygons image 3 714

Question 4.
Erica has 8 necklaces. One fourth of the necklaces are blue. How many necklaces are blue?
Options:
a. 2
b. 3
c. 4
d. 8

Answer:
a. 2

Explanation:
Erica has 8 necklaces. One-fourth of the necklaces are blue. So, 2 necklaces are blue.

Question 5.
Which of these is straight, is part of a line, and has 2 endpoints?
Options:
a. line
b. line segment
c. point
d. ray

Answer:
b. line segment

Question 6.
What describes this angle?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Identify Polygons img 32
Options:
a. greater than a right angle
b. large angle
c. less than a right angle
d. right angle

Answer:
c. less than a right angle

Unlock the Problem – Page No. 715

Question 1.
Look at the polygon. How many pairs of sides are parallel?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Unlock the Problem img 33
________ pair(s)

Answer:
1 pair of sides are parallel

Question 2.
How do you know the shape is a polygon?
Type below:
___________

Answer:
A polygon is a closed plane shape that is made up of line segments that meet only at their endpoints. Each line segment in a polygon is a side.

Question 3.
Lines that cross or meet are intersecting lines. Intersecting lines form angles.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Unlock the Problem img 34

Answer:
Either less than the right angle or more than the right angle.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Unlock the Problem img 35
The orange and blue line segments meet and form an angle. So, they are __________________
___________

Answer:
Intersecting lines

Question 5.
Intersecting lines that cross or meet to form right angles are perpendicular lines.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Unlock the Problem img 36

Answer:
90 degrees

Question 6.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Unlock the Problem img 37
The red and blue line segments meet to form a right angle. So, they are ________________
___________

Answer:
Perpendicular lines

Question 7.
Lines that never cross or meet and are always the same distance apart are parallel lines. They do not form any angles.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Unlock the Problem img 38
So, the polygon above has _ pair of parallel sides
_________ pair(s)

Answer:
The polygon has 1 pair of parallel sides

Question 8.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Unlock the Problem img 39
The green and blue line segments would never cross or meet. They are always the same distance apart. So, they appear to be _________________
_________

Answer:
Parallel lines

Describe Sides of Polygons – Page No. 719

Look at the dashed sides of the polygon. Tell if they appear to be intersecting, perpendicular, or parallel. Write all the words that describe the sides.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 40
parallel

Answer:
parallel lines

Explanation:
The dashed sides are not intersecting with each other. So, the given lines are parallel lines.

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 41
_______
_______

Answer:
perpendicular lines

Explanation:
The dashed sides are meeting to form a right angle. So, they are perpendicular lines.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 42
_______

Answer:
intersecting lines

Explanation:
The dashed line segments meet and form an angle. So, they are intersecting lines.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 43
_______

Answer:
intersecting lines

Explanation:
The dashed line segments meet and form an angle. So, they are intersecting lines.

Question 5.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 44
_______
_______

Answer:
perpendicular lines

Explanation:
The dashed line segments meet to form a right angle. So, they are perpendicular lines.

Question 6.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 45
_______

Answer:
parallel lines

Explanation:
The dashed line segments would never cross or meet. They are always the same distance apart. So, they are parallel lines.

Question 7.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 46
_______

Answer:
parallel lines

Explanation:
The dashed line segments would never cross or meet. They are always the same distance apart. So, they are parallel lines.

Question 8.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 47
_______

Answer:
intersecting lines

Explanation:
The dashed line segments meet and form an angle. So, they are intersecting lines.

Question 9.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 48
_______
_______

Answer:
perpendicular lines

Explanation:
The dashed line segments meet to form a right angle. So, they are perpendicular lines.

Problem Solving

Use shapes A–D for 10–11.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 49

Question 10.
Which shapes appear to have parallel sides?
_______ ; _______ ; _______

Answer:
A, C, D

Explanation:
A, C, D have lines that appear to never meet and are always the same distance apart. So, they have parallel lines.

Question 11.
Which shapes appear to have perpendicular sides?
_______ ; _______

Answer:
B, C

Explanation:
B, C have lines that meet to form right angles. So, they have perpendicular sides.

Describe Sides of Polygons – Page No. 720

Lesson Check

Question 1.
How many pairs of parallel sides does the quadrilateral appear to have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 50
Options:
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Answer:
b. 2

Explanation:
Chapter 12 Identify Polygons image 5 714
Side a and a are one pair of parallel lines.
Side b and b are one pair of parallel lines.
The quadrilateral has 2 pairs of parallel sides.

Question 2.
Which sides appear to be parallel?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 51
Options:
a. a and c only
b. b and d only
c. a and b, c and d
d. a and c, b and d

Answer:
d. a and c, b and d

Explanation:
a and c are parallel lines. They appear to never meet and are always the same distance apart. They do not form any angles.
Similarly, b and d are parallel lines.

Spiral Review

Question 3.
Mr. Lance designed a class banner shaped like the polygon shown. What is the name of the polygon?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 52
Options:
a. pentagon
b. octagon
c. hexagon
d. decagon

Answer:
a. pentagon

Explanation:
Chapter 12 Describe Sides of Polygons image 1 720
The polygon has 5 sides and 5 angles. So, the given polygon is a pentagon.

Question 4.
How many angles greater than a right angle does this shape have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 53
Options:
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3

Answer:
b. 1

Explanation:
Chapter 12 Describe Sides of Polygons image 2 720
One angle is greater than the right angles.

Question 5.
How many line segments does this shape have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 54
Options:
a. 6
b. 7
c. 8
d. 9

Answer:
c. 8

Explanation:
Chapter 12 Describe Sides of Polygons image 3 720
The given shape has 8 line segments.

Question 6.
Which fraction names the shaded part?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Sides of Polygons img 55
Options:
a. \(\frac{1}{3}\)
b. \(\frac{1}{4}\)
c. \(\frac{1}{6}\)
d. \(\frac{5}{6}\)

Answer:
c. \(\frac{1}{6}\)

Explanation:
The given image has 6 parts. 1 part is shaded out of 1 part. The answer is \(\frac{1}{6}\)

Mid -Chapter Checkpoint – Page No. 721

Vocabulary

Choose the best term from the box to complete the sentence.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Mid -Chapter Checkpoint img 56

Question 1.
An __________ is formed by two rays that share an endpoint.
__________

Answer:
Angle

Explanation:

Question 2.
A _____________ is a closed plane shape made up of line segments.
________

Answer:
Polygon

Question 3.
A ____________ forms a square corner.
________

Answer:
Right Angle

Concepts and Skills

Use the corner of a sheet of paper to tell whether the angle is a
right angle, less than a right angle, or greater than a right angle.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Mid -Chapter Checkpoint img 57
________

Answer:
less than a right angle

Question 5.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Mid -Chapter Checkpoint img 58
________

Answer:
right angle

Question 6.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Mid -Chapter Checkpoint img 59
________

Answer:
greater than a right angle

Write the number of sides and the number of angles.
Then name the polygon.

Question 7.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Mid -Chapter Checkpoint img 60
________ sides
________ angles
________

Answer:
6 sides; 6 angles

Explanation:
Chapter 12 Identify Polygons image 1 713
6 sides; 6 angles

Question 8.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Mid -Chapter Checkpoint img 61
________ sides
________ angles
________

Answer:
4 sides; 4 angles

Explanation:
Chapter 12 Concepts and Skills image 2 721
4 sides; 4 angles

Question 9.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Mid -Chapter Checkpoint img 62
________ sides
________ angles
________

Answer:
5 sides; 5 angles

Explanation:
Chapter 12 Concepts and Skills image 3 721
5 sides; 5 angles

Mid -Chapter Checkpoint – Page No. 722

Question 10.
Anne drew the shape at the right. Is her shape an open shape or a closed shape?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Mid -Chapter Checkpoint img 63
________

Answer:
Closed Shape

Explanation:
The given shape started and ends at the same point. So, the shape is closed.

Question 11.
This sign tells drivers there is a steep hill ahead. Write the number of sides and the number of angles in the shape of the sign. Then name the shape.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Mid -Chapter Checkpoint img 64
________ sides
________ angles
________

Answer:
4 sides; 4 angles

Explanation:
Chapter 12 Concepts and Skills image 4 721
4 sides; 4 angles

Question 12.
Why is this closed plane shape NOT a polygon?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Mid -Chapter Checkpoint img 65
Type below:
________

Answer:
2 × 5 = 10

Explanation:
The given shape started and ends at the same point. So, the shape is closed. A polygon is made up of line segments that meet only at their endpoints. So, the given shape is not a polygon.

Question 13.
Sean drew a shape with 2 fewer sides than an octagon. Which shape did he draw?
________

Answer:
pentagon

Explanation:
octagon has 8 sides.
2 + 8 = 10 sides

Question 14.
John drew a polygon with two line segments that meet to form a right angle. Circle the words that describe the line segments.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Mid -Chapter Checkpoint img 66
Type below:
________

Answer:
perpendicular

Classify Quadrilaterals – Page No. 727

Click all the words that describe the quadrilateral.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Classify Quadrilaterals img 67

Answer:
Square; Rectangle; Rhombus

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Classify Quadrilaterals img 68
Options:
a. square
b. rectangle
c. rhombus
d. trapezoid

Answer:
b. rectangle

Explanation:
The given shape has two pairs opposite with the same length. Also, all the angles are right angles. The given shape is a rectangle.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Classify Quadrilaterals img 69
Options:
a. square
b. rectangle
c. rhombus
d. trapezoid

Answer:
d. trapezoid

Explanation:
Even though the given shape has four sides, they are not equal. Also, it has only two right angles. The given shape is a trapezoid.

Use the quadrilaterals below for 4–6.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Classify Quadrilaterals img 70

Question 4.
Which quadrilaterals appear to have no right angles?
______ ; ______ ; ______

Answer:
B, D, and E

Explanation:
B, D, E don’t have right angles.

Question 5.
Which quadrilaterals appear to have 4 right angles?
______ ; ______

Answer:
A and C

Explanation:
A and C both shapes have right angles.

Question 6.
Which quadrilaterals appear to have 4 sides of equal length?
______ ; ______ ; ______

Answer:
B, C, and D

Explanation:
The B, C, and D have all the equal lengths.

Problem Solving

Question 7.
A picture on the wall in Jeremy’s classroom has 4 right angles, 4 sides of equal length, and 2 pairs of opposite sides that are parallel. What quadrilateral best describes the picture?
_______

Answer:
Square

Explanation:
A square has 4 right angles, 4 sides of equal length, and 2 pairs of opposite sides that are parallel.

Question 8.
Sofia has a plate that has 4 sides of equal length, 2 pairs of opposite sides that are parallel, and no right angles. What quadrilateral best describes the plate?
_________

Answer:
rhombus

Explanation:
A rhombus has 4 sides of equal length, 2 pairs of opposite sides that are parallel, and no right angles.

Classify Quadrilaterals – Page No. 728

Lesson Check

Question 1.
Which word describes the quadrilateral?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Classify Quadrilaterals img 71
Options:
a. square
b. trapezoid
c. rhombus
d. rectangle

Answer:
b. trapezoid

Explanation:
The given quadrilateral doesn’t have right angles. So, it is not a square and a rectangle. Also, the quadrilateral doesn’t have equal sides. So, it is not a rhombus.

Question 2.
Which quadrilaterals appear to have 2 pairs of opposite sides that are parallel?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Classify Quadrilaterals img 72
Options:
a. A and B
b. A, B, and C
c. A only
d. B only

Answer:
a. A and B

Explanation:
The A and B shapes have 2 pairs of opposite sides that are parallel.

Spiral Review

Question 3.
Aiden drew the polygon shown. What is the name of the polygon he drew?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Classify Quadrilaterals img 73
Options:
a. decagon
b. hexagon
c. octagon
d. pentagon

Answer:
a. decagon

Explanation:
Chapter 12 Classify Quadrilaterals image 1 728
10 sides; 10 angles

Question 4.
How many pairs of parallel sides does this shape appear to have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Classify Quadrilaterals img 74
Options:
a. 4
b. 2
c. 1
d. 0

Answer:
b. 2

Explanation:
Chapter 12 Identify Polygons image 5 714

Side a and a are one pair of parallel lines.
Side b and b are one pair of parallel lines.
The quadrilateral has 2 pairs of parallel sides.

Question 5.
What word describes the dashed sides of the shape shown?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Classify Quadrilaterals img 75
Options:
a. intersecting
b. parallel
c. perpendicular
d. right

Answer:
b. parallel

Explanation:
The dashed sides of the shape would never cross or meet. They are always the same distance apart. So, they appear to be parallel lines.

Question 6.
How many right angles does this shape have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Classify Quadrilaterals img 76
Options:
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3

Answer:
a. 0

Explanation:
There are no right angles available for the given shape.

Draw Quadrilaterals – Page No. 733

Draw a quadrilateral that is described.
Name the quadrilateral you drew.

Question 1.
4 sides of equal length
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Draw Quadrilaterals img 77

Answer:
square

Explanation:
A square has four equal sides and four equal angles

Question 2.
1 pair of opposite sides that are parallel
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Draw Quadrilaterals img 78
_________

Answer:
trapezoid

Explanation:
Chapter 12 Draw Quadrilaterals image 1 733
trapezoid

Draw a quadrilateral that does not belong.
Then explain why.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Draw Quadrilaterals img 79

Answer:
Chapter 12 Classify Quadrilaterals image 2 728

Explanation:
The shape is a trapezoid. It has only 1 pair of opposite sides that are parallel. The 3 quadrilaterals shown have 2 pairs of sides that are parallel.

Problem Solving

Question 4.
Layla drew a quadrilateral with 4 right angles and 2 pairs of opposite sides that are parallel. Name the quadrilateral she could have drawn.
_________

Answer:
square or rectangle

Explanation:
The square or rectangle has 4 right angles and 2 pairs of opposite sides that are parallel.

Question 5.
Victor drew a quadrilateral with no right angles and 4 sides of equal length. What quadrilateral could Victor have drawn?
_________

Answer:
rhombus.

Explanation:
A rhombus has no right angles and 4 sides of equal length.

Draw Quadrilaterals – Page No. 734

Lesson Check

Question 1.
Chloe drew a quadrilateral with 2 pairs of opposite sides that are parallel. Which shape could NOT be Chloe’s quadrilateral?
Options:
a. rectangle
b. rhombus
c. square
d. trapezoid

Answer:
d. trapezoid

Explanation:
A trapezoid will have only one pair of parallel lines.

Question 2.
Mike drew a quadrilateral with four right angles. Which shape could he have drawn?
Options:
a. rectangle
b. hexagon
c. trapezoid
d. triangle

Answer:
a. rectangle

Explanation:
A rectangle will have four right angles.

Spiral Review

Question 3.
A quadrilateral has 4 right angles and 4 sides of equal length. What is the name of the quadrilateral?
Options:
a. pentagon
b. square
c. trapezoid
d. hexagon

Answer:
b. square

Explanation:
A square has 4 right angles, 4 sides of equal length, and 2 pairs of opposite sides that are parallel.

Question 4.
Mark drew two lines that form a right angle. Which word describes the lines Mark drew?
Options:
a. perpendicular
b. parallel
c. acute
d. obtuse

Answer:
a. perpendicular

Explanation:
Intersecting lines that cross or meet to form right angles are perpendicular lines.

Question 5.
Dennis drew the rectangle on grid paper. What is the perimeter of the rectangle Dennis drew?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Draw Quadrilaterals img 80
Options:
a. 7 units
b. 12 units
c. 14 units
d. 15 units

Answer:
b. 12 units

Explanation:
Chapter 12 Draw Quadrilaterals image 1 734
3 + 3 + 3 + 3 = 12 units.

Question 6.
Jill drew the rectangle on grid paper. What is the area of the rectangle Jill drew?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Draw Quadrilaterals img 81
Options:
a. 12 square units
b. 15 square units
c. 16 square units
d. 18 square units

Answer:
b. 15 square units

Explanation:
Chapter 12 Draw Quadrilaterals image 3 734
5 x 3 = 15 square units.

Describe Triangles – Page No. 739

Use the triangles for 1–3. Write A, B, or C.
Then complete the sentences.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Triangles img 82

Question 1.
Triangle B has 3 angles less than a right angle and
appears to have 3 sides of equal length.

Answer:
B

Question 2.
Triangle _________ has 1 right angle and appears to have
_________ sides of equal length.

Answer:
Triangle C has 1 right angle and appears to have 0 sides of equal length.

Question 3.
Triangle _________ has 1 angle greater than a right angle and appears to have
_________ sides of equal length.

Answer:
Triangle A has 1 angle greater than a right angle and appears to have 2 sides of equal length.

Question 4.
Kyle, Kathy, and Kelly each drew a triangle. Who drew the triangle that has 1 angle greater than a right angle and appears to have no sides of equal length?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Triangles img 83
_________

Answer:
Kathy

Explanation:
Kathy triangle has 1 angle greater than a right angle and has no sides of equal length.

Problem Solving

Question 5.
Matthew drew the back of his tent. How many sides appear to be of equal length?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Triangles img 84
_________ sides

Answer:
2 sides

Explanation:
Chapter 12 Describe Triangles image 1 739
a and b are 2 sides have equal lengths.

Question 6.
Sierra made the triangular picture frame shown. How many angles are greater than a right angle?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Triangles img 85
_________

Answer:
0

Explanation:
Chapter 12 Describe Triangles image 3 739
0 angles are greater than a right angle.

Describe Triangles – Page No. 740

Lesson Check

Question 1.
How many angles less than a right angle does this triangle have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Triangles img 86
Options:
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3

Answer:
d. 3

Explanation:
Chapter 12 Describe Triangles image 1 740
3 angles less than a right angle.

Question 2.
How many sides of equal length does this triangle appear to have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Triangles img 87
Options:
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3

Answer:
c. 2

Explanation:
The two lines forming the right angle are equal in length.

Spiral Review

Question 3.
A quadrilateral has 4 right angles and 2 pairs of opposite sides that are parallel. Which quadrilateral could it be?
Options:
a. trapezoid
b. hexagon
c. triangle
d. rectangle

Answer:
d. rectangle

Explanation:
A rectangle has 4 right angles and 2 pairs of opposite sides that are parallel.

Question 4.
Mason drew a quadrilateral with only one pair of opposite sides that are parallel. Which quadrilateral did Mason draw?
Options:
a. square
b. rhombus
c. trapezoid
d. rectangle

Answer:
c. trapezoid

Explanation:
A trapezoid will have only one pair of opposite sides that are parallel.

Question 5.
Which shape has an area of 8 square units and a perimeter of 12 units?
Options:
a. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Triangles img 88
b. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Triangles img 89
c. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Triangles img 90
d. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Triangles img 91

Answer:
a

Explanation:
a. Area = 2 x 4 = 8 square units; Perimeter = 2 + 4 + 2 + 4 = 12 units.

Question 6.
What fraction of the square is shaded?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Describe Triangles img 92
Options:
a. \(\frac{3}{5}\)
b. \(\frac{5}{3}\)
c. \(\frac{3}{8}\)
d. \(\frac{8}{5}\)

Answer:
c. \(\frac{3}{8}\)

Explanation:
The image has 8 parts. 3 parts are shaded out of 8 parts. So, \(\frac{3}{8}\) is the answer.

Problem Solving Classify Plane Shapes – Page No. 745

Solve each problem.

Question 1.
Steve drew the shapes below. Write the letter of each shape where it belongs in the Venn diagram.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Problem Solving Classify Plane Shapes img 93
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Problem Solving Classify Plane Shapes img 94

Answer:
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Problem Solving Classify Plane Shapes img 94

Question 2.
Janice drew the shapes below. Write the letter of each shape where it belongs in the Venn diagram.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Problem Solving Classify Plane Shapes img 95
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Problem Solving Classify Plane Shapes img 96

Answer:
Chapter 12 Problem Solving Classify Plane Shapes image 1 745

Question 3.
Beth drew the shapes below. Write the letter of each shape where it belongs in the Venn diagram.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Problem Solving Classify Plane Shapes img 97
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Problem Solving Classify Plane Shapes img 98

Answer:

Chapter 12 Problem Solving Classify Plane Shapes image 2 745

Problem Solving Classify Plane Shapes – Page No. 746

Lesson Check

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Problem Solving Classify Plane Shapes img 99

Question 1.
Which shape would go in the section where the two circles overlap?
Options:
a. triangle
b. trapezoid
c. square
d. hexagon

Answer:
c. square

Explanation:
A square is a rectangle with equal lengths of all sides.

Question 2.
Which shape could NOT go in the circle labeled All Sides of Equal Length?
Options:
a. rhombus
b. trapezoid
c. square
d. triangle

Answer:
b. trapezoid

Explanation:
A trapezoid will not have All Sides of Equal Length.

Spiral Review

Question 3.
How many angles greater than a right angle does this triangle have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Problem Solving Classify Plane Shapes img 100
Options:
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3

Answer:
b. 1

Explanation:
Chapter 12 Problem Solving Classify Plane Shapes image 3 745
1 angle is greater than a right angle.

Question 4.
How many sides of equal length does this triangle appear to have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Problem Solving Classify Plane Shapes img 101
Options:
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3

Answer:
d. 3

Explanation:
The triangle appears to have 3 sides of equal length.

Question 5.
Madison drew this shape. How many angles less than a right angle does it have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Problem Solving Classify Plane Shapes img 102
Options:
a. 0
b. 1
c. 3
d. 5

Answer:
a. 0

Explanation:
Chapter 12 Describe Angles in Plane Shapes image 2 707
0

Question 6.
How many dots are in \(\frac{1}{2}\) of this group?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Problem Solving Classify Plane Shapes img 103
Options:
a. 6
b. 8
c. 9
d. 18

Answer:
c. 9

Explanation:
9 dots are in \(\frac{1}{2}\) of this group.

Relate Shapes, Fractions, and Area – Page No. 751

Draw lines to divide the shape into equal parts that show the fraction given.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Relate Shapes, Fractions, and Area img 104
\(\frac{1}{3}\)

Answer:
\(\frac{1}{3}\)

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Relate Shapes, Fractions, and Area img 105
\(\frac{1}{8}\)

Answer:

Chapter 12 Relate Shapes, Fractions, and Area image 1 751

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Relate Shapes, Fractions, and Area img 106
\(\frac{1}{2}\)

Answer:
Chapter 12 Relate Shapes, Fractions, and Area image 2 751

Draw lines to divide the shape into parts with equal area. Write the area of each part as a unit fraction.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Relate Shapes, Fractions, and Area img 107
4 equal parts
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
Chapter 12 Relate Shapes, Fractions, and Area image 4 751
\(\frac{1}{4}\)

Question 5.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Relate Shapes, Fractions, and Area img 108
6 equal parts
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
Chapter 12 Relate Shapes, Fractions, and Area image 5 751
\(\frac{1}{6}\)

Question 6.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Relate Shapes, Fractions, and Area img 109
3 equal parts
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
Chapter 12 Relate Shapes, Fractions, and Area image 6 751
\(\frac{1}{3}\)

Problem Solving

Question 7.
Robert divided a hexagon into 3 equal parts. Show how he might have divided the hexagon. Write the fraction that names each part of the whole you divided.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Relate Shapes, Fractions, and Area img 110
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
Chapter 12 Relate Shapes, Fractions, and Area image 7 751
\(\frac{1}{3}\)

Question 8.
Show how you might divide the shape into 8 equal parts. What fraction names the area of each part of the divided shape?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Relate Shapes, Fractions, and Area img 111
\(\frac{□}{□}\)

Answer:
Chapter 12 Relate Shapes, Fractions, and Area image 8 751
\(\frac{1}{8}\)

Relate Shapes, Fractions, and Area – Page No. 752

Lesson Check

Question 1.
What fraction names each part of the divided whole?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Relate Shapes, Fractions, and Area img 112
Options:
a. \(\frac{1}{2}\)
b. \(\frac{1}{3}\)
c. \(\frac{1}{4}\)
d. \(\frac{1}{6}\)

Answer:
b. \(\frac{1}{3}\)

Explanation:
Chapter 12 Relate Shapes, Fractions, and Area image 2 752
The shape has 3 parts. One part is shaded out of 3.

Question 2.
What fraction names the whole area that was divided?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Relate Shapes, Fractions, and Area img 113
Options:
a. \(\frac{1}{8}\)
b. \(\frac{1}{2}\)
c. \(\frac{8}{8}\)
d. \(\frac{8}{1}\)

Answer:
c. \(\frac{8}{8}\)

Explanation:
Chapter 12 Relate Shapes, Fractions, and Area image 9 752
8 parts are shaded out of 8 parts. So, \(\frac{8}{8}\) is the answer.

Spiral Review

Question 3.
Lil drew the figure below. Which word does NOT describe the shape?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Relate Shapes, Fractions, and Area img 114
Options:
a. plane shape
b. closed shape
c. open shape
d. curved path

Answer:
c. open shape

Explanation:
The given shape is started and ended at the same point. So, it is not an open shape.

Question 4.
How many line segments does this shape have?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Relate Shapes, Fractions, and Area img 115
Options:
a. 6
b. 5
c. 4
d. 3

Answer:
b. 5

Explanation:
Chapter 12 Describe Plane Shapes image 4 701
5

Use the Venn diagram for 5–6.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Relate Shapes, Fractions, and Area img 116

Question 5.
Which shape would go in the section where the two circles overlap?
Options:
a. triangle
b. square
c. trapezoid
d. pentagon

Answer:
b. square

Explanation:
A square have right angles and all sides with equal lengths.

Question 6.
Which shape could NOT go in the circle labeled All Sides of Equal Length?
Options:
a. square
b. rhombus
c. triangle
d. rectangle

Answer:
d. rectangle

Explanation:
A rectangle doesn’t have All Sides of Equal Length.

Review/Test – Page No. 753

Question 1.
Which words describe this shape? Mark all that apply.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 117
Options:
a. polygon
b. open shape
c. pentagon
d. quadrilateral

Answer:
a. polygon
c. pentagon

Explanation:
Chapter 12 Concepts and Skills image 3 721
A polygon is a closed plane shape that is made up of line segments that meet only at their endpoints. Each line segment in a polygon is a side. So, the shape is a polygon. Also, the shape has five sides and five angles. So, it is a pentagon.

Question 2.
Umberto drew one side of a quadrilateral with 4 equal sides and no right angles. Draw the other 3 sides to complete Umberto’s shape.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 118
Type below:
____________

Answer:
Chapter 12 Review image 1 753

Question 3.
Mikael saw a painting that included this shape.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 119
For numbers 3a–3d, select True or False for each statement about the shape.
a. The shape has no right angles.
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Question 3.
b. The shape has 2 angles greater than a right angle.
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Question 3.
c. The shape has 2 right angles.
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Question 3.
d. The shape has 1 angle greater than a right angle.
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Review/Test – Page No. 754

Question 4.
Fran used a Venn Diagram to sort shapes.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 120
Part A
Draw another plane shape that belongs inside the left circle of the diagram but NOT in the section where the circles overlap.
Type below:
____________

Answer:
Chapter 12 Review image 1 754

Question 4.
Part B
How can you describe the shapes in the section where the circles overlap?
Type below:
____________

Answer:
The shapes in the circle overlap are polygons with right angles. Also, those shapes have 4 sides and 4 angles named as quadrilaterals.

Question 5.
Match each object in the left column with its name in the right column.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 121
Type below:
____________

Answer:
Chapter 12 Review image 2 754

Question 6.
Describe the angles and sides of this triangle.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 122
Type below:
____________

Answer:
The triangle has 3 sides of equal length. Also, the triangle has 3 angles with less than a right angle.

Review/Test – Page No. 755

Question 7.
Which words describe this shape. Mark all that apply.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 123
Options:
a. rectangle
b. rhombus
c. quadrilateral
d. square

Answer:
a. rectangle
c. quadrilateral
d. square

Explanation:
The given shape is a square or rectangle with 4 sides and 4 angles.

Question 8.
Divide each shape into the number of equal parts shown. Then write the fraction that describes each part of the whole.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 124
Type below:
____________

Answer:
\(\frac{1}{3}\)
\(\frac{1}{6}\)
\(\frac{1}{8}\)

Explanation:
Chapter 12 Review image 1 755
\(\frac{1}{3}\)
\(\frac{1}{6}\)
\(\frac{1}{8}\)

Question 9.
Han drew a triangle with 1 angle greater than a right angle.
For numbers 9a–9d, choose Yes or No to tell whether the triangle could be the triangle Han drew.
a. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 125
i. yes
ii. no

Answer:
ii. no

Explanation:
It has all the angles less than a right angle.

Question 9.
b. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 126
i. yes
ii. no

Answer:
ii. no

Explanation:
It has one right angle and two angles with less than a right angle.

Question 9.
c. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 127
i. yes
ii. no

Answer:
i. yes

Explanation:
It has one angle greater than a right angle

Question 9.
d. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 128
i. yes
ii. no

Answer:
i. yes

Explanation:
It has one angle greater than a right angle

Review/Test – Page No. 756

Question 10.
Look at this group of pattern blocks.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 129
Chapter 12 Review image 6 756
Part A
Sort the pattern blocks by sides. How many groups did you make? Explain how you sorted the shapes.
Type below:
____________

Answer:
A has 6 sides 6 angles = hexagon.
B has 4 sides 4 angles = quadrilateral
C has 4 sides 4 angles = quadrilateral
D has 3 sides 3 angles = triangle
E has 4 sides 4 angles = quadrilateral
F has 4 sides 4 angles = quadrilateral
1 triangle, 4 quadrilateral, and 1 hexagon blocks available.

Question 10.
Part B
Sort the pattern blocks by angles. How many groups did you make? Explain how you sorted the shapes.
Type below:
____________

Answer:
A and F have greater than a right angle.
B has 4 right angles.
C, D, and E have all the angles less than a right angle.

Question 11.
Teresa drew a quadrilateral that had 4 sides of equal length and no right angles. What quadrilateral did she draw?
____________

Answer:
rhombus

Review/Test – Page No. 757

Question 12.
Rhea used a Venn diagram to sort shapes. What label could she use for circle A?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 130
Type below:
____________

Answer:
Right Angle

Question 13.
Colette drew lines to divide a rectangle into equal parts that each represent \(\frac{1}{6}\) of the whole area. Her first line is shown. Draw lines to complete Colette’s model.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 131
Type below:
____________

Answer:
Chapter 12 Review image 1 757

Question 14.
Brad drew a quadrilateral. Select the pairs of sides that appear to be parallel. Mark all that apply.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 132
Options:
a. a and b
b. b and d
c. c and a
d. d and c

Answer:
b. b and d
c. c and a

Review/Test – Page No. 758

Question 15.
Give two reasons that this shape is not a polygon.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 133
Type below:
____________

Answer:
1. The shape is not a closed shape.
2. The shape has no line segments.

Question 16.
A triangle has 1 angle greater than a right angle. What must be true about the other angles? Mark all that apply.
Options:
a. At least one must be less than a right angle.
b. One could be a right angle.
c. Both must be less than a right angle.
d. One must be greater than a right angle.

Answer:
c. Both must be less than a right angle.

Question 17.
Ava drew a quadrilateral with 2 pairs of opposite sides that are parallel. The shape has at least 2 right angles. Draw a shape that Ava could have drawn.
Type below:
____________

Answer:
Chapter 12 Describe Angles in Plane Shapes image 1 707

Question 18.
For 18a–18d, select True or False for each description of a ray.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Review/Test img 134
a. straight
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Question 18.
b. has 2 endpoints
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Question 18.
c. part of a line
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Question 18.
d. continues in 1 direction
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Conclusion

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes for students who want to top. Learn the flexible learning using HMH Go Math Grade 3 Answer Key. Refer Go Math Grade 3 Answer Key PDF for quick support. Get Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 12 Two-Dimensional Shapes Extra Practice for more practice.

Leave a Comment

Scroll to Top