Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition

Students of Grade 2 can get a strong foundation on mathematics concepts by referring to the Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key 2- Digit Addition. It was developed by highly professional mathematics educators as per the Latest Common Core Curriculum. Access the HMH Go Math Grade 2 Answer Key from here and test your knowledge on the concepts of 2 Digit Addition. 2nd Grade Go Math Chapter 4 Solutions 2-Digit Addition through the direct links available on this page.

Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key 2-Digit Addition

To achieve better grades in Grade 2, students need to solve all questions, chapter tests, review tests, Homework & Practice, included in Go Math Grade 2 Textbooks. So, teachers and students can find this Go Math Answer Key for Grade 2 more helpful in understanding the concepts as well as to support teachers. With the help of the Go Math Primary School Grade 2 Answer Key, you can think deeply regarding what you are learning, and you will really learn math easily just like that. Click on the respective topic you wish to prepare and remediate the knowledge gap.

Chapter 4 – 2 Digit Addition

Lesson: 1 Break Apart Ones to Add

Lesson: 2 Use Compensation

Lesson: 3 Break Apart Addends as Tens and Ones

Lesson: 4 Model Regrouping for Addition

Lesson: 5 Model and Record 2-Digit Addition

Lesson: 6 2-Digit Addition

Lesson: 7 Practice 2-Digit Addition

Lesson: 8 Rewrite 2-Digit Addition

Lesson: 9 Problem Solving • Addition

Lesson: 10 Algebra • Write Equations to Represent Addition

Lesson: 11 Algebra • Find Sums for 3 Addends

Lesson: 12 Algebra • Find Sums for 4 Addends

Curious about Math

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 1
The keys of a modern piano are made from wood or plastic. A modern piano has 36 black keys and 52 white keys. How many keys is this in all?

Answer:
The number of keys = 88.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 36 black keys and 52 white keys.
36 + 52 = 88.
The total number of keys = 88.

2-Digit Addition Show What You Know

Addition Patterns
Add 2. Complete each addition sentence.

Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 2

Answer:
The number is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 1 and 2.
1 + 2 = 3.
The number is 3.

Question 2.
2 + _2_ = _4_

Answer:
The number is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 2.
2 + 2 = 4.
The number is 4.

Question 3.
3 + _2_ = _5_

Answer:
The number is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 2.
3 + 2 = 5.
The number is 5.

Question 4.
4 + _2_ = _6_

Answer:
The number is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 2.
4 + 2 = 6.
The number is 6.

Question 5.
5 + _2_ = _7__

Answer:
The number is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 2.
5 + 2 = 7.
The number is 7.

Question 6.
6 + _2_ = _8__

Answer:
The number is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 2.
6 + 2 = 8.
The number is 8.

Addition Facts
Write the sum

Question 7.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 3

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 3.
7 + 3 = 10.
so the sum is 10.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-1

Question 8.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 4

Answer:
The sum is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 8.
8 + 8 = 16.
so the sum is 16.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-2

Question 9.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 5

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
so the sum is 13.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-3

Question 10.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 6

Answer:
The sum is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 4.
4 + 4 = 8.
so the sum is 8.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4

Question 11.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 7

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 5.
9 + 5 = 14.
so the sum is 14.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-5

Question 12.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 8

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
so the sum is 15.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-6

Tens and Ones
Write how many tens and ones for each number.

Question 13.
43
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 9
_4_ tens _3_ ones

Answer:
There are 4 tens and 3 ones.

Explanation:
In the above-given question,
the number is 43.
there are 4 tens and 3 ones.
40 + 3 = 43.
the number is 43.

Question 14.
68
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 10
_6_ tens _8_ ones

Answer:
There are 6 tens and 8 ones.

Explanation:
In the above-given question,
the number is 68.
there are 6 tens and 8 ones.
60 + 8 = 68.
the number is 68.

2-Digit Addition Vocabulary Builder

Visualize It
Use review words to fill in the graphic organizer.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 11

Answer:
The numbers 7 and 4 are addends.
The number 11 is the sum.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is 7 + 4 = 11.
the numbers 7 and 4 are addends.
the number 11 is the sum.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-7

Understand Vocabulary

Question 1.
Write a number with the digit 3 in the tens place.
__32__

Answer:
The number is 32.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number with the digit 3 in the tens place.
30 + 2 = 32.
so the number is 32.

Question 2.
Write a number with the digit 5 in the ones place.
_25__

Answer:
The number is 25.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number with the digit 5 in the ones place.
20 + 5 = 25.
so the number is 25.

Question 3.
Write a number that has the same digit in the tens place and in the ones place.
__11__

Answer:
The number is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number has the same digit in the tens place and in the ones place.
10 + 1 = 11.
so the number is 11.

Question 4.
Write a number with digits that have a sum of 8.
_26___

Answer:
The number is 26.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number with digits that have a sum of 8.
2 + 6 = 8.
so the number is 26.

2-Digit Addition Game: What is the Sum?

Materials
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 12

Play with a partner.

1. Put your Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 13 on START.
2. Toss the Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 14. Move that many spaces.
3. Say the sum. Your partner checks your answer.
4. If your answer is correct, find that number in the middle of the board. Put one of your Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 15 on that number.
5. Take turns until both players reach FINISH. The player with more Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 15.1 on the board wins.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 16

Answer:
The numbers are 17 and 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
when 1st player tosses the sum is 17.
9 + 8 = 17.
when the 2nd player tosses the sum is 11.
6 + 5 = 11.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-8

2-Digit Addition Vocabulary Game

Going Places with GOMATH! Words

Concentration

For 2 to 3 players
Materials
• 1 set of word cards
How to Play

1. Put the cards face-down in rows. Take turns to play.
2. Choose two cards. Turn the cards face-up.
• If the cards match, keep the pair and take another turn.
• If the cards do not match, turn them over again.
3. The game is over when all cards have been matched. The players count their pairs. The player with the most pairs wins.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 17

The Write Way

Reflect
Choose one idea. Write about it in the space below.

  • Explain how drawing quick pictures helps you add 2-digit numbers.
  • Tell about all the different ways you can add 2-digit numbers.
  • Write three things you know about regrouping.

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 18

Answer:
The quick pictures can help easily by seeing the figures.
We can add 2 digit numbers in many different ways.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the figures that can be made easily by seeing is known as quick pictures.
we can add 2 digit numbers in many different ways.

Lesson 4.1 Break Apart Ones to Add

Essential Question
How does breaking apart a number make it easier to add?

Listen and Draw

Use Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 19. Draw to show what you did.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 19.1

Answer:
The number is 43.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is divided into two parts.
they are tens digit and ones digit.
4 is in tens digit and 3 is in 1s digit.
40 + 3 = 43.
The number is 43.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.1-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Describe what you did with the blocks.

Model and Draw

Break apart ones to make a ten. Use this as a way to add.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 20

Answer:
The number is 35.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
27 + 8 = 35.
27 + 3 + 5.
30 + 5 = 35.
the number is 35.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.1-2

Share and Show MATH BOARD

Draw quick pictures. Break apart ones to make a ten. Then add and write the sum.

Question 1.
15 + 7 = _22__
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 21

Answer:
The number is 22.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
15 + 7 = 22.
15 + 5 + 2.
20 + 2 = 22.
the number is 22.

Question 2.
26 + 5 = _31_

Answer:
The number is 31.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
26 + 5 = 31.
26 + 3 + 2.
29 + 2 = 31.
the number is 31.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.1-3

Question 3.
37 + 8 = _45_

Answer:
The number is 45.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
37 + 8 = 45.
37 + 5 + 3.
42 + 3 = 45.
the number is 45.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.1-4

Question 4.
28 + 6 = _35_

Answer:
The number is 35.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
27 + 8 = 35.
27 + 3 + 5.
30 + 5 = 35.
the number is 35.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.1-5

On Your Own

Break apart ones to make a ten. Then add and write the sum.

Question 5.
23 + 9 = _32_

Answer:
The number is 32.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
23 + 9 = 32.
23 + 5 + 4.
28 + 4 = 32.
the number is 32.

Question 6.
48 + 5 = _53_

Answer:
The number is 53.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
48 + 5 = 53.
48 + 3 + 2.
51 + 2 = 53.
the number is 53.

Question 7.
18 + 5 = _23_

Answer:
The number is 23.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
18 + 5 = 23.
18 + 3 + 2.
21 + 2 = 23.
the number is 23.

Question 8.
33 + 9 = _42_

Answer:
The number is 42.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
33 + 9 = 42.
33 + 5 + 4.
38 + 4 = 42.
the number is 42.

Question 9.
27 + 6 = _33_

Answer:
The number is 33.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
27 + 6 = 33.
27 + 3 + 3.
30 + 3 = 33.
the number is 33.

Question 10.
49 + 4 = _53_

Answer:
The number is 53.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
49 + 4 = 53.
49 + 2 + 2.
51 + 2 = 53.
the number is 53.

Question 11.
GO DEEPER
Alex sets up 32 small tables and 9 large tables in a room. Then he sets up 5 more large tables along a wall. How many tables does Alex set up?
_46_ tables

Answer:
The number of tables = 46.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Alex sets up 32 small tables and 9 large tables in a room.
Then he sets up 5 more large tables along a wall.
32 + 9 + 5 = 46.
The number of tables = 46.

Question 12.
THINK SMARTER
Bruce sees 29 oak trees and 4 maple trees at the park. Then he sees double the number of pine trees as maple trees. How many trees does Bruce see?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 22
__41_ trees

Answer:
The number of trees Bruce see = 41.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Bruce sees 29 oak trees and 4 maple trees at the park.
Then he sees double the number of pine trees as maple trees.
29 + 4 + 8 = 46.
The number of trees = 41.

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.

Question 13.
GO DEEPER Megan has 38 animal pictures, 5 people pictures, and 3 insect pictures. How many pictures does she have?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 23
_46_ pictures

Answer:
The number of pictures = 46.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Megan has 38 animal pictures, 5 people pictures, and 3 insect pictures.
38 + 5 + 3 = 46.
The number of tables = 46.

Question 14.
MATHEMATICAL PRACTICES
Analyze Jamal has a box with 22 toy cars in it. He puts 9 more toy cars into the box. Then he takes 3 toy cars out of the box. How many toy cars are in the box now?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 24
_22_ toy cars

Answer:
The number of toy cars in the box now = 28.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jamal has a box with 22 toy cars in it.
He puts 9 more toy cars into the box.
Then he takes 3 toy cars out of the box.
22 + 9 – 3 = 28.
The number of cars in the box now = 28.

Question 15.
THINK SMARTER
Dan has 16 pencils. Quentin gives him 5 more pencils. Choose all the ways you can use to find how many pencils Dan has in all.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 25

Answer:
The number of pencils Dan has in all = 21.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Dan has 16 pencils.
Quentin gives him 5 more pencils.
16 + 5 = 21.
16 + 4 + 1 = 21.
The number of pencils = 21.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.1-6

TAKE HOME ACTIVITY
• Say a number from 0 to 9. Have your child name a number to add to yours to have a sum of 10.

Break Apart Ones to Add Homework & Practice 4.1

Break apart ones to make a ten. Then add and write the sum.

Question 1.
62 + 9 = _71_

Answer:
The number is 71.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
62 + 9 = 71.
62 + 5 + 4.
67 + 4 = 71.
the number is 71.

Quentin 2.
27 + 7 = _34_

Answer:
The number is 34.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
27 + 7 = 34.
27 + 3 + 4.
30 + 4 = 34.
the number is 34.

Question 3.
28 + 5 = _33_

Answer:
The number is 33.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
28 + 5 = 33.
28 + 2 + 3.
30 + 3 = 33.
the number is 33.

Quentin 4.
17 + 8 = _25_

Answer:
The number is 25.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
17 + 8 = 25.
17 + 5 + 3.
22 + 3 = 25.
the number is 25.

Question 5.
57 + 6 = _63_

Answer:
The number is 63.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
57 + 6 = 63.
57 + 3 + 3.
60 + 3 = 63.
the number is 63.

Question 6.
23 + 9 = _32_

Answer:
The number is 32.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
23 + 9 = 32.
23 + 6 + 3.
29 + 3 = 32.
the number is 32.

Question 7.
39 + 7 = _46_

Answer:
The number is 46.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
39 + 7 = 46.
39 + 4 + 3.
43 + 3 = 46.
the number is 46.

Question 8.
26 + 5 = _31_

Answer:
The number is 31.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
26 + 5 = 31.
26 + 3 + 2.
29 + 2 = 31.
the number is 31.

Question 9.
13 + 18 = _31_

Answer:
The number is 31.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
13 + 18 = 31.
13 + 10 + 8.
23 + 8 = 31.
the number is 31.

Question 10.
18 + 7 = _25_

Answer:
The number is 25.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
18 + 7 = 25.
18 + 4 + 3.
22 + 3 = 25.
the number is 25.

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 11.
Jimmy had 18 toy airplanes. His mother bought him 7 more toy airplanes. How many toy airplanes does he have now?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 26
_25_ toy airplanes

Answer:
The number of toy airplanes = 25.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jimmy had 18 toy airplanes.
His mother bought him 7 more toy airplanes.
18 + 7 = 25.
The number of toy airplanes = 25.

Question 12.
WRITE Math
Explain how you would find the sum of 46 + 7.
_________46___+___3___________
___________53______________

Answer:
The sum is 53.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 46 and 7.
46 + 7 = 53.

Lesson Check

Question 1.
What is the sum?
26 + 7 = _33_

Answer:
The sum is 33.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 26 and 7.
26 + 7 = 33.

Question 2.
What is the sum?
15 + 8 = _23_

Answer:
The sum is 23.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 8.
15 + 8 = 23.

Spiral Review

Question 3.
Hannah has 4 blue beads and 8 red beads. How many beads does Hannah have?
4 + 8 = _12_ beads

Answer:
The number of beads = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Hannah has 4 blue beads and 8 red beads.
4 + 8 = 12.
The number of beads = 12.

Question 4.
Rick had 4 stickers. Then he earned 2 more. How many stickers does he have now?
4 + 2 = _6_ stickers

Answer:
The number of stickers = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Rick had 4 stickers.
Then he earned 2 more.
4 + 2 = 6.
The number of stickers = 6.

Question 5.
What is the sum?
4 + 5 + 4 = _13_

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4, 5, and 4.
4 + 5 + 4 = 13.

Question 6.
Write 281 using hundreds, tens, and ones.
_2_ hundreds _8_ tens _1_ one

Answer:
There are 2 hundred, 8 tens and 1 ones.

Explanation:
In the above-given question,
the number is 281.
there are 2 hundred, 8 tens, and 1 ones.
200 + 80 + 1 = 281.

Lesson 4.2 Use Compensation

Essential Question
How can you make an addend a ten to help solve an addition problem?

Listen and Draw

Draw quick pictures to show the problems.

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Analyze Describe how you found how many stickers Tyrone has.

Model and Draw

Take ones from an addend to make the other addend the next tens number.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 27

Answer:
The number is 73.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
25 + 48 = 73.
23 + 50 = 73.
the number is 73.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.2-1

Share and Show MATH BOARD

Show how to make one addend the next tens number. Complete the new addition sentence

Question 1.
37 + 25 = ?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 28

Answer:
The number is 62.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
37 + 25 = 62.
40 + 22 = 62.
the number is 62.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.2-2

Question 2.
27 + 46 = ?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 29

Answer:
The number is 73.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
27 + 46 = 73.
30 + 43 = 73.
the number is 73.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.2-3

Question 3.
14 + 29 = ?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 30

Answer:
The number is 43.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
14 + 29 = 43.
15 + 28 = 43.
the number is 43.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.2-4

On Your Own

Show how to make one addend the next tens number. Complete the new addition sentence.

Question 4.
18 + 13 = ?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 31

Answer:
The number is 31.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
18 + 13 = 31.
20 + 11 = 31.
the number is 31.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.2-5

Question 5.
24 + 18 = ?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 32

Answer:
The number is 42.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
24 + 18 = 42.
25 + 17 = 42.
the number is 42.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.2-6

Question 6.
GO DEEPER
Lee finds 44 shells. Wayne finds 39 shells. How many shells do they still need if they want 90 shells in all?
__7_ shells

Answer:
The number of shells they want more = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Lee finds 44 shells. Wayne finds 39 shells.
If they want 90 shells.
90 – 44 + 39.
90 – 83 = 7.
The number of shells they want more = 7.

Question 7.
THINK SMARTER
Zach finds 38 sticks. Kelly finds 27 sticks. How many more sticks do the two children still need if they want 70 sticks in all?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 33
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 34
__5_ more sticks

Answer:
The number of children still need = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Zach finds 38 sticks. Kelly finds 27 sticks.
If they want 70 sticks.
70 – 38 + 27.
70 – 65 = 5.
The number of children still need = 5.

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.

Question 8.
MATHEMATICAL PRACTICE
Make Connections The chart shows the leaves that Philip collected. He wants a collection of 52 leaves, using only two colors. Which two colors of leaves should he use?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 35

__27__ and _25___

Answer:
The two colors Philip collected a green and yellow = 52.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
He wants a collection of 52 leaves using two colors.
green color and yellow color.
27 + 25 =  52.
The two colors Philip collected a green and yellow = 52.

Question 9.
THINK SMARTER
Ava has 39 sheets of white paper. She has 22 sheets of green paper. Draw a picture and write to explain how to find the number of sheets of paper Ava has.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 36
Ava has _61_ sheets of paper.

Answer:
The number of paper Ava has = 61.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ava has 39 sheets of white paper.
She has 22 sheets of green paper.
39 + 22 = 61.
The number of paper Ava has = 61.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.2-7

TAKE HOME ACTIVITY
• Have your child choose one problem on this page and explain how to solve it in another way.

Use Compensation Homework & Practice 4.2

Show how to make one addend the next tens number. Complete the new addition sentence.

Question 1.
15 + 37 = ?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 37

Answer:
The number is 52.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
15 + 37 = 52.
12 + 40 = 52.
the number is 52.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.2-8

Question 2.
22 + 49 = ?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 38

Answer:
The number is 71.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
22 + 49 = 71.
21 + 50 = 71.
the number is 71.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.2-9

Question 3.
38 + 26 = ?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 39

Answer:
The number is 64.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
38 + 26 = 64.
35 + 29 = 64.
the number is 64.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.2-10

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 4.
The oak tree at the school was 34 feet tall. Then it grew 18 feet taller. How tall is the oak tree now?
_52_ feet tall

Answer:
The length of the oak tree = 52.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The oak tree at the school was 34 feet tall.
Then it grew 18 feet taller.
34 + 18 = 52.
The Length of the oak tree = 52.

Question 5.
WRITE Math Explain why you would make one of the addends a tens number when solving an addition problem.
__________________________
__________________________

Lesson Check

Question 1.
What is the sum?
18 + 25 = _43_
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 40

Answer:
The sum is 43.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 18 and 25.
18 + 25 = 43.

Question 2.
What is the sum?
27 + 24 = _51_
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 41

Answer:
The sum is 51.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27 and 24.
27 + 24 = 51.

Spiral Review

Question 3.
Circle the even number
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 42

Answer:
The even number is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27, 14, 11, and 5.
among all 14 is an even number.
the even number = 14.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.2-11

Question 4.
Andrew sees 4 fish. Kim sees double that number of fish. How many fish does Kim see?
_8_ fish

Answer:
The number of fish Kim see = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Andrew sees 4 fish.
Kim sees double that number of fish.
4 + 4 = 8.
The number of fish Kim see = 8.

Question 5.
Write is a related subtraction fact for 7 + 6 = 13.
_____13__-__6___=____7__________

Answer:
The related subtraction fact is 13 – 6 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The number is 7 + 6 = 13.
13 – 6 = 7.
the related subtraction fact is 13 – 6 = 7.

Question 6.
What is the sum?
2 + 8 = _10_

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 8.
2 + 8 = 10.

Lesson 4.3 Break Apart Addends as Tens and Ones

Essential Question
How do you break apart addends to add tens and then add ones?

Listen and Draw

Write the number. Then write the number as tens plus ones.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 43

Answer:
The number is 43.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is divided into two parts.
they are tens digit and ones digit.
4 is in tens digit and 3 is in 1s digit.
40 + 3 = 43.
The number is 43.

Answer:
The number is 18.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is divided into two parts.
they are tens digit and ones digit.
1 is in tens digit and 8 is in 1s digit.
10 + 8 = 18.
The number is 18.

Answer:
The number is 37.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is divided into two parts.
they are tens digit and ones digit.
3 is in tens digit and 7 is in 1s digit.
30 + 7 = 37.
The number is 37.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
What is the value of the 6 in the number 63? Explain how you know.

Answer:
The value of the 6 is tens digit.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is divided into two parts.
they are tens digit and ones digit.
6 is in tens digit and 3 is in 1s digit.
60 + 3 = 63.
The number is 63.

Model and Draw

Break apart the addends into tens and ones.
Add the tens and add the ones.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 44

Answer:
The number is 75.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27 and 48.
27 = 20 + 7.
48 = 40 + 8.
20 + 40 = 60 .
7 + 8 = 15.
60 + 15 = 60 + 10 + 5.
70 + 5 = 75.
the number is 75.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-2

Share and Show MATH BOARD

Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 45

Answer:
The number is 89.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 35 and 54.
35 = 30 + 5.
54 = 50 + 4.
30 + 50 = 80 .
5 + 4 = 9.
80 + 9 = 80 + 6 + 3.
86 + 3 = 89.
the number is 89.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-3

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 46

Answer:
The number is 72.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 43 and 29.
43 = 40 + 3.
29 = 20 + 9.
40 + 20 = 60 .
3 + 9 = 12.
60 + 12 = 60 + 10 + 2.
70 + 2 = 72.
the number is 72.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-4

Question 3.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 47

Answer:
The number is 94.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 56 and 38.
56 = 50 + 6.
38 = 30 + 8.
50 + 30 = 80 .
6 + 8 = 14.
80 + 14 = 80 + 10 + 4.
90 + 4 = 94.
the number is 94.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-5

On Your Own

Question 4.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 48

Answer:
The number is 37.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 23.
14 = 10 + 4.
23 = 20 + 3.
10 + 20 = 30.
4 + 3 = 7.
30 + 7 = 30 + 5 + 2.
35 + 2 = 37.
the number is 37.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-6

Question 5.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 49

Answer:
The number is 82.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 37 and 45.
37 = 30 + 7.
45 = 40 + 5.
30 + 40 = 70 .
7 + 5 = 12.
70 + 12 = 70 + 10 + 2.
80 + 2 = 82.
the number is 82.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-7

Question 6.
GO DEEPER
Chris read 15 pages of his book. Tony read 4 more pages than Chris. How many pages did Chris and Tony read?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 50
_34_ pages

Answer:
The number of pages Chris and Tony read = 34.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Chris read 15 pages of his book.
Tony read 4 more pages than Chris.
15 + 19 = 34.
The number of pages Chris and Tony read = 34.

Question 7.
THINK SMARTER Julie read 18 pages of her book in the morning. She read the same number of pages in the afternoon. How many pages did she read?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 51
_36_ pages

Answer:
The number of pages Julie read = 36.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Julie read 18 pages of her book in the morning.
She read the same number of pages in the afternoon.
18 + 18 = 36.
The number of pages Julie read = 36.

Problem Solving • Applications

Write or draw to explain.

Question 8.
MATHEMATICAL PRACTICE
Make Sense of Problems Len has 35 baseball cards. The rest of his cards are basketball cards. He has 58 cards in all. How many basketball cards does he have?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 52
_23_ basketball cards

Answer:
The number of basketball cards have = 23.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Len has 35 baseball cards.
The rest of his cards are basketball cards.
58 – 35 = 23.
The number of basketball cards = 23.

Question 9.
MATHEMATICAL PRACTICE
Evaluate Tomás has 17 pencils. He buys 26 more pencils. How many pencils does Tomás have now?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 53
_43_ pencils

Answer:
The number of pencils does Tomas have now = 43.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Tomas has 17 pencils.
He buys 26 more pencils.
26 + 17 = 43.
The number of pencils does Tomas have now = 43.

Question 10.
THINK SMARTER
Sasha used 38 red stickers and 22 blue stickers. Show how you can break apart the addends to find how many stickers Sasha used.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 54

Answer:
The number of stickers Sasha used = 60.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 38 and 22.
38 = 30 + 8.
22 = 20 + 2.
30 + 20 = 50 .
8 + 2 = 10.
50 + 10 = 60
the number is 60.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-8

TAKE HOME ACTIVITY
• Write 32 + 48 on a sheet of paper. Have your child break apart the numbers and find the sum.

Answer:
The sum is 80.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 32 and 48.
32 + 48 = 80.

Break Apart Addends as Tens and Ones Homework & Practice 4.3

Break apart the addends to find the sum.

Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 55

Answer:
The number is 39.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 18 and 21.
18 = 10 + 8.
21 = 20 + 1.
10 + 20 = 30.
8 + 1 = 9.
30 + 9 = 30 + 6 + 3.
36 + 3 = 39.
the number is 39.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-9

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 56

Answer:
The number is 82.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 33 and 49.
33 = 30 + 3.
49 = 40 + 9.
30 + 40 = 70 .
3 + 9 = 12.
70 + 12 = 70 + 10 + 2.
80 + 2 = 82.
the number is 82.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-10

Problem Solving

Choose a way to solve. Write or draw to explain.

Question 3.
Christopher has 28 baseball cards. Justin has 18 baseball cards. How many baseball cards do they have together?
_46_ baseball cards

Answer:
The number of baseball cards have = 46.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Christopher has 28 baseball cards.
Justin has 18 baseball cards.
28 + 18 = 46.
The number of baseball cards = 46.

Question 4.
WRITE Math
Explain how to break apart the addends to find the sum of 25 + 16.
_______25__+___16________
_________41_________________

Answer:
The number is 41.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 25 and 16.
25 = 20 + 5.
16 = 10 + 6.
20 + 10 = 30 .
5 + 6 = 11.
30 + 11 = 30 + 10 + 1.
40 + 1 = 41.
the number is 41.

Lesson Check

Question 1.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 57

Answer:
The sum is 39.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27 and 12.
27 + 12 = 39.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-11

Question 2.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 58

Answer:
The sum is 52.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 35.
52 + 17 = 35.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-12

Spiral Review

Question 3.
What is the value of the underlined digit?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 59

Answer:
The value of the underlined digit is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is divided into two parts.
they are tens digit and ones digit.
2 is in tens digit and 5 is in 1s digit.
20 + 5 = 25.
The number is 25.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-13

Question 4.
What number has the same value as 12 tens?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 60

Answer:
The number is 120.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
100 + 20 = 120.
20 + 100 = 120.
the number is 120.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.3-14

Question 5.
Ally has 7 connecting cubes. Greg has 4 connecting cubes. How many connecting cubes do they have?
_11_ cubes

Answer:
The number of connecting cubes = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ally has 7 connecting cubes.
Greg has 4 connecting cubes.
7 + 4 = 11.
The number of connecting cubes = 11.

Question 6.
Juan painted a picture of a tree. First, he painted 15 leaves. Then he painted 23 more leaves. How many leaves did he paint?
_38_ leaves

Answer:
The number of leaves he paints = 38.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Juan painted a picture of a  tree.
First, he painted 15 leaves.
Then he painted 23 more leaves.
15 + 23 = 38.
The number of leaves he paints = 38.

Lesson 4.4 Model Regrouping for Addition

Essential Question
When do you regroup in addition?

Listen and Draw

Use Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 61 to model the problem.
Draw quick pictures to show what you did.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 61.1

Answer:
The number is 43.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is divided into two parts.
they are tens digit and ones digit.
4 is in tens digit and 3 is in 1s digit.
40 + 3 = 43.
The number is 43.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.4-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Use Tools
Describe how you made a ten in your model.

Model and Draw

Add 37 and 25.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 62

Answer:
The number is 62.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 37 and 25.
37 = 30 + 7.
25 = 20 + 5.
30 + 20 = 50 .
7 + 5 = 12.
50 + 12 = 50 + 10 + 2.
60 + 2 = 62.
the number is 62.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.4-2

Share and Show

Draw to show the regrouping. Write how many tens and ones are in the sum. Write the sum.

Question 1.
Add 47 and 15
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 63
_6_ tens _2_ ones _62_

Answer:
The sum is 62.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 47 and 15.
47 + 15 = 62.

Question 2.
Add 48 and 8.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 64
_5_ tens _6_ ones _56_

Answer:
The sum is 56.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 48 and 8.
48 + 8 = 56.

Question 3.
Add 26 and 38.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 65
_6_ tens _4_ ones _64_

Answer:
The sum is 64.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 26 and 38.
26 + 38 = 64.

On Your Own

Draw to show if you regroup. Write how many tens and ones are in the sum. Write the sum.

Question 4.
Add 79 and 6.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 66
_8_ tens _5_ ones _85_

Answer:
The sum is 85.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 79 and 6.
79 + 6 = 85.

Question 5.
Add 18 and 64
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 67
_8_ tens _2_ ones _82_

Answer:
The sum is 82.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 18 and 64.
18 + 64 = 82.

Question 6.
Add 23 and 39.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 68
_6_ tens _2_ ones _62_

Answer:
The sum is 62.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 23 and 39.
23 + 39 = 62.

Question 7.
Add 54 and 25.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 69
_8_ tens _9_ ones _89_

Answer:
The sum is 89.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 54 and 25.
54 + 25 = 89.

Question 8.
Add 33 and 7.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 70
_4_ tens _0_ ones _40_

Answer:
The sum is 40.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 33 and 7.
33 + 7 = 40.

Question 9.
Add 27 and 68.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 71
_9_ tens _5_ ones _95_

Answer:
The sum is 95.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27 and 68.
27 + 68 = 95.

Question 10.
THINK SMARTER
Kara has 25 toy animals and 12 books. Jorge has 8 more toy animals than Kara has. How many toy animals does Jorge have?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 72
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 73
_33_ toy animals

Answer:
The number of toy animals Jorge have = 33.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Kara has 25 toy animals and 12 books.
Jorge has 8 more toy animals than Kara has.
25 + 8 = 33.
The number of toy animals Jorge have = 33.

Problem Solving • Applications

Write or draw to explain.

Question 11.
MATHEMATICAL PRACTICE
Make Sense of Problems Mrs. Sanders has two fish tanks. There are 14 fish in the small tank. There are 27 fish in the large tank. How many fish are in the two tanks?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 74
_41_ fish

Answer:
The number of fish in the two tanks = 41.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mrs. Sanders has two fish tanks.
There are 14 fish in the small tank.
There are 27 fish in the large tank.
14 + 27 = 41.
The number of fish in the tank = 41.

Question 12.
THINK SMARTER
Charlie climbed 69 steps. Then he climbed 18 more steps. Show two different ways to find how many steps Charlie climbed.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 75
Charlie climbed _87_ steps.

Answer:
The number steps Charlie climbed = 87.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Charlie climbed 69 steps.
Then he climbed 18 more steps.
69 + 18 = 87.
The number of steps Charlie climbed = 87.

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to write a word problem with 2-digit numbers about adding two groups of stamps.

Model Regrouping for Addition Homework & Practice 4.4

Draw to show the regrouping. Write how many tens and ones in the sum. Write the sum.

Question 1.
Add 63 and 9.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 76
_7_ tens _2_ ones _72_

Answer:
The sum is 72.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 63 and 9.
63 + 9 = 72.

Question 2.
Add 25 and 58.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 77
_8_ tens _3_ ones _83_

Answer:
The sum is 83.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 25 and 58.
25 + 58 = 83.

Question 3.
Add 58 and 18
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 78
_7_ tens _6_ ones _76_

Answer:
The sum is 76.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 58 and 18.
58 + 18 = 76.

Question 4.
Add 64 and 26.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 79
_9_ tens _0_ ones _90_

Answer:
The sum is 90.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 64 and 26.
64 + 26 = 90.

Question 5.
Add 17 and 77.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 80
_9_ tens _4_ ones _94_

Answer:
The sum is 94.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 77.
17 + 77 = 94.

Question 6.
Add 16 and 39.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 81
_5_ tens _5_ ones _55

Answer:
The sum is 55.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 39.
16 + 39 = 55.

Problem Solving

Choose a way to solve. Write or draw to explain.

Question 7.
Cathy has 43 leaves in her collection. Jane has 38 leaves. How many leaves do the two children have?
_81_ leaves

Answer:
The number of leaves two children have = 81.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Cathy has 43 leaves in her collection.
Jane has 38 leaves .
43 + 38 = 87.
The number of leaves two children have = 81.

Question 8.
WRITE Math
Suppose you are adding 43 and 28. Will you regroup? Explain.
____________71______________

Answer:
The sum is 71.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 43 and 28.
43 + 28 = 71.

Lesson Check

Question 1.
Add 27 and 48. What is the sum?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 82
__75__

Answer:
The sum is 75.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27 and 48.
27 + 48 = 75.

Spiral Review

Question 2.
What is the sum?
7 + 7 = _14_

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 7.
7 + 7 = 14.

Question 3.
Circle the odd number
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 83

Answer:
The odd number is 21.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 21, 6, 12, and 22.
among all 21 is an odd number.
the odd number = 21.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.4-3

Question 4.
What is the sum?
39 + 46 = _85_

Answer:
The sum is 85.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 39 and 46.
39 + 46 = 85.

Question 5.
What is the sum?
5 + 3 + 4 = _12_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5, 3, and 4.
5 + 3 + 4 = 12.

Lesson 4.5 Model and Record 2-Digit Addition

Essential Question
How do you record 2-digit addition?

Listen and Draw

Use Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 84 to model the problem. Draw quick pictures to show what you did.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 84.1

Answer:
The number is 43.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is divided into two parts.
they are tens digit and ones digit.
4 is in tens digit and 3 is in 1s digit.
40 + 3 = 43.
The number is 43.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Make Connections Did you trade blocks in your model? Explain why or why not.

Model and Draw

Trace over the quick pictures in the steps.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 85

Answer:
The sum is 63.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 37 and 26.
37 + 26 = 63.

Share and Show

Draw quick pictures to help you solve. Write the sum.

Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 86

Answer:
The sum is 58.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 26 and 32.
32 + 26 = 58.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-2

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 87

Answer:
The sum is 82.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 58 and 24.
58 + 24 = 82.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-3

On Your Own

Draw quick pictures to help you solve. Write the sum.

Question 3.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 88

Answer:
The sum is 43.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 34 and 9.
34 + 9 = 43.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-4

Question 4.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 89

Answer:
The sum is 51.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27 and 24.
27 + 24 = 51.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-5

Question 5.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 90

Answer:
The sum is 58.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 35 and 23.
35 + 23 = 58.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-6

Question 6.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 91

Answer:
The sum is 65.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 59 and 6.
59 + 6 = 65.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-2

Question 7.
THINK SMARTER
Tim has 36 stickers.
Margo has 44 stickers. How many more stickers would they need to have 100 stickers altogether?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 92
_20_ more stickers

Answer:
The number of stickers they need to have 100 = 20.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Margo has 44 stickers.
Tim has 36 stickers.
44 + 36 = 80.
100 – 80 = 20.
The number of stickers they need to have 100 = 20.

Question 8.
GO DEEPER
A baker wants to sell 100 muffins. So far the baker has sold 48 corn muffins and 42 bran muffins. How many more muffins does the baker need to sell?
_10_ more muffins

Answer:
The number of muffins baker need to sell = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A baker wants to sell 100 muffins.
So far the baker has sold 48 corn muffins and 42 bran muffins.
100 – 90 = 10.
The number of muffins baker need to sell = 10.

Problem Solving • Applications

Write or draw to explain.

Question 9.
MATHEMATICAL PRACTICE
Make Sense of Problems Chris and Bianca got 80 points in all in the spelling contest. Each child got more than 20 points. How many points could each child have gotten?
Chris: _40_ points
Bianca: _40_ points

Answer:
The number of points each child have = 40.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Chris and Bianca got 80 points in all the spelling contest.
40 + 40 = 80.
The number of points each child have = 40.

Question 10.
THINK SMARTER
Don built a tower with 24 blocks. He built another tower with 18 blocks. How many blocks did Don use for both towers? Draw quick pictures to solve. Write the sum.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 93
_24_ blocks
Did you regroup to find the answer? Explain.
_____20___+___4________________
_______10___+___10____+__4________
_______24____________________

Answer:
The sum is 42.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 24 and 18.
24 + 18 = 42.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-7

TAKE HOME ACTIVITY
• Write two 2-digit numbers and ask your child if he or she would regroup to find the sum.

Model and Record 2-Digit Addition Homework & Practice 4.5

Draw quick pictures to help you solve. Write the sum.

Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 94

Answer:
The sum is 55.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 38 and 17.
38 + 17 = 55.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-8

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 95

Answer:
The sum is 84.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 58 and 26.
58 + 26 = 84.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-8

Question 3.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 96

Answer:
The sum is 79.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 42 and 37.
42 + 37 = 79.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-9

Question 4.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 97

Answer:
The sum is 91.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 53 and 38.
53 + 38 = 91.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-10

Problem Solving

Choose a way to solve. Write or draw to explain.

Question 5.
There were 37 children at the park on Saturday and 25 children at the park on Sunday. How many children were at the park on those two days?
_62_ children

Answer:
The number of children were at the park = 62.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There were 37 children at the park on saturday and 25 children at the park on sunday.
25 + 37 = 62.
The number of children were at the park = 62.

Question 6.
WRITE Math
Explain why you should record a 1 in the Tens column when you regroup in an addition problem.
__________________________
__________________________

Lesson Check

Question 1.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 98

Answer:
The sum is 62.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 34 and 28.
34 + 28 = 62.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-11

Question 2.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 99

Answer:
The sum is 70.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 43 and 27.
43 + 27 = 70.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.5-12

Spiral Review

Question 3.
Adam collected 14 pennies in the first week and 9 pennies in the second week. How many more pennies did he collect in the first week than in the second week?
14 – 9 = _5_ pennies

Answer:
The number of pennies he collected more in first week = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Adam collected 14 pennies in the first week and 9 pennies in the second week.
14 – 9 = 5.
The number of pennies he collected more in first week = 5.

Question 4.
What is the sum?
3 + 7 + 9 = _19_

Answer:
The sum is 19.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3, 7, and 9.
3 + 7 + 9 = 19.

Question 5.
Janet has 5 marbles. She finds double that number of marbles in her art box. How many marbles does Janet have now?
5 + _10_ = _15_ marbles

Answer:
The number of marbles does janet have = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Janet has 5 marbles.
She finds double that number of marbles in her art box.
5 + 10 = 15.
The number of marbles does janet have = 15.

Question 6.
What is the difference?
13 – 5 = _8_

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 5.
13 – 5 = 8.

Lesson 4.6 2-Digit Addition

Essential Question
How do you record the steps when adding 2-digit numbers?

Listen and Draw

Draw quick pictures to model each problem.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 100

Answer:
The sum is 82.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 58 and 24.
58 + 24 = 82.

Answer:
The sum is 19.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3, 7, and 9.
3 + 7 + 9 = 19.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Analyze Relationships Explain when you need to regroup ones.

Model and Draw

Add 59 and 24.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 101

Answer:
The sum is 83.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 59 and 24.
59 + 24 = 83.

Share and Show MATH BOARD

Regroup if you need to. Write the sum.

Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 102

Answer:
The sum is 71.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 42 and 29.
42 + 29 = 71.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-2
Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 103

Answer:
The sum is 45.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 31 and 14.
31 + 14 = 45.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-3

Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 104

Answer:
The sum is 72.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27 and 45.
27 + 45 = 72.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-4

On Your Own

Regroup if you need to. Write the sum.

Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 105

Answer:
The sum is 55.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 48 and 7.
48 + 7 = 55.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-5

Question 5.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 106

Answer:
The sum is 77.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 35 and 42.
35 + 42 = 77.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-6

Question 6.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 107

Answer:
The sum is 93.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 73 and 20.
73 + 20 = 93.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-7

Question 7.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 108

Answer:
The sum is 60.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 33 and 27.
33 + 27 = 60.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-8

Question 8.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 109

Answer:
The sum is 57.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 52 and 5.
52 + 5 = 57.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-9

Question 9.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 110

Answer:
The sum is 94.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 36 and 58.
36 + 58 = 94.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-10

Question 10.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 111

Answer:
The sum is 89.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 64 and 25.
64 + 25 = 89.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-11

Question 11.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 112

Answer:
The sum is 73.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 35 and 38.
35 + 38 = 73.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-12

Question 12.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 113

Answer:
The sum is 90.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 38 and 52.
38 + 52 = 90.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-13

Solve. Write or draw to explain.

Question 13.
THINK SMARTER Jin has 31 books about cats and 19 books about dogs. He gives 5 books to his sister. How many books does Jin have now?
_45_ books
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 114

Answer:
The number of books Jin have now = 45.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jin has 31 books about cats and 19 books about dogs.
He gives 5 books to his sister.
31 + 19 – 5 = 45
The number of books Jin have = 45.

Problem Solving • Applications

Question 14.
GO DEEPER
Abby used a different way to add. Find the sum using Abby’s way.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 115

Answer:
The sum is 86.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 57 and 29.
57 + 29 = 86.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-14

Question 15.
MATHEMATICAL PRACTICE
Verify the Reasoning of Others
Describe Abby’s way of adding 2-digit numbers.
__________________________
__________________________
__________________________

Question 16.
THINK SMARTER
Melissa saw 14 sea lions and 29 seals. How many animals did she see? Write a number sentence to find the total number of animals that she saw.
_________43_________________
Explain how the number sentence shows the problem.
______14__+___29_______________
__________43________________

Answer:
The number of animals that she saw = 43.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Melissa saw 14 sea lions and 29 seals.
14 + 29 = 15.
The number of marbles does janet have = 15.

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to show you two ways to add 45 and 38.

2-Digit Addition Homework & practice 4.6

Regroup if you need to. Write the sum.

Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 116

Answer:
The sum is 72.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 47 and 25.
47 + 25 = 72.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-15

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 117

Answer:
The sum is 51.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 33 and 18.
33 + 18 = 51.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-16

Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 118

Answer:
The sum is 92.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 28 and 64.
28 + 64 = 92.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-17

Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 119

Answer:
The sum is 78.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 65.
13 + 65 = 78.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-18

Question 5.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 120

Answer:
The sum is 43.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 26.
17 + 26 = 43.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-19

Question 6.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 121

Answer:
The sum is 89.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 36 and 53.
36 + 53 = 89.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-20

Question 7.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 122

Answer:
The sum is 83.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 58 and 25.
58 + 25 = 83.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-21

Question 8.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 123

Answer:
The sum is 86.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 37 and 49.
37 + 49 = 86.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-22

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 9.
Angela drew 16 flowers on her paper in the morning. She drew 25 more flowers in the afternoon. How many flowers did she draw?
_41_ flowers

Answer:
The number of flowers did she draw = 41.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Angela drew 16 flowers on her paper in the morning.
She drew 25 more flowers in the afternoon.
16 + 25 = 41.
the number  of flowers did she draw = 41.
Question 10.
WRITE Math
How is Exercise 5 different from Exercise 6? Explain.
__________________________________
__________________________________

Lesson Check

Question 1.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 124

Answer:
The sum is 58.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 21 and 37.
21 + 37 = 58.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-23

Question 2.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 125

Answer:
The sum is 90.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 38 and 52.
38 + 52 = 90.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.6-24

Spiral Review

Question 3.
What is the next number in the counting pattern?
103, 203, 303, 403, _503_

Answer:
The number is 503.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 103, 203, 303, 403.
the numbers are adding by 100.
the number is 503.

Question 4.
Rita counted 13 bubbles. Ben counted 5 bubbles. How many fewer bubbles did Ben count than Rita?
13 – 5 = _8_ bubbles

Answer:
The number of fewer bubbles count than Rita = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Rita counted 13 bubbles.
Ben counted 5 bubbles.
13 – 5 = 8.
the number  of fewer bubbles count than Rita = 8.

Question 5.
Which number is 100 more than 265?
_365__

Answer:
The number is 365.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is 100 more than 265.
265 + 100 = 365.
the number is 365.

Question 6.
Write 42 as a sum of tens and ones.
_40_ + _2_

Answer:
The number is 42.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
4 tens and 2 ones.
40 + 2 = 42.

Lesson 4.7 Practice 2-Digit Addition

Essential Question
How do you record the steps when adding 2-digit numbers?

Listen and Draw

Choose one way to solve the problem. Draw or write to show what you did.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 126

Answer:
The sum is 82.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 58 and 24.
58 + 24 = 82.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-1

Math Talk

MATHEMATICAL PRACTICES
Explain why you chose your way of solving the problem.

Share and Show MATH BOARD

Write the sum.

Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 127

Answer:
The sum is 132.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 38 and 94.
38 + 94 = 132.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-4

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 128

Answer:
The sum is 97.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 45 and 52.
45 + 52 = 97.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-5

Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 129

Answer:
The sum is 159.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 83 and 76.
83 + 76 = 159.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-6

Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 130

Answer:
The sum is 91.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 56 and 35.
56 + 35 = 91.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-7

Question 5.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 131

Answer:
The sum is 114.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 63 and 51.
63 + 51 = 114.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-8

Question 6.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 132

Answer:
The sum is 123.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 74 and 49.
74 + 49 = 123.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-9

On Your Own

Write the sum.

Question 7.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 133

Answer:
The sum is 89.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 52 and 37
52 + 37 = 89.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-10

Question 8.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 134

Answer:
The sum is 109.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 88 and 21.
88 + 21 = 109.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-11

Question 9.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 135

Answer:
The sum is 141.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 74 and 67.
74 + 67 = 141.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-12

Question 10.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 136

Answer:
The sum is 147.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 93 and 54.
93 + 54 = 147.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-13

Question 11.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 137

Answer:
The sum is 170.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 92 and 78.
92 + 78 = 170.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-14

Question 12.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 138

Answer:
The sum is 72.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 56 and 16.
56 + 16 = 72.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-15

Question 13.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 139

Answer:
The sum is 76.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 31 and 45.
31+ 45 = 76.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-16

Question 14.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 140

Answer:
The sum is 115.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 43 and 72.
43 + 72 = 115.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-17

Question 15.
THINK SMARTER
Without finding the sums, circle the pairs of addends for which the sum will be greater than 100. Explain how you decided which pairs to circle.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 141
__________________________
__________________________
__________________________
__________________________

Answer:
The sum is 109.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 47 and 62.
47 + 62 = 109.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-18

TAKE HOME ACTIVITY
• Tell your child two 2-digit numbers. Have him or her write the numbers and find the sum.

Practice 2-Digit Addition Homework & Practice 4.7

Write the sum.

Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 142

Answer:
The sum is 75.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 58 and 17.
58 + 17 = 75.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-19

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 143

Answer:
The sum is 130.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 44 and 86.
44 + 86 = 130.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-20

Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 144

Answer:
The sum is 49.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 36 and 13.
36 + 13 = 49.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-21

Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 145

Answer:
The sum is 121.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 49 and 72.
49 + 72 = 121.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-22

Question 5.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 146

Answer:
The sum is 145.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 58 and 87.
58 + 87 = 145.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-23

Question 6.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 147

Answer:
The sum is 91.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 32 and 59.
32 + 59 = 91.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-24

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 7.
There are 45 books on the shelf. There are 37 books on the table. How many books are on the shelf and the table?
_82_ books

Answer:
The number of books on the shelf and the table = 82.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 45 books on the shelf.
There are 37 books on the table.
45 + 37 = 82.
the number of books on the shelf and the table  = 82.

Question 8.
WRITE Math
Describe how you regroup when you find the sum of 64 + 43.
________64__+__43______________
_________103_________________

Answer:
The sum is 103.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 64 and 43.
64 + 43 = 103.

Lesson Check

Question 1.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 148

Answer:
The sum is 91

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 56 and 35.
56 + 35 = 91.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-25

Question 2.
What is the sum?
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 149

Answer:
The sum is 89.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 74 and 15.
74 + 15 = 89.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-26

Spiral Review

Question 3.
What is the value of the underlined digit?
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 150

Answer:
The value of the underlined digit is 500.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is divided into 3 parts.
they are hundreds, tens digit and ones digit.
5 is in hundreds digit, 2 is in tens digit and 5 is in 1s digit.
500 + 20 + 6 = 526.
The number is 526.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-27

Question 4.
Mr. Stevens wants to put 17 books on the shelf. He put 8 books on the shelf. How many more books does he need to put on the shelf?
17 − 8 = _9_ books

Answer:
The number of books he needs to put on the shelf = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Stevens wants to put 17 books on the shelf.
He put 8 books on the shelf.
17 – 8 = 9.
the number of books he needs to put on the shelf = 9.

Question 5.
What is the difference?
11 – 6 = _5_

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 6.
11 – 6 = 5.

Question 6.
Write 83 as a sum of tens and ones
_80_ + _3_

Answer:
The number 8 is in the tens place and 3 is in ones place.
80 + 3 = 83.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is 83.
80 + 3 = 83.
2-Digit Addition Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Break apart ones to make a ten. Then add and write the sum.

Question 1.
37 + 8 = _45__

Answer:
The number is 45.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 37 and 8.
37 = 30 + 7.
8 = 5 + 3.
30 + 7 = 37.
5 + 3 = 8.
37 + 8 = 37 + 5 + 3.
42 + 3 = 45.
the number is 45.

Question 2.
55 + 7 = _62__

Answer:
The number is 62.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 55 and 7.
55 = 50 + 5.
7 = 5 + 2.
50 + 5 = 55 .
5 + 2 = 7.
55 + 7 = 55 + 5 + 2.
60 + 2 = 62.
the number is 62.

Break apart the addends to find the sum.

Question 3.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 151

Answer:
The number is 63.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27 and 36.
27 = 20 + 7.
36 = 30 + 6.
30 + 20 = 50 .
7 + 6 = 13.
50 + 13 = 50 + 10 + 3.
60 + 3 = 63.
the number is 63.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-28

Write the sum.

Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 152

Answer:
The sum is 85.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 28 and 57.
28 + 57 = 85.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-29

Question 5.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 153

Answer:
The sum is 98.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 67 and 31.
67 + 31 = 98.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-30

Question 6.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 154

Answer:
The sum is 90.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 71 and 19.
71 + 19 = 90.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.7-31

Question 7.
THINK SMARTER
Julia collected 25 cans to recycle. Dan collected 14 cans. How many cans did they collect?
_39_ cans

Answer:
The number of cans did they collect = 39.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Julia collected 25 cans to recycle.
Dan collected 14 cans.
25 + 14 = 39.
the number of cans did they collect = 39.

Lesson 4.8 Rewrite 2-Digit Addition

Essential Question
What are two different ways to write addition problems?

Listen and Draw

Write the numbers for each addition problem.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 155

Answer:
The sum is 85.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 28 and 57.
28 + 57 = 85.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-1

Answer:
The sum is 98.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 67 and 31.
67 + 31 = 98.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-2

Answer:
The sum is 90.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 71 and 19.
71 + 19 = 90.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-3

Answer:
The sum is 89.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 74 and 15.
74 + 15 = 89.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-4

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Look for Structure Explain why it is important to line up the digits of these addends in columns.

Model and Draw

Add. 28 + 45 = ?
Step 1 For 28, write the tens digit in the tens column. Write the ones digit in the ones column.
Repeat for 45
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 156
Step 2 Add the ones. Regroup if you need to. Add the tens.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 157

Share and Show

Rewrite the addition problem. Then add.

Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 158

Answer:
The sum is 33.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 25 and 8.
25 + 8 = 33.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-5

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 4 Answer Key Pdf 2-Digit Addition 159

Answer:
The sum is 47.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 37 and 10.
37 + 10 = 47.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-6

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 160

Answer:
The sum is 70.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 25 and 45.
25 + 45 = 70.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-7

Question 4.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 161

Answer:
The sum is 67.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 38 and 29.
38 + 29 = 67.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-8

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 162

Answer:
The sum is 65.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 20 and 45.
20 + 45 = 65.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-9

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 163

Answer:
The sum is 72.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 63 and 9.
63 + 9 = 72.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-10

Question 7.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 164

Answer:
The sum is 51.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 36 and 15.
36 + 15 = 51.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-11

Question 8.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 165

Answer:
The sum is 92.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 74 and 18.
74 + 18 = 92.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-12

On Your Own

Rewrite the addition problem. Then add.

Question 9.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 166

Answer:
The sum is 81.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27 and 54.
27 + 54 = 81.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-13

Question 10.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 167

Answer:
The sum is 64.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 34 and 30.
34 + 30 = 64.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-14

Question 11.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 168

Answer:
The sum is 43.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 26 and 17.
26 + 17 = 43.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-15

Question 12.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 169

Answer:
The sum is 86.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 48 and 38.
48 + 38 = 86.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-16

Question 13.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 170

Answer:
The sum is 82.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 50 and 32.
50 + 32 = 82.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-17

Question 14.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 171

Answer:
The sum is 99.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 61 and 38.
61 + 38 = 99.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-18

Question 15.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 172

Answer:
The sum is 80.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 37 and 43.
37 + 43 = 80.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-19

Question 16.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 173

Answer:
The sum is 96.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 79 and 17.
79 + 17 = 96.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-20

Question 17.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 174

Answer:
The sum is 85.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 45 and 40.
45 + 40 = 85.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-21

Question 18.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 175

Answer:
The sum is 73.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 21 and 52.
21 + 52 = 73.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-22

Question 19.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 176

Answer:
The sum is 93.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 76.
17 + 7 = 93.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-23

Question 20.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 177

Answer:
The sum is 97.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 68 and 29.
68 + 29 = 97.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-24

Question 21.
THINK SMARTER
For which of the problems above could you find the sum without rewriting it? Explain.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 178
__________________________________
__________________________________
__________________________________

Problem Solving • Applications

Use the table. Write or draw to show how you solved the problem.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 179

Question 22.
MATHEMATICAL PRACTICE
Analyze Relationships Which two players scored 56 points in all? Add to check your answer.
_Lou_ and _Kevin_

Answer:
The two players who scored 56 points in all = Lou and Kevin.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Lou scored this season = 37.
Kevin scored this season = 19.
37 + 19 = 56.
the two players who scored 56 points in all = Lou and Kevin.
Question 23.
THINK SMARTER
Shawn says he can find the sum of 20 + 63 without rewriting it. Explain how to find the sum using mental math.
______10___+ __10_______________
_____60___+__3________________
______20____+____63____________
________83__________________

Answer:
The sum is 83.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 20 and 63.
20 + 63 = 83.

TAKE HOME ACTIVITY
• Have your child write and solve another problem, using the table above.

Rewrite 2-Digit Addition Homework & Practice 4.8

Rewrite the numbers. Then add.

Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 180

Answer:
The sum is 46.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27 and 19.
27 + 19 = 46.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-25

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 181

Answer:
The sum is 59.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 36 and 23.
36 + 23 = 59.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-26

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 182

Answer:
The sum is 60.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 31 and 29.
31 + 29 = 60.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-27

Question 4.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 183

Answer:
The sum is 71.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 48 and 23.
48 + 23 = 71.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-28

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 184

Answer:
The sum is 65.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 53 and 12.
53 + 12 = 65.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-29

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 185

Answer:
The sum is 82.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 69 and 13.
69 + 13 = 82.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-30

Question 7.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 186

Answer:
The sum is 62.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 24 and 38.
24 + 38 = 62.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-31

Question 8.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 187

Answer:
The sum is 83.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 46 and 37.
46 + 37 = 83.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-32

Problem Solving

Use the table. Show how you solved the problem.

Question 9.
How many pages did Sasha and Kara read together?
_91_ pages
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 188

Answer:
The number of pages Sasha and Kara read together = 91.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sasha read 62 pages.
Kara read 29 pages.
62 + 29 = 91.
the number of pages Sasha and Kara read together = 91.

Question 10.
WRITE Math
Explain what can happen if you line up the digits incorrectly when you rewrite addition problems.
__________________________
__________________________
__________________________

Answer: If we line up the digits incorrectly when we rewrite additional problem, we can get wrong answer.

Lesson Check

Question 1.
What is the sum of 39 + 17?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 189

Answer:
The sum is 56.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 39 and 17.
39 + 17 = 56.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-33

Question 2.
What is the sum of 28 + 16?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 190

Answer:
The sum is 44.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 28 and 16.
28 + 16 = 44.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.8-34

Spiral Review

Question 3.
What number is another way to write 60 + 4?
____64_____

Answer:
The number is 64.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 60 and 4.
60 + 4 = 64

Question 4.
The classroom has 4 desks in each row. There are 5 rows. How many desks are there in the classroom?
_20_ desks

Answer:
The number of desks are there in the classroom = 20.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The classroom has 4 desks in each row.
There are 5 rows.
4 + 4 + 4 + 4 + 4 = 20.
the number of desks are there in the classroom = 20.
Question 5.
A squirrel collected 17 acorns. Then the squirrel collected 31 acorns. How many acorns did the squirrel collect?
_48_ acorns

Answer:
The number of acorns did the squirrel collect = 48.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A squirrel collected 17 acorns.
Then the squirrel collected 31 acorns.
17 + 31 = 48.
The number of acorns did the squirrel collect = 48.
Question 6.
What number can be written as 3 hundreds 7 tens 5 ones?
_375__

Answer:
The number is 375.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 300, 70 and 5.
300 + 70 + 5 = 375.
The number can be written as 3 hundred 7 tens and 5 ones.

Lesson 4.9 Problem Solving • Addition

Essential Question
How can drawing a diagram help when solving addition problems?

Kendra had 13 crayons. Her dad gave her some more crayons. Then she had 19 crayons. How many crayons did Kendra’s dad give her?

Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 191

Answer:
The number of crayons did Kendra’s dad give = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Kendra had 13 crayons.
Her dad gave her some more crayons.
Then she had 19 crayons.
19 – 13 = 6.
the number of crayons did Kendra’s dad give = 6.

Question 6.
What number can be written as 3 hundreds 7 tens 5 ones?

Answer:
The number is 375.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 300, 70 and 5.
300 + 70 + 5 = 375.
The number can be written as 3 hundred 7 tens and 5 ones.

Unlock the Problem

What do I need to find?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 192
Kendra’s dad gave her

What information do I need to use?

She had __ crayons. After he gave her some more crayons, she had __ crayons.

Show how to solve the problem.

Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 193

Answer:
The number of crayons did Kendra’s dad give = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Kendra had 13 crayons.
Her dad gave her some more crayons.
Then she had 19 crayons.
13 + 6 = 19.
the number of crayons did Kendra’s dad give = 6.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.9-1

HOME CONNECTION
• Your child used a bar model and a number sentence to represent the problem. These help show what the missing amount is in order to solve the problem.

Try Another Problem

Label the bar model. Write a number sentence with a Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 194 for the missing number. Solve.

Question 1.
Mr. Kane has 24 red pens. He buys 19 blue pens. How many pens does he have now?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 194.1

Answer:
The number of pens does he have now = 43.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Kane has 24 red pens. He buys 19 blue pens.
24 + 19 = 43.
the number of pens does he have now = 43.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.9-2

Question 2.
Hannah has 10 pencils. Jim and Hannah have 17 pencils altogether. How many pencils does Jim have?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 195

Answer:
The number of pencils does Jim have = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Hannah has 10 pencils.
Jim and Hannah have 17 pens together.
17 – 10 = 7.
the number of pencils does Jim have = 7.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.9-3

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Explain how you know if an amount is a part or the whole in a problem.

Share and Show MATH BOARD

Label the bar model. Write a number sentence with a Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 196 for the missing number. Solve.

Question 3.
Aimee and Matthew catch 17 crickets in all. Aimee catches 9 crickets. How many crickets does Matthew catch?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 196.1 __ crickets
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 197
__________________________

Answer:
The number of crickets does Matthew catch = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Aimee and Matthew catch 17 crickets in all.
Aimee catches 9 crickets.
17 – 9 = 8.
the number of crickets does Matthew catch = 8.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.9-4

Question 4.
Percy counts 16 grasshoppers at the park. He counts 15 grasshoppers at home. How many grasshoppers does Percy count?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 198
_31_ grasshoppers
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 199

Answer:
The number of grasshoppers does percy count = 31.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Percy counts 16 grasshoppers at the park.
He counts 15 grasshoppers at home.
16 + 15 = 31.
the number of grasshoppers does percy count = 31.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.9-5

Question 5.
There are three groups of owls. There are 17 owls in each of the first two groups. There are 47 owls in all. How many owls are in the third group?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 200

Answer:
The number of owls in the third group = 30.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are three groups of owls.
There are 17 owls in each of the first two groups.
There are 47 owls in all.
47 – 17 = 30.
the number of owls in the third group = 30.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.9-6

On Your Own WRITE Math

Write or draw to explain.

Question 6.
There are 37 paper clips in the box and 24 paper clips on the table. How many paper clips are there in all?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 201
_61_ paper clips

Answer:
The number of paper clips are there in all = 61.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 37 paper clips in the box and 24 paper clips on the table.
37 + 24 = 61.
the number of paper clips are there in all = 61.

Question 7.
MATHEMATICAL PRACTICE
Make Sense of Problems Jeff has 19 postcards and 2 pens. He buys 20 more postcards. How many postcards does he have now?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 202
_39_ postcards

Answer:
The number of postcards he have now = 39.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jeff has 19 postcards and 2 pens.
He buys 20 more postcards.
19 + 20 = 39.
the number of postcards he have now = 39.

Question 8.
GO DEEPER
There are a total of 41 chickens on the farm. There are 13 chickens in each of the 2 cages in the barn. The rest of the chickens are outside. How many chickens are outside?
_15_ chickens

Answer:
The number of chickens are outside = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are a total of 41 chickens on the farm.
There are 13 chickens in each of the 2 cages in the barn.
26 – 41 = 15.
The number of chicken are outside = 15.
Question 9.
THINK SMARTER
There are 23 books in a box. There are 29 books on a shelf. How many books are there?
_52_ books

Answer:
The number of books = 52.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 23 books in a box.
There are 29 books on a shelf.
23 + 29 = 52.
the number of books = 52.

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to explain how to solve one of the problems above.

Problem Solving • Addition Homework & Practice 4.9

Label the bar model. Write a number sentence with a Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 203 for the missing number. Solve.

Question 1.
Jacob counts 37 ants on the sidewalk and 11 ants on the grass. How many ants does Jacob count?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 203.1

Answer:
The number of ants Jacob count = 48.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jacob counts 37 ants on the sidewalk and 11 ants on the grass.
37 + 11 = 48.
the number of ants Jacob count = 48.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.9-7

Question 2.
There are 14 bees in the hive and 17 bees in the garden. How many bees are there?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 204

Answer:
The number of bees are there = 31.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 14 bees in the hive and 17 bees in the garden.
14 + 17 = 31.
the number of bees are there = 31.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.9-8

Question 3.
WRITE Math
Describe how you labeled the bar model and wrote a number sentence to solve Exercise 2.
__________________________________
__________________________________
__________________________________
__________________________________
__________________________________
__________________________________

Answer: First of all I wrote 14 in the first box which represents the number of bees in the hive. Secondly, I wrote 17 in the second box which represents the number of bees in the garden

Lesson Check

Question 1.
Sean and Abby have 23 markers altogether. Abby has 14 markers. How many markers does Sean have?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 205

Answer:
The number of markers does Sean have = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sean and Abby have 23 markers altogether.
Abby has 14 markers.
23 – 14 = 9.
the number of markers does Sean have = 9.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.9-9

Question 2.
Mrs. James has 22 students in her class. Mr. Williams has 24 students in his class. How many students are in the two classes?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 206

Answer:
The number of students in two calsses = 66.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mrs. James has 22 students in her class.
Mr. Williams has 24 students in his class.
22 + 44 = 66.
the number of students in two classes = 66.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.9-10

Spiral Review

Question 3.
What is the difference?
15 – 9 = _6__

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 9.
15 – 9 = 6.

Question 4.
What is the sum?
7 + 5 = __12_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 5.
7 + 5 = 12.

Question 5.
Jan has 14 blocks. She gives 9 blocks to Tim. How many blocks does Jan have now?
14 – 9 = _5_ blocks

Answer:
The number of blocks does Jan have = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jan has 14 blocks.
She gives 9 blocks to Tim.
14 – 9 = 5.
the number of blocks does Jan have = 5.

Question 6.
What is the next number in the counting pattern?
29, 39, 49, 59, _69__

Answer:
The number is 69.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 29, 39, 49, 59, and 69.
the numbers are adding by 10.
the number is 69.

Lesson 4.10 Algebra • Write Equations to Represent Addition

Essential Question
How do you write a number sentence to represent a problem?

Listen and Draw
Draw to show how you found the answer.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 207

Answer:
The number of students in two calsses = 66.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mrs. James has 22 students in her class.
Mr. Williams has 24 students in his class.
22 + 44 = 66.
the number of students in two classes = 66.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.10-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Communicate Explain how you found the number of children on the bus.

Model and Draw

You can write a number sentence to show a problem.
Sandy has 16 pencils. Nancy has 13 pencils. How many pencils do the two girls have?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 208
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 208.1
The two girls have _29_ pencils

Answer:
The number of pencils = 29.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sandy has 16 pencils.
Nancy has 13 pencils.
16 + 13 = 29.
the number of pencils = 29.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.10-2

Share and Show MATH BOARD

Write a number sentence for the problem. Use a Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 4 2-Digit Addition 208.2 for the missing number. Then solve.

Question 1.
Carl sees 25 melons at the store. 15 are small and the rest are large. How many melons are large?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 209
_10__ melons

Answer:
The number of melons are large = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Carl sees 25 melons at the store.
15 are small and the rest are lerge.
25 – 15 = 10.
the number of melons are large = 10.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.10-3

Question 2.
83 people went to a movie on Thursday. 53 of them were children and the rest were adults. How many adults were at the movie?
__83_-_53__=__30____
__30_ adults

Answer:
The number of adults were at the movie = 30.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
83 people went to a movie on thursday.
53 of them were children and the rest were adults.
83 – 53 = 30.
the number of adults were at the movie = 30.

On Your Own

Write a number sentence for the problem. Use a Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 210 for the missing number. Then solve.

Question 3.
Jake had some stamps. Then he bought 20 more stamps. Now he has 56 stamps. How many stamps did Jake have to start?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 210.1
_36_ stamps

Answer:
The number of stamps did jake have to start = 36.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jake had some stamps.
Then he bought 20 more stamps.
Now he has 56 stamps.
56 – 20 = 36.
the number of stamps did jake have to start = 36.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.10-4

Question 4.
THINK SMARTER
Braden’s class went to the park. They saw 26 oak trees and 14 maple trees. They also saw 13 cardinals and 35 blue jays. Compare the number of trees and the number of birds that the class saw.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 211

Answer:
The number of trees = 40.
The number of birds = 48.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Braden’s class went to the park.
They saw 26 oak trees and 14 maple trees.
They also saw 13 cardinals and 35 blue jays.
40 + 48.
the number of trees = 40.
the number of birds = 48.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.10-5

MATHEMATICAL PRACTICES
Explain Amy needs about 70 paper clips. Without adding, circle 2 boxes that would be close to the amount that she needs. Explain how you made your choices.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 212
__70___clips_______
__81____clips______
___70_+__81______

Answer:
The number clips = 70, and 81.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Amy needs about 70 paper clips.
Without adding, circle 2 boxes that would be close to the amount that she needs.
the number clips = 70, and 81.

Problem Solving • Applications

Question 6.
MATHEMATICAL PRACTICE
Make Sense of Problems
Mr. Walton baked 24 loaves of bread last week. He baked 28 loaves of bread this week. How many loaves of bread did he bake in the two weeks?
_52__ loaves of bread

Answer:
The number of loaves of bread did he bake = 52.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Walton baked 24 loaves of bread last week.
He baked 28 loaves of bread this week.
24 + 28 = 52.
the number of loaves of bread did he bake = 52.

Question 7.
THINK SMARTER
Denise saw these bags of oranges at the store.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 213
Denise bought 26 oranges. Which two bags of oranges did she buy? Draw or write to show how you solved the problem.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 214
Explain how you found the numbers that have a sum of 26.
___14_________
___12_________
_14__+_12__=__26____

Answer:
The number of oranges did she buy = 14 and 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Denise bought 26 oranges.
Which two bags of oranges did she buy.
14 + 12 = 36.
the number of oranges did she buy = 36.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.10-6

TAKE HOME ACTIVITY
• Have your child explain how he or she writes a number sentence to stand for a problem.

Algebra • Write Equations to Represent Addition Homework & Practice 4.10

Write a number sentence for the problem. Use a Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 215 for the missing number. Then solve.

Question 1.
Emily and her friends went to the park. They saw 15 robins and 9 blue jays. How many birds did they see?
__24__
_24_ birds

Answer:
The number of birds did they see = 24.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Emily and her friends went to the park.
They saw 15 robins and 9 blue jays.
15 + 9 = 24.
the number of birds did they see = 24.

Question 2.
Joe has 13 fish in one tank. He has 8 fish in another tank. How many fish does Joe have?
__13_+_8_____
_21_ fish

Answer:
The number of fish does Joe has = 21.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Joe has 13 fish in one tank.
He has 8 fish in another tank.
13 + 8 = 21.
the number of fish does Joe have = 21.

Problem Solving

Solve.

Question 3.
There are 21 children in Kathleen’s class. 12 of the children are girls. How many children in her class are boys?
_9_ boys

Answer:
The number of children in her class is boys = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 21 children in Kathleen’s class.
12 of the children are girls.
21 – 12 = 9.
the number of children in her class is boys = 9.

Question 4.
WRITE Math
Explain how you decided what number sentence to write for Exercise 1.
__________________________
__________________________
__________________________
__________________________

Lesson Check

Question 1.
Clare has 14 blocks. Jasmine has 6 blocks. How many blocks do they have?
14 + 6 = _20_ blocks

Answer:
The number of blocks do they have = 20.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Clare has 14 blocks.
Jasmine has 6 blocks.
14 + 6 = 20.
the number of blocks do they have = 20.

Question 2.
Matt finds 16 acorns at the park. Trevor finds 18 acorns. How many acorns do they find?
16 + 8 = _24_ acorns

Answer:
The number of acorns do they find = 24.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Matt finds 16 acorns at the park.
Trevor finds 18 acorns.
16 + 18 = 24.
the number of acorns do they find = 24.

Spiral Review

Question 3.
Leanne counted 19 ants. Gregory counted 6 ants. How many more ants did Leanne count than Gregory?
19 – 6 = _13_ ants

Answer:
The number of more ants did Leanne count = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Leanne counted 19 ants.
Gregory counted 6 ants.
19 – 6 = 13.
the number of more ants did Leanne count = 13.

Question 4.
What is the sum?
4 + 3 + 6 = _13__

Question 5.
Ms. Santos puts seashells into 4 rows. She puts 6 seashells in each row. How many seashells are there altogether?
_24_ seashells

Answer:
The number of seashells = 24.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ms. Santos puts seashells into 4 rows.
she puts 6 seashells in each row.
6 x 4 = 24.
the number of seashells = 24.

Question 6.
Circle the even number
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 215.1

Answer:
The number is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9, 14, 17, and 21.
among all the numbers.
14 is an even number.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.10-7

Lesson 4.11 Algebra • Find Sums for 3 Addends

Essential Question
What are some ways to add 3 numbers?

Listen and Draw

Draw to show each problem.

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Which numbers did you add first in the first problem? Explain why.

Model and Draw

There are different ways to add three numbers.
How can you add 23, 41, and 17?
Think of different ways to choose digits in the ones column to add first.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 216

Share and Show MATH BOARD

Add.

Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 217

Answer:
The sum is 99.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 33, 34, and 32.
4 + 3 = 7 and 7 + 2 = 9.
4 + 2 = 6 and 6 + 3 = 9.
3 + 3 + 3 = 9.
The number is 99.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-1

Question 2.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 218

Answer:
The sum is 75.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 47, 21, and 7.
7 + 1 = 8 and 1 + 7 = 8.
7 + 7 = 14 and 7 + 7 = 14.
4 + 2 + 0 = 6.
47 + 21 + 7 = 75.
The number is 75.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-2

Question 3.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 219

Answer:
The sum is 93.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 65, 13, and 15.
5 + 3 = 8 and 3 + 5 = 8.
3 + 5 = 8 and 5 + 3 = 8.
6 + 1 + 1 = 8.
65 + 13 + 15 = 93.
The number is 93.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-3

Question 4.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 220

Answer:
The sum is 107.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 58, 27, and22.
8 + 7 = 15 and 7 + 8 = 15.
7 + 2 = 9 and 2 + 7 = 9.
5 + 2 + 2 = 9.
58 + 27 + 22 = 107.
The number is 107.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-4

Question 5.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 221

Answer:
The sum is 70.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12, 22, and 36.
2 + 2 = 4 and 2 + 2 = 4.
2 + 6 = 8 and 6 + 2 = 8.
1 + 2 + 3 = 6.
12 + 22 + 36 = 70.
The number is 70.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-5

Question 6.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 222

Answer:
The sum is 88.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10, 42, and 36.
0 + 2 = 2 and 2 + 0 = 2.
6 + 2 = 8 and 2 + 6 = 8.
4 + 1 + 3 = 8.
10 + 42 + 36 = 88.
The number is 88.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-6

Question 7.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 223

Answer:
The sum is 68.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 31, 21, and 16.
1 + 1 = 2 and 1 + 1 = 2.
6 + 1 = 7 and 1 + 6 = 7.
3 + 2 + 1 = 6.
31 + 21 + 16 = 68.
The number is 68.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-7

Question 8.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 224

Answer:
The sum is 107.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 30, 29, and 48.
0 + 9 = 9 and 9 + 0 = 9.
9 + 8 = 17 and 8 + 9 = 17.
4 + 2 + 3 = 9.
30 + 29 + 48 = 107.
The number is 107.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-8

On Your Own

Add.

Question 9.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 225

Answer:
The sum is 67.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 22, 27, and 18.
2 + 7 = 9 and 7 + 2 = 9.
7 + 8 = 15 and 8 + 7 = 15.
2 + 2 + 1 = 5.
22 + 27 + 18 = 67.
The number is 67.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-9

Question 10.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 226

Answer:
The sum is 76.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 26, 31, and 19.
6 + 1 = 7 and 1 + 6 = 7.
1 + 9 = 9 and 9 + 1 = 9.
2 + 3 + 1 = 6.
26 + 31 + 19 = 76.
The number is 76.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-10

Question 11.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 227

Answer:
The sum is 88.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 24, 11, and 53.
4 + 1 = 5 and 1 + 4 = 4.
1 + 3 = 3 and 3 + 1 = 4.
2 + 1 + 5 = 8.
24 + 11 + 53 = 88.
The number is 88.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-11

Question 12.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 228

Answer:
The sum is 80.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 33, 43, and 4.
3 + 3 = 6 and 3 + 4 = 7.
7 + 6 = 13 and 6 + 7 = 13.
3 + 4 + 0 = 7.
33 + 43 + 4 = 80.
The number is 80.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-12

Question 13.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 229

Answer:
The sum is 89.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 40, 17, and 32.
7 + 2 = 9 and 2 + 7 = 9.
4 + 1 + 3 = 8.
40 + 17 + 32 = 89.
The number is 89.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-13

Question 14.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 230

Answer:
The sum is 75.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 25, 25, and 25.
5 + 5 = 10 and 5 + 5 = 10.
10 + 5 = 15 and 5 + 10 = 15.
2 + 2 + 2 = 6.
25 + 25 + 25 = 75.
The number is 75.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-14

Question 15.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 231

Answer:
The sum is 108.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 19, 65, and 24.
9 + 5 = 14 and 5 + 9 = 14.
14 + 4 = 18 and 4 + 14  = 18.
1 + 2 + 6 = 10.
19 + 65 + 24 = 108.
The number is 108.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-15

Question 16.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 232

Answer:
The sum is 93.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 73, 4, and 16.
3 + 4 = 7 and 4 + 3 = 7.
4 + 6 = 10 and 10 + 3 = 13.
7 + 1 + 0 = 8.
73 + 4 + 16 = 93.
The number is 93.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-16

Question 17.
GO DEEPER
Mrs. Carson is making food for a party. She makes 20 ham sandwiches, 34 turkey sandwiches, and 38 tuna salad sandwiches. How many sandwiches does she make for the party?
_92_ sandwiches

Answer:
The number of sandwiches = 92.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mrs. Carson is making food for a party.
She mekes 20 ham sandwwiches, 34 turkey sandwiches, and 38 tuna salad sandwiches.
20 + 34 + 38 = 92
the number of sandwiches = 92.

Question 18.
THINK SMARTER
Sophia had 44 marbles. She bought 24 more marbles. Then John gave her 35 marbles. How many marbles does Sophia have now?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 233
_108_ marbles

Answer:
The number of marbles does Sophia have now = 108.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sophia had 44 marbles.
she bought 24 more marbles.
Then John gave her 35 marbles.
44 + 24 + 35 = 108.
the number of seashells = 108.

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.

Question 19.
MATHEMATICAL PRACTICE
Evaluate Mrs. Shaw has 23 red notebooks, 15 blue notebooks, and 27 green notebooks. How many notebooks does she have?
_65_ notebooks

Answer:
The number of notebooks = 65.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mrs. Shaw has 23 red notebooks, 15 blue notebooks, and 27 green notebooks.
23 + 15 + 27 = 65.
the number of notebooks = 65.

Question 20.
MATHEMATICAL PRACTICE
Model Mathematics
Write a story problem that could be solved using this number sentence.
12 + 28 + 2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 234 = 53
__12_+_28__+_13__=_53_______
_____53__-_40_=_13________________
__________________________
__________________________

Answer:
The sum is 53.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12, 28, and 13.
53 – 40 = 13.
the number is 13.

Question 21.
THINK SMARTER
Mr. Samson gave his students 31 yellow pencils, 27 red pencils, and 25 blue pencils. How many pencils did he give to his students?
_83_ pencils

Answer:
The number of pencils = 83.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Samson gave his students 31 yellow pencils, 27 red pencils, and 25 blue pencils.
31 + 27 + 25 = 83.
the number of pencils = 83.

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to show you two ways to add 17, 13, and 24.

Algebra • Find Sums for 3 Addends Homework & Practice 4.11

Add.

Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 235

Answer:
The sum is 68.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 23, 20, and 25.
3 + 0 = 3 and 3 + 5 = 8.
5 + 3 = 8.
2 + 2 + 2 = 6.
23 + 20 + 25 = 68.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-17

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 236

Answer:
The sum is 75.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15, 22, and 38.
5 + 2 = 7 and 2 + 5 = 7.
8 + 2 = 10 and 10 + 5  = 15.
1 + 2 + 3 = 6.
15 + 22 + 38 = 75.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-18

Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 237

Answer:
The sum is 99.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13, 52, and 34.
3 + 2 = 5 and 5 + 4 = 9.
1 + 5 + 3 = 9.
13 + 52 + 34 = 99.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-19

Question 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 238

Answer:
The sum is 86.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27, 40, and 19.
7 + 9 = 16 and 9 + 7 = 16.
1 + 2 + 4 = 7.
27 + 40 + 19 = 86.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-20

Question 5.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 239

Answer:
The sum is 100.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 31, 45, and 24.
1 + 5 = 5 and 5 + 4 = 9.
3 + 2 + 4 = 9.
31 + 45 + 24 = 100.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-21

Question 6.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 240

Answer:
The sum is 73.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 34, 11, and 28.
4 + 1 = 5 and 5 + 8 = 13.
1 + 2 + 3 = 6.
34 + 11 + 28 = 73.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-22

Question 7.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 241

Answer:
The sum is 89.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 42, 36, and 11.
2 + 6 = 8 and 8 + 1 = 9.
4 + 3 + 1 = 8.
42 + 36 + 11 = 89.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-23

Question 8.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 242

Answer:
The sum is 74.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 18, 22, and 34.
8 + 2 = 10 and 2 + 4 = 6.
10 + 4 = 14 and 4 + 10  = 14.
1 + 2 + 3 = 6.
18 + 22 + 34 = 74.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-24

Question 9.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 243

Answer:
The sum is 97.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 53, 19, and 25.
9 + 5 = 14 and 3 + 9 = 12.
12 + 5 = 17.
1 + 2 + 5 = 8.
53 + 19 + 25 = 97.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-25

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 10.
Liam has 24 yellow pencils, 15 red pencils, and 9 blue pencils. How many pencils does he have altogether?
_48__ pencils

Answer:
The number of pencils = 48.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Liam has 24 yellow pencils, 15 red pencils, and 9 blue pencils.
24 + 15 + 9 = 48.
The number of pencils = 48.
Question 11.
WRITE Math
Describe how you would find the sum of 24, 36, and 13.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 243.1
__________________________
__________________________

Answer:
The sum is 73.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 24, 36, and 13.
4 + 6 = 10 and 3 + 6 = 9.
10 + 9 = 19.
1 + 2 + 3 = 6.
24 + 36 + 13 = 73.

Lesson Check

Question 1.
What is the sum?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 245

Answer:
The sum is 69.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 22, 31, and 16.
2 + 1 = 3 and 6 + 1 = 7.
7 + 3 = 10.
1 + 2 + 3 = 6.
22 + 31+ 16 = 69.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-26

Question 2.
What is the sum?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 246

Answer:
The sum is 73.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17, 26, and 30.
7 + 6 = 13 and 6 + 7 = 13.
1 + 2 + 3 = 6.
17 + 26 + 30 = 73.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.11-27

Spiral Review

Question 3.
What number is 10 more than 127?
____137_____

Answer:
The number is 137.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is 127.
10 more than 127 = 128.
the number is 137.

Question 4.
Mr. Howard’s phone has 4 rows of buttons. There are 3 buttons in each row. How many buttons are on Mr. Howard’s phone?
_12_ buttons

Answer:
The number of buttons = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Howard’s phone has 4 rows of buttons.
there are 3 buttons in each row.
4 x 3 = 12.
the number of buttons = 12.
Question 5.
Bob tosses 8 horseshoes. Liz tosses 9 horseshoes. How many horseshoes do they toss?
8 + 9 = _17_ horseshoes

Answer:
The number of horseshoes = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Bob tosses 8 horseshoes.
Liz tosses 9 horseshoes.
8 + 9 = 17.
The number of horseshoes = 17.

Question 6.
What number can be written 3 hundreds 1 ten 5 ones?
__315_______

Answer:
The number is 315.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The number can be written has 3 hundreds 1 ten 5 ones.
the number is 315.

Lesson 4.12 Algebra • Find Sums for 4 Addends

Essential Question
What are some ways to add 4 numbers?

Listen and Draw

Show how you solved each problem.

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how you found the answer to the first problem.

Share and Show MATH BOARD

Add.

Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 247

Answer:
The sum is 87.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 23, 11, 22, and 31.
3 + 1 = 4 and 2 + 1 = 3.
4 + 3 = 7.
1 + 2 + 3 + 2 = 8.
23 + 11 + 22 + 31 = 87.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-1

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 248

Answer:
The sum is 73.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 30, 15, 3, and 25.
3 + 5 = 8 and 5 + 3 = 8.
8 + 5 = 13.
1 + 2 + 3  = 8.
30 + 15 + 25 + 3 = 73.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-2

Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 249

Answer:
The sum is 105.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13, 26, 54, and 12.
3 + 6 = 9 and 4 + 2 = 6.
9 + 6 = 15.
1 + 2 + 5 + 1 = 9.
13 + 26 + 54 + 12 = 105.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-3

Question 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 250

Answer:
The sum is 65.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27, 2, 23, and 13.
3 + 3 = 6 and 2 + 7 = 9.
9 + 6 = 15.
1 + 2 + 2 = 5.
27 + 2 + 23 + 13 = 65.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-4

Question 5.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 251

Answer:
The sum is 145.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 45, 14, 35, and 51.
5 + 4 = 9 and 5 + 1 = 6.
9 + 6 = 15.
1 + 4 + 3 + 5 = 13.
45 + 14 + 35 + 51 = 145.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-5

Question 6.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 252

Answer:
The sum is 98.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 32, 21, 15, and 30.
2 + 1 = 3 and 5 + 0 = 5.
5 + 3 = 8.
1 + 2 + 3 + 3 = 9.
32 + 21 + 15 + 30 = 98.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-6

On Your Own

Add.

Question 7.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 253

Answer:
The sum is 95.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 36, 12, 21, and 26.
6 + 2 = 8 and 6 + 1 = 7.
8 + 7 = 15.
1 + 2 + 3 + 2 = 8.
36 + 12 + 21 + 26 = 95.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-7

Question 8.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 254

Answer:
The sum is 68.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14, 23, 20, and 11.
4 + 3 = 7 and 3 + 1 = 4.
7 + 1 = 8.
1 + 2 + 1 + 2 = 6.
14 + 23 + 20 + 11 = 68.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-8

Question 9.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 255

Answer:
The sum is 77.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 22, 13, 15, and 27.
3 + 2 = 5 and 5 + 7 = 12.
12 + 5 =17.
1 + 2 + 1 + 2 = 6.
22 + 13 + 15 + 27 = 77.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-9

Question 10.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 256

Answer:
The sum is 120.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 45, 12, 41, and 22.
2 + 1 = 3 and 2 + 5 = 7.
7 + 3 = 10.
1 + 2 + 4 + 4 = 11.
45 + 12 + 41 + 22 = 120.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-10

Question 11.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 257

Answer:
The sum is 214.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 59, 31, 51, and 73.
3 + 1 = 4 and 9 + 1 = 10.
4 + 10 = 14.
5 + 5 + 3 + 7 = 20.
59 + 31 + 51 + 73 = 214.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-11

Question 12.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 258

Answer:
The sum is 97.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 34, 10, 22, and 31.
2 + 1 = 3 and 4 + 0 = 4.
4 + 3 = 7.
1 + 3 + 3 + 2 = 9.
34 + 10 + 22 + 31 = 97.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-12

Question 13.
GO DEEPER Some friends need 100 bows for a project. Sara brings 12 bows, Angela brings 50 bows, and Nora brings 34 bows. How many more bows do they need?
_4_ more bows

Answer:
The number of more bows = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sara brings 12 bows, Angela brings 50 bows, and Nora brings 34 bows.
12 + 50 + 34 = 96.
100 – 4 = 96.
The number of bows needed more = 4.
Solve. Write or draw to explain.

Question 14.
THINK SMARTER
Laney added four numbers which have a total of 128. She spilled some juice over one number. What is that number?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 259
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 260

Answer:
The number is 33.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 22 , 43, 33, and 30 = 128.
the number is 33.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-13

Problem Solving • Applications

Use the table. Write or draw to show how you solved the problems.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 261
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 262

Question 15.
MATHEMATICAL PRACTICE
Evaluate How many shells did the four children collect at the beach?
_96_ shells

Answer:
The number of shells = 96.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
34 + 15 + 26 + 21 = 96.
The number of shells = 96.

Question 16.
GO DEEPER
Which two children collected more shells at the beach, Katie and Paul, or Noah and Laura?
_Katie__and___Noah______

Answer:
The two children collected more shells = Katie and Noah.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Katie collected 36 shells.
Noah collected 26 shells.
The number of shell collected Katie and Noah.

Question 17.
THINK SMARTER
There were 24 red beads, 31 blue beads, and 8 green beads in a jar. Then Emma put 16 beads into the jar. Write a number sentence to show the number of beads in the jar.

TAKE HOME ACTIVITY
• Have your child explain what he or she learned in this lesson.

Algebra • Find Sums for 4 Addends Homework & Practice 4.12

Add.

Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 263

Answer:
The sum is 76.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 18, 32, 23, and 3.
8 + 2 = 10 and 3 + 3 = 6.
10 + 6 = 16.
1 + 2 + 3 = 6.
18 + 32 + 23 + 3 = 76.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-14

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 264

Answer:
The sum is 177.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 45, 31, 29, and 72.
5 + 1 = 6 and 2 + 9 = 11.
11 + 6 = 17.
7 + 2 + 3 + 4 = 16.
45 + 31 + 29 + 72 = 177.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-15

Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 265

Answer:
The sum is 189.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 24, 62, 70, and 33.
2 + 4 = 6 and 2 + 3 = 5.
6 + 3 = 9.
6 + 2 + 7 + 3 = 18.
24 + 62 + 70 + 33 = 189.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-16

Question 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 266

Answer:
The sum is 198.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 83, 32, 61, and 22.
2 + 1 = 3 and 2 + 3 = 5.
5 + 3 = 8.
8 + 2 + 6 + 3 = 19.
83 + 32 + 61 + 22 = 198.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-19

Question 5.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 267

Answer:
The sum is 95.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 37, 15, 31, and 12.
2 + 1 = 3 and 7 + 5 = 12.
12 + 3 = 15.
1 + 3 + 1 + 3 = 8.
37 + 15 + 31 + 12 = 95.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-19

Question 6.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 268

Answer:
The sum is 148.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 21, 13, 96, and 18.
3 + 1 = 4 and 6 + 8 = 14.
14 + 4 = 18.
1 + 2 + 1 + 9 = 13.
21 + 13 + 96 + 18 = 148.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-20

Problem Solving

Solve. Show how you solved the problem.

Question 7.
Kinza jogs 16 minutes on Monday, 13 minutes on Tuesday, 9 minutes on Wednesday, and 20 minutes on Thursday. What is the total number of minutes she jogged?
_58_ minutes

Answer:
The number of minutes she jogged = 58.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Kinza jogs 16 minutes on Monday, 13 minutes on Tuesday, 9 minutes on Wednesday, and 20 minutes on Thursday.
16 + 13 + 9 + 20 = 58.
the number of minutes she jogged = 58.
Question 8.
WRITE Math
Describe two different strategies you could use to add 16 + 35 + 24 + 14.
____89______________________
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 269

Answer:
The sum is 89.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16, 35, 24, and 14.
6 + 5 = 11 and 4 + 4 = 8.
11 + 8 = 19.
1 + 2 + 1 + 3 = 7.
16 + 35 + 24 + 14 = 89.

Lesson Check

Question 1.
What is the sum?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 270

Answer:
The sum is 133.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 33, 12, 56, and 32.
2 + 3 = 5 and 2 + 6 = 8.
5 + 8 = 13.
1 + 3 + 5 + 3 = 133.
33 + 12 + 56 + 32 = 133.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-21

Question 2.
What is the sum?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 271

Answer:
The sum is 178.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 41, 74, 43, and 20.
4 + 1 = 5 and 3 + 0 = 3.
5 + 3 = 8.
4 + 7 + 4 + 2 = 17.
41 + 74 + 43 + 20 = 178.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-22

Spiral Review

Question 3.
Laura had 6 daisies. Then she found 7 more daisies. How many daisies does she have now?
6 + 7 = _13_ daisies

Answer:
The number of daisies she have now = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Laura had 6 daisies. Then she found 7 more daisies.
6 + 7 = 13.
The number of daisies she has now = 13.

Question 4.
What is the sum?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 272

Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-23

Question 5.
Alan has 25 trading cards. He buys 8 more. How many cards does he have now?
25 + 8 = _33_ cards

Answer:
The number of cards = 33.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Alan has 25 trading cards.
He buys 8 more.
25 + 8 = 33.
The number of cards = 33.

Question 6.
Jen saw 13 guinea pigs and 18 gerbils at the pet store. How many pets did she see?
13 + 18 = _31_ pets

Answer:
The number of pets = 31.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jen saw 13 guinea pigs and 18 gerbils at the pet store.
13 + 18 = 31.
The number of pets = 31.

2-Digit Addition Chapter 4 Review/Test

Question 1.
Beth baked 24 carrot muffins. She baked 18 apple muffins. How many muffins did Beth bake? Label the bar model. Write a number sentence
with a 2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 273 for the missing number. Solve.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 274

Answer:
The number of muffins Beth bake = 42.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Beth baked 24 carrot muffins.
She baked 18 apple muffins.
24 + 18 = 42.
The number of muffins Beth bake = 42.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-24
Question 2.
Carlos has 23 red keys, 36 blue keys, and 44 green keys. How many keys does he have?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 275

Answer:
The number of keys = 103.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Carlos has 23 red keys, 36 blue keys, and 44 green keys.
23 ++ 36 + 44 = 103.
the number of keys = 103.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-25

Question 3.
Mike sees 17 blue cars and 25 green cars at the toy store. How many cars does he see?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 276

Mike sees _42_ cars.

Answer:
The number of cars = 42.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mike see 17 blue cars and 25 green cars at the toy store.
17 + 25 = 42.
The number of cars = 42.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-25

Describe how you solved the problem.
__________________________
__________________________

Question 4.
Jerry has 53 pencils in one drawer. He has 27 pencils in another drawer.
Draw a picture or write to explain how to find the number of pencils in both drawers.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 277
Jerry has _80_ pencils.

Answer:
The number of pencils = 80.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jerry has 53 pencils in one drawer.
He has 27 pencils in another drawer.
the number of pencils = 80.

Question 5.
THINK SMARTER
Lauren sees 14 birds. Her friend sees 7 birds. How many birds do Lauren and her friend see? Draw quick pictures to solve. Write the sum.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 278
Did you regroup to find the answer? Explain.
__________________________
__________________________

Answer:
The number of birds = 21.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Lauren sees 14 birds. Her friend sees 7 birds.
14 + 7 = 21.
The number of birds = 21.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-26

Question 6.
Matt says he can find the sum of 45 + 50 without rewriting it. Explain how you can solve this problem using mental math.
__________________________
__________________________

Question 7.
Ling sees the three signs at the theater.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 279
Which two sections have 78 seats?
Explain how you made your choices.
__________________________
__________________________

Answer:
The number of signs at the theater = 78.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Section A has 35 seats.
Section B has 43 seats.
35 + 43 = 78.
The number of signs at the theater = 78.

Question 8.
Leah put 21 white marbles, 31 black marbles, and 7 blue marbles in a bag. Then her sister added 19 yellow marbles.
Write a number sentence to show the number of marbles in the bag.
__21___+_31__+__7_=___59____________

Answer:
The number of marbles = 59.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Leah put 21 white marbles, 31 black marbles, and 7 blue marbles in a bag.
21 + 31 + 7 = 59.
The number of marbles = 59.

Question 9.
Nicole made a necklace. She used 13 red beads and 26 blue beads. Show how you can break apart the addends to find how many beads Nicole used.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 280

Answer:
The number of beads = 39.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Nicole made a necklace. She used 13 red beads and 26 blue beads.
13 + 26 = 39.
The number of beads = 39.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-27

Question 10.
GO DEEPER
Without finding the sums, does the pair of addends have a sum greater than 100? Choose Yes or No.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 281

Answer:
The sum is 143.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 51 and 92.
51 + 92 = 143.

Answer:
The sum is 69.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 27 and 42.
27 + 42 = 69.

Answer:
The sum is 115.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 82 and 33.
82 + 33 = 115.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-29

Explain how you decided which pairs have a sum greater than 100.
__________________________
__________________________
__________________________

Answer:
The pairs which have a sum greater than 100 = 51 + 92, and 82 + 33.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the pairs are 51 + 92 and 82 + 33.
The numbers have greater than 100.

Question 11.
Leslie finds 24 paper clips in her desk. She finds 8 more paper clips in her pencil box. Choose all the ways you can use to find how many paper clips Leslie has in all.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition 282

Answer:
The number of paper clips = 32.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Leslie finds paper clips in her desk.
She finds more paper clips in her pencil box.
24 + 8 = 32.
The number of shells = 32.
Go-Math-Grade-2-Chapter-4-Answer-Key-2-Digit Addition-4.12-28

Question 12.
Mr. O’Brien visited a lighthouse. He climbed 26 stairs. Then he climbed 64 more stairs to the top. How many stairs did he climb at the lighthouse?
_90_ stairs

Answer:
The number of stairs he climbed at the lighthouse = 90.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. O’Brien visited a lighthouse.
He climbed 26 stairs.
Then he climbed 64 more stairs to the top.
26 + 64 = 90.
The number of stairs he climbed at the lighthouse = 90.

Final Words:

Download Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 4 2-Digit Addition pdf for free of cost. Go through all the solutions and practice well to score good marks in the exams. This will help you to overcome the difficulties in maths at the primary level itself. If you have doubts on any topic you can post the comments in the below comment box. Stay tuned to our website to get Go Math Answer Key Grade 2 Chapters.

Leave a Comment

Scroll to Top