Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships

Students of Grade 2 can get a strong foundation on mathematics concepts by referring to the Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Facts and Relationships. It was developed by highly professional mathematics educators and the solutions prepared by them are in a concise manner for easy grasping. Access the 2nd Grade Go Math Chapter 3 Facts and Relationships as a part of your preparation and resolve your doubts. Download the HMH Go Math Grade 2 Ch 3 Solutions PDF via quick links available and ace up your preparation like never before.

Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Facts and Relationships

To achieve high score s in Grade 2, students need to solve all questions and exercises included in Go Math Grade 2. So, teachers and students can find this Go Math Answer Key for Grade 2 more helpful in raising students’ scores and supporting teachers to educate the students. With the help of the Go Math Primary School Grade 2 Answer Key, you can think deeply regarding what you are learning, and you will really learn math easily just like that.

Facts and Relationships

Lesson: 1 Use Doubles Facts

Lesson 3.2 Practice Addition Facts

Lesson 3.3 Algebra • Make a Ten to Add

Lesson 3.4 Algebra • Add 3 Addends

Lesson 3.5 Algebra • Relate Addition and Subtraction

Lesson 3.6 Practice Subtraction Facts

Lesson 3.7 Use Ten to Subtract

Lesson 3.8 Algebra • Use Drawings to Represent Problems

Lesson 3.9 Algebra • Use Equations to Represent Problems

Lesson 3.10 Problem Solving • Equal Groups

Lesson 3.11 Algebra • Repeated Addition

Basic Facts and Relationships

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 1
Parrot fish live near coral reefs in tropical ocean waters. They use their sharp teeth to scrape food off of the coral. Suppose 10 parrot fish are eating at a coral reef. 3 of the fish swim away. How many fish are still eating?

Answer:
The number of Parrot fish is still eating = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
10 Parrot fish are eating at a coral reef.
3 of the fish swim away.
10 – 3 = 7.
So the number of Parrot fish is still eating = 7.

Basic Facts and Relationships Show What You Know

Use Symbols to Add

Use the picture. Use + and = to complete the addition sentence.

Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 2

Answer:
The number of apples = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number of red apples = 3.
the number of green apples = 1.
3 + 1 = 4.
so the number of apples = 4.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-1

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 3

Answer:
The number of stars = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number of blue stars = 2.
the number of orange stars = 3.
2 + 3 = 5.
so the number of stars = 5.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-2

Sums to 10

Write the sum.

Question 3.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 4

Answer:
The sum is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 3.
4 + 3 = 7.
so the sum is 7.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3

Question 4.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 5

Answer:
The sum is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 0.
5 + 0 = 5.
so the sum is 5.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-4

Question 5.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 6

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 7.
2 + 7 = 9.
so the sum is 9.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-5

Question 6.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 7

Answer:
The sum is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 2.
6 + 2 = 8.
so the sum is 8.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-6

Question 7.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 8

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 1.
9 + 1 = 10.
so the sum is 10.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-7

Doubles and Doubles Plus One
Write the addition sentence.

Question 8.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 9

Answer:
The sum is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 3.
3 + 3 = 6.
so the sum is 6.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-8

Question 9.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 10

Answer:
The sum is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 4.
3 + 4 = 7.
so the sum is 7.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-9

Basic Facts and Relationships Vocabulary Builder

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 11

Visualize It

Sort the review words in the graphic organizer.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 12

Answer:
The Addition words are plus, count on.
The Subtraction words are minus, count back.

Explanation,
In the above-given question,
given that,
the Review words are Addition, Subtraction, plus, minus, equals, count on, and count back.
The Addition words are plus, count on.
The Subtraction words are minus, count back.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-10

Understand Vocabulary

Question 1.
Circle the addition sentence. 3 + 6 = 9 9 − 6 = 3

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 6.
3 + 6 = 9.
so the sum is 9.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-11

Question 2.
Circle the subtraction sentence. 8 + 2 = 10 10 − 2 = 8

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 2.
10 – 2 = 8.
so the difference is 8.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-12

Question 3.
Circle the count on fact. 5 − 1 = 4 4 + 1 = 5

Answer:
The count on fact is 4 + 1 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the count on fact is 4 + 1 = 5.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-13

Question 4.
Circle the count back fact. 8 − 2 = 6 6 + 2 = 8

Answer:
The count back fact is 8 – 2 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the count back fact is 8 – 2 = 6.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-14

Basic Facts and Relationships Game: Caterpillar Chase

Materials
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 13
Play with a partner.
1. Put your cube on START.
2. Toss the Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 14, and move that many spaces.
3. Say the sum or difference. Your partner checks your answer.
4 Take turns. The first person to get to FINISH wins.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 14.1

Answer:
The sum is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 2.
2 + 2 = 4.
so the sum is 4.

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 2.
8 – 2 = 6.
so the difference is 6.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-15

Basic Facts and Relationships Vocabulary Game

Going Places with GOMATH! Words

Going to a Coral Reef

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 15

For 2 players
Materials
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 16

How to Play

1. Each player chooses a Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 17 and puts it on START.
2. Toss the Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 18 to take a turn. Move your Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 19 that many spaces around the track to the right.
3. If you land on these squares:
White Space Tell the meaning of the math word or use it in a sentence. If you are correct, jump to the next space with that word.
Green Space Follow the directions on the space. If there are no directions, stay where you are.
4. The first player to reach FINISH wins.

Game

HOW TO PLAY

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 20.1

1. Each player chooses a Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 20 and puts it on START.
2. Toss the Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 21 to take a turn. Move your Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 22 that many spaces around the track to the right.
3. If you land on these squares:
White Space Tell the meaning of the math word or use it in a sentence. If you are correct, jump to the next space with that word.
Green Space Follow the directions on the space. If there are no directions, stay where you are.
4. The first player to reach FINISH wins.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 22.1

Answer:
The Go Maths word = is equal to.

Explanation:
In  the above-given question,
given that,
the Go Math word is equal to.
3 is equal to 3.
3 = 3.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-16

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 22.2

Answer:
The word is different.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the word is difference.
10 – 2 = 8.
so the difference is 8.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-17

The Write Way

Reflect

Choose one idea. Write about it in the space below.
• Think about what you did in math class today. Complete this sentence:
I learned that I _____.
• Write your own story problem that uses addition. Then ask a partner to solve the problem.
• Use the words addends and sum to explain how to solve this problem:
12 + 23 = _____.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 22.3
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 22.4

Answer:
The Sum is 35.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 23.
12 + 23 = 35.
so the sum is 35.

Lesson 3.1 Use Doubles Facts

Essential Question
How can you use doubles facts to find sums for near doubles facts?

Listen and Draw

Draw a picture to show the problem. Then write an addition sentence for the problem.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 22.5

Answer:
The number of toy cars = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number of toy cars is 3 + 3 = 6.
3 + 2 + 1 = 6.
So the number of toy cars = 6.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.1-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Represent Explain why 4 + 4 = 8 is called a doubles fact.

Answer:
The number is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
numbers are 4 and 4.
we can write it as 3 + 1 = 4.
4 + 3 + 1 = 4.
so the number 4 + 4 = 8 is a double fact.

Model and Draw

You can use doubles facts to find sums for other facts.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 22.6

Answer:
The sum is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 4.
3 + 4 = 7.
so the sum is 7.

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 6.
7 + 6 = 13.
so the sum is 13.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.1-2

Share and Show MATH BOARD

Write a doubles fact you can use to find the sum. Write the sum.

Question 1.
2 + 3 = __5___
__2_ + __1_ = __3___

Answer:
The sum is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 3.
2 + 3 = 5.
2 + 2 + 1 = 5
so the sum is 5.

Question 2.
4 + 5 = _9__
_4__ + __1_ = ___5__

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 5.
4 + 5 = 9.
4 + 4 + 1 = 9.
so the sum is 9.

Question 3.
4 + 3 = __7_
__2_ + _1__ = ___3__

Answer:
The sum is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 3.
4 + 3 = 7.
4 + 2 + 1 = 7.
so the sum is 7.

Question 4.
6 + 7 = __13_
__6_ + _1_ = ___7__

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
6 + 6 + 1 = 13.
so the sum is 13.

Question 5.
5 + 6 = __11_
__5_ + _1__ = __6___

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 6.
5 + 6 = 11.
5 + 5 + 1 = 11.
so the sum is 11.

Question 6.
8 + 7 = __15_
__6_ + _1__ = __7___

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
8 + 6 + 1 = 15.
so the sum is 15.

On Your Own

Write a doubles fact you can use to find the sum. Write the sum.

Question 7.
5 + 4 = __9_
_3__ + __1_ = ___5__

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 4.
5 + 4 = 9.
5 + 3 + 1 = 9.
so the sum is 9.

Question 8.
6 + 5 = _11__
__4_ + __1_ = ___5__

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 5.
6 + 5 = 11.
6 + 4 + 1 = 11.
so the sum is 11.

Question 9.
6 + 7 = __13_
__6_ + __1_ = __7___

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 11.
6 + 6 + 1 = 11.
so the sum is 11.

Question 10.
7 + 8 = __15_
__7_ + __1_ = __8___

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 8.
7 + 8 = 15.
7 + 7 + 1 = 15
so the sum is 15.

Question 11.
8 + 9 = __17_
__8_ + __1_ = __9___

Answer:
The sum is 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 9.
8 + 9 = 17.
8 + 8 + 1 = 17.
so the sum is 17.

Question 12.
5 + 6 = __11_
__5_ + _1__ = __6___

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 6.
5 + 6 = 11.
5 + 5 + 1 = 11.
so the sum is 11.

Question 13.
7 + 6 = __13_
__5_ + _1__ = __6___

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 6.
7 + 6 = 13.
7 + 6 + 1 = 13.
so the sum is 13.

Question 14.
9 + 8 = __17_
__7_ + _1__ = __8___

Answer:
The sum is 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 8.
9 + 8 = 17.
9 + 7 + 1 = 17.
so the sum is 17.

Question 15.
THINK SMARTER
Mr. Norris wrote a doubles fact. It has a sum greater than 6. The numbers that he added are each less than 6. What fact might he have written?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 23
____7____

Answer:
The sum is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 3.
4 + 3 = 7.
4 + 2 + 1 = 7.
so the sum is 7.

Solve. Write or draw to explain.

Question 16.
MATHEMATICAL PRACTICE Analyze
Andrea has 8 red buttons and 9 blue buttons. How many buttons does Andrea have?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 24
_17_ buttons

Answer:
The number of buttons = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Andrea has 8 red buttons and 9 blue buttons.
8 + 9 = 17.
So the number of buttons = 17.

Question 17.
GO DEEPER
Henry sees 3 rabbits. Callie sees double that number of rabbits. How many more rabbits does Callie see than Henry?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 25
_9_ more rabbits

Answer:
The number of rabbits Callie sees = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Henry sees 3 rabbits.
Callie sees double that number of rabbits.
3 + 6 = 9.
3 + 5 + 1 = 9.
The number of rabbits Callie sees = 9.
Question 18.
THINK SMARTER
Could you use the doubles fact to find the sum for 4 + 5? Choose Yes or No.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 26

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 5.
4 + 5 = 9.
4 + 4 + 1 = 9.
so the sum is 9.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.1-3

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to write three different doubles facts with sums less than 17.

Use Doubles Facts Homework & Practice 3.1

Write a doubles fact you can use to find the sum. Write the sum.

Question 1.
2 + 3 = _5_
_2_ + __1_ = __3_

Answer:
The sum is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 3.
2 + 3 = 5.
2 + 2 + 1 = 5.
so the sum is 5.

Question 2.
7 + 6 = _13_
_5_ + __1_ = _6__

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 6.
7 + 6 = 13.
7 + 6 + 1 = 13.
so the sum is 13.

Question 3.
3 + 4 = _7_
_3_ + _1__ = _4__

Answer:
The sum is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 4.
3 + 4 = 7.
3 + 3 + 1 = 7.
so the sum is 7.

Question 4.
8 + 9 = _17_
_8_ + _1__ = __9_

Answer:
The sum is 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 9.
8 + 9 = 17.
8 + 8 + 1 = 17.
so the sum is 17.

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 5.
There are 4 ants on a log. Then 5 ants crawl onto the log. How many ants are on the log now?
__9_ ants

Answer:
The number of ants on the log = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 4 ants on a log.
Then 5 ants crawl onto the log.
4 + 5 = 9.
The number of ants on the log = 9.

Question 6.
WRITE Math
Draw or write to show two ways to use a doubles fact to find 6 + 7.
___6_+_7_=_13_______
__6_+__1__=_7______
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 27

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
6 + 6 + 1 = 13.
so the sum is 13.

Lesson Check

Question 1.
Write a doubles fact you can use to find the sum. Write the sum.
4 + 3 = _7__
_2_ + _1_ = __3_

Answer:
The sum is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 3.
4 + 3 = 7.
4 + 2 + 1 = 7.
so the sum is 7.

Question 2.
Write a doubles fact you can use to find the sum. Write the sum.
6 + 7 = _13_
_6_ + _1_ = _7__

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
6 + 6 + 1 = 13.
so the sum is 13.

Spiral Review

Question 3.
There are 451 children in Lia’s school. Write a number greater than 451.
_452___

Answer:
The number of children in Lia’s school = 452.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 451 children in Lia’s school.
The number greater than 451 is 452.
452.
The number of children in Lia’s school = 452.

Question 4.
What number is shown with these blocks?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 28

Answer:
The number is 152.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there is 1 hundred block, 4 tens block and 12 ones blocks.
100 + 40 + 12.
152.
The number of blocks = 152
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.1-4

Question 5.
Write a number with the digit 8 in the tens place.
_182__

Answer:
The number is 182.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
there is 1 hundred block, 8 tens block, and 2 one blocks.
100 + 80 + 2.
182.
The number of blocks = 182

Question 6.
Circle the sum that is an even number.
2 + 3 = 5
3 + 4 = 7
4 + 5 = 9
6 + 6 = 12

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 6.
6 + 6 = 12.
6 + 5 + 1 = 12.
so the sum is 12.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.1-5

Lesson 3.2 Practice Addition Facts

Essential Question
What are some ways to remember sums?

Listen and Draw

Draw pictures to show the problems.
______________

______________

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Analyze Explain how the two problems are alike. Explain how they are different.

Model and Draw

These are some ways to remember facts.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 29

Share and Show MATH BOARD

Write the sums.

Question 1.
4 + 4 = _8__
4 + 5 = _9__

Answer:
The sum is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 4.
4 + 4 = 8.
so the sum is 8.

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 5.
4 + 5 = 9.
so the sum is 9.

Question 2.
5 + 0 = __5_
2 + 0 = __2__

Answer:
The sum is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 0.
5 + 0 = 5.
so the sum is 5.

Answer:
The sum is 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 0.
2 + 0 = 2.
so the sum is 2.

Question 3.
3 + 8 = __11_
8 + 3 = _11_

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 8.
3 + 8 = 11.
so the sum is 11.

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 + 3 = 11.
so the sum is 11.

Question 4.
_10_ = 5 + 5
_9_ = 5 + 4

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 5.
5 + 5 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 4.
5 + 4 = 9.
so the sum is 9.

Question 5.
5 + 7 = __12_
7 + 5 = _12_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 7.
5 + 7 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 5.
7 + 5 = 12.
so the sum is 12.

Question 6.
_14_ = 7 + 7
__15_ = 7 + 8

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 7.
7 + 7 = 14.
so the sum is 14.

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 8.
7 + 8 = 15.
so the sum is 15.

Question 7.
_10_ = 3 + 7
_10_ = 7 + 3

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 7.
3 + 7 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 3.
7 + 3 = 10.
so the sum is 10.

Question 8.
9 + 3 = _12_
3 + 9 = _12_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 3.
9 + 3 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 9.
3 + 9 = 12.
so the sum is 12.

Question 9.
_12_ = 6 + 6
__11_ = 6 + 5

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 6.
6 + 6 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 5.
6 + 5 = 11.
so the sum is 11.

On Your Own

Write the sums.

Question 10.
7 + 1 = _8_
1 + 7 = _8_

Answer:
The sum is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 1.
7 + 1 = 8.
so the sum is 8.

Answer:
The sum is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 1 and 7.
1 + 7 = 8.
so the sum is 8.

Question 11.
_4_ = 4 + 0
_9_ = 9 + 0

Answer:
The sum is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 0.
4 + 0 = 4.
so the sum is 4.

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 0.
9 + 0 = 9.
so the sum is 9.

Question 12.
5 + 5 = _10_
5 + 4 = _9_

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 5.
5 + 5 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 4.
5 + 4 = 9.
so the sum is 9.

Question 13.
8 + 2 = _10_
2 + 8 = _10_

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 2.
8 + 2 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 8.
2 + 8 = 10.
so the sum is 10.

Question 14.
3 + 3 = _6_
3 + 4 = _7_

Answer:
The sum is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 3.
3 + 3 = 6.
so the sum is 6.

Answer:
The sum is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 4.
3 + 4 = 7.
so the sum is 7.

Question 15.
7 + 8 = _15_
8 + 7 = _15_

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 8.
7 + 8 = 15.
so the sum is 15.

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
so the sum is 15.

Question 16.
_5_ = 4 + 1
_5_ = 1 + 4

Answer:
The sum is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 1.
4 + 1 = 5.
so the sum is 5.

Answer:
The sum is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 1 and 4.
1 + 4 = 5.
so the sum is 5.

Question 17.
0 + 7 = _7_
0 + 6 = _6_

Answer:
The sum is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 0 and 7.
0 + 7 = 7.
so the sum is 7.

Answer:
The sum is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 0 and 6.
0 + 6 = 6.
so the sum is 6.

Question 18.
8 + 8 = _16_
8 + 9 = _17_

Answer:
The sum is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 8.
8 + 8 = 16.
so the sum is 16.

Answer:
The sum is 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 9.
8 + 9 = 17.
so the sum is 17.

Question 19.
5 + 3 = __8_
3 + 5 = _8_

Answer:
The sum is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 3.
5 + 3 = 8.
so the sum is 8.

Answer:
The sum is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 5.
3 + 5 = 8.
so the sum is 8.

Question 20.
_18_ = 9 + 9
_17_ = 9 + 8

Answer:
The sum is 18.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 9.
9 + 9 = 18.
so the sum is 18.

Answer:
The sum is 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 8.
9 + 8 = 17.
so the sum is 17.

Question 21.
6 + 7 = _13_
7 + 6 = _13_

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
so the sum is 13.

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 6.
7 + 6 = 13.
so the sum is 13.

Question 22.
THINK SMARTER
Sam painted 3 pictures. Ellie painted double that number of pictures. How many pictures did they paint?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 30

Answer:
The number of pictures they paint = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sam painted 3 pictures.
Ellie painted double that number of pictures.
3 + 6 = 9.
the number of pictures they paint = 9.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.2-1
Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.

Question 23.
GO DEEPER Chloe draws 8 pictures. Reggie draws 1 more picture than Chloe. How many pictures do they draw?
_17_ pictures

Answer:
The number of pictures they draw = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Chole draws 8 pictures.
Reggie draws 1 more picture than chole.
8 + 9 = 17.
the number of pictures they draw = 17.

Question 24.
MATHEMATICAL PRACTICE Analyze Joanne made 9 clay bowls last week. She made the same number of clay bowls this week. How many clay bowls did she make in two weeks?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 31
_18_ clay bowls

Answer:
The number of clay bowls did she make = 18.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Joanne made 9 clay bowls last week.
she made the same number of clay bowls this week.
9 + 9 = 18.
So the number of clay bowls she make = 18.

Question 25.
THINK SMARTER
There are 9 raisins in the bowl. Devon puts 8 more raisins in the bowl. Complete the addition sentence to find how many raisins are in the bowl now.
_9_ + _8_ = __17_
__17_ raisins

Answer:
The number of raisins in the bowl = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 9 raisins in the bowl.
Devon puts 8 more raisins in the bowl.
9 + 8 = 17.
so the number of raisins in the bowl.

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to write several addition facts that he or she knows.

Practice Addition Facts Homework & Practice 3.2

Practice Addition Facts
Write the sums.

Question 1.
9 + 1 = _10_
1 + 9 = __10_

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 1.
9 + 1 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 1 and 9.
1 + 9 = 10.
so the sum is 10.

Question 2.
7 + 6 = _13_
6 + 7 = _13_

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 6.
7 + 6 = 13.
so the sum is 13.

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
so the sum is 13.

Question 3.
8 + 0 = _8_
5 + 0 = _5_

Answer:
The sum is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 0.
8 + 0 = 8.
so the sum is 8.

Answer:
The sum is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 0.
5 + 0 = 5.
so the sum is 5.

Question 4.
_16_ = 7 + 9
_16_ = 9 + 7

Answer:
The sum is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 9.
7 + 9 = 16.
so the sum is 16.

Answer:
The sum is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 7.
9 + 7 = 16.
so the sum is 16.

Question 5.
4 + 4 = __8_
4 + 5 = _9_

Answer:
The sum is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 4.
4 + 4 = 8.
so the sum is 8.

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 5.
4 + 5 = 9.
so the sum is 9.

Question 6.
9 + 9 = _18_
9 + 8 = _17_

Answer:
The sum is 18.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 9.
9 + 9 = 18.
so the sum is 18.

Answer:
The sum is 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 8.
9 + 8 = 17.
so the sum is 17.

Question 7.
8 + 8 = _16_
8 + 7 = _15_

Answer:
The sum is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 8.
8 + 8 = 16.
so the sum is 16.

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
so the sum is 15.

Question 8.
2 + 2 = _4_
2 + 3 = _5_

Answer:
The sum is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 2.
2 + 2 = 4.
so the sum is 4.

Answer:
The sum is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 3.
2 + 3 = 5.
so the sum is 5.

Question 9.
_9_ = 6 + 3
_9_ = 3 + 6

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 3.
6 + 3 = 9.
so the sum is 9.

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 6.
3 + 6 = 9.
so the sum is 9.

Question 10.
6 + 6 = _12_
6 + 7 = _13_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 6.
6 + 6 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
so the sum is 13.

Question 11.
_7_ = 0 + 7
_9_ = 0 + 9

Answer:
The sum is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 0 and 7.
0 + 7 = 7.
so the sum is 7.

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 0 and 9.
0 + 9 = 9.
so the sum is 9.

Question 12.
5 + 5 = _10_
5 + 6 = _11__

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 5.
5 + 5 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 6.
5 + 6 = 11.
so the sum is 11.

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 13.
Jason has 7 puzzles. Quincy has the same number of puzzles as Jason. How many puzzles do they have altogether?
_14_ puzzles

Answer:
The number of puzzles they have altogether = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jason has 7 puzzles.
Quincy has the same number of puzzles as Jason.
7 + 7 = 14.
The number of puzzles they have altogether = 14.

Question 14.
WRITE Math Write or draw to explain a way to find each sum: 6 + 7, 8 + 4, 2 + 9.
____13__________
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 32

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
so the sum is 13.

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 4.
8 + 4 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 9.
2 + 9 = 11.
so the sum is 11.

Lesson Check

Question 1.
What is the sum?
8 + 7 = _15_

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
so the sum is 15.

Question 2.
What is the sum?
2 + 9 = _11__

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 9.
2 + 9 = 11.
so the sum is 11.

Spiral Review

Question 3.
Write another way to describe
_2_ + _9_

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 9.
2 + 9 = 11.
so the sum is 11.

Question 4.
Write the number that is 100 more than 276.
_376__

Answer:
The number is 376.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is 276.
100 more than 276.
276 + 100 = 376.
so the number is 376.

Question 5.
Count by tens.
20, 30, 40, _50_, _60_, __70_

Answer:
The number is 50, 60, and 70.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 20, 30, and 40.
count by tens.
20, 30, 40, 50, 60, and 70.
The numbers are 50, 60, and 70.

Question 6.
Write <, >, or = to compare.
127 _<_ 142

Answer:
The numbers are 125 and 142.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
127 is less than 142.
so the symbol is <.

Lesson 3.3 Algebra • Make a Ten to Add

Essential Question
How is the make a ten strategy used to find sums?

Listen and Draw

Write the fact below the ten frame when you hear the problem that matches the model.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 33

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 5.
5 + 5 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 4.
6 + 4 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 3.
7 + 3 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 2.
8 + 2 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 1.
9 + 1 = 10.
so the sum is 10.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.3-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Look for Structure Describe a pattern you see in these make a ten facts.

Model and Draw

7 + 5 = ?
You need to add 3 to 7 to make a ten. Break apart 5 as 3 and 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 34
So, 7 + 5 = _12

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 5.
7 + 5 = 12.
7 + 3 + 2 = 12.
10 + 2 = 12.
so the sum is 12.

Share and Show MATH BOARD

Show how you can make a ten to find the sum. Write the sum.

Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 35
10 + _1_ = __11_

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 + 3 = 11.
8 + 2 + 1 = 11.
10 + 1 = 11.
so the sum is 11.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.3-2

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 36
10 + _1_ = _11_

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 9.
2 + 9 = 11.
1 + 1 + 9 = 11.
1 + 10 = 11.
so the sum is 11.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.3-3

Question 3.
8 + 5 = __13_
10 + _3_ = _3_

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 + 5 = 13.
8 + 2 + 3 = 13.
10 + 3 = 13.
so the sum is 13.

Question 4.
4 + 7 = _11_
10 + _1_ = _11_

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 7.
4 + 7 = 11.
1 + 3 + 7 = 11.
1 + 10 = 11.
so the sum is 11.

Question 5.
3 + 9 = _12_
10 + _2_ = _12_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 9.
3 + 9 = 12.
2 + 1 + 9 = 12.
2 + 10 = 12.
so the sum is 12.

Question 6.
7 + 6 = _13_
10 + _3_ = _13_

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 6.
7 + 6 = 13.
3 + 4 + 6 = 13.
3 + 10 = 13.
so the sum is 13.

On Your Own

Show how you can make a ten to find the sum. Write the sum.

Question 7.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 37
10 + _3_ = _13_

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 9.
4 + 9 = 13.
3 + 1 + 9 = 13.
3 + 10 = 13.
so the sum is 13.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.3-4

Question 8.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 38
10 + _7_ = _17_

Answer:
The sum is 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 8.
9 + 8 = 17.
9 + 1 + 7 = 17.
10 + 7 = 17.
so the sum is 17.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.3-5

Question 9.
8 + 6 = _14_
10 + _4_ = _14_

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 6.
8 + 6 = 14.
8 + 2 + 4 = 14.
10 + 4 = 14.
so the sum is 14.

Question 10.
5 + 9 = _14_
10 + _4_ = _14_

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 9.
5 + 9 = 14.
5 + 5 + 4 = 14.
10 + 4 = 14.
so the sum is 14.

Question 11.
7 + 9 = _16_
10 + _6_ = _16_

Answer:
The sum is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 9.
7 + 9 = 16.
7 + 3 + 6 = 16.
10 + 6 = 16.
so the sum is 16.

Question 12.
8 + 4 = _12_
10 + _2_ = _12_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 4.
8 + 4 = 12.
8 + 2 + 2 = 12.
10 + 2 = 12.
so the sum is 12.

Question 13.
GO DEEPER
Alex is thinking of a doubles fact. The sum is greater than the sum of 7 + 7 but less than the sum of 8 + 9. What fact is Alex thinking of?
_8_ + _7_ = _15_

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
8 + 2 + 5 = 15.
10 + 5 = 15.
so the sum is 15.

Question 14.
THINK SMARTER
There were 5 bees in a hive. How many more bees need to go in the hive for there to be 14 bees?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 39

Answer:
The number of bees to go into the hive = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There were 5 bees in a hive.
5 + 9 = 14.
The number of bees to go into the hive = 9.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.3-6

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.

Question 15.
MATHEMATICAL PRACTICE
Analyze There are 9 large bicycles at the store. There are 6 small bicycles at the store. How many bicycles are at the store?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 40

Answer:
The number of bicycles at the store = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 9 large bicycles at the store.
There are 6 small bicycles at the store.
9 + 6 = 15.
The number of bicycles at the store = 15.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.3-7

Question 16.
GO DEEPER Max is thinking of a doubles fact. It has a sum that is greater than the sum of 6 + 4 but less than the sum of 8 + 5. What fact is Max thinking of?
_8_ + _4_ = __12_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 4.
8 + 4 = 12.
8 + 2 + 2 = 12.
10 + 2 = 12.
so the sum is 12.

Question 17.
THINK SMARTER
Natasha had 8 shells. Then she found 5 more shells. Draw to show how to find the number of shells Natasha has now.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 411
How many shells does she have now? 13_ shells

Answer:
The number of shells = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Natasha had 8 shells.
Then she found 5 more shells.
8 + 5 = 13.
number of shells = 13.

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to name pairs of numbers that have a sum of 10. Then have him or her write the addition sentences.

Algebra • Make a Ten to Add Homework & Practice 3.3

Show how you can make a ten to find the sum. Write the sum.

Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 42
10 + _6_ = _16_

Answer:
The sum is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 7.
9 + 7 = 16.
9 + 1 + 6 = 16.
10 + 6 = 16.
so the sum is 16.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.3-8

Question 2.
8 + 5 = _13_
10 + _3_ = _13_

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 + 5 = 13.
8 + 2 + 3 = 13.
10 + 3 = 13.
so the sum is 13.

Question 3.
8 + 6 = _14_
10 + _4_ = _14_

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 6.
8 + 6 = 14.
8 + 2 + 4 = 14.
10 + 4 = 14.
so the sum is 14.

Question 4.
3 + 9 = _12_
10 + _2_ = _12_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 9.
3 + 9 = 12.
2 + 1 + 9 = 12.
2 + 10 = 12.
so the sum is 12.

Question 5.
8 + 7 = _15_
10 + _5_ = _15_

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
8 + 2 + 5 = 15.
10 + 5 = 15.
so the sum is 15.

Question 6.
6 + 5 = _11_
10 + _1_ = _11_

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 5.
6 + 5 = 11.
6 + 4 + 1 = 11.
10 + 1 = 11.
so the sum is 11.

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 7.
There are 9 children on the bus. Then 8 more children get on the bus. How many children are on the bus now?
_17_ children

Answer:
The number of children is on the bus = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 9 children on the bus.
9 + 8 = 17.
the number of children on the bus = 17.
Question 8.
WRITE Math
Describe how you can use the make a ten strategy to find the sum 7 + 9.
____16____
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 43

Answer:
The sum is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 9.
7 + 9 = 16.
6 + 1 + 9 = 16.
6 + 10 = 16.
so the sum is 16.

Lesson Check

Question 1.
Circle the fact with the same sum as 8 + 7.
10 + 3
10 + 4
10 + 5
10 + 6

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 5.
10 + 5 = 15.
10 + 5 = 15.
so the sum is 15.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.3-9
Question 2.
Write a fact with the same sum as 7 + 5.
_7_ + _7_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 5.
7 + 5 = 12.
7 + 3 + 2 = 12.
10 + 2 = 12.
so the sum is 12.

Spiral Review

Question 3.
Write the number shown by 200 + 10 + 7?
_217_

Answer:
The number is 217.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is 200 + 10 + 7.
200 + 10 + 7 = 217.
so the number is 217.

Question 4.
Circle the odd number.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 44

Answer:
The odd number is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2, 4, 6, and 7.
The odd number is 7.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.3-10

Question 5.
What is the value of the underlined digit?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 45

Answer:
The value of the underlined digit = 60.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the value og the underlined digit is 6 tens.
60 + 5 = 65.
the number is 65.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.3-11

Question 6.
What is another way to write the number 47?
_4_ tens _7_ ones

Answer:
The number 47 has 4 tens and 7 ones.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
4 tens and 7 ones.
40 + 7 = 47.
the number is 47.

Lesson 3.4 Algebra • Add 3 Addends

Essential Question
How do you add three numbers?

Listen and Draw

Write the sum of each pair of addends
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 46

Answer:
The sum is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 6.
2 + 6 = 8.
so the sum is 8.

Answer:
The sum is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 3.
3 + 3 = 6.
so the sum is 6.

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 4.
5 + 4 = 9.
so the sum is 9.

Answer:
The sum is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 1 and 4.
1 + 4 = 5.
so the sum is 5.

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 3.
7 + 3 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The sum is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 5.
2 + 5 = 7.
so the sum is 7.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.4-1

Math Talk

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how you found the sum of 5 and 4.

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 4.
5 + 4 = 9.
so the sum is 9.

Model and Draw

You can group numbers in different ways to add.
Choose two addends.
Look for facts you know.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 47

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 7.
5 + 7 = 12.
3 + 2 + 7 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 9.
3 + 9 = 12.
3 + 2 + 7 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 2.
10 + 2 = 12.
3 + 2 + 7 = 12.
so the sum is 12.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.4-2

Share and Show

Solve two ways. Circle the two addends you add first.

Question 1.
1 + 8 + 2 = __11_
1 + 8 + 2 = _11__

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 2.
9 + 2 = 11.
1 + 8 + 2 = 11.
so the sum is 11.

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 1 and 10.
1 + 10 = 11.
1 + 8 + 2 = 11.
so the sum is 11.

Question 2.
7 + 3 + 3 = __13_
7 + 3 + 3 = _13__

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 3.
10 + 3 = 13.
7 + 3 + 3 = 13.
so the sum is 13.

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 6.
7 + 6 = 13.
7 + 3 + 3 = 13.
so the sum is 13.

Question 3.
4 + 2 + 4 = __10_
4 + 2 + 4 = _10__

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 4.
6+ 4 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 6.
4 + 6 = 10.
4 + 2 + 4 = 10.
so the sum is 10.

Question 4.
2 + 8 + 2 = __12_
2 + 8 + 2 = __12_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 2.
10 + 2 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 10.
2 + 10 = 12.
2 + 8 + 2 = 12.
so the sum is 12.

Question 5.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 52

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 6.
5 + 6 = 11.
so the sum is 11.

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 8.
3 + 8 = 11.
3 + 2 + 6 = 11.
so the sum is 11.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.4-3

Question 6.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 53

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 2.
7 + 2 = 9.
so the sum is 9.

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 2.
7 + 2 = 9.
so the sum is 9.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.4-4

On Your Own

Solve two ways. Circle the two addends you add first.

Question 7.
4 + 1 + 6 = ____11____
4 + 1 + 6 = ___11_____

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 6.
5 + 6 = 11.
4 + 1 + 6 = 11.
so the sum is 11.

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 7.
4 + 7 = 11.
4 + 1 + 6 = 11.
so the sum is 11.

Question 8.
4 + 3 + 3 = __10__
4 + 3 + 3 = __10__

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 3.
7 + 3 = 10.
4 + 3 + 3 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 6.
4 + 6 = 10.
4 + 3 + 3 = 10.
so the sum is 10.

Question 9.
1 + 5 + 3 = __9_
1 + 5 + 3 = _9__

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 3.
6 + 3 = 9.
so the sum is 9.

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 1 and 8.
1 + 8 = 9.
1 + 5 + 3 = 9.
so the sum is 9.

Question 10.
6 + 4 + 4 = __14__
6 + 4 + 4 = __14__

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 4.
10 + 4 = 14.
6 + 4 + 4 = 14.
so the sum is 14.

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 8.
6 + 8 = 14.
6 + 4 + 4 = 14.
so the sum is 14.

Question 11.
5 + 5 + 5 = _15__
5 + 5 + 5 = _15__

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 5.
10 + 5 = 15.
so the sum is 15.

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 10.
5 + 10 = 15.
5 + 5 + 5 = 15.
so the sum is 15.

Question 12.
7 + 0 + 6 = __13_
7 + 0 + 6 = _13__

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 6.
7 + 6 = 13.
so the sum is 15.

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 16.
7 + 6 = 13.
7 + 0 + 6 = 13.
so the sum is 13.

Question 13.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 60

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 4.
8 + 4 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 7.
5 + 7 = 12.
5 + 3 + 4 = 12.
so the sum is 12.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.4-5

Question 14.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 61

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 5.
6 + 5 = 11.
4 + 2 + 5 = 11.
so the sum is 11.

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 7.
4 + 7 = 11.
4 + 2 + 5 = 11.
so the sum is 11.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.4-6

MATHEMATICAL PRACTICE

Look for Structure
Write the missing addend.

Question 15.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 62

Answer:
The missing addend is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 5.
10 + 4 = 14.
14 – 10 = 4.
so the missing addend is 4.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.4-7

Question 16.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 63

Answer:
The missing addend is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 4.
8 + 4 = 12.
12 – 8 = 4.
so the missing addend is 4.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.4-8

Question 17.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 64

Answer:
The missing addend is 1.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 7.
3 + 7 = 10.
11 – 10 = 1.
so the missing addend is 1.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.4-9

Question 18.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 65

Answer:
The missing addend is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 5.
8 + 5 = 13.
13 – 8 = 5.
so the missing addend is 5.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.4-10

Problem Solving • Applications

Choose a way to solve. Write or draw to explain.

Question 19.
THINK SMARTER Nick, Alex, and Sophia eat 15 raisins in all. Nick and Alex each eat 4 raisins. How many raisins does Sophia eat?
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 66
_11_ raisins

Answer:
The number of raisins does Sophia eats = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Nick, Alex, and Sophia eat 15 raisins in all.
Nick and Alex each eat 4 raisins.
15 – 4 = 11.
the number of raisins Sophia eat = 11.

Question 20.
MATHEMATICAL PRACTICE Analyze
There are 5 green grapes and 4 red grapes in a bowl. Eli puts 4 more grapes in the bowl. How many grapes are in the bowl now?
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 67
_13_ grapes

Answer:
The number of grapes in the bowl = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 5 green grapes and 4 red grapes in a bowl.
Eli puts 4 more grapes in the bowl.
5 + 4 + 4 = 13.
the number of grapes in the bowl = 13.

Question 21.
SMARTER Mrs. Moore bought 4 small apples, 6 medium apples, and 3 large apples. How many apples did she buy?
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 67.1
__13_ apples

Answer:
The number of apples she buy = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mrs. Moore bought 4 small apples, 6 medium apples, and 3 large apples.
4 + 6 + 3 = 13.
the number of apples = 13.

TAKE HOME ACTIVITY
• Have your child describe two ways to add 3, 6, and 2.

Algebra • Add 3 Addends Homework & Practice 3.4

Solve two ways. Circle the two addends you add first.

Question 1.
2 + 3 + 7 = __12_
2 + 3 + 7 = __12_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 7.
5 + 7 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 10.
2 + 10 = 12.
2 + 3 + 7 = 12.
so the sum is 12.

Question 2.
5 + 3 + 3 = __11_
5 + 3 + 3 = __11_

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 + 3 = 11.
so the sum is 11.

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 6.
5 + 6 = 11.
5 + 3 + 3 = 11.
so the sum is 11.

Question 3.
4 + 5 + 4 = __13_
4 + 5 + 4 = __13_

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 4.
9 + 4 = 13.
so the sum is 13.

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 9.
4 + 9 = 13.
4 + 5 + 4 = 13.
so the sum is 13.

Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 71

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 5.
9 + 5 = 14.
5 + 4 + 5 = 14.
so the sum is 14.

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 9.
5 + 9 = 14.
5 + 4 + 5 = 14.
so the sum is 14.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.4-11

Question 5.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 72

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 4.
9 + 4 = 13.
so the sum is 13.

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
6 + 3 + 4 = 13.
so the sum is 13.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.4-12

Problem Solving

Choose a way to solve. Write or draw to explain.

Question 6.
Amber has 2 red crayons, 5 blue crayons, and 4 yellow crayons. How many crayons does she have?
_11_ crayons

Answer:
The number of crayons she have = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Amber has 2 red crayons, 5 blue crayons, and 4 yellow crayons.
2 + 5 + 4 = 11.
so the number of crayons she have = 11.

Question 7.
WRITE Math Write or draw to explain two ways you can find the sum of 3 + 4 + 5.
_______12_______
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 73

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 5.
7 + 5 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 9.
3 + 9 = 12.
3 + 4 + 5 = 12.
so the sum is 12.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.4-13

Lesson Check

Question 1.
What is the sum of 2 + 4 + 6?
__12_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 6.
6 + 6 = 12.
2 + 4 + 6 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 6.
6 + 6 = 12.
6 + 4 + 6 = 12.
so the sum is 12.

Question 2.
What is the sum of 5 + 4 + 2?
_11_

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 2.
9 + 2 = 11.
5 + 4 + 2 = 11.
so the sum is 11.

Spiral Review

Question 3.
Write >, <, or = to compare.
688 _>_ 648

Answer:
The numbers are 688 and 648.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
688 is greater than 648.
so the symbol is >.

Question 4.
What number can be written as 4 tens 2 ones?
_42_

Answer:
The number 42 has 4 tens and 2 ones.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
4 tens and 2 ones.
40 + 2 = 42.
the number is 42.

Question 5.
What number has the same value as 50 tens?
_5000_

Answer:
The number 5000 has 50 tens.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
50 tens.
the number is 5000.

Question 6.
What is the next number in the pattern?
420, 520, 620, 720, _820_

Answer:
The number is 420, 520, 620, 720, and 820.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 420, 520, 620, 720, and 820.
count by hundreds.
The numbers are 420, 520, 620, 720, and 820.

Lesson 3.5 Algebra • Relate Addition and Subtraction

Essential Question
How are addition and subtraction related?

Listen and Draw

Complete the bar model to show the problem.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 74

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
so the sum is 15.

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 7.
15 – 7 = 8.
so the difference is 8.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.5-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Explain how the bar models for the problems are alike and how they are different.

Model and Draw

You can use addition facts to remember differences. Related facts have the same whole and parts.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 75

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
so the sum is 13.

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 7.
13 – 7 = 6.
so the difference is 6.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.5-2

Share and Show MATH BOARD

Write the sum and the difference for the related facts.

Question 1.
5 + 4 = _9_
9 – 4 = _5_

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 4.
5 + 4 = 9.
so the sum is 9.

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 4.
9 – 4 = 5.
so the difference is 5.

Question 2.
2 + 7 = _9_
9 – 2 = _7_

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 7.
2 + 7 = 9.
so the sum is 9.

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 2.
9 – 2 = 7.
so the difference is 7.

Question 3.
3 + 8 = _11_
11 – 8 = _3_

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 + 3 = 11.
so the sum is 11.

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 8.
11 – 8 = 3.
so the difference is 3.

Question 4.
5 + 8 = _13_
13 – 5 = _8_

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 + 5 = 13.
so the sum is 13.

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 5.
13 – 5 = 8.
so the difference is 8.

Question 5.
_9_ = 1 + 8
_8_ = 9 – 1

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 1.
8 + 1 = 9.
so the sum is 9.

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 1.
9 – 1 = 8.
so the difference is 8.

Question 6.
9 + 9 = _18_
18 – 9 = _9_

Answer:
The sum is 18.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 9.
9 + 9 = 18.
so the sum is 18.

Answer:
The difference is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 18 and 9.
18 – 9 = 9.
so the difference is 9.

Question 7.
_15_ = 8 + 7
_7_ = 15 – 8

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
so the sum is 15.

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 8.
15 – 8 = 7.
so the difference is 7.

Question 8.
4 + 7 = _11_
11 – 7 = _4_

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 7.
4 + 7 = 11.
so the sum is 11.

Answer:
The difference is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 7.
11 – 7 = 4.
so the difference is 4.

Question 9.
7 + 5 = _12_
12 – 7 = _5_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 7.
5 + 7 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 7.
12 – 7 = 5.
so the difference is 5.

On Your Own

Write the sum and the difference for the related facts.

Question 10.
4 + 3 = _7_
7 – 3 = _4_

Answer:
The sum is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 3.
4 + 3 = 7.
so the sum is 7.

Answer:
The difference is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 3.
7 – 3 = 4.
so the difference is 4.

Question 11.
2 + 6 = _8_
8 – 6 = _2_

Answer:
The sum is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 6.
2 + 6 = 8.
so the sum is 8.

Answer:
The difference is 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 6.
8 – 6 = 2.
so the difference is 2.

Question 12.
6 + 4 = _10_
10 – 6 = _4_

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 4.
6 + 4 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The difference is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 6.
10 – 6 = 4.
so the difference is 4.

Question 13.
7 + 3 = _10_
10 – 7 = _3_

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 7.
3 + 7 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 7.
10 – 7 = 3.
so the difference is 3.

Question 14.
8 + 6 = _14_
14 – 6 = _8_

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 6.
8 + 6 = 14.
so the sum is 14.

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 6.
14 – 6 = 8.
so the difference is 8.

Question 15.
_12_ = 3 + 9
_3_ = 12 – 9

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 9.
3 + 9 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 9.
12 – 9 = 3.
so the difference is 3.

Question 16.
6 + 5 = _11_
11 – 5 = _6_

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 5.
6 + 5 = 11.
so the sum is 11.

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 5.
11 – 5 = 6.
so the difference is 6.

Question 17.
7 + 7 = _14_
14 – 7 = _7_

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 7.
7 + 7 = 14.
so the sum is 14.

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 7.
14 – 7 = 7.
so the difference is 7.

Question 18.
9 + 6 = _15_
15 – 9 = _6_

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 6.
9 + 6 = 15.
so the sum is 15.

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 9.
15 – 9 = 6.
so the difference is 6.

Question 19.
5 + 9 = _14_
14 – 9 = _5_

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 9.
5 + 9 = 14.
so the sum is 14.

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 9.
14 – 9 = 5.
so the difference is 5.

Question 20.
_12_ = 4 + 8
_8_ = 12 – 4

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 4.
8 + 4 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 4.
12 – 4 = 8.
so the difference is 8.

Question 21.
9 + 7 = _16_
16 – 7 = _9_

Answer:
The sum is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 7.
9 + 7 = 16.
so the sum is 16.

Answer:
The difference is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 7.
16 – 7 = 9.
so the difference is 9.

MATHEMATICAL PRACTICE
Make Connections

Write a related subtraction fact for each addition fact.

Question 22.
7 + 8 = 15
_15__-__8_=_7_

Answer:
The related subtraction fact is 15 – 8 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 8.
15 – 8 = 7.
so the difference is 7.

Question 23.
5 + 7 = 12
__12__-_7__=__5_____

Answer:
The related subtraction fact is 12 – 7 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 7.
12 – 7 = 5.
so the difference is 5.

Question 24.
6 + 7 = 13
__13_-7 = 6

Answer:
The related subtraction fact is 13 – 7 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 7.
13 – 7 = 6.
so the difference is 6.

Question 25.
9 + 8 = 17
_17_-_8_=_9

Answer:
The related subtraction fact is 17 – 8 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 8.
17 – 8 = 9.
so the difference is 9.

Problem Solving • Applications WRITE Math

Solve. Write or draw to explain.

Question 26.
Trevor has 7 kites. Pam has 4 kites. How many more kites does Trevor have than Pam?
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 76
_3_ more kites.

Answer:
The number of kites Trevor have than Pam = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Trevor has 7 kites.
Pam has 4 kites.
4 + 3 = 7.
so, the number of kites Trevor have than pam = 3.

Question 27.
THINK SMARTER
Mr. Sims has a bag of 7 pears and a bag of 6 pears. His family eats 5 pears. How many pears does he have now?
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 77
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 77.1
_8_ pears

Answer:
The number of pears he has = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Sims has a bag of 7 pears and a bag of 6 pears.
His family eats 5 pears.
7 + 6 – 5 = 8.
so the number of pears = 8.

Question 28.
THINK SMARTER
Elin counts 7 geese in the water and some geese on the shore. There are 16 geese in all. Draw a picture to show the two groups of geese.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 78
Write a number sentence that can help you find how many geese are on the shore.
_16__-__7__=__9______
How many geese are on the shore?
_9__ geese

Answer:
The number of geese = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Elin counts 7 geese in the water and some geese on the shore.
There are 16 geese in all.
16 – 7 = 9.
the number of geese on the shore = 9.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.5-3

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to name some subtraction facts that he or she knows well.

Algebra • Relate Addition and Subtraction Homework & Practice 3.5

Write the sum and the difference for the related facts.

Question 1.
9 + 6 = _15_
15 – 6 = _9_

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 6.
9 + 6 = 15.
so the sum is 15.

Answer:
The difference is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 6.
15 – 6 = 9.
so the difference is 9.

Question 2.
8 + 5 = _13_
13 – 5 = __8_

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 + 5 = 13.
so the sum is 13.

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 5.
13 – 5 = 8.
so the difference is 9.

Question 3.
9 + 9 = _18_
18 – 9 = _9_

Answer:
The sum is 18.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 9.
9 + 9 = 18.
so the sum is 18.

Answer:
The difference is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 18 and 9.
18 – 9 = 9.
so the difference is 9.

Question 4.
7 + 3 = _10_
10 – 3 = _7_

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 7.
3 + 7 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 3.
10 – 3 = 7.
so the difference is 7.

Question 5.
7 + 5 = __12_
12 – 5 = _7_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 7.
5 + 7 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 5.
12 – 5 = 7.
so the difference is 7.

Question 6.
6 + 8 = _14_
14 – 6 = __8_

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 8.
6 + 8 = 14.
so the sum is 14.

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 6.
14 – 6 = 8.
so the difference is 8.

Question 7.
6 + 7 = _13_
13 – 6 = _7_

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
so the sum is 13.

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 6.
13 – 6 = 7.
so the difference is 7.

Question 8.
8 + 8 = _16_
16 – 8 = _8_

Answer:
The sum is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 8.
8 + 8 = 16.
so the sum is 16.

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 8.
16 – 8 = 8.
so the difference is 8.

Question 9.
6 + 4 = _10_
10 – 4 = _6_

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 4.
6 + 4 = 10.
so the sum is 10.

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 4.
10 – 4 = 6.
so the difference is 6.

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 10.
There are 13 children on the bus. Then 5 children get off the bus. How many children are on the bus now?
_8_ children

Answer:
The number of children on the bus = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 13 children on the bus.
Then 5 children get off the bus.
13 – 5 = 8.
the number of children on the bus = 8.

Question 11.
WRITE Math
Write a related subtraction fact for 9 + 3 = 12. Explain how the two facts are related.
__12_-_3_=_9___________

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 3.
9 + 3 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The difference is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 3.
12 – 3 = 9.
so the difference is 9.

Lesson Check

Question 1.
Write a related addition fact for
15 − 6 = 9.
_9_ + _6_ = __15_

Answer:
The related addition fact is 6 + 9 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 9.
6 + 9 = 15.
the related addition face is 6 + 9 = 15.

Question 2.
Write a related subtraction fact for
5 + 7 = 12.
_12_ – _7_ = __5_

Answer:
The related subtraction fact is 12 – 7 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 7.
12 – 7 = 5.
so the difference is 5.

Spiral Review

Question 3.
What is another way to write 4 hundreds?
___400_____

Answer:
The number is 400.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
write 4 hundreds in another way.
400.
so the number is 400.

Question 4.
What is the next number in the pattern?
515, 615, 715, 815, _915_

Answer:
The number is 515, 615, 715, 815, and 915.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 515, 615, 715, 815, and 915.
count by hundreds.
The numbers are 515, 615, 715, 815, and 915.

Question 5.
What number is 10 more than 237?
_____247___

Answer:
The number is 247.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is 10 more than 237.
count by tens.
The number is 247.

Question 6.
Write the number 110 as a sum of hundreds and tens.
_100_ + _10_

Answer:
The number 110 has 1 hundred and 10 tens.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
110 as a sum of hundreds and tens.
100 + 10 = 110.
the number is 110.

Lesson 3.6 Practice Subtraction Facts

Essential Question
What are some ways to remember differences?

Listen and Draw

Use Gina’s model to answer the question.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 79

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Compare Strategies
Explain how the different facts for Gina’s model are related.

Model and Draw
These are some ways to find differences.
You can count back by 1, 2, or 3.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 80

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 2.
7 – 2 = 5.
so the difference is 5.

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 3.
9 – 3 = 6.
so the difference is 6.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.6-1

You can think about a missing addend to subtract
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 81

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 – 5 = 3.
so the difference is 3.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.6-2

Share and Show MATH BOARD

Write the difference

Question 1.
6 – 4 = _2_

Answer:
The difference is 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 4.
6 – 4 = 2.
so the difference is 2.

Question 2.
10 – 7 = _3_

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 7.
10 – 7 = 3.
so the difference is 3.

Question 3.
_3_ = 5 – 2

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 2.
5 – 2 = 3.
so the difference is 3.

Question 4.
14 – 6 = _8_

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 6.
14 – 6 = 8.
so the difference is 6.

Question 5.
_4_ = 8 – 4

Answer:
The difference is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 4.
8 – 4 = 4.
so the difference is 4.

Question 6.
11 – 3 = _8_

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 3.
11 – 3 = 8.
so the difference is 8.

Question 7.
_2_ = 7 – 5

Answer:
The difference is 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 5.
7 – 5 = 2.
so the difference is 2.

Question 8.
10 – 4 = _6_

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 4.
10 – 4 = 6.
so the difference is 6.

Question 9.
5 – 0 = _5_

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 0.
5 – 0 = 5.
so the difference is 5.

Question 10.
13 – 9 = _4_

Answer:
The difference is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 9.
13 – 9 = 4.
so the difference is 4.

Question 11.
9 – 3 = _6_

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 3.
9 – 3 = 6.
so the difference is 6.

Question 12.
_1_ = 7 – 6

Answer:
The difference is 1.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 6.
7 – 6 = 1.
so the difference is 1.

Question 13.
12 – 3 = _9_

Answer:
The difference is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 3.
12 – 3 = 9.
so the difference is 9.

Question 14.
6 – 3 = _3_

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 3.
6 – 3 = 3.
so the difference is 3.

Question 15.
9 – 5 = _4_

Answer:
The difference is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 5.
9 – 5 = 4.
so the difference is 4.

Question 16.
10 – 6 = _4_

Answer:
The difference is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 6.
10 – 6 = 4.
so the difference is 4.

Question 17.
_5_ = 8 – 3

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 – 3 = 5.
so the difference is 5.

Question 18.
13 – 5 = _8_

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 5.
13 – 5 = 8.
so the difference is 8.

On Your Own

Write the difference.

Question 19.
11 − 2 = __9_

Answer:
The difference is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 2.
11 – 2 = 9.
so the difference is 9.

Question 20.
9 – 7 = __2__

Answer:
The difference is 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 7.
9 – 7 = 2.
so the difference is 2.

Question 21.
_3_ 7 – 4

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 4.
7 – 4 = 3.
so the difference is 3.

Question 22.
12 − 5 = _7_

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 5.
12 – 5 = 7.
so the difference is 7.

Question 23.
8 – 6 = _2_

Answer:
The difference is 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 6.
8 – 6 = 2.
so the difference is 2.

Question 24.
_7_ = 7 – 0

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 0.
7 – 0 = 7.
so the difference is 7.

Question 25.
_5_ = 10 – 5

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 5.
10 – 5 = 5.
so the difference is 5.

Question 26.
15 – 8 = _7_

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 8.
15 – 8 = 7.
so the difference is 7.

Question 27.
13 – 7 = _6_

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 7.
13 – 7 = 6.
so the difference is 6.

Question 28.
10 – 8 = _2_

Answer:
The difference is 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 8.
10 – 8 = 2.
so the difference is 2.

Question 29.
8 – 5 = _3_

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 – 5 = 3.
so the difference is 3.

Question 30.
_3_ = 9 – 6

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 6.
9 – 6 = 3.
so the difference is 3.

Question 31.
_5_ = 9 – 4

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 4.
9 – 4 = 5.
so the difference is 5.

Question 32.
11 – 8 = __3_

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 8.
11 – 8 = 3.
so the difference is 3.

Question 33.
12 – 7 = _5_

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 7.
12 – 7 = 5.
so the difference is 5.

Question 34.
THINK SMARTER
Write the differences. Then write the next fact in the pattern.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 82
10 – 1 = __9__
8 – 1 = __7__
6 – 1 = __5_
4 – 1 = __3__
__2_-_1_=_3_____

Answer:
The next fact is 2 – 1 = 1.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
2 – 1 = 1.
next fact is 2 – 1 = 1.

12 – 9 = ___3__
13 – 9 = __4__
14 – 9 = _5___
15 – 9 = _6___
_16 -__9__=___7________

Answer:
The next fact is 16 – 9 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
16 – 9 = 7.
next fact is 16 – 9 = 7.

18 – 9 = _9__
17 – 8 = _9__
16 – 7 = __9__
15 – 6 = __9__
_14_-__5_=_9__

Answer:
The next fact is 14 – 5 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
14 – 5 = 9.
next fact is 14 – 5 = 9.

TAKE HOME ACTIVITY
• With your child, practice saying subtraction facts from this lesson.

Practice Subtraction Facts Homework & Practice 3.6

Write the difference.

Question 1.
15 − 9 = 6

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 9.
15 – 9 = 6.
so the difference is 6.

Question 2.
10 − 2 = _8_

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 2.
10 – 2 = 8.
so the difference is 8.

Question 3.
_8_ = 13 − 5

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 5.
13 – 5 = 8.
so the difference is 8.

Question 4.
14 − 7 = _7_

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 7.
14 – 7 = 7.
so the difference is 7.

Question 5.
10 − 8 = _2_

Answer:
The difference is 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 8.
10 – 8 = 2.
so the difference is 2.

Question 6.
12 − 7 = _5_

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 7.
12 – 7 = 5.
so the difference is 5.

Question 7.
_7_ = 10 – 3

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 3.
10 – 3 = 7.
so the difference is 7.

Question 8.
16 − 7 = _9_

Answer:
The difference is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 7.
16 – 7 = 9.
so the difference is 9.

Question 9.
8 − 4 = _4_

Answer:
The difference is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 4.
8 – 4 = 4.
so the difference is 4.

Question 10.
11 − 5 = _6_

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 5.
11 – 5 = 6.
so the difference is 6.

Question 11.
13 − 6 = _7_

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 6.
13 – 6 = 7.
so the difference is 7.

Question 12.
_3_ = 12 − 9

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 9.
12 – 9 = 3.
so the difference is 3.

Question 13.
16 − 9 = _7_

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 9.
16 – 9 = 7.
so the difference is 7.

Question 14.
_2_ = 11 − 9

Answer:
The difference is 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 9.
11 – 9 = 2.
so the difference is 2.

Question 15.
12 − 8 = _4_

Answer:
The difference is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 8.
12 – 8 = 4.
so the difference is 4.

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 16.
Mr. Li has 16 pencils. He gives 9 pencils to some students. How many pencils does Mr. Li have now?
__7_ pencils

Answer:
The number of pencils Mr. Li has now = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Li has 16 pencils.
He gives 9 pencils to some students.
16 – 9 = 7.
so the number of pencils Mr. Li has now = 7.

Question 17.
WRITE Math
Write or draw to explain two different ways to find the difference for 12 − 3.
___12_-_3_=__9_____
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 83

Answer:
The difference is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 3.
12 – 3 = 9.
so the difference is 9.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.6-3

Lesson Check

Question 1.
Write the difference.
13 − 6 = _7_

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 6.
13 – 6 = 7.
so the difference is 7.

Question 2.
Write the difference.
12 – 3 = _9_

Answer:
The difference is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 3.
12 – 3 = 9.
so the difference is 9.

Spiral Review

Question 3.
What is the value of the underlined digit?
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 84

Answer:
The value of the underlined digit = 20.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the value og the underlined digit is 2 tens.
600 + 20 + 5 = 625.
the number is 625.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.6-4

Question 4.
Count by fives.
405, _406_, _407_, _408__

Answer:
The numbers are 410, 415, and 420.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are added by 5.
410, 415, and 420.

Question 5.
Devin has 39 toy blocks. What is the value of the digit 9 in this number?
__9__

Answer:
The value of the 9 is ones digit.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the value of the 9 is in ones place.
30 + 9 = 39.
the number is 39.

Question 6.
Which number has the same value as 20 tens?
_200___

Answer:
The value of 20 tens is 200.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the same value as 20 tens is 200.
200.

Basic Facts and Relationships Mid-Chapter Check point

Concepts and Skills

Write the sum.

Question 1.
3 + 6 = _9_

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 6.
3 + 6 = 9.
so the sum is 9.

Question 2.
8 + 0 = _8_

Answer:
The sum is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 0.
8 + 0 = 8.
so the sum is 8.

Question 3.
7 + 7 = _14_

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 7.
7 + 7 = 14.
so the sum is 14.

Question 4.
9 + 4 = _13_

Answer:
The sum is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 4.
9 + 4 = 13.
so the sum is 13.

Question 5.
_11_ = 5 + 6

Answer:
The sum is 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 6.
5 + 6 = 11.
so the sum is 11.

Question 6.
2 + 8 = _10_

Answer:
The sum is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 8.
2 + 8 = 10.
so the sum is 10.

Question 7.
3 + 7 + 2 = _12_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 2.
10 + 2 = 12.
so the sum is 12.

Question 8.
4 + 4 + 6 = _14_

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 6.
8 + 6 = 14.
so the sum is 14.

Show how you can make a ten to find the sum. Write the sum.

Question 9.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 85
10 + _6_ = _16__

Answer:
The sum is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 7.
9 + 7 = 16.
9 + 1 + 6 = 16.
so the sum is 16.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.6-5

Question 10.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 86
10 + _4_ = __14__

Answer:
The sum is 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 8.
6 + 8 = 14.
4 + 2 + 8 = 14.
so the sum is 14.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.6-6

Write the sum and the difference for the related facts.

Question 11.
5 + 4 = _9_
9 – 4 = _5_

Answer:
The sum is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 4.
5 + 4 = 9.
so the sum is 9.

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 4.
9 – 4 = 5.
so the difference is 5.

Question 12.
3 + 9 = _12_
12 – 9 = _3_

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 9.
3 + 9 = 12.
so the sum is 12.

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 9.
12 – 9 = 3.
so the difference is 3.

Question 13.
8 + 7 = _15_
15 – 8 = _7_

Answer:
The sum is 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
so the sum is 15.

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 8.
15 – 8 = 7.
so the difference is 7.

Question 14.
THINK SMARTER
Lily has 6 toys cars. Yong has 5 toy cars. How many toy cars do they have?
_11_ toy cars

Answer:
The number of toy cars have = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Lily has 6 toy cars.
Yong has 5 toy cars.
6 + 5 = 11.
so the number of toy cars = 11.

Lesson 3.7 Use Ten to Subtract

Essential Question
How does getting to 10 in subtraction help when finding differences?

Listen and Draw

Circle to show the amount you subtract for each problem.

Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 87

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 20 and 13.
20 – 13 = 7.
so the difference is 7.

Answer:
The difference is 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 20 and 17.
20 – 17 = 3.
so the difference is 3.

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 20 and 12.
20 – 12 = 8.
so the difference is 8.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.7-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Look for Structure Describe a pattern in the three problems and answers.

Model and Draw

You can subtract in steps to use a tens fact.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 88

Share and Show MATH BOARD

Show the tens fact you used. Write the difference.
Go Math Grade 2 Chapter 3 Answer Key Pdf Basic Facts and Relationships 89

Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 90
10 – __3_ = __7__

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 5.
12 – 5 = 7.
12 – 2 = 10.
10 – 3 = 7.
so the difference is 7.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.7-2

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 91
10 – _5__ = __5__

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 6.
11 – 6 = 5.
11 – 1 = 10.
10 – 5 = 5.
so the difference is 5.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.7-3

Question 3.
15 – 7 = _8_
10 – _2_ = _8_

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 7.
15 – 7 = 8.
15 – 5 = 10.
10 – 2 = 8.
so the difference is 8.

Question 4.
13 – 7 = _6_
10 – _4_ = _6_

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 7.
13 – 7 = 6.
13 – 3 = 10.
10 – 4 = 6.
so the difference is 7.

On Your Own

Show the tens fact you used. Write the difference.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 92

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 93
10 – _2_ = _8_

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 5.
13 – 5 = 8.
13 – 3 = 10.
10 – 2 = 8.
so the difference is 7.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.7-4

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 94
10 – _1_ = _9_

Answer:
The difference is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 6.
15 – 6 = 9.
15 – 5 = 10.
10 – 1 = 9.
so the difference is 7.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.7-5

Question 7.
12 – 8 = _4_
10 – _6_ = _4_

Answer:
The difference is 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 8.
12 – 8 = 4.
12 – 2 = 10.
10 – 6 = 4.
so the difference is 7.

Question 8.
14 – 8 = _6_
10 – _4_ = _6_

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 8.
14 – 8 = 6.
14 – 4 = 10.
10 – 4 = 6.
so the difference is 6.

Question 9.
GO DEEPER
Chris had 15 stickers. He gave Ann and Suzy each the same number of stickers. Now Chris has 7 stickers. How many stickers did he give to each girl?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 95

Solve. Write or draw to explain.

Answer:
The number of stickers = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Chris had 15 stickers.
He gave Ann and Suzy each the same number of stickers.
Now Chris has 7 stickers.
15 – 7 = 8.
4 + 4 = 8.
so the number of stickers = 4.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.7-6
Question 10.
THINK SMARTER
Beth has a box of 16 crayons. She gives 3 crayons to Jake and 7 crayons to Wendy. How many crayons does Beth have now?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 96
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 97

Answer:
The number of crayons does Beth have = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Beth has a box of 16 crayons.
She gives 3 crayons to jake and 7 to wendy.
3 + 7 = 10.
16 – 10 = 6.
so the number of crayons have = 6.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.7-7
Problem Solving • Applications

GO DEEPER
Write number sentences that use both addition and subtraction. Use each choice only once.

Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 98

Question 11.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 99

Question 12.
__9_ = __9__

Answer:
15 – 6 = 9.
5 + 4 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 6.
15 – 6 = 9.
4 + 5 = 9.

Question 13.
__5_ = _5__

Answer:
10 – 5 = 5.
1 + 4 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 5.
10 – 5 = 5.
1 + 4 = 5.

Question 14.
_8_ = __8__

Answer:
14 – 6 = 8.
4 + 4 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 6.
14 – 6 = 8.
4 + 4 = 8.

Question 15.
THINK SMARTER
Does the number sentence have the same difference as 15 – 7 = Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 100? Choose Yes or No
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 100.1

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 7.
15 – 7 = 8.
10 – 2 = 8.
10 – 4 = 6.
10 – 6 = 4.
so the difference is 8.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.7-8

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to name pairs of numbers that have a difference of 10. Then have him or her write the number sentences.

Use Ten to Subtract Homework & Practice 3.7

Show the tens fact you used. Write the difference.

Question 1.
14 – 6 = _8_
10 – _2_ = _8_

Answer:
The difference is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 6.
14 – 6 = 8.
14 – 4 = 10.
10 – 2 = 8.
so the difference is 8.

Question 2.
12 – 7 = _5_
10 – _5_ = _5_

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 7.
12 – 7 = 5.
12 – 2 = 10.
10 – 5 = 5.
so the difference is 5.

Question 3.
13 – 7 = _6_
10 – _4_ = _6_

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 7.
13 – 7 = 6.
13 – 3 = 10.
10 – 4 = 6.
so the difference is 6.

Question 4.
15 – 8 = _7_
10 – _3_ = _7_

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 8.
15 – 8 = 7.
15 – 5 = 10.
10 – 3 = 7.
so the difference is 7.

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 5.
Carl read 15 pages on Monday night and 9 pages on Tuesday night. How many more pages did he read on Monday night than on Tuesday night?
_6__ more pages

Question 6.
WRITE Math
Describe how to use a tens fact to find the difference for 15 − 8.
___7___________
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 101

Answer:
The difference is 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 8.
15 – 8 = 7.
15 – 5 = 10.
10 – 3 = 7.
so the difference is 7.

Lesson Check

Question 1.
Show the tens fact you used. Write the difference.
12 − 6 =6
10 − 4 =6

Answer:
The difference is 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 6.
12 – 6 = 6.
12 – 2 = 10.
10 – 4 = 6.
so the difference is 6.

Question 2.
Show the tens fact you used. Write the difference.
13 – 8 = _5_
10 – 5 = _5_

Answer:
The difference is 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 8.
13 – 8 = 5.
13 – 3 = 10.
10 – 5 = 5.
so the difference is 5.

Spiral Review

Question 3.
Write a related subtraction fact for 7 + 3 = 10
_10__-_3_=7
Answer:
The related subtraction fact is 10 – 3 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 3.
10 – 3 = 7.
so the difference is 7.

Question 4.
Joe has 8 trucks. Carmen has 1 more truck than Joe. How many trucks do they have together?
__17_

Answer:
The number of trucks they have together = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Joe has 8 trucks.
Carmen has 1 more truck then Joe.
8 + 9 = 17.
the number of trucks they have together = 17.

Question 5.
There were 276 people on an airplane. Write a number greater than 276.
_280__

Answer:
The number is 280.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There were 276 people on an airplane.
280.

Question 6.
Write >, <, or = to compare.
537 _>_ 375

Answer:
535 is greater than 375.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 537 and 375.
537 is greater than 375.

Lesson 3.8 Algebra • Use Drawings to Represent Problems

Essential Question
How are bar models used to show addition and subtraction problems?

Listen and Draw

Complete the bar model to show the problem.
Complete the number sentence to solve.

Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 102

Answer:
The number of stickers = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Chris had 15 stickers.
He gave Ann and Suzy each the same number of stickers.
Now Chris has 7 stickers.
15 – 7 = 8.
7 + 8 = 15.
so the number of stickers = 7.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.8-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Explain how the problems are alike and how they are different.

Model and Draw

You can use bar models to show problems. Ben eats 14 crackers. Ron eats 6 crackers. How many more crackers does Ben eat than Ron?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 103
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 104

Answer:
The number of crackers = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ben eats 14 crackers and Ron eats 6 crackers.
8 + 6 = 14.
so the number of crackers = 8.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.8-2

Suzy had 14 cookies. She gave 6 cookies to Grace. How many cookies does Suzy have now?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 105
______________
_8_ cookies

Answer:
The number of cookies = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Suzy had 14 cookies.
she gave 6 cookies to Grace.
14 – 6 = 8.
so the number of cookies = 8.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.8-3

Share and Show MATH BOARD

Question 1.
Mr. James bought 15 plain bagels and 9 raisin bagels. How many more plain bagels than raisin bagels did he buy?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 106
______________
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 107 __6_ more plain bagels

Answer:
The number of plain bagles then raisin bagels = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. James bought 15 plain bagels and 9 raisin bagels.
15 – 9 = 6.
so the number of plain bagels = 6.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.8-4

On Your Own

Complete the bar model. Then write a number sentence to solve.

Question 2.
Cole has 5 books about dogs and 6 books about cats. How many books does Cole have?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 108
__5 __+_6_=_11______
__11__ books

Answer:
The number of books Cole have = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Cole has 5 books about dogs and 6 books about cats.
5 + 6 = 11.
so the number of books = 11.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.8-5

Question 3.
THINK SMARTER
Anne has 16 blue clips and 9 red clips. How many more blue clips than red clips does she have?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 109
_16_-_9__=_7_____
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 110 __7_ more clips

Answer:
The number of more blue clips = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Anne has 16 blue clips and 9 red clips.
16 – 9 = 7.
so the more number of blue clips = 7.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.8-6

Question 4.
GO DEEPER
Fill in the blank. Then label the bar model and solve.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 111
Miss Gore had 18 pencils. She gave _9_ pencils to Erin. How many pencils does Miss Gore have now?
_9_ pencils

Answer:
The number of pencils Miss Gore have = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Miss Gore had 18 pencils.
she gave 9 pencils to Erin.
18 – 9 = 9.
so the number of pencils Miss Gore have = 9.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.8-7
Problem Solving • Applications

Use the information in the table to solve. Write or draw to explain.

Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 112

Question 5.
Jenna put all of the roses and all of the tulips into a vase. How many flowers did she put into the vase?
_14_ flowers

Answer:
The number of flowers = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
roses = 6.
tulips = 8.
daisies = 11.
The number of flowers = 14.

Question 6.
THINK SMARTER
Four of the daisies are white. The other daisies are yellow. How many daisies are yellow?
_7__ yellow daisies

Answer:
The number of white daisies = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
four of the daisies are white.
11 – 4 = 7
so the number of white daisies = 7.

Question 7.
THINK SMARTER
Rita counts 4 frogs in the grass and some other frogs in the water. There are 10 frogs in all. How many frogs are in the water? Draw a picture and write a number sentence to solve.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Basic Facts and Relationships 113
___10 _-_4_=_6_______
_6_ frogs are in the water.

Answer:
The number of frogs in the water = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Rita counts 4 frogs in the grass and some other frogs in the water.
10 – 4 = 6.
so the number of frogs in water = 6.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.8-8

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to describe what he or she learned in this lesson.

Algebra • Use Drawings to Represent Problems Homework & Practice 3.8

Complete the bar model. Then write a number sentence to solve.

Question 1.
Adam had 12 trucks. He gave 4 trucks to Ed. How many trucks does Adam have now?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 114
_____
_12_ trucks

Answer:
The number of trucks Adam have = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Adam had 12 trucks.
He gave 4 trucks to Ed.
12 – 4 = 8.
so the number of trucks Adam have = 8.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.8-9

Question 2.
Grandma has 14 red roses and 7 pink roses. How many more red roses than pink roses does she have?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 115
_____
_7_ more red roses

Answer:
The number of red roses than pink roses = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Grandma has 14 red roses and 7 pink roses.
14 – 7 = 7.
so the number of red roses than pink roses = 7.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.8-10

Question 3.
WRITE Math
Explain how you used the bar model in Exercise 2 to solve the problem
_________________________
_________________________
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 116

Lesson Check

Question 1.
Abby has 16 grapes. Jason has 9 grapes. How many more grapes does Abby have than Jason?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 117

Answer:
The number of grapes does Abby have = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Abby has 16 grapes. Jason has 9 grapes.
16 – 9 = 7.
so the number of grapes = 7.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.8-11

Spiral Review

Question 2.
Write a subtraction fact with the same difference as 16 − 7.
__16_-_7_=_9_________

Question 3.
What is the difference?
18 – 9 = _9__

Question 4.
What is another way to write 300 + 20 + 5?
___325_____

Question 5.
What is the value of the underlined digit?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 118

Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.8-12

Lesson 3.9 Algebra • Use Equations to Represent Problems

Essential Question
How are number sentences used to show addition and subtraction situations?

Listen and Draw

Write a story problem that could be solved using this bar model.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 119
__9_+_6_=_15___
_6_+_9_=_15____
__15_-_6_=_9____
__15_-_9_=_6____
__________________

Answer:
The number of grapes does Abby have = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Abby has 15 grapes. Jason has 9 grapes.
15 – 9 = 6.
so the number of grapes = 6.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.9-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Would you add or subtract to solve your story problem? Explain.

Model and Draw

A number sentence can be used to show a problem. There were some girls and 4 boys at the park. There were 9 children in all. How many girls were at the park?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 120

Answer:
The number of girls at the park = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There were some girls and 4 boys at the park.
There were 9 children in all.
9 – 4 = 5.
so the number of girls = 5.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.9-2

Share and Show MATH BOARD

Write a number sentence for the problem. Use a Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 121 for the missing number. Then solve.

Question 1.
There were 14 ants on the sidewalk. Then 6 ants went into the grass. How many ants were still on the sidewalk?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 121.1
____14_-_6_=_8_______
__8____ ants

Answer:
The number of ants were still on the sidewalk = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There were 14 ants on the sidewalk.
Then 6 ants went into the Grass.
14 – 6 = 8.
so the number of ants = 8.

Question 2.
There were 7 big dogs and 4 little dogs at the park. How many dogs were at the park?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 122
____7_+_4_=_11__________
__11__ dogs

Answer:
The number of dogs at the park = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There were 7 big dogs and 4 little dogs at the park.
7 + 4 = 11.
so the number of dogs at the park = 11.

On Your Own

Write a number sentence for the problem.
Use a Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 123 for the missing number. Then solve.

Question 3.
A group of children were flying 13 kites. Some kites were put away. Then the children were flying 7 kites. How many kites were put away?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 123.1
_13_-_7__=_6________
__6_ kites

Answer:
The number of kites put away = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A group of children were flying 13 kites. some kites were put away.
Then the children were flying 7 kites.
13 – 7 = 6.
so the number of kites = 6.

Question 4.
There are 18 boys at the field. 9 of the boys are playing soccer. How many boys are not playing soccer?
__18 _-_9_=9_________
_9__ boys

Answer:
The number of boys are not playing soccer = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 18 boys at the field.
9 of the boys are playing soccer.
18 – 9 = 9.
so the number of boys = 9.

Question 5.
MATHEMATICAL PRACTICE
Use Reasoning
Matthew found 9 acorns. Greg found 6 acorns. How many acorns did the two boys find?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 124
__9 _+_6_=_15__
__15__ acorns

Answer:
The number of acorns two boys find = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Matthew found 9 acorns.
Greg found 6 acorns.
9 + 6 = 15.
so the number of acorns two boys find = 15.

Question 6.
THINK SMARTER
There were some ducks in a pond. Four more ducks joined them. Then there were 12 ducks in the pond. How many ducks were in the pond at first?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 125
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 125.1
_8__ ducks

Answer:
The number of ducks in the pond = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There were some ducks in a pond.
Four more ducks joined them.
8 + 4 = 12.
so the number of ducks in the pond first = 8.

Problem Solving • Applications WRITE MATH

Read the story. Write or draw to show how you solved the problems.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 126

Question 7.
How many children are at camp?
_14_ children

Answer:
The number of children at the camp = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
5 children are playing games and 4 children are making crafts.
5 other children are having a snack.
5 + 4 + 5 = 14.
so the number of children at the camp = 14.

Question 8.
GO DEEPER
Suppose 7 more children arrive at camp and join the children playing games. How many more children are playing games than children not playing games?
_12_ more children

Answer:
The number of children playing games = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Suppose 7 more hildren arrive at camp and join the children playing games.
7 + 5 = 12.
so the number of children playing games = 12.

Question 9.
THINK SMARTER
Ashley had 9 crayons. She gave 4 crayons to her brother. How many crayons does Ashley have now? Write a number sentence for the problem. Use Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 127 for the missing number. Then solve.
_9 -_4_=_5__________
Ashley has _5_ crayons now.

Answer:
The number of crayons Ashley have = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ashley had 9 crayons.
9 – 4 = 5.
so the number of crayons Ashley have = 5.

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to explain how he or she solved one of the problems on this page.

Algebra • Use Equations to Represent Problems Homework & Practice 3.9

Write a number sentence for the problem. Use a Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 127.1 for the unknown number. Then solve.

Question 1.
There were 15 apples in a bowl. Dan used some apples to make a pie. Now there are 7 apples in the bowl. How many apples did Dan use?
___15 – _7_=_8__
__8_ apples

Answer:
The number of apples Dan used = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There were 15 apples in a bowl.
Dan used some apples to make a pie.
Now there are 7 apples in the bowl.
15 – 7 = 8.
so the number of apples Dan used = 8.

Question 2.
Amy has 16 gift bags. She fills 8 gift bags with whistles. How many gift bags are not filled with whistles?
_16_-_8_=_8_________
__8_ gift bags

Answer:
The number of gift bags that are not filled = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Amy has 16 gift bags.
she fills 8 gift bags with whistles.
16 – 8 = 8.
so the number of gift bags that are not filled = 8.

Problem Solving

Write or draw to show how you solved the problem.

Question 3.
Tony has 7 blue cubes and 6 red cubes. How many cubes does he have?
_13_ cubes

Answer:
The number of cubes Tony have = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Tony has 7 blue cubes and 6 red cubes.
7 + 6 = 13.
so the number of cubes have = 13.

Question 4.
WRITE Math Write a story problem for the addition sentence
7 + Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 128 = 9. Solve the story problem
__7_+_2_=_9_____
______________
______________

Answer:
The number of cubes Tony have = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Tony has 7 blue cubes and 2 red cubes.
7 + 2 = 9.
so the number of cubes have = 9.

Lesson Check

Question 1.
Fred peeled 9 carrots. Nancy peeled 6 carrots. How many fewer carrots did Nancy peel than Fred?
___3__

Answer:
The number of fewer carrots Nancy peel = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Fred peeled 9 carrots.
Nancy peeled 6 carrots.
9 – 6 = 3.
so the number of fewer carrots Nancy peel = 3.

Question 2.
Omar has 8 marbles. Joy has 7 marbles. How many marbles do they have together?
__15____

Answer:
The number of marbles they have = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Omar has 8 marbles.
Joy has 7 marbles.
8 + 7 = 15.
so the number of marbles have = 15.

Spiral Review

Question 3.
What is the sum?
8 + 8 = _16_

Answer:
The sum is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 8.
8 + 8 = 16.
so the sum is 16.

Question 4.
What is the sum?
5 + 4 + 3 = 12__

Answer:
The sum is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 3.
9 + 3 = 12.
so the sum is 12.

Question 5.
What has the same value as 1 hundred 7 tens?
__170_

Answer:
The number is 170.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the same value as 1 hundred 7 tens.
100 + 70 = 170.
so the number is 170.

Question 6.
Which of the following is a way to describe the number 358?
_3_ hundreds _5_ tens _8_ ones

Answer:
The number has 3 hundred 5 tens 8 ones.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is 358.
300 + 50  + 8 = 358.
so the number is 358.

Lesson 3.10 Problem Solving • Equal Groups

Essential Question
How can acting it out help when solving a problem about equal groups?

Theo puts his stickers in 5 rows. There are 3 stickers in each row. How many stickers does Theo have?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 129

Unlock the Problem
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 130
Show how to solve the problem.

Answer:
The number of stickers does Theo have = 15

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Theo puts  his stickers in 5 rows.
There are 3 stickers in each row.
5 x 3 = 15.
so the number of stickers = 15.

HOME CONNECTION
• Your child used counters to act out the problem. Counters are a concrete tool that helps children act out the problem.

Try Another Problem

Act out the problem.
Draw to show what you did.

Question 1.
Maria puts all of her postcards in 4 rows. There are 3 postcards in each row. How many postcards does Maria have?
__12____ postcards
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 132

Answer:
The number of postcards Maria have = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Maria puts all of her postcards in 4 rows.
There are 3 postcards in each row.
4 X 3 = 12.
so the number of post cards = 12.

Question 2.
Jamal puts 4 toys in each box. How many toys will he put in 4 boxes?
__16__ toys
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 132

Answer:
The number of toys he put in 4 boxes = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jamal puts 4 toys in each box.
4 X 4 = 16.
so the number of toys = 16.

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Explain how acting it out and skip counting helped you solve the second problem.

Share and Show MATH BOARD

Act out the problem.
Draw to show what you did.

Question 3.
Mr. Fulton puts 3 bananas on each tray. How many bananas are on 4 trays?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 133
__12_ bananas

Answer:
The number of bananas on 4 trays = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Fulton puts 3 Bananas on each tray.
4 X 3 = 12.
so the number of bananas = 12.

Question 4.
There are 3 rows of apples. There are 5 apples in each row. How many apples are there?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 134
_15__ apples

Answer:
The number of apples = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 3 rows of apples.
There are 5 apples in each row.
5 x 3 = 15.
so the number of apples = 15.

Question 5.
THINK SMARTER
There are 4 plates. Dexter puts 2 grapes on each plate. Then he puts 2 grapes on each of 6 more plates. How many grapes in all does he put on the plates?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 135
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 136
_20__ grapes

Answer:
The number of grapes he put = 20.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 4 plates. Dexter puts 2 grapes on each plate.
Then he puts 2 grapes on each of 6 more plates.
4 X 2 + 2 X 6 = 20.
so the number of grapes he put = 20.

Problem Solving • Applications

Question 6.
MATHEMATICAL PRACTICE
Make Connections
Angela used these counters to act out a problem.
Write a problem about equal groups that Angela could have modeled with these counters.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 137
_____5____________________
______5___________________
_______10__________________

Answer:
The number of counters = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Angela used 2 counters.
5 + 5 = 10.
so the number of counters = 2.

Question 7.
THINK SMARTER
Max and 4 friends get books from the library. Each person gets 3 books. Draw a picture to show the groups of books.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 138
How many books did they get?
_15_ books

Answer:
The number of books they bought from library = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Max and 4 friends get books from the library.
5 X 3 = 15.
so the number of books He bought from library = 15.

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to explain how he or she solved one of the problems in this lesson.

Problem Solving • Equal Groups Homework & Practice 3.10

Act out the problem.
Draw to show what you did.

Question 1.
Mr. Anderson has 4 plates of cookies. There are 5 cookies on each plate. How many cookies are there?
_20__ cookies

Answer:
The number of cookies = 20.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mr. Anderson has 4 plates of cookies.
There are 5 cookies on each plate.
4 X 5 = 20.
so the number of cookies = 20.

Question 2.
Ms. T rane puts some stickers in 3 rows. There are 2 stickers in each row. How many stickers does Ms. T rane have?
_6_ stickers

Answer:
The number of stickers = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ms. T rane puts some stickers in 3 rows.
There are 2stickers in each row.
3 X 2 = 6.
so the number of stickers = 6.

Question 3.
WRITE Math
Draw 3 rows with 2 counters in each row. Write a word problem that can be acted out using these counters.
______________
______________
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 139

Lesson Check

Question 1.
Jaime puts 3 oranges on each tray. How many oranges are on 5 trays?
__15_

Answer:
The number of oranges = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jaime puts 3 oranges on each tray.
3 X 5 = 15.
so the number of oranges = 15.

Question 2.
Maurice has 4 rows of toys with 4 toys in each row. How many toys does he have?
___16_

Answer:
The number of toys = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Maurice has 4 rows of toys with 4 toys in each row.
4 X 4 = 16.
so the number of toys = 16.

Spiral Review

Question 3.
Jack has 12 pencils and 7 pens. How many more pencils than pens does he have?
_5_ pencils

Answer:
The number of more pencils than pens = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jack has 12 pencils and 7 pens.
12 – 7 = 5.
so the number of more pencils than pens = 5.

Question 4.
Laura has 9 apples. Jon has 6 apples. How many apples do they have together?
_15_ apples

Answer:
The number of apples = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Laura has 9 apples.
Jon has 6 apples.
9 + 6 = 15
so the number of apples = 15.

Question 5.
Circle the even number.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 140

Answer:
The even number is 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 1, 3, 5, and 8.
the even number is 8.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.10-1

Question 6.
What is the sum?
7 + 9 = _16_

Answer:
The sum is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 9.
7 + 9 = 16.
so the sum is 16.

Lesson 3.11 Algebra • Repeated Addition

Essential Question
How can you write an addition sentence for problems with equal groups?

Listen and Draw
Use counters to model the problem.
Then draw a picture of your model.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 141

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Describe how you found the number of counters in your model.

Model and Draw

You can use addition to find the total amount when you have equal groups.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 141.1

Answer:
The sum is  12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 3 rows of 4.
4 + 4 + 4 = 12.
so the sum is 12.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.11-1

Share and Show

Find the number of shapes in each row.
Complete the addition sentence to find the total.

Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 142
3 rows of __5_
_5_ + _5_ + _5_ = __15_

Answer:
The sum is  15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 3 rows of 5.
5 + 5 + 5 = 15.
so the sum is 12.

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 143
4 rows of _4__
4__ + _4_ + _4_ = _12__

Answer:
The sum is  12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 4 rows of 4.
4 + 4 + 4 = 12.
so the sum is 12.

Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 144
5 rows of __3_
_3_ + _3_ + _3_ + _3_ + _3_ = _15__

Answer:
The sum is  25.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 5 rows of 3.
5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 25.
so the sum is 25.

On Your Own

Find the number of shapes in each row. Complete the addition sentence to find the total.

Question 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 145
2 rows of __4_
_4_ + _4_ = _8__

Answer:
The sum is  8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 2 rows of 4.
4 + 4  = 8.
so the sum is 8.

Question 5.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 146
3 rows of __3_
_3_ + _3_ + _3_ = _9__

Answer:
The sum is  9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 3 rows of 3.
3 + 3 + 3 = 9.
so the sum is 9.

Question 6.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 147
4 rows of __5_
_5_ + _5_ + _5_ + _5_ = _20__

Answer:
The sum is  20.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 4 rows of 5 .
5 + 5 + 5 + 5 = 20.
so the sum is 20.

Question 7.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 148
4 rows of __2_
_2_ + _2_ + _2_ + _2_ = _8__

Answer:
The sum is  8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 4 rows of 2.
2 + 2 + 2 + 2 = 8.
so the sum is 8.

Question 8.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 149
5 rows of __5_
_5_ + _5_ + _5_ + _5_ + _5_ = _25__

Answer:
The sum is  25.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 5 rows of 5.
5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 25.
so the sum is 25.

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.

Question 9.
THINK SMARTER
There are 6 photos on the wall. There are 2 photos in each row. How many rows of photos are there?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 150

Answer:
The number of rows = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 6 photos on the wall.
There are 2 photos in each row.
2 X 3 = 6.
so the number of rows = 3.
Go-Math-Grade-2-Chapter-3-Answer-Key-Facts and Relationships-3.11-2

Question 10.
GO DEEPER
Mrs. Chen makes 5 rows of 2 chairs and 2 rows of 3 chairs. How many chairs does Mrs. Chen use?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 151
_16_ chairs

Answer:
The number of chairs = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mrs. Chen makes 5 rows of 2 chairs and 2 rows of 3 chairs.
5 X 2 = 10 + 2 X 3 = 6.
10 + 6 = 16.
so the number of chairs = 16.

Question 11.
THINK SMARTER
Find the number of counters in each row. Complete the number sentence to find the total number of counters.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 152
__4_ + _4_ + _4_ = _12__
_12_ counters

Answer:
The number of counters = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 3 rows of 4.
4 + 4 + 4 = 12.
so the sum is 12.

TAKE HOME ACTIVITY
• Have your child use small objects to make 2 rows with 4 objects in each row. Then have your child find the total number of objects.

Algebra • Repeated Addition Homework & Practice 3.11

Find the number of shapes in each row. Complete the addition sentence to find the total.

Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 153
3 rows of _4__
_4_ + _4_ + _4_ = _12__

Answer:
The sum is 12

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 3 rows of 4.
4 + 4 + 4 = 12.
so the sum is 12.

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 154
2 rows of __5_
_5_ + _5_ = _10__

Answer:
The sum is  10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the 2 rows of 5.
2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 10.
so the sum is 10.

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 3.
A classroom has 3 rows of desks. There are 5 desks in each row. How many desks are there altogether?
__15__ desks

Answer:
The number of desks = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A classroom has 3 rows of desks.
There are 5 desks in each row.
3 X 5 = 15.
5 + 5 + 5 = 15.
so the sum is 15.

Question 4.
WRITE Math
Explain how to write an addition sentence for a picture of 4 rows with 3 items in each row.
__3___+_3_+_3_+_3_=_12___
________12_________________
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 3 Basic Facts and Relationships 155

Answer:
The number of desks = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A classroom has 4 rows of desks.
There are 3 desks in each row.
4 X 3 = 12.
4 + 4 + 4 = 12.
so the sum is 12.

Lesson Check

Question 1.
A scrapbook has 4 pages. There are 2 stickers on each page. How many stickers are there?
_8_ stickers

Answer:
The number of stickers = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A scrapbook has 4 pages.
There are 2 stickers on each page.
4 X 2 = 8.
so the sum is 8.

Question 2.
Ben makes 5 rows of coins. He puts 3 coins in each row. How many coins are there?
_15_ coins

Answer:
The number of coins = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A classroom has 3 rows of desks.
There are 5 desks in each row.
3 X 5 = 15.
5 + 5 + 5 = 15.
so the sum is 15.

Spiral Review

Question 3.
There are 5 apples and 4 oranges. How many pieces of fruit are there?
_20_ pieces

Answer:
The number of fruits = 20.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 5 apples and 4 oranges.
4 X 5 = 20.
so the sum is 20.

Question 4.
Count by tens.
40, _50_, _60_, _70_, _80_

Answer:
The numbers are 40, 50, 60, 70, and 80.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers count by tens.
40, 50, 60, 70, and 80.

Question 5.
Write the number 260 using words.
__2 hundred _sixty_

Answer:
The number is 2 hundred sixty.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number is 260.
200 + 60 = 260.

Question 6.
Write a fact with the same sum as 7 + 5.
____12____

Answer:
The number is 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the fact is 8 + 4 = 12.
7 + 5 = 12.
so the number is 12.

Basic Facts and Relationships Review/Test

Leave a Comment

Scroll to Top