Texas Go Math Grade 6 Module 11 Answer Key Generating Equivalent Algebraic Expressions

Refer to our Texas Go Math Grade 6 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 6 Module 11 Answer Key Generating Equivalent Algebraic Expressions.

Texas Go Math Grade 6 Module 11 Answer Key Generating Equivalent Algebraic Expressions

Essential Question
How can you generate equivalent algebraic expressions and use them to solve real-world problems?

Texas Go Math Grade 6 Module 11 Are You Ready? Answer Key
Complete these exercises to review skills you will need for this chapter.

Evaluate.

Question 1.
11 + (20 – 13)
Answer:
Solution to this example is given below
11 + (20 – 13)
11 + (20 – 13) = 11 + 7 Perform operations inside parentheses. (Final solution)
= 18 Add.
= 18

Question 2.
(10 – 7) – (14 – 12)
Answer:
Solution to this example is given below
(10 – 7) – (14 – 12)
(10 – 7) – (14 – 12) = (10 – 7) – 2 Perform operations inside parentheses. (Final solution)
= 3 – 2 Perform operations inside parentheses.
= 1 Subtract.
= 1

Question 3.
(4 + 17) – (16 – 9)
Answer:
Solution to this example is given below
(4 + 17) – (16 – 9)
(4 + 17) – (16 – 9) = (4 + 17) – 7 Perform operations inside parentheses. (Final solution)
= 21 – 7 Perform operations inside parentheses.
= 14 Subtract.
= 14

Question 4.
(23 – 15) – (18 – 13)
Answer:
Given expression:
(23 – 15) – (18 – 13)
Simplify the expressions in the 2 parentheses of the given expression:
= (8) – (5)
Expand the parentheses:
= 8 – 5
Perform the indicated operation to evaluate the value of the expression:
= 3

Question 5.
8 × (4 + 5 + 7)
Answer:
Solution to this example is given below
8 × (4 + 5 + 7)
8 × (4 + 5 + 7) = 8 × 16 Perform operations inside parentheses. (Final solution)
= 128 Multiply.
= 128

Question 6.
(2 + 3) × (11 – 5)
Answer:
Solution to this example is given below
(2 + 3) × (11 – 5)
(2 + 3) × (11 – 5) = (2 – 3) × 6 Perform operations inside parentheses. (Final solution)
= 5 × 6 Perform operations inside parentheses.
= 30 Multiply.
= 30

Write a numerical expression for the word expression.

Question 7.
the difference between 42 and 19 ________
Answer:
Write a numerical expression for the difference between 42 and 19 Think: Difference means to subtract
42 – 19 Write from 42 taken 19 (Final solution)
42 – 19

Question 8.
the product of 7 and 12 ______
Answer:
Write a numerical expression for the product of 7 and 12 Think: Product means to multiply

7 × 12 Write 7 multiplied by 12 (Final solution)
7 × 12

Question 9.
30 more than 20 _____________________
Answer:
The word more than indicates addition of the 2 given numbers so the algebraic equivalent of the given statement is 30 + 20
30 + 20

Question 10.
100 decreased by 77 ________
Answer:
The word decreased indicates subtraction of the smaller number from the larger number so the algebraic equivalent of the given statement is 100 – 77
100 – 77

Evaluate the expression.

Question 11.
3(8) – 15 ________
Answer:
Given expression:
3(8) – 15
Expand the parentheses of the given expression:
= 24 – 15
Perform the indicated operation to evaluate the value of the expression:
= 9
3(8) – 15 = 9

Question 12.
4(12) + 11 ________
Answer:
Given expression:
4(12) + 11
Expand the parentheses of the given expression:
= 48 + 11
Perform the indicated operation to evaluate the value of the expression.
= 59
4(12) + 11 = 59

Question 13.
3(7) – 4(2) ________
Answer:
Given expression:
3(7) – 4(2)
Expand both the parentheses of the given expression:
= 21 – 8
Perform the indicated operation to eva[uate the value of the expression:
= 13
3(7) – 4(2) = 13

Question 14.
4(2 + 3) – 12 ______
Answer:
Evaluate 4(2 + 3) – 12
4(2 + 3) – 12 = 4(5) – 12 Perform operations inside parentheses
= 20 – 12 Multiply (Final solution)
= 8 Subtract
= 8

Question 15.
9(14 – 5) – 42 ______
Answer:
Evaluate 9(14 – 5) – 42
9(14 – 5) – 42 = 9(9) – 42 Perform operations inside parentheses
= 81 – 42 Multiply (Final solution)
= 39 Subtract
= 39

Question 16.
7(8) – 5(8) ________
Answer:
Evaluate 7(8) – 5(8)
7(8) – 5(8) = 56 – 40 Multiply (Final solution)
= 16 Subtract
= 16

Texas Go Math Grade 6 Module 11 Reading Start-Up Answer Key

Visualize Vocabulary

Use the review words to complete the graphic. You may put more numerical expression than one word in each oval.
Texas Go Math Grade 6 Module 11 Answer Key 1

Understand Vocabulary

Complete the sentences using the preview words.

Question 1.
An expression that contains at least one variable is an ______
Answer:
An expression that contains at least one variable is an algebraic expression

Question 2.
A part of an expression that is added or subtracted is a _____.
Answer:
A part of an expression that is added or subtracted is a term

Question 3.
A ______________ is a specific number whose value does not change.
Answer:
A constant is a specific number whose value does not change.

Leave a Comment

Scroll to Top