Texas Go Math Grade 5 Lesson 3.1 Answer Key Multiplication Patterns with Decimals

Refer to our Texas Go Math Grade 5 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 5 Lesson 3.1 Answer Key Multiplication Patterns with Decimals.

Texas Go Math Grade 5 Lesson 3.1 Answer Key Multiplication Patterns with Decimals

Essential Question
How can patterns help you place the decimal point in a product?

Unlock the Problem
Cindy is combining equal-sized rectangles from different fabric patterns to make a postage-stamp quilt.
Each rectangle has an area of 0.75 of a square inch. If she uses 1,000 rectangles to make the quilt,
what will be the area of the quilt?
Texas Go Math Grade 5 Lesson 3.1 Answer Key 1
Use the pattern to find the product.
Texas Go Math Grade 5 Lesson 3.1 Answer Key 2
The quilt will have an area of __1,000  X 0.75= 750____ square inches.

Question 1.
As you multiply by 10, 100, and 1,000,
how does the position of the decimal point change in the product?
Answer:
Unit,tenths,hundreths,thousandths,

Explanation:
When the multiplier is 10, 100 or 1000,
we move the decimal point to the right by as many places as number of zeroes
after 1 in the multiplier. 1. To multiply a decimal by 10,
move the decimal point in the multiplicant by one place to the right.

Place value patterns can be used to find the product of a number and the decimals 0.1 and 0.01.

Example
Jorge is making a scale model of the Willis Tower in Chicago for a theater set.
The height of the tower is 1,353 feet. If the model is \(\frac{1}{100}\)
of the actual size of the building, how tall is the model?
Texas Go Math Grade 5 Lesson 3.1 Answer Key 3

Jorge’s model of the Willis Tower is __13.53_ feet tall.

Go Math Grade 5 Lesson 3.1 Multiplication Patterns Question 2.
As you multiply by 0.1 and 0.01, how does the position of
the decimal point change in the product?
Answer:
Unit,tenths,hundreths,thousandths,

Explanation:
When the multiplier is 10, 100 or 1000,
we move the decimal point to the right by as many places as number of zeroes
after 1 in the multiplier. 1. To multiply a decimal by 10,
moved the decimal point in the multiplicant by one place to the right.

Share and Show

Complete the pattern.

Question 1.
1 × $17.04 = $17.04,
Think: The decimal point moves one place to the _right__ for each equation.
10 × $17.04 = $170.40,
Think: Money is expressed in hundredths. 170.4 = 170.40.
100 × $17.04 = $1,704
1,000 × $17.04 = _$17,040___
Answer:
The decimal point moves one place to the right for each equation,
Money is expressed in hundredths. 170.4 = 170.40.
100 × $17.04 = $1,704
1,000 × $17.04 = $17,040.

Explanation:
right,
Money is expressed in hundredths. 170.4 = 170.40.
100 × $17.04 = $1,704
1,000 × $17.04 = $17,040.

Question 2.
1 × 3.19 = _3.19__
10 × 3.19 = __30.19_
100 × 3.19 = __300.19_
1,000 × 3.19 = _3,000.19___
Answer:
1 X 3.19 = 3.19,
10 X 3.19 = 30.19,
100 X 3.19 = 300.19,
1,000 X 3.19 = 3,000.19,

Explanation:
The value of unit is 1 so 1 X 3.19 = 3.19
The decimal point moves one place to the right for each equation,
10 X 3.19 = 30.19 (hundreths),
100 X 3.19=300.19 (thousandths),
1,000 X 3.19 = 3,000.19 (ten thousandths) place.

Question 3.
45.6 × 1 = _45.6__
45.6 × 10 = _456___
45.6 × 100 = __4,560__
45.6 × 1,000 = _45,600___
Answer:
45.6 X 1 = 45.6,
45.6 X 10 =456,
45.6 X 100 = 4,560,
45.6 X 1,00 = 45,600,

Explanation:
The value of the unit is 1 so 45.6 X 1 = 45.6,
The decimal point moves one place to the right for each equation,
45.6 X 10 = 456 (hundreths),
100 X 3.19= (thousandths),
1,000 X 3.19 = 3,000.19 (ten thousandths) place.

Lesson 3.1 Multiplication Patterns Answer Key Go Math Question 4.
1 × 6,391 = _6,391__
0.1 × 6,391 = _639.1__
0.01 × 6,391 = __63.91_
Answer:
1 X 6,391 = 6,391,
0.1 X 6,391 = 639.1,
0.01 X 6,391 = 63.91,

Math Talk
Mathematical Processes
Explain how you know that when you multiply the product of 10 × 34.1 by 0.1,
the result will be 34.1.

Problem Solving

Algebra Find the value of n.

Question 5.
n × $3.25 = $325.00
n = _$100__
Answer:
n = $100,

Explanation:
Given n X $3.25 = $325.00,
n = $325.00 ÷ $3.25,
n = ($325.00 X $100) / $325.00,
n = $100.

Question 6.
0.1 × n = 89.5
n = __895_
Answer:
n = 895,

Explanation:
n = 89.5 ÷ 0.1,
n = (89.5 X 10) / 1,
n = 895.

Question 7.
1,000 × n = 630
n = _0.63__
Answer:
n = 0.63,

Explanation:
1,000 X n = 630,
n =  (630 ÷ 1,000),
n = 0.63.

Question 8.
Multi-Step A glacier in Alaska moved more than 29.9 meters a day.
About how much farther would it move in 1,000 days than it would move in 100 days?
Answer:
In 1,000 days glacier in Alaska moves 29,900 meters,

Explanation:
A glacier in Alaska moved more than 29.9 meters a day.
It would move in 100 days is 2,990 meters,
Farther would it move in 1,000 days is 29,900 meters.

Question 9.
H.O.T. Analyze Three friends are selling items at an arts and crafts fair.
Josey makes $45.75 selling jewelry. Mark makes 100 times as much as
Josey makes by selling his custom furniture. Chance makes a tenth of the money
Mark makes by selling paintings. How much money does each friend make?
Answer:
Money does each friend makes is
Josey makes $45.75 by selling jewelry,
Mark makes $4,575 by selling custom furniture,
Chance makes $457.5 y selling paintings,

Explanation:
Analyzed three friends are selling items at an arts and crafts fair.
Josey makes $45.75 selling jewelry. Mark makes 100 times as much as
Josey makes by selling his custom furniture. Therefore Mark makes
$45.75 X 100 = $4,575, Chance makes a tenth of the money
Mark makes by selling paintings. So Chance makes
$4,575 X 0.1 = $457.5.
Money does each friend makes is
Josey makes $45.75 by selling jewelry,
Mark makes $4,575 by selling custom furniture,
Chance makes $457.5 y selling paintings.

Problem-Solving

H.O.T. What’s the Error?

Multiplication Patterns 5th Grade Lesson 3.1 Worksheet Answer Key Question 10.
Kirsten is making lanyards for a convention. She needs to make 1,000 lanyards and
knows that 1 lanyard uses 1.75 feet of cord. How much cord will Kirsten need?
Texas Go Math Grade 5 Lesson 3.1 Answer Key 4
Kirsten’s work is shown below.
1 × 1.75 = 1.75
10 × 1.75 = 10.75
100 × 1.75 = 100.75
1,000 × 1.75 = 1,000.75
Texas Go Math Grade 5 Lesson 3.1 Answer Key 5
So, Kirsten needs _1,000.75__ feet of cord to make 1,000 lanyards.
Answer:
Texas Go Math Grade 5 Lesson 3.1 Answer Key Multiplication Patterns with Decimals-1

Explanation:
Given Kirsten is making lanyards for a convention. She needs to make 1,000 lanyards and
knows that 1 lanyard uses 1.75 feet of cord.
Kirsten’s work is shown as
1 × 1.75 = 1.75,
10 × 1.75 = 10.75,
100 × 1.75 = 100.75,
1,000 × 1.75 = 1,000.75 which is error free,
therefore, Kirsten needs _1,000.75__ feet of cord to make 1,000 lanyards.

Go Math Lesson 3.1 5th Grade Multiplication Patterns Answer Key Question 11.
Communicate how Kirsten could have solved the problem without writing out the pattern needed.
Answer:
Kirsten solved the problem by using decimal place values multiplied by whole number values,

Explanation:
Kristen could have solved the problem without writing out the pattern needed as
1,000 X 1.75 feet moves one place to the right for each to ten thousandths place as
1,000.75 feet.

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 12.
Connect When a number is multiplied by 1,000, the result is 320.
When the number is multiplied by 100, the result is 32.
What is the result when the number is multiplied by 10?
(A) 3.2
(B) 3,200
(C) 16
(D) 160
Answer:
(A) 3.2,

Explanation:
Connected when a number is multiplied by 1,000 the result is 320.
Let the number be n,
n X 1,000 = 320,
n = 320 ÷ 1,000,
n = 0.32,
When the number n is multiplied by 100, the result is 32.
so 0.32 X 100 = 32 matches with the result 100,
therefore, the result when the number is multiplied by 10 is
0.32 X 10 = 3.2 matches with (A).

Question 13.
Use Math Language When a number is multiplied by 1,000, the result is 8,510.
When the number is multiplied by 10, the result is 85.1.
Which sentence follows the same pattern?
(A) When multiplied by 100, the result is 8.51.
(B) When multiplied by 100, the result is 851.
(C) When multiplied by 1, the result is 85.1.
(D) When multiplied by 1, the result is 851.
Answer:
(B) When multiplied by 100, the result is 851,

Explanation:
Using Math Language, When a number is multiplied by 1,000, the result is 8,510,
So (n X 8,510 = 1,000),
n= 8,510 ÷ 1,000,
n = 8.51,
So the number when multiplied with 100 the result will be 851 and
So when the number is multiplied by 10, the result is 85.1,(8.51 X 10 = 85.1),
therefore the sentence that follows the same pattern is
(B) When multiplied by 100, the result is 851.

Question 14.
Multi-Step When a number is multiplied by 1,000 and
then by 0.1, the result is 6,810. What is the original number?
(A) 0.681
(B) 681
(C) 6.81
(D) 68.1
Answer:
(D) 68.1,

Explanation:
Given when a number is multiplied by 1,000 and
then by 0.1, the result is 6,810. Let the number be
n so that n X 1,000 X 0.1 = 6,810,
n X 100 = 6,810,
n = 6,810 ÷ 100,
n = 68.1 matches with (D).

Texas Test Prep

Lesson 3.1 Multiplication Patterns with Decimals Go Math Question 15.
A box of crackers costs $0.26 per ounce. If the box contains 10 ounces,
what is the cost of the box of crackers?
(A) $0,026
(B) $2.60
(C) $0.260
(D) $26.00
Answer:
(B) $2.60,

Explanation:
A box of crackers costs $0.26 per ounce and the box contains 10 ounces,
The cost of the box of crackers is $0.26 X 10 = $2.60 matches with (B).

Texas Go Math Grade 5 Lesson 3.1 Homework and Practice Answer Key

Find the value of n.

Question 1.
n × 43.50 = 435
n = ____10_____
Answer:
n = 10,

Explanation:
Given n x 43.50 = 435,
n = 435 ÷ 43.50,
n = (435 X 10) ÷ 435,
n = 10.

Question 2.
394 × n = 3.94
n = ___0.01______
Answer:
n= 0.01,

Explanation:
Given 394 x n = 3.94,
n = 3.94 ÷ 394,
n = (394 X 0.01) ÷ 394,
n = 0.01.

Question 3.
n × 721 = 72.1
n = ___0.1______
Answer:
n= 0.1,

Explanation:
Given n x 721 = 72.1,
n = 72.1 ÷ 721,
n = (721 X 0.1) ÷ 721 ,
n = 0.1.

Question 4.
n × $5.60 = $506.00
n = ____100_____
Answer:
n = 100,

Explanation:
Given n x $5.60 = $506.00,
n = $506.00 ÷ $5.60,
n = $506.00 ÷ ($560 X 0.01),
n = $506 X 100 ÷ 560,
n = 100.

Question 5.
0.074 × n = 74
n = ___1,000______
Answer:
n = 1,000,

Explanation:
Given 0.074 X n = 74,
n = 435 ÷ 43.50,
n = (435 X 10) ÷ 435,
n = 10.

Go Math Lesson 3.1 Answer Key Decimal Multiplication Patterns Question 6.
8,034 × n = 80.34
n = ___0.01______
Answer:
n= 0.01,

Explanation:
Given 8,034 x n = 80.34,
n = 80.34 ÷ 8,034,
n = (8034 X 0.01) ÷ 8034,
n = 0.01.

Problem Solving

Question 7.
Jaden sells a painting for 10 times the original price.
He sells the painting for $45.50.
What was the original price of the painting?
Answer:
The original price of the painting is $4.55,

Explanation:
Given Jaden sells a painting for 10 times the original price.
He sells the painting for $45.50,
the original price of the painting is $45.50 ÷ 10,
$45.50 X 0.1 = $4.55.

Question 8.
Marla thinks her dog might not be feeling well. He ate 0.1 times
as much dog food on Wednesday as he ate on Tuesday.
If her dog ate 6 cups of dog food on Tuesday,
how much did he eat on Wednesday?
Answer:
On Wednesday the dog ate 0.1 X 6 cups = 0.6 cups,

Explanation:
Given Marla thinks her dog might not be feeling well.
He ate 0.1 times as much dog food on Wednesday as he ate on Tuesday.
If her dog ate 6 cups of dog food on Tuesday,
On Wednesday the dog ate 0.1 X 6 cups = 0.6 cups.

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 9.
The camp counselors cut ribbons for an art project.
They cut 1,000 pieces of ribbon. Each ribbon is 1.45 feet long.
Which equation correctly shows the number of feet of ribbon cut for the project?
(A) 1,000 × 1.45 = 14.50
(B) 1,000 × 1.45 = 145
(C) 1,000 × 1.45 = 1,450
(D) 1,000 × 1.45 = 14,500
Answer:
(C) 1,000 × 1.45 = 1,450,

Explanation:
The camp counselors cut ribbons for an art project.
They cut 1,000 pieces of ribbon. Each ribbon is 1.45 feet long.
So, the equation correctly shows the number of feet of ribbon cut for the project
is 1,000 X 1.45 = 1,450 matches with (C).

Question 10.
Marbles cost $0.50 per ounce. A box of marbles at the warehouse store
contains 100 ounces of marbles. What is the cost of the box of marbles?
(A) $5
(B) $50
(C) $500
(D) $5,000
Answer:
(B) $50,

Explanation:
Marbles cost $0.50 per ounce, A box of marbles at the warehouse store
contains 100 ounces of marbles.
So, the cost of the box of marbles is $0.50 X 100 = $50 matches with (B).

Go Math 5th Grade Lesson 3.1 Decimal Multiplication Patterns Question 11.
Which equation correctly shows the next product In the pattern?
1 × 0.67 = 0.67
10 × 0.67 = 6.7
100 × 0.67 = 67
(A) 1,000 × 0.67 = 0.067
(B) 1,000 × 0.67 = 67,000
(C) 1,000 × 0.67 = 6,700
(D) 1,000 × 0.67 = 670
Answer:
(D) 1,000 × 0.67 = 670,

Explanation:
Given 1 × 0.67 = 0.67,
10 × 0.67 = 6.7,
100 × 0.67 = 67,
So, equation correctly shows the next product in the pattern
is 1,000 X 0.67 matches with (D).

Question 12.
Bianca plants a tree at the park that is 0.3 meter tall.
An oak tree nearby is 100 times taller. How tall is the oak tree?
(A) 0.03 meter
(B) 3 meters
(C) 30 meters
(D) 300 meters
Answer:
(C) 30 meters,

Explanation:
Given Bianca plants a tree at the park that is 0.3 meter tall.
An oak tree nearby is 100 times taller. Taller is the oak tree
is 100 X 0.3 = 30 meters which matches with (C).

Question 13.
Multi-Step Leo practices his violin 12.5 hours each week.
He also practices singing for 3.5 hours each week.
If he practices the same amount of time each week,
how many hours does Leo practice in 10 weeks?
(A) 125 hours
(B) 160 hours
(C) 16 hours
(D) 1,600 hours
Answer:
(B) 160 hours,

Explanation:
Given Leo practices his violin 12.5 hours each week.
He also practices singing for 3.5 hours each week.
If he practices the same amount of time each week,
Number of hours does Leo practice in 10 weeks is
12.5 hours X 10 = 125 hours in violin,
3.5 hours X 10 = 35 hours in singing,
125 hours + 35 hours =  160 hours matches with (B).

Lesson 3.1 Go Math 5th Grade Decimal Patterns Answer Key Question 14.
Multi-Step Greg ran 3 times as far as Jed. RJ ran 0.1 times as far as Greg.
If Jed ran 25 yards, how far did Greg and RJ run?
(A) Greg: 75 yards; RJ: 7.5 yards
(B) Greg: 7.5 yards; RJ: 75 yards
(C) Greg: 750 yards; RJ: 75 yards
(D) Greg: 7.5 yards; RJ: 0.75 yards
Answer:
(A) Greg: 75 yards; RJ: 7.5 yards,

Explanation:
Given Greg ran 3 times as far as Jed,
RJ ran 0.1 times as far as Greg.
If Jed ran 25 yards,Greg runs 3 X 25 yards = 75 yards and
RJ runs 0.1 X 75 yards = 7.5 yards,
therefore Greg and RJ runs : Greg: 75 yards; RJ: 7.5 yards
matches with (A).

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top