Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.4 Answer Key Multiply and Divide Money

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.4 Answer Key Multiply and Divide Money.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.4 Answer Key Multiply and Divide Money

Essential Question

How can you use multiplication and division in problems involving money?
Answer:
Multiplying and dividing money is just like multiplying and dividing whole numbers.

Unlock the Problem

Example 1 Mrs. Cleary wants to buy books for her bookstore. The new novel she wants comes in a case containing 48 books. Each book costs her $15, How much would 1 case of the books cost?

Math Idea: Multiplying and dividing money is just like multiplying and dividing whole numbers.

Use place value and regrouping. Multiply. 48 × $15

STEP 1
Think of 48 as 4 tens and 8 ones. Multiply $15 by 8 ones, or 8.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.4 Answer Key Multiply and Divide Money 1
Answer:

STEP 2
Multiply 15 by 4 tens, or 40.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.4 Answer Key Multiply and Divide Money 2
Answer:

STEP 3
Add the partial products Place a dollar sign in the final product.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.4 Answer Key Multiply and Divide Money 3
Answer:

So, Mrs. Cleary will pay _____________ for 1 case of the books.
Explanation:
So, Mrs. Cleary will pay 720 for 1 case of the books.

Example 2 Mrs. Cleary paid $584 for 8 cases of a popular magazine. How much did she pay for each case of magazines?

Divide. $584 ÷ 8

STEP 1
Divide the tens.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.4 Answer Key Multiply and Divide Money 4
Answer:

STEP 2
Divide the ones. Regroup 2 tens as 20 ones.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.4 Answer Key Multiply and Divide Money 5
Answer:

So, Mrs. Cleary paid ______________ for each case of magazines.
Explanation:
So, Mrs. Cleary paid 73 for each case of magazines.

Share and Show

Question 1.
Ray bought 18 baseball caps for his baseball team. Each cap costs $29. How much did Ray spend on caps?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.4 Answer Key Multiply and Divide Money 6
So, Ray spent _____________ on caps.
Answer:

Explanation:
So, Ray spent 522 on caps.

Texas Go Math Grade 4 Answer Key Lesson 16.4 Question 2.
Samantha sold 9 teddy bears that she made. She was paid a total of $126 for all the bears. If the bears were all the same price, what was the price of one bear?
Answer:
14 was the price of one bear
Explanation:
Samantha sold 9 teddy bears that she made.
She was paid a total of $126 for all the bears.
126 ÷ 9 = 14

Question 3.
Harley is planning a special dinner for the debate club. There are 21 members in the club. If each member’s dinner costs $16, what will the total cost of the meals be?
Answer:
336 the total cost of the meals be
Explanation:
There are 21 members in the club.
If each member’s dinner costs $16,
21 x 16 = 336

Problem Solving

Practice: Copy and Solve

Question 4.
24 × $42
Answer:

24 x 42 = 1008
Explanation:
Found the product of algebraic multiplication.

Question 5.
$453 ÷ 3
Answer:

453 ÷ 3 = 151
Explanation:
Found the product of algebraic Division.

Question 6.
68 × $92
Answer:

68 × $92 = 6256
Explanation:
Found the product of algebraic multiplication.

Question 7.
$875 ÷ 7
Answer:

875 ÷ 7= 125
Explanation:
Found the product of algebraic Division.

Question 8.
$6,295 ÷ 5
Answer:

6,295 ÷ 5 = 1259
Explanation:
Found the product of algebraic Division.

Question 9.
7 × $1,372
Answer:

7 × $1,372 = 9604
Explanation:
Found the product of algebraic multiplication.

Go Math Answer Key Grade 4 Lesson 16.4 Question 10.
H.O.T. Palo bought a car for $1,284 using money from his savings account. He wants to repay his savings account over the next 6 months. If he saves an equal amount each month, how much will he need to save each month?
Answer:
$214 he needs to save each month
Explanation:
Palo bought a car for $1,284 using money from his savings account.
He wants to repay his savings account over the next 6 months.
1284 ÷  6 = 214

Question 11.
H.O.T. Multi-Step Lassa bought a car. She paid the dealer $2,220 and then finished paying for her car by making 9 equal payments of $352. How much was the total cost of her car?
Answer:
$5406 was the total cost of her car
Explanation:
9 x 352 = 3186
2220 + 3186 = 5406

Problem Solving

Question 12.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.4 Answer Key Multiply and Divide Money 7
H.O.T. Multi-Step Don buys a shirt for $24.85. His friend Daryl spends $3.15 more for his shirt. Sean paid the same price as Daryl for his shirt but bought 2. How much did Sean spend for his 2 shirts?
Answer:
$28 Sean spend for his 2 shirts
Explanation:
Don buys a shirt for $24.85.
His friend Daryl spends $3.15 more for his shirt.
Daryl and Sean are same
24.85 + 3.15 = 28

Question 13.
H.O.T. Multi-Step Stacy buys 3 CDs in a set for $29.75. She saved $6.25 by buying the set instead of buying the CDs separately. If each CD costs the same amount, how much does each of the 3 CDs cost when purchased separately?
Answer:
12 is each of the 3 CDs cost when purchased separately
Explanation:
29.75 + 6.25 = 36
36 ÷  3 = 12

Question 14.
H.O.T. Multi-Step Julie saved $60. Jeff saved 29 times as much as Julie did. Jeff saved 3 times as much as Marco. How much did Marco save? Explain how you found your answer.
Answer:
5220 that Marco save
Explanation:
60 x 29 = 1740
1740 x 3 = 5220

Question 15.
H.O.T. Multi-Step The grocery store has a sale on soup. One can costs $2.59 but you can buy 8 cans for a total of $16.00. How much do you save per can if you buy 8 at the sale price?
Answer:
$0.59 save per can if you buy 8 at the sale price
Explanation:
8 x 2.59 = 20.72
20.72 – 16.00= 4.72
4.72 ÷ 8 = 0.59

Question 16.
Apply Billy plans to save $55 each month for 5 years. How much will he have at the end of 5 years?
Answer:
$3300 he have at the end of 5 years
Explanation:
1 year = 12 months
5 x 12 = 60
60 x 55 = $3300.

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 17.
Jen downloads 7 apps for a total of $24. Two of them cost $2.00 each. If the other apps all cost the same amount, how much does each cost?
(A) $3.43
(B) $3.70
(C) $4
(d) $4.25
Answer: $4
Explanation:
24 – 4 = 20
20 divided by 5 = 4 each app costs.

Question 18.
Multi-Step Jeremiah spends $51.25 at the mall. He buys a game for $24.25 and 3 DVDs. If the DVDs are all the same price, how much does 1 DVD cost?
(A) $15
(B) $8
(C) $25
(D) $9
Answer: D
Explanation:
51.25 – 24.25 = 27
27 divided by 3 = 9
1 DVD cost = $9

Go Math Division of Money for Grade 4 Lesson 16.4 Question 19.
Multi-Step Delilah buys a loaf of bread, 3 pounds of turkey, and 2 pounds of cheese. The turkey costs $3.00 per pound and the cheese costs $2.00 per pound. A loaf of bread costs $3.49. How much does Delilah spend in all?
(A) $13.75
(B) $16.49
(C) $8.49
(D) $17.49
Answer: B
Explanation:
3 x 3 = 9
2 x 2 = 4
3.49 + 9 + 4 = 16.49 Delilah spend in all

TEXAS Test Prep

Question 20.
While working at the school store, John sold a letter jacket for $40.50 and some notebooks for $2.00 each. If he collected a total of $92.50, how many notebooks did he sell?
(A) 25
(B) 66
(C) 26
(D) 104
Answer: C
Explanation:
92 – 40 = $52
52 divided by 2 = 26
He sell 26 note books.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.4 Homework and Practice Answer Key

Solve

Question 1.
26 × $44
Answer:

26 × $44 = 1144
Explanation:
Found the product of algebraic Multiplication.

Question 2.
$318 ÷ 6
Answer:

318 ÷ 6 = 53
Explanation:
Found the product of algebraic Division.

Question 3.
35 × $73
Answer:

35 × $73 = 2555
Explanation:
Found the product of algebraic Multiplication.

Question 4.
$572 ÷ 4
Answer:

$572 ÷ 4 = 143
Explanation:
Found the product of algebraic Division.

Question 5.
$7,640 ÷ 5
Answer:

$7,640 ÷ 5 = 1528
Explanation:
Found the product of algebraic Division.

Question 6.
6 × $1,336
Answer:

6 × $1,336 = 8016
Explanation:
Found the product of algebraic Multiplication.

Problem Solving

Question 7.
Multi-Step Margie bought 3 identical sweaters for a total of $114. She saved $18 by buying the 3 sweaters on sale rather than at the regular price. What is the regular price of each sweater? Explain how you found the answer.
Answer:
$44 is the regular price of each sweater
Explanation:
114 + 18 = $132
$132 divided by 3 = $44

Question 8.
Multi-Step Keira rented a car for 3 days. She paid $118 rent each day. Insurance for the 3 days came to a total of $35. How much did Keira pay in all? Explain how you found your answer.
Answer:
389 is the amount Keira pay in all.
Explanation:
3 x 118 = 354
354 + 35 = 389

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 9.
A box of 5 model race cars costs $115. How much does each model car cost?
(A) $ 23
(B) $ 25
(C) $13
(D) $ 15
Answer: A
Explanation:
115 divided by 5 = $23
$23 for each model car cost

Go Math Grade 4 Answer Key Homework Book Lesson 16.4 Question 10.
Jonathan bought 3 airplane tickets for $478 each. How much did he pay for the three tickets?
(A) $1,234
(B) $1,434
(C) $1,414
(D) $1,214
Answer: B
Explanation:
3 x 478 = 1,434
1,434 he paid for the three tickets

Question 11.
Multi-Step The Wallace family saves the same amount of money each month for vacation. From January 1 to September 30 they saved $1,314. How much does the Wallace family save each month for vacation?
(A) $156
(B) $131
(C) $146
(D) $152
Answer: C
Explanation:
1,314 divided by 9
$146 the Wallace family save each month for vacation

Question 12.
Multi-Step A coach bought 3 dozen soccer balls. Each ball cost $28. How much did the coach pay for all of the soccer balls? (Remember, 1 dozen = 12.)
(A) $84
(B) $840
(C) $336
(D) $1,008
Answer: D
3 x 12 = 36
36 x 28 = $1008 the coach pay for all of the soccer balls

Question 13.
Multi-Step Tony spent $49 at the fair. Molly spent $14 more than twice as much as Tony spent. How much did the two of them spend in all?
(A) $112
(B) $161
(C) $126
(D) $140
Answer: C
Explanation:
14 x 2 = 28
28 + 49= 77
77 + 49 = $126 the two of them spend in all.

Question 14.
Multi-Step Paula bought 8 pairs of socks. She paid $104. Two pairs of socks cost $16 each. The other pairs each cost the same amount. How much did each of the other pairs of socks cost?
(A) $12
(B) $17
(C) $13
(D) $18
Answer: A
Explanation:
104 – 32 = 72
72 divided by 6 = $12 each of the other pairs of socks cost

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top