Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.2 Answer Key Elapsed Time.

## Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.2 Answer Key Elapsed Time

**Essential Question**

How can you use the strategy draw a diagram to solve elapsed time problems?

Answer:

Zoey started ploughing at 10:05 am and stopped at 10.15 am what is the elapsed time.

Explanation:

**Unlock the Problem**

Dora and her brother Kyle spent 1 hour and 35 minutes doing yard work. Then they stopped for lunch at 1:20 t. At what time did they start doing yard work?

**Use the graphic organizer to help you solve the problem.**

**Read**

What do I need to find?

I need to find the time that Dora and Kyle

Answer:

Elapsed time of work done byÂ Dora and Kyle

What information am I given?

I am given the

Answer:

The given information is Time taken to do work and ending time

**Plan**

What is my plan or strategy?

I can draw a time line to help me count backward and find the __________ .

Answer:

we have to Find the elapsed time

**Solve**

I draw a time line that shows the end time 1:20 p.i. Next, I count backward 1 hour and then 5 minutes at a time until have 35 minutes.

So, Dora and her brother Kyle started doing yard work at ____________ .

Answer:

So, Dora and her brother Kyle started doing yard work at 11.45 A.M

Question 1.

What if Dora and Kyle had spent 50 minutes doing yard work and had stopped for lunch at 12:30 What time would they have started doing yard work?

Answer:

They have started doing yard work at 11.40

Explanation:

12:30 before one hour is 11:30

1 hour has 60 minutes

60 – 50 = 10 minutes

so, they started work at 11:40 A.M

**Try Another Problem**

Ben started riding his bike at 10:05 A.M. He stopped 23 minutes later when his friend Robbie asked him to play kickball. At what time did Ben stop riding his bike?

**Read**

What do I need to find?

Answer:

The ending time of riding bike

What information am I given?

Answer:

Time spent and the starting time.

**Plan**

What is my plan Strategy?

Answer:

To find the ending time using a number line

by using information of elapsed time

**Solve**

Answer:

Explanation:

Ben stop riding his bike at 10:28 A.M

Question 2.

How did your diagram help you solve the problem?

Answer:

It will show the elapsed time between starting and ending time.

**Math Talk**

Mathematical Processes

Describe another way you could find the time an activity started or ended given the elapsed time and either the start or end time.

Answer:

They have started doing yard work at 11.40

Explanation:

12:30 before one hour is 11:30

1 hour has 60 minutes

60 – 50 = 10 minutes

so, they started work at 11:40 A.M

By adding or subtracting we can find the information.

**Share and Show**

Question 1.

Evelyn has dance class every Saturday. It lasts 1 hour and 15 minutes and is over at 12:45 P.M. At what time does Evelynâ€™s dance class begin?

Draw a time line to show the end time and the elapsed time.

Finally, find the start time.

Evelynâ€™s dance class begins at ____________ .

Answer:

Explanation:

Evelyn has dance class every Saturday.

It lasts 1 hour and 15 minutes and is over at 12:45 P.M.

Evelynâ€™s dance class begins at 11:30 P.M.

**Elapsed Time Grade 4 Go Math Answer Key Question 2.**

**H.O.T.** What if Evelynâ€™s dance class started at 11:00 A.M. and lasted 1 hour and 25 minutes? At what time would her class end? Describe how this problem is different from Problem 1.

Answer:

Class would end at 12:25 PM

Explanation:

In problem we have to find starting time

in this we have to find ending time

dance class started at 11:00 A.M.

1 hour and 25 minutes

so, 12:25 p.m.

**Problem Solving**

Question 3.

Apply Beth got on the bus at 8:06 A.M. Thirty-five minutes later, she arrived at school. At what time did Beth arrive at school?

Answer:

Beth arrive at school 8:45 A.M

Explanation:

Apply Beth got on the bus at 8:06 A.M.

Thirty-five minutes later, she arrived at school.

8hours 06Â minutes+ 35 minutes = 8 hour 41 minutes

Question 4.

**H.O.T. Multi-Step** Bethany finished her math homework at 4:20 P.M. She did 25 multiplication problems in all. If each problem took her 3 minutes to do, at what time did Bethany start her math homework?

Answer:

3:05 P.M Bethany start her math homework

Explanation:

3 x 25 = 75 minutes

that is 1 hour 15 minutes

her math homework finished at 4:20 P.M

4 hour 20 minutes – 1 hour 15 minutesÂ = 3 hour 5 minutes

**Daily Assessment Task**

**Fill in the bubble completely to show your answer.**

Question 5.

Leo records his sisterâ€™s piano recital. The recital starts at 1:15 P.M. and lasts 1 hour and 22 minutes. What time does the recital end?

(A) 1:37 P.M.

(B) 2:22 P.M.

(C) 2:37 P.M.

(D) 1:22 P.M.

Answer: C

Explanation:

1.15 + 1.22 = 2.37

2.37 PM the recital end

Question 6.

James rides the train from Center City to Lakeside. The train ride lasts for 18 minutes. The train arrives at the Lakeside station at 9:12 A.M. What time did the train ride start?

(A) 9:02 A.M.

(B) 8:54 A.M.

(C) 8:30 A.M.

(D) 8:44 A.M.

Answer: B

Explanation:

James rides the train from Center City to Lakeside. The train ride lasts for 18 minutes.

The train arrives at the Lakeside station at 9:12 A.M.

the train ride starts at 8:54 A.M.

**4th Grade Go Math Elapsed Time Answer Key Question 7.**

**H.O.T. Multi-Step** Cleo starts playing softball at 10:18 A.M. She plays for 1 hour and 35 minutes and then stops to eat lunch. Her lunch lasts 25 minutes. What time does Cleoâ€™s lunch end?

(A) 11:53 A.M.

(B) 12:18 A.M.

(C) 11:43 A.M.

(D) 12:18 P.M.

Answer: D

Explanation:

Cleo starts playing softball at 10:18 A.M.

She plays for 1 hour and 35 minutes and then stops to eat lunch.

Her lunch lasts 25 minutes.

Cleoâ€™s lunch end at 12:18 P.M.

**TEXAS Test Prep**

Question 8.

Vincent began his weekly chores on Saturday morning at 11:20. He worked for 1 hour and 15 minutes with a 10 minute break. At what time did Vincent finish his chores?

(A) 12:45 A.M.

(B) 10:15 A.M.

(C) 12:45 P.M.

(D) 1:15 P.M.

Answer: A

Explanation:

Vincent began his weekly chores on Saturday morning at 11:20.

He worked for 1 hour and 15 minutes with a 10 minute break.

Vincent finish his chores at 12:45 A.M.

### Texas Go Math Grade 4 Lesson 16.2 Homework and Practice Answer Key

Question 1.

Elizabeth goes to chorus practice after school. Practice lasts 1 hour and 20 minutes and is over at 4:40 P,M. At what time does chorus practice begin?

Draw a time line to show the end time and the elapsed time

Chorus practice begins at __________

Answer:

Explanation:

Chorus practice begins at 3:30 P:M.

Question 2.

What if chorus practice started at 3:10 P.M. and ended at 4:25 P.M.? How long would chorus practice last? Describe how this problem is different from Problem 1.

Answer:

The starting times are different

3 hour 10 minutes – 4 hours 25 minutes

that is 1 hour 15 minutes.

Question 3.

Jason left his house at 9:58 A.M. He arrived at baseball field 16 minutes later. At what time did Jason arrive at the baseball field?

Answer:

10:14 A.M. Jason arrive at the baseball field

Explanation:

Jason left his house at 9:58 A.M. He arrived at baseball field 16 minutes later.

9 hours 58 minutes + 12 minutes = 9 hours 74 minutes

minutes are converted to hours

10:14 A.M. Jason arrives at the baseball field

Question 4.

Amanda arranged 5 baskets of flowers. She the finished at 4:10 P.M. It took her 20 minutes

to arrange each basket of flowers. At what time did Amanda begin?

Answer:

Amanda begin at 2:20 P.M.

Explanation:

20 x 5 = 100

1 hour = 60 minutes

60 + 40 = 1 hour 40 minutes

4:10 – 1:40= 2:20 P.M.

**Go Math Answer Key Grade 4 Elapsed Time Question 5.**

Play rehearsal started at 8:12 P.M. and ended at 10:05 P.M. How long did play rehearsal last?

Answer:

Rehearsal lasts for 1 hour 53 minutes.

Explanation:

Started at 8:12

Ended at 10:05

The elapsed time is 1 hour 53 minutes.

**Lesson Check**

**Fill in the bubble completely to show your answer.**

Question 6.

Karen slept for 8 hours and 10 minutes. She got up at 7:40 A.M. What time did Karen go to bed?

(A) 11:30 P.M.

(B) 3:50 A.M.

(C) 11:30 A.M.

(D) 3:50 P.M.

Answer: A

Explanation:

Karen slept for 8 hours and 10 minutes.

She got up at 7:40 A.M.

Karen go to bed at 11:30 P.M.

Question 7.

Greg rented a movie that is 2 hours and 18 minutes long. He started the movie at 7:12 P.M. What time will the movie end?

(A) 10:30 P.M.

(B) 9:06 P.M.

(C) 9:30 P.M.

(D) 4:54 P.M.

Answer: C

Explanation:

Greg rented a movie that is 2 hours and 18 minutes long.

He started the movie at 7:12 P.M.

the movie end at 9:30 P.M.

Question 8.

Don is baking cookies. He put a tray of cookies in the oven at 10:50 A.M. The cookies need to bake for 12 minutes. What time will the cookies be done?

(A) 10:02 A.M.

(B) 11:12 A.M.

(C) 10:38 A.M.

(D) 11:02 A.M.

Answer: D

Explanation:

Don is baking cookies. He put a tray of cookies in the oven at 10:50 A.M.

The cookies need to bake for 12 minutes.

the cookies be done by 11:02 A.M.

Question 9.

Ashley wants to arrive at the airport at 3:30 P.M. It takes her 1 hour and 40 minutes to get there. What time should Ashley leave her house?

(A) 5:50 P.M.

(B) 5:10 P.M.

(C) 1:40 P.M.

(D) 1:50 P.M.

Answer: D

Explanation:

Ashley wants to arrive at the airport at 3:30 P.M.

It takes her 1 hour and 40 minutes to get there.

Ashley left her house at 1:50 P.M.

**Lesson 16.2 Elapsed Time 4th Grade Answer Key Question 10.**

**Multi-Step** Cora arrived at school at 7:55 A.M. She left school for 1 hour for a doctor’s appointment. She was dismissed from school at 3:15 P.M. How long was Cora at school?

(A) 7 hours and 20 minutes

(B) 6 hours and 20 minutes

(C) 7 hours and 15 minutes

(D) 8 hours and 20 minutes

Answer: A

Explanation:

Cora arrived at school at 7:55 A.M.

She left school for 1 hour for a doctor’s appointment.

She was dismissed from school at 3:15 P.M.

the timeÂ Cora was at school was 7 hours and 20 minutes

Question 11.

**Multi-Step** Mike starts his run at 11:30 A.M. and runs four 12 minutes per mile. What time does Mike finish his run?

(A) 12:08 A.M.

(B) 12:18 P.M.

(C) 12:42 P.M.

(D) 12:18 A.M.

Answer: B

Explanation:

4 x 12 = 48 minutes total

Mike starts his run at 11:30 A.M.

and runs four 12-minute miles

Mike finished his run at 12:18 P.M.