Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures.

## Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures

**Essential Question**

How can you solve problems involving mixed measures?

Answer:

By converting them to single measures and then solve

**Unlock the Problem**

Herman is building a picnic table for a new campground. The picnic table is 5 feet 10 inches long. How long is the picnic table in inches?

Answer:

70 inches is the picnic table

Is the mixed measure greater than or less than 6 feet?

Answer:

1 foot = 12 inches

6 x 12 = 72 inches.

5 feet 10 inches long.

converting to inches

5 x 12 = 60

60 + 10 = 70

72 > 70

the mixed measure is less than 6 feet

How many inches are in 1 foot?

Answer: 12

1 foot = 12 inches

**Change a mixed measure.**

Think of 5 feet 10 inches as 5 feet + 10 inches.

Write feet as inches.

So, the picnic table is ________ inches long.

Answer:

Explanation:

So, the picnic table is 70 inches long.

**Example 1** Add mixed measures.

Herman built a deck behind his house in 2 days. The first day he worked he made the deck 12 feet 6 inches wide. The second day he worked he made the deck 8 feet 4 inches wider. How wide is the deck that Herman built?

STEP 1 Add the inches

Answer:

STEP 2 Add the feet.

Answer:

So, the deck Herman built was _______________ wide.

Answer:

So, the deck Herman built was 20 feet 10 inch wide.

What if Herman added an extra 2 inches on the deck width? How wide would the deck be then? Explain.

Answer:

21 feet

1 foot = 12 inch

10 + 2 = 12

so, 20 feet 10 inch + 2 inch = 21 feet.

**Math Talk**

Mathematical Processes

How is adding mixed measures similar to adding tens and ones? it different? Explain.

Answer:

Yes

The measures are added differently

feet and feet added separate

inches are added separately.

**Example 2** Subtract mixed measures.

Alicia is building a fence around the picnic area. She has a pole that is 6 feet 6 inches long. She cuts off 1 foot 7 inches from one end. How long is the pole now?

Answer:

**ERROR Alert:** Be sure to check that you are regrouping correctly. There are 12 inches in 1 foot.

STEP 1 Subtract the inches

Answer:

STEP 2 Subtract the feet.

Answer:

So, the pole is now _____________ long.

Answer:

So, the pole is now 4 feet 11 inch long.

**Try This! Subtract.**

3 pounds 5 ounces – 1 pound 2 ounces

Answer:

3 pounds 5 ounces – 1 pound 2 ounces =

4 pounds 3 ounces

4 gallons 7 cups – 1 gallon 12 cups

Answer:

1 gallon = 16 cups

4 gallons 7 cups

converted as 3 gallons 23 cups

3 gallons 23 cups – 1 gallon 12 cups = 2 gallon 11 cups

**Share and Show**

Question 1.

A truck is carrying 2 tons 500 pounds of steel. How many pounds of steel is the truck carrying?

Think of 2 tons 500 pounds as 2 tons + 500 pounds. Write tons as pounds.

So, the truck is carrying ____________ pounds of steel.

Answer:

Explanation:

So, the truck is carrying 4500 pounds of steel.

**Rewrite each measure in the given unit.**

Question 2.

1 yard 2 feet

____________ feet

Answer:

1 yard = 3 feet

3 + 2 = 5

Explanation:

5 feet

Question 3.

3 pints 1 cup

____________ cups

Answer:

7 cups

Explanation:

1 pint = 2 cups

3 x 2 = 6

6 + 1 = 7

Question 4.

3 weeks 1 day

____________ days

Answer:

22 days

Explanation:

1 week = 7 days

3 x 7 = 21

21 + 1 = 22

**Add or subtract.**

Question 5.

Answer:

Explanation:

1 pound = 16 ounces

Question 6.

Answer:

Explanation:

1 gallon = 4 quarts

Question 7.

Answer:

Explanation:

1 feet = 12 inches

**Math Talk**

Mathematical Processes

How do you know when you need to regroup to subtract? Explain.

Answer:

If there is no sufficient amount to subtract

we have to regroup.

**Problem Solving**

Question 8.

**H.O.T.** Justify Jackson has a rope 1 foot 8 inches long. He cuts it into 4 equal pieces. How many inches long is each piece?

Answer:

5 inches long is each piece

Explanation:

1 foot = 12 inches

12 + 8 = 20 inches

20 Ã· 4 = 5 inches

Question 9.

**H.O.T.** Sense or Nonsense? Sam and Dave each solve the problem at the right. Sam says the sum is 4 feet 18 inches. Dave says the sum is 5 feet 6 inches. Whose answer makes sense? Whose answer is nonsense? Explain.

Answer:

Explanation:

2 ft + 2 ft = 4 fts

10 in + 8 in = 18 inches = i ft 6 inchesÂ Â since 12 inches equals to 1 ft

So 4 fts + 1ft 6 inches= 5 ft 6 in.

Question 10.

**H.O.T. Multi-Step** Don has 5 pieces of pipe. Each piece is 3 feet 6 inches long. If Don joins the pieces end to end to make one long pipe, how long will the new pipe be? Explain.

Answer: 17fts 6 inches

Explanation:

3 feet 6 inches + 3 feet 6 inches+3 feet 6 inches+3 feet 6 inches+3 feet 6 inches =15 fts 30 inches

1ft =12 inches

convert 30 inches to fts is 12 inches + 12 inches + 6 inches = 1ft+ 1 ft+6 inches= 2 ft 6 inches

15fts 30 in= 15fts + 2 fts 6 inches= 17fts 6 inches

**Daily Assessment Task**

**Fill in the bubble completely to show your answer.**

Question 11.

Mark had a dog that weighed 21 pounds 8 ounces. The dog lost 1 pound 14 ounces. How much does the dog weigh now?

(A) 20 pounds 4 ounces

(B) 20 pounds 10 ounces

(C) 19 pounds 10 ounces

(D) 19 pounds 4 ounces

Answer: C

Explanation:

Mark had a dog that weighed 21 pounds 8 ounces

From 21 pounds 8 ounces convert 2 pounds to ounces. So it is 19 pounds 40 ounces.

The dog lost 1 pound 14 ounces. So dog lost 30 ounces, since 1 pound equals to 16 ounces.

19 pounds 40 ounces- 30 ounces= 19 pounds 10 ounces

Question 12.

Linda is making a costume. She needs 3 feet 9 inches of purple fabric and 4 feet 7 inches of orange fabric. How much fabric does Linda need to make the costume?

(A) 8 feet 16 inches

(B) 7 feet 4 inches

(C) 8 feet 4 inches

(D) 1 foot 4 inches

Answer: C

Explanation:

3 feet 9 inches of purple fabric + 4 feet 7 inches of orange fabric = 7 feet 16 inches

1 feet = 12 inches

convert 16 inches to feet= 1 feet 4 inches.

7 feet 16 inches = 7 feet + 1 feet 4 inches. = 8 feet 4 inches

Question 13.

**Multi-Step** Tara makes orange smoothies for a party. She combines 2 gallons 3 quarts of milk with 1 gallon 2 quarts of orange juice. Party guests drink 2 gallons 3 quarts of the smoothies. How much is left of the orange smoothie?

(A) 4 gallons 1 quart

(B) 1 gallon 2 quarts

(C) 2 gallons 2 quarts

(D) 1 gallon 1 quart

Answer: B

Explanation:

Total Smoothie is 2 gallons 3 quarts of milk + 1 gallon 2 quarts = 3 gallons 5 quarts

Party guests drink 2 gallons 3 quarts of the smoothies

3 gallons 5 quarts – 2 gallons 3 quarts = 1 gallon 2 quarts

Question 14.

Maya’s cat weighed 7 pounds 2 ounces last year. The cat gained 1 pound 8 ounces this year. What is the weight of Maya’s cat now?

(A) 5 pounds 10 ounces

(C) 8 pounds 10 ounces

(C) 8 pounds 2 ounces

(D) 9 pounds

Answer: A

Explanation:

1 pound = 16 ounces

convert 2 pounds to ouncesÂ from 7 pounds 2 ounces = 5 pounds + 2 pounds 2 ounces = 5 pounds 34 ounces

1 pound 8 ounces= 24 ounces

5 pounds 34 ounces – 24 ounces = 5 pounds 10 ounces

### Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Homework and Practice Answer Key

**Mixed Measures**

**Rewrite each measurement in the given unit.**

Question 1.

1 pound 8 ounces

___________ ounces

Answer: 24 ounces

Explanation:

1 pound equals to 16 ounces

16 + 8 = 24 ounces

Question 2.

3 feet 1 inch

___________ inches

Answer: 37 inches

Explanation:

1 feet = 12 inches

3 feet = 36 inches

3 feet 1 inch = 37 inches

Question 3.

2 gallons 3 quarts

___________ quarts

Answer: 11 quarts

Explanation:

1 gallon = 4 quarts

2 gallons 3 quarts = 4 quarts +4 quarts+ 3 quarts = 11 quarts

**Rewrite each measurement in the given unit.**

Question 4.

Answer:6 yd 2 ft

Explanation:

1yd = 3ft

4yd 2 ft + 1 yd 3 ft = 5 yd 5 ft=6 yd 2ft

Question 5.

Answer: 2 gal 2 qt

Explanation:

1 gal = 4 qts

5 gal 1 qt = 4 gal 5 qt

4 gal 5 qt – 2 gal 3 qts = 2 gal 2 qt

Question 6.

Answer:6 lb 6 oz

Explanation:

1 lb = 16oz

2 lb 10oz + 3 lb 12oz= 5lb 22oz=5lb + 16oz + 6 oz = 6lb 6 oz

**Problem Solving**

Question 7.

Clayton filled 5 containers with water. Each container holds 2 gallons and 2 quarts. How many quarts of water does Clayton have? Explain.

Answer:

Explanation:

5 X 2 gallons and 2 quarts = 10 gallons 10 quarts

1 gallons = 4 quarts

10 gallons 10 quartsÂ = 10 gallons + 4 quartsÂ + 4 quarts +2 quarts = 12 gallons 2 quarts

Question 8.

Michael bought 2 pounds 12 ounces of cashews and 3 pounds 6 ounces of almonds. How many more ounces of almonds did Michael buy? Explain.

Answer: Â 10 ounces

Explanation:

1 pound = 16 ounces

3 pounds 6 ounces – 2 pounds 12 ounces = 2 pounds 22 ounces – 2 pounds 12 ounces =10 ounces

**Lesson Check**

**Fill in the bubble completely to show your answer.**

Question 9.

**Multi-Step** A snake is 2 feet 4 inches long. How many inches long is the snake?

(A) 28 inches

(B) 76 inches

(C) 24 inches

(D) 42 inches

Answer: A

Explanation:

1 feet = 12 inches

2 feet 4 inches = 12 inches+12 inches+ 4 inches= 28 inches

Question 10.

Mike has a board that is 38 inches long. How many feet and inches is the board?

(A) 1 foot 11 inches

(B) 2 feet 8 inches

(C) 3 feet 1 inch

(D) 3 feet 2 inches

Answer: D

Explanation:

1 feet = 12 inches

12 inches+12 inches+12 inches+ 2 inches = 1ft + 1ft + 1ft+ 2 inches = 3 feet 2 inches

Question 11.

**Multi-Step** Debbie shipped 2 packages. One weighed 2 pounds 10 ounces. The other weighed 4 pounds 12 ounces. What is the total weight of the two packages?

(A) 88 ounces

(B) 130 ounces

(C) 94 ounces

(D) 118 ounces

Answer: D

Explanation:

2 pounds 10 ounces+ 4 pounds 12 ounces= 6 pounds 22ounces

1 pound = 16 ounces

6 pounds 22ounces = 96 ounces + 22 ounces =118 pounds

Question 12.

**Multi-Step** Ted is 6 feet 4 inches tall. Lisa is 5 feet 7 inches tall. How much taller is Ted?

(A) 7 inches

(B) 11 inches

(C) 9 inches

(D) 8 inches

Answer: C

Explanation:

6 feet 4 inch – 5 feet 7 inch

9 inches tall is ted

1 feet = 12 inch

Question 13.

**Multi-Step** Charlie combined 4 quarts of sparkling water with 2 gallons 1 quart of apple juice. Which tells the amount of drink he made?

(A) 9 quarts

(B) 7 quarts

(C) 13 quarts

(D) 21 quarts

Answer: C

Explanation:

1 gallon = 4 quarts

2 x 4 = 8

8 + 1 = 9

9 + 4 = 13 quarts

Question 14.

**Multi-Step** Cindy had 7 feet of yarn. She needed 4 inches to make a bracelet. How many bracelets can she make with the amount of yarn she has?

(A) 18

(B) 21

(C) 27

(D) 29

Answer: B

Explanation:

7 x 12Â = 84

84 Ã· 4 = 21

21 bracelets she can make with the amount of yarn she has