Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures

Essential Question

How can you solve problems involving mixed measures?
Answer:
By converting them to single measures and then solve

Unlock the Problem

Herman is building a picnic table for a new campground. The picnic table is 5 feet 10 inches long. How long is the picnic table in inches?
Answer:
70 inches is the picnic table

Is the mixed measure greater than or less than 6 feet?
Answer:
1 foot = 12 inches
6 x 12 = 72 inches.
5 feet 10 inches long.
converting to inches
5 x 12 = 60
60 + 10 = 70
72 > 70
the mixed measure is less than 6 feet

How many inches are in 1 foot?
Answer: 12
1 foot = 12 inches

Change a mixed measure.

Think of 5 feet 10 inches as 5 feet + 10 inches.
Write feet as inches.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 1
So, the picnic table is ________ inches long.
Answer:

Explanation:
So, the picnic table is 70 inches long.

Example 1 Add mixed measures.

Herman built a deck behind his house in 2 days. The first day he worked he made the deck 12 feet 6 inches wide. The second day he worked he made the deck 8 feet 4 inches wider. How wide is the deck that Herman built?

STEP 1 Add the inches
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 2
Answer:

STEP 2 Add the feet.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 3
Answer:

So, the deck Herman built was _______________ wide.
Answer:
So, the deck Herman built was 20 feet 10 inch wide.

What if Herman added an extra 2 inches on the deck width? How wide would the deck be then? Explain.
Answer:
21 feet
1 foot = 12 inch
10 + 2 = 12
so, 20 feet 10 inch + 2 inch = 21 feet.

Math Talk

Mathematical Processes
How is adding mixed measures similar to adding tens and ones? it different? Explain.
Answer:
Yes
The measures are added differently
feet and feet added separate
inches are added separately.

Example 2 Subtract mixed measures.
Alicia is building a fence around the picnic area. She has a pole that is 6 feet 6 inches long. She cuts off 1 foot 7 inches from one end. How long is the pole now?
Answer:

ERROR Alert: Be sure to check that you are regrouping correctly. There are 12 inches in 1 foot.

STEP 1 Subtract the inches
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 6
Answer:

STEP 2 Subtract the feet.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 15
Answer:

So, the pole is now _____________ long.
Answer:
So, the pole is now 4 feet 11 inch long.

Try This! Subtract.

3 pounds 5 ounces – 1 pound 2 ounces
Answer:
3 pounds 5 ounces – 1 pound 2 ounces =
4 pounds 3 ounces

4 gallons 7 cups – 1 gallon 12 cups
Answer:
1 gallon = 16 cups
4 gallons 7 cups
converted as 3 gallons 23 cups
3 gallons 23 cups – 1 gallon 12 cups = 2 gallon 11 cups

Share and Show

Question 1.
A truck is carrying 2 tons 500 pounds of steel. How many pounds of steel is the truck carrying?
Think of 2 tons 500 pounds as 2 tons + 500 pounds. Write tons as pounds.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 6
So, the truck is carrying ____________ pounds of steel.
Answer:

Explanation:
So, the truck is carrying 4500 pounds of steel.

Rewrite each measure in the given unit.

Question 2.
1 yard 2 feet
____________ feet
Answer:
1 yard = 3 feet
3 + 2 = 5
Explanation:
5 feet

Question 3.
3 pints 1 cup
____________ cups
Answer:
7 cups
Explanation:
1 pint = 2 cups
3 x 2 = 6
6 + 1 = 7

Question 4.
3 weeks 1 day
____________ days
Answer:
22 days
Explanation:
1 week = 7 days
3 x 7 = 21
21 + 1 = 22

Add or subtract.

Question 5.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 7
Answer:

Explanation:
1 pound = 16 ounces

Question 6.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 8
Answer:

Explanation:
1 gallon = 4 quarts

Question 7.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 9
Answer:

Explanation:
1 feet = 12 inches

Math Talk

Mathematical Processes
How do you know when you need to regroup to subtract? Explain.
Answer:
If there is no sufficient amount to subtract
we have to regroup.

Problem Solving

Question 8.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 10
H.O.T. Justify Jackson has a rope 1 foot 8 inches long. He cuts it into 4 equal pieces. How many inches long is each piece?
Answer:
5 inches long is each piece
Explanation:
1 foot = 12 inches
12 + 8 = 20 inches
20 ÷ 4 = 5 inches

Question 9.
H.O.T. Sense or Nonsense? Sam and Dave each solve the problem at the right. Sam says the sum is 4 feet 18 inches. Dave says the sum is 5 feet 6 inches. Whose answer makes sense? Whose answer is nonsense? Explain.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 11
Answer:

Explanation:
2 ft + 2 ft = 4 fts
10 in + 8 in = 18 inches = i ft 6 inches   since 12 inches equals to 1 ft
So 4 fts + 1ft 6 inches= 5 ft 6 in.

Question 10.
H.O.T. Multi-Step Don has 5 pieces of pipe. Each piece is 3 feet 6 inches long. If Don joins the pieces end to end to make one long pipe, how long will the new pipe be? Explain.
Answer: 17fts 6 inches
Explanation:

3 feet 6 inches + 3 feet 6 inches+3 feet 6 inches+3 feet 6 inches+3 feet 6 inches =15 fts 30 inches
1ft =12 inches
convert 30 inches to fts is 12 inches + 12 inches + 6 inches = 1ft+ 1 ft+6 inches= 2 ft 6 inches
15fts 30 in= 15fts + 2 fts 6 inches= 17fts 6 inches

Daily Assessment Task

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 11.
Mark had a dog that weighed 21 pounds 8 ounces. The dog lost 1 pound 14 ounces. How much does the dog weigh now?
(A) 20 pounds 4 ounces
(B) 20 pounds 10 ounces
(C) 19 pounds 10 ounces
(D) 19 pounds 4 ounces
Answer: C
Explanation:
Mark had a dog that weighed 21 pounds 8 ounces
From 21 pounds 8 ounces convert 2 pounds to ounces. So it is 19 pounds 40 ounces.
The dog lost 1 pound 14 ounces. So dog lost 30 ounces, since 1 pound equals to 16 ounces.
19 pounds 40 ounces- 30 ounces= 19 pounds 10 ounces
Question 12.
Linda is making a costume. She needs 3 feet 9 inches of purple fabric and 4 feet 7 inches of orange fabric. How much fabric does Linda need to make the costume?
(A) 8 feet 16 inches
(B) 7 feet 4 inches
(C) 8 feet 4 inches
(D) 1 foot 4 inches
Answer: C
Explanation:
3 feet 9 inches of purple fabric + 4 feet 7 inches of orange fabric = 7 feet 16 inches
1 feet = 12 inches
convert 16 inches to feet= 1 feet 4 inches.
7 feet 16 inches = 7 feet + 1 feet 4 inches. = 8 feet 4 inches

Question 13.
Multi-Step Tara makes orange smoothies for a party. She combines 2 gallons 3 quarts of milk with 1 gallon 2 quarts of orange juice. Party guests drink 2 gallons 3 quarts of the smoothies. How much is left of the orange smoothie?
(A) 4 gallons 1 quart
(B) 1 gallon 2 quarts
(C) 2 gallons 2 quarts
(D) 1 gallon 1 quart
Answer: B
Explanation:
Total Smoothie is 2 gallons 3 quarts of milk + 1 gallon 2 quarts = 3 gallons 5 quarts
Party guests drink 2 gallons 3 quarts of the smoothies
3 gallons 5 quarts – 2 gallons 3 quarts = 1 gallon 2 quarts

Question 14.
Maya’s cat weighed 7 pounds 2 ounces last year. The cat gained 1 pound 8 ounces this year. What is the weight of Maya’s cat now?
(A) 5 pounds 10 ounces
(C) 8 pounds 10 ounces
(C) 8 pounds 2 ounces
(D) 9 pounds
Answer: A
Explanation:
1 pound = 16 ounces
convert 2 pounds to ounces  from 7 pounds 2 ounces = 5 pounds + 2 pounds 2 ounces = 5 pounds 34 ounces
1 pound 8 ounces= 24 ounces
5 pounds 34 ounces – 24 ounces = 5 pounds 10 ounces

Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Homework and Practice Answer Key

Mixed Measures

Rewrite each measurement in the given unit.

Question 1.
1 pound 8 ounces
___________ ounces
Answer: 24 ounces
Explanation:
1 pound equals to 16 ounces
16 + 8 = 24 ounces

Question 2.
3 feet 1 inch
___________ inches
Answer: 37 inches
Explanation:
1 feet = 12 inches
3 feet = 36 inches
3 feet 1 inch = 37 inches

Question 3.
2 gallons 3 quarts
___________ quarts
Answer: 11 quarts
Explanation:
1 gallon = 4 quarts
2 gallons 3 quarts = 4 quarts +4 quarts+ 3 quarts = 11 quarts

Rewrite each measurement in the given unit.

Question 4.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 12
Answer:6 yd 2 ft
Explanation:
1yd = 3ft
4yd 2 ft + 1 yd 3 ft = 5 yd 5 ft=6 yd 2ft

Question 5.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 13
Answer: 2 gal 2 qt
Explanation:
1 gal = 4 qts
5 gal 1 qt = 4 gal 5 qt
4 gal 5 qt – 2 gal 3 qts = 2 gal 2 qt

Question 6.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 15.5 Answer Key Mixed Measures 14
Answer:6 lb 6 oz
Explanation:

1 lb = 16oz
2 lb 10oz + 3 lb 12oz= 5lb 22oz=5lb + 16oz + 6 oz = 6lb 6 oz

Problem Solving

Question 7.
Clayton filled 5 containers with water. Each container holds 2 gallons and 2 quarts. How many quarts of water does Clayton have? Explain.
Answer:
Explanation:
5 X 2 gallons and 2 quarts = 10 gallons 10 quarts
1 gallons = 4 quarts
10 gallons 10 quarts  = 10 gallons + 4 quarts  + 4 quarts +2 quarts = 12 gallons 2 quarts

Question 8.
Michael bought 2 pounds 12 ounces of cashews and 3 pounds 6 ounces of almonds. How many more ounces of almonds did Michael buy? Explain.
Answer:  10 ounces
Explanation:
1 pound = 16 ounces
3 pounds 6 ounces – 2 pounds 12 ounces = 2 pounds 22 ounces – 2 pounds 12 ounces =10 ounces

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 9.
Multi-Step A snake is 2 feet 4 inches long. How many inches long is the snake?
(A) 28 inches
(B) 76 inches
(C) 24 inches
(D) 42 inches
Answer: A
Explanation:
1 feet = 12 inches
2 feet 4 inches = 12 inches+12 inches+ 4 inches= 28 inches

Question 10.
Mike has a board that is 38 inches long. How many feet and inches is the board?
(A) 1 foot 11 inches
(B) 2 feet 8 inches
(C) 3 feet 1 inch
(D) 3 feet 2 inches
Answer: D
Explanation:
1 feet = 12 inches
12 inches+12 inches+12 inches+ 2 inches = 1ft + 1ft + 1ft+ 2 inches = 3 feet 2 inches

Question 11.
Multi-Step Debbie shipped 2 packages. One weighed 2 pounds 10 ounces. The other weighed 4 pounds 12 ounces. What is the total weight of the two packages?
(A) 88 ounces
(B) 130 ounces
(C) 94 ounces
(D) 118 ounces
Answer: D
Explanation:
2 pounds 10 ounces+ 4 pounds 12 ounces= 6 pounds 22ounces
1 pound = 16 ounces
6 pounds 22ounces = 96 ounces + 22 ounces =118 pounds

Question 12.
Multi-Step Ted is 6 feet 4 inches tall. Lisa is 5 feet 7 inches tall. How much taller is Ted?
(A) 7 inches
(B) 11 inches
(C) 9 inches
(D) 8 inches
Answer: C
Explanation:
6 feet 4 inch – 5 feet 7 inch
9 inches tall is ted
1 feet = 12 inch

Question 13.
Multi-Step Charlie combined 4 quarts of sparkling water with 2 gallons 1 quart of apple juice. Which tells the amount of drink he made?
(A) 9 quarts
(B) 7 quarts
(C) 13 quarts
(D) 21 quarts
Answer: C
Explanation:
1 gallon = 4 quarts
2 x 4 = 8
8 + 1 = 9
9 + 4 = 13 quarts

Question 14.
Multi-Step Cindy had 7 feet of yarn. She needed 4 inches to make a bracelet. How many bracelets can she make with the amount of yarn she has?
(A) 18
(B) 21
(C) 27
(D) 29
Answer: B
Explanation:
7 x 12  = 84
84 ÷ 4 = 21
21 bracelets she can make with the amount of yarn she has

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top