Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Multi-Step Addition Problems

Refer to our Texas Go Math Grade 4 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Multi-Step Addition Problems.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Multi-Step Addition Problems

Essential Question

How can you represent and solve multi-step addition problems using strip diagrams?
Answer:
Multi-step problems involves four operations with whole numbers using strip diagrams and equations with a letter standing for the unknown quantity.
Explanation:
For example;
Sarah has 345 pennies in her coin hank. Her sister Lynn has 187 more pennies than Sarah. How many pennies do they have together?
Break the problem in 2 easy steps as shown in the strip diagram.

Unlock the Problem

Sami scored 3,489 points in the first round of a new computer game. He scored 7,415 more points in the second round than he did in the first round. how many points did Sami score in the two rounds?
Answer:
Sami scored 14,393 points.
Explanation:
Sami scored 3,489 points in the first round of a new computer game.
He scored 7,415 more points in the second round than he did in the first round.
Total points Sami score in the two rounds
3,489 + 7,415 = 10,904
3,489 + 10,904 = 14,393
Sami score in the two rounds = 14,393 points

Remember
A variable is a letter or symbol that stands for a number. An equation is a number sentence which shows that two quantities are equal.

Example 1
STEP 1 Find how many points Sami scored in the second round.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Multi-Step Addition Problems 1
Answer: 10,904

Explanation:
Sami scored 3,489 points in the first round of a new computer game.
He scored 7,415 more points in the second round than he did in the first round.
Total points Sami score in round two
3,489 + 7,415 = 10,904

STEP 2 Find how many total points were scored.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Multi-Step Addition Problems 2
So, Sami scored _____________ points in the game.
Answer: 14,393

Explanation:
Sami scored 3,489 points in the first round of a new computer game.
He scored 7,415 more points in the second round than he did in the first round.
Total points Sami score in the two rounds
3,489 + 7,415 = 10,904
3,489 + 7,415 = 14,393
Sami score in the two rounds = 14,393 points

Kylie and her grandfather collect stamps. Kylie has 1,342 stamps. Her grandfather has 2,887 more stamps than she does. How many stamps do Kylie and her grandfather have combined?

Example 2

STEP 1 Find how many stamps Kylie’s grandfather has.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Multi-Step Addition Problems 3
Answer: 5,571

Explanation:
Kylie has 1,342 stamps.
Her grandfather has 2,887 more stamps than she does.
1342 + 2887 = 4229
Total stamps Kylie and her grandfather have combined
1342 + 4229 = 5,571

STEP 2 Find how many stamps Kylie and her grandfather have combined.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Multi-Step Addition Problems 4
So, Kylie and her grandfather have ____________ stamps combined.
Answer:
So, Kylie and her grandfather have 5,571 stamps combined.

Explanation:
Kylie has 1,342 stamps.
Her grandfather has 2,887 more stamps than she does.
1342 + 2887 = 4229
Total stamps Kylie and her grandfather have combined
1342 + 4229 = 5,571

Math Talk

Mathematical Processes
Explain how the strip diagram helps you represent the problem.
Answer:
The strip diagram is a pictorial representation of the given information it helps you represent the problem.
Explanation:
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Multi-Step Addition Problems 5

Share and Show

Go Math 4th Grade Lesson 11.1 Answer Key Question 1.
Sarah has 345 pennies in her coin hank. Her sister Lynn has 187 more pennies than Sarah. How many pennies do they have together?
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Multi-Step Addition Problems 5
Answer: 877 pennies

a. First, find how many pennies Lynn has. Think: 345 + 187 p
So, Lynn has ___________ pennies.
Answer:
532 pennies

b. Next, find the total number of pennies. Think: 345 – 532 t
So, Sarah and Lynn have ____________ pennies.
Answer: 187
Explanation:
Sarah has 345 pennies in her coin hank.
Her sister Lynn has 187 more pennies than Sarah.
Total pennies they have together
345 pennies
532t – 345 = 187

Problem Solving

For Problems 2-3, use the table.

Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Multi-Step Addition Problems 6

Question 2.
Phone Hut had a sale on phones for five weeks. During week 5, they sold 787 more phones than they did during week 4. How many phones did Phone Hut sell during weeks 4 and 5?
Answer: 3,101
Explanation:

Question 3.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Multi-Step Addition Problems 7
H.O.T. Analyze What if the number of phones sold during week 5 was 1,798 more phones than week 1. How many phones were sold during weeks 1 and 5?
Answer: 2,662
Explanation:

Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Question 4.
H.O.T. Multi-Step The We Like Animals Zoo had 1,453 visitors on Saturday. On Sunday, they had 239 more visitors than they did on Saturday. How many total visitors did the zoo get on Saturday and Sunday?
Answer:
3,145 visitors
Explanation:

Question 5.
H.O.T. What’s the Error Kyle drove 476 miles on Wednesday and 121 more miles on Thursday than on Wednesday. Kyle said he drove 597 miles on Wednesday and Thursday. Is he correct? Explain.
Answer:
Yes, Kyle is correct.
Wednesday 476 miles
Thursday 476 + 121 = 597 miles
Explanation:

Daily Assessment

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 6.
The outer edge of Saturn’s Ring E is about 308,000 km away from Ring G. Ring G is 108,100 km away from Ring D. How far would you travel from Ring E through Ring G to Ring D and back to Ring E?
(A) 832,200km
(B) 399,800km
(C) 416,100km
(D) 804,200km
Answer:
Option (A)
Explanation:
The outer edge of Saturn’s Ring E is about 308,000 km away from Ring G.
Ring G is 108,100 km away from Ring D.
Total distance travel from Ring E through Ring G to Ring D and back to Ring E
308,000 + 108,100 = 416,100
416,100 + 416,100 = 832,200

Question 7.
Sarah plays a video game and scores 56,432 points in the first round. She scores 1,823 more points in the second round than she did in the first. how many points does Sarah score in both rounds?
(A) 54,609 points
(B) 103,687 points
(C) 58,255 points
(D) 114,687 points
Answer:
Option(D)
Explanation:
Sarah plays a video game and scores 56,432 points in the first round.
She scores 1,823 more points in the second round than she did in the first
56,432 + 1,823 = 58255
Total points Sarah score in both rounds
58255 + 56432 = 114,687 points

Question 8.
Multi-Step A movie makes $243,102 in ticket sales in its first weekend. It makes $123,463 more in its second weekend than in its first weekend. How much does the movie make during the two weekends?
(A) $454,473
(B) $278,657
(C) $609,667
(D) $697,575
Answer:
Option(C)
Explanation:
A movie makes $243,102 in ticket sales in its first weekend.
It makes $123,463 more in its second weekend than in its first weekend.
$243,102 + $123,463 = $366,565
Total money does the movie make during the two weekends
$243,102 + $366,565 = $609,667

TEXAS Test Prep

Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Multi Step Addition Question 9.
During the first day of basketball practice, Bradley shot 130 free throws. During the second day of practice, he shot 45 more free throws than he did the first day of practice. how many total free throws did Bradley shoot during the two days of practice?
(A) 305
(B) 95
(C) 85
(D) 295
Answer:
Option(D)
Explanation:
During the first day of basketball practice, Bradley shot 130 free throws.
During the second day of practice, he shot 45 more free throws than he did the first day of practice.
Total free throws did Bradley shoot during the two days of practice
130 + (130 + 45) = n
130 + 175 = n
295 = n

Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Homework and Practice Answer Key

Question 1.
On Friday, 1,860 people attended the computer fair. On Saturday, 3,207 more people attended the fair than did on Friday. How many people attended the computer fair on the two days?
Answer:
6,927 people
Explanation:
On Friday, 1,860 people attended the computer fair.
On Saturday, 3,207 more people attended the fair than did on Friday.
1,860 + 3,207 = 5,067
Total people attended the computer fair on the two days
5,067 + 1,860 = 6,927

a. Find the number of people who attended the fair on Saturday.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Multi-Step Addition Problems 8
Answer:

Explanation:
On Friday, 1,860 people attended the computer fair.
On Saturday, 3,207 more people attended the fair than did on Friday.
1,860 + 3,207 = 5,067

b. Find the number of people who attended the fair on the two days.
Texas Go Math Grade 4 Lesson 11.1 Answer Key Multi-Step Addition Problems 9
___________ + 5,607 = p
p = _________ people attended on the 2 days
Answer: 6,927

Explanation:
On Friday, 1,860 people attended the computer fair.
On Saturday, 3,207 more people attended the fair than did on Friday.
1,860 + 3,207 = 5,067
Total people attended the computer fair on the two days
5,067 + 1,860 = 6,927

Problem Solving

Practice and Homework Lesson 11.1 Answer Key 4th Grade Question 2.
The birding club counted 344 seagulls on their last visit to the ocean. The club saw 215 more seagulls today than they did on their last visit. How many seagulls did the club see on the two visits to the ocean?
Answer:
903 seagulls.
Explanation:
The birding club counted 344 seagulls on their last visit to the ocean.
The club saw 215 more seagulls today than they did on their last visit.
344 + 215 = 559
Total seagulls the club see on the two visits to the ocean
599 + 344 = 903

Question 3.
On Friday, 2,364 cars parked in the parking garage at the mall. On Saturday, 2,455 more cars parked in the garage than on Friday. How many cars parked in the garage during the two days?
Answer:
7,183 cars.
Explanation:
On Friday, 2,364 cars parked in the parking garage at the mall.
On Saturday, 2,455 more cars parked in the garage than on Friday.
2,364 + 2,455 = 4,819
Total cars parked in the garage during the two days
2,364 + 4,819 = 7,183

Question 4.
Today, 4,715 more people read Hank’s blog than read it yesterday. Yesterday, 8,291 people read the blog. How many people read the blog during the two days?
Answer:
17,721 people read the blog.
Explanation:
Today, 4,715 more people read Hank’s blog than read it yesterday.
Yesterday, 8,291 people read the blog.
4,715 + 8,291 = 13,006
Total people read the blog during the two days
4,715 + 13,006 = 17,721

Question 5.
A fishing crew caught 439 pounds of fish on Tuesday. On Wednesday they caught 211 more pounds than they did on Tuesday. The captain says they caught 1,089 pounds of fish on the two days. Is he correct? Explain.
Answer:
Yes, Captain is correct.
Explanation:
A fishing crew caught 439 pounds of fish on Tuesday.
On Wednesday they caught 211 more pounds than they did on Tuesday.
439 + 211 = 650
Total fishes caught on both days 650 + 439 = 1,089

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 6.
Multi-Step A nursery sold 4,721 plants last month. This month they sold 1,250 more plants than last month. How many plants did they sell during both months?
(A) 5,971
(B) 10,692
(C) 7,221
(D) 9,692
Answer:
Option(B)
Explanation:
A nursery sold 4,721 plants last month.
This month they sold 1,250 more plants than last month.
4,721 + 1,250 = 5,971
Total plants they sell during both months
5,971 + 4,721 = 10,692

Go Math Lesson 11.1 Homework Answers 4th Grade Question 7.
Multi-Step Randy has 386 hockey cards. He has 165 more baseball cards than hockey cards. How many cards does he have in all?
(A) 1,102
(B) 937
(C) 551
(D) 716
Answer:
Option(B)
Explanation:
Randy has 386 hockey cards.
He has 165 more baseball cards than hockey cards.
Total baseball cards 386 + 165 = 551
Total cards he have in all 551 + 386 = 937

Question 8.
Multi-Step The population of Brook Valley is 10,680 more than the population of Lone Hill. The population of Lone Hill is 56,318. What is the total population of the two places?
(A) 66,998
(B) 77,678
(C) 123,316
(D) 112,206
Answer:
Option(C)
Explanation:
The population of Lone Hill is 56,318.
The population of Brook Valley is 10,680 more than the population of Lone Hill.
56,318 + 10,680 = 66,998
The total population of the two places
56,318 + 66,998 = 123,316

Question 9.
Multi-Step Nora drove 520 miles farther this week than last week. Last week she drove 216 miles. How many miles did she drive in the two weeks?
(A) 1,256 miles
(B) 736 miles
(C) 952 miles
(D) 1,472 miles
Answer:
Option(D)
Explanation:
Last week she drove 216 miles.
Nora drove 520 miles farther this week than last week.
520 + 216 = 736 miles
Number of miles she drive in the two weeks
216 + 736 = 1,472 miles.

Question 10.
Multi-Step A shipping company shipped 693 packages on Monday. They shipped 207 more packages on Tuesday than on Monday. How many packages did they ship on the two days?
(A) 900
(B) 1,593
(C) 1,107
(D) 1,590
Answer:
Option(B)
Explanation:
A shipping company shipped 693 packages on Monday.
They shipped 207 more packages on Tuesday than on Monday.
693 + 207 = 900
Number of packages they ship on the two days
900 + 693 = 1,593

Go Math 4th Grade Answer Key Lesson 11.1 Question 11.
Multi-Step On Friday, 536 boats left Warm Harbor. On Saturday, 275 more boats left the harbor than did on Friday. How many boats left the harbor during the two days?
(A) 1,622
(B) 1,086
(C) 811
(D) 1,347
Answer:
Option(D)
Explanation:
On Friday, 536 boats left Warm Harbor.
On Saturday, 275 more boats left the harbor than did on Friday.
536 + 275 = 811
Number of boats left the harbor during the two days
811 + 536 = 1347

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top