Texas Go Math Grade 3 Unit 3 Answer Key Algebraic Reasoning

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Unit 3 Answer Key Algebraic Reasoning.

Texas Go Math Grade 3 Unit 3 Answer Key Algebraic Reasoning

Show What You Know

Check your understanding of important skills.

Even and Odd Numbers: Draw counters to show the number. Make pairs. Write even or odd for the number.

Question 1.
14
Answer:  7 x 7 = 14
Explanation:
Two 7 are odd numbers
7 and 7 are the counters of 14

Question 2.
17
Answer: 10  x 7 = 17
Explanation:
10 is a even and 7 is odd number
10 and 7 are counters of 17.

Find the product.

Question 3.
4 × 3 = _________
Answer: 12
Explanation:
written the product of given two numbers

Operations and Algebraic Thinking Grade 3 Answer Key Question 4.
7 × 4 = _________
Answer: 28
Explanation:
written the product of given two numbers

Question 5.
5 × 8 = ___________
Answer: 40
Explanation:
written the product of given two numbers

Question 6.
3 × 5 = _______
Answer: 15
Explanation:
written the product of given two numbers

Question 7.
9 × 2 = __________
Answer: 18
Explanation:
written the product of given two numbers

Question 8.
10 × 6 = ___________
Answer: 60
Explanation:
written the product of given two numbers

Relate Multiplication and Division

Complete the equations.

Question 9.
6 × 5 = _________
30 ÷ 6 = _________
Answer:
6 × 5 = 30
30 ÷ 6 = 5
Explanation:
written the product  and division of given two numbers
Question 10.
4 × 9 = __________
36 ÷ 4 = __________
Answer:
4 × 9 = 36
36 ÷ 4 = 9
Explanation:
written the product  and division of given two numbers

Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf Algebraic Reasoning Question 11.
7 × 2 = ___________
14 ÷ 7 = __________
Answer:
7 × 2 = 14
14 ÷ 7 = 2
Explanation:
written the product  and division of given two numbers

Question 12.
7 × 6 = _________
42 ÷ 7 = __________
Answer:
7 × 6 = 42
42 ÷ 7 = 6
Explanation:
written the product  and division of given two numbers

Question 13.
9 × 3 = __________
27 ÷ 9 = __________
Answer:
9 × 3 = 27
27 ÷ 9 =3
Explanation:
written the product  and division of given two numbers

Question 14.
8 × 6 = ___________
48 ÷ 8 = __________
Answer:
8 × 6 = 48
48 ÷ 8 =6
Explanation:
written the product  and division of given two numbers

Vocabulary Builder

Visualize It

Complete the flow map by using the words with a ✓.

Texas Go Math Grade 3 Unit 3 Answer Key 1
Texas Go Math Grade 3 Unit 3 Answer Key 2
Answer:

Explanation:
Expression: We can say that an expression is a random combination of numbers, variables, functions, etc. For example, 3x – 2 is an expression.
Factors: Factors are multiples of a number
Patterns:  a pattern is a repeated arrangement of numbers, shapes, colors and so on
Equation:  an equation means that two different expressions are connected to each other by an equal to sign in between, For example, 3x – 2 = 5 + x is an equation.

Understand Vocabulary

Complete the sentences by using the review and preview words.

Question 1.
An ____________ is a number sentence that uses the equal sign to show that two amounts are equal.
Answer: Equation
Explanation:
An equation is a number sentence stating that two amounts are equal.
Example: 5 x 6 = 30

Question 2.
A __________ can be used to describe a pattern.
Answer: Sequence
Explanation:
a pattern is a repeated arrangement of numbers, shapes, colors and so on

Question 3.
A __________ is the answer in a multiplication problem.
Answer: product
Explanation:
In a multiplication problem, the numbers multiplied are called factors and the result is called the “product”.
EXAMPLE:
a × b=c, where a × b are the factors and c is the product.

Question 4.
____________ are opposite operations, or operations that undo one another, such as multiplication and division.
Answer: inverse operations
Explanation:
Operations that undo each other are called inverse operations.
The division is the inverse of multiplication as it undoes multiplication.
Example:3 × 7 = 21; 21 ÷ 7 = 3.

Go Math Expressions Grade 3 Answer Key Algebraic Reasoning Question 5.
An ___________ is a part of a number sentence that has numbers and operations signs but does not have an equal sign.
Answer: Expression
Explanation:
An expression is a combination of numbers and operations without an equal sign (e.g., 9 ÷ 3; 1 + 1 + 4; y × 6).

Reading & Writing Math

Vocabulary

Multiplication and division are inverse operations. You can use a related multiplication fact or a related division fact to help you divide.

Find 48 ÷ 8.

  1. Use a related multiplication fact.
  2. Use a related division fact.
  3. Look at the two arrays. Use the Word Bank to label each part of the problem.

Word Bank
dividend
divisor
factor
product
quotient
Texas Go Math Grade 3 Unit 3 Answer Key 3
Answer:

Explanation:
In Division:
The number that we are dividing is called the dividend
the number with which we are dividing is a divisor
The answer is the quotient
In multiplication:
The numbers that we are to multiply are factors
the answer is product

Writing How does knowing the product of 7 × 8 help you to find 56 ÷ 8? Explain.

Texas Go Math Grade 3 Unit 3 Answer Key 4
Explanation:
7 x 8= 56
when 56 is divided by 8 the answer is 7
Explanation:
Multiplication and division are inverse operations

Reading Look for this book in your library. The Great Divide: A Mathematical Marathon, by Dayle Ann Dodds and Tracy Mitchell
Answer:

Get Ready Game

Block Out

Object of the Game Make arrays to cover more squares than the other player.

Materials

  • 2 number cubes labeled 1-6
  • 1-centimeter grid paper
  • crayons

Number of Players 2

How to Play

(1) Player 1 tosses the number cubes. One cube shows the number of rows. One cube shows the number of columns.
Texas Go Math Grade 3 Unit 3 Answer Key 5

(2) Player 1 shades an array on grid paper using the numbers tossed.
Texas Go Math Grade 3 Unit 3 Answer Key 6

(3) Player 2 repeats Steps 1-2 using a different color to shade the array tossed. The players take turns tossing the number cubes and shading arrays using uncolored squares only. If there are not enough uncolored rows and columns to color an array, that player’s turn ends.

(4) Play continues until each player has had 5 turns. The player with more squares shaded is the winner.
Texas Go Math Grade 3 Unit 3 Answer Key 7
Answer: This is a game to learn about rows and columns

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top