Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.3 Answer Key Model Multiplication

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.3 Answer Key Model Multiplication.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.3 Answer Key Model Multiplication

Unlock the Problem

Three groups of students are taking drum lessons. There are 8 students in each group. How many students are taking lessons in all?

Read

What do I need to find?

I need to find how many students are taking drum lessons.

What information am I given?

There are 3 groups of students taking drum lessons. There are 8 students in each group.

Plan

What is my plan or strategy?

I will draw a strip diagram to help me see

Solve

Complete the strip diagram to show the drummers.

Write 8 in each box to show the 8 students in each of the 3 groups.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.3 Answer Key 1

Since there are equal groups I can multiply to find the number of students taking lessons.
________ × _________ = ☐
________ = ☐
So, there are __________ students in all.
Answer:
3 x 8 = 24 students
So, there are 24 students in all.
Explanation:
Three groups of students are taking drum lessons.
There are 8 students in each group.
Number of students taking lessons in all
3 x 8 = 24

Math Talk
Mathematical Processes

How would the strip diagram change if there were 6 groups of students? Solve.
Answer:
48 students

6 x 8 = 48
Explanation:
A strip diagram is usually drawn as a rectangle that can be partitioned into different sized parts where each part may refer to a quantity.
3 more groups of students to be added to show 6 groups of students.

Try Another Problem

I will draw a strip diagram to help me see

Total 12 students and 7 for drums, rest made 2 maracas. How many maracas in all did the students make?

Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.3 Answer Key 2

Read

What do I need to find?
Students of maracas in all were made.

What information am I given?
Total students are 12
7 are for drums,
rest made 2 maracas

Plan

What is my plan or strategy?

I will draw a strip diagram to find the solution.
Solve

Record the steps you used to solve the problem.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.3 Answer Key 3

Question 1.
How many maracas in all did the students make?
Answer:
5 students
Explanation:
Total students 12
Drums students 7
12 – 7 = 5
5 students maracas

Question 2.
How do you know your answer is reasonable?
Answer:
Yes, my answer is reasonable, as i have the complete data.
Explanation:
Total students 12
Drums students 7
12 – 7 = 5
5 students maracas

Math Talk
Mathematical Processes

Why wouldn’t you draw 2 boxes and write 5 in each box?
Answer:
As there is no equal group of students
Explanation:
Total 7 students in drums.
Total 5 students for maracas.

Unlock the Problem
Use the Problem Solving Math Board.
Underline important facts.
Choose a strategy you know.

Share and Show

Question 1.
There are 6 groups of 4 students who play the trumpet in the marching band. How many students play the trumpet in the band?
First, draw a strip diagram to show each group of students.
Draw ________ boxes and write __________ in each box.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.3 Answer Key 4
Then, multiply to find the total number of trumpet players.
________ × _________ = ☐
________ = ☐
So, _________ students play the trumpet.
Answer:
Draw 6 boxes and write 4 in each box.

6  x 4 = 24
Explanation:
A strip diagram is usually drawn as a rectangle that can be partitioned into different sized parts where each part may refer to a quantity.
6 boxes and 4 groups in each box.

Question 2.
What if there are 4 groups of 7 students who play the trumpet? How many students play the trumpet?
Answer:

4 x 7 = 28 play the trumpet
Explanation:
There are 4 groups of 7 students who play the trumpet.
Number of students play the trumpet
4 x 7 = 28

Problem Solving

Question 3.
H.O.T. Multi-Step Suppose there are 5 groups of 4 trumpet players. In front of the trumpet players are 18 saxophone players. How many students play the trumpet or saxophone?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.3 Answer Key 5
Answer:
38 students
Explanation:
trumpet players = 5 x 4 = 20
saxophone players = 18
Total students play the trumpet or saxophone = 20 + 18 = 38

Go Math Lesson 6.3 Answer Key Model Multiplication 3rd Grade Question 4.
H.O.T. Evaluate Zoey plays soccer. The players on her team have the numbers 1 to 11 on their uniforms. Zoey’s uniform has a number greater than 6. You can start with 4 and skip count by fours to find her number. What is Zoey’s number?
Answer:
Zoey’s number is 8
Explanation:
The players on her team have the numbers 1 to 11 on their uniforms.
Zoey’s uniform has a number greater than 6.
Start with 4 and skip count by fours, then Zoey’s number is 8

Daily Assessment Task

Fill in the bubble for the correct answer choice. You can use a strip diagram to solve the problems.

Question 5.
There are 6 boxes of sidewalk chalk in the activity center. Each box has 5 pieces of chalk. How many pieces of chalk are there altogether?
(A) 35
(B) 30
(C) 11
(D) 20
Answer:
Option (B)
Explanation:
There are 6 boxes of sidewalk chalk in the activity center.
Each box has 5 pieces of chalk.
Total pieces of chalk altogether
6 x 5 = 30

Question 6.
Analyze Greg plants bean seeds in 4 rows. Each row has 9 bean seeds. How many bean seeds are there?
(A) 13
(B) 32
(C) 45
(D) 36
Answer:
Option (D)
Explanation:
Analyze Greg plants bean seeds in 4 rows.
Each row has 9 bean seeds.
Number of bean seeds 4 x 9 = 36

Question 7.
Multi-Step Savannah has 2 baskets. Each basket holds 10 pieces of fruit. Four pieces of fruit in each basket are apples, and the rest are oranges. How many oranges does Savannah have?
(A) 16
(B) 8
(C) 12
(D) 10
Answer:
Option (C)
Explanation:
Savannah has 2 baskets.
Each basket holds 10 pieces of fruit.
Four pieces of fruit in each basket are apples = 4 x 2 = 8
Number of oranges Savannah have 6 x 2 = 12

Texas Test Prep

Question 8.
After music class, the students filled 4 cabinets with their instruments. Each cabinet has space for 8 instruments. How many instruments did the students put away?
(A) 32
(B) 16
(C) 24
(D) 12
Answer:
Option (A)
Explanation:
4 cabinets and each cabinet has space for 8 instruments
number of instruments students put away
4 x 8 =32

Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.1 Homework and Practice Answer Key

Question 1.
Dale has 3 baskets. He puts 9 apples in each basket. How many apples does Dale have?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.3 Answer Key 6
Answer:
27 apples

Explanation:
Dale has 3 baskets.
He puts 9 apples in each basket.
Number of apples Dale have
3 x 9 = 27

Question 2.
Hans has 6 boxes of crayons. Each box has 5 crayons. How many crayons does Hans have?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 6.3 Answer Key 7
Answer:
30 crayons

Explanation:
Hans has 6 boxes of crayons.
Each box has 5 crayons.
Number of crayons Hans have
6 x 5 = 30

Question 3.
In art class, there are 7 tables with 4 students at each table. How many students are in art class?
Answer:
28 students
Explanation:
In art class, there are 7 tables with 4 students at each table.
Number of students in art class

Question 4.
In gym class there are 6 teams with 4 students on each team. How many students are in gym class?
Answer:
24 students
Explanation:
In gym class there are 6 teams with 4 students on each team.
Number of students in gym class

Problem Solving

Question 5.
Nine students in Mr. Dobb’s class work on an art project. Six students paint a picture. The rest make 3 puppets each. How many puppets are made?
What do you need to find? Write a number sentence to solve.
Answer:
9 puppets.
Explanation:
Nine students in Mr. Dobb’s class work on an art project.
Six students paint a picture.
9 – 6 = 3
The rest make 3 puppets each.
Number of puppets made
3 x 3 = 9

Question 6.
Ten students in Mrs. Porth’s class bring muffins to the bake sale. Six students bring bran muffins. The rest bring 6 blueberry muffins each. How many blueberry muffins do the students bring?
What do you need to find? Write a number sentence to solve.
Answer:
4 students brought blueberry muffins.
Explanation:
Ten students in Mrs. Porth’s class bring muffins to the bake sale.
Six students bring bran muffins.
10 – 6 = 4
The rest bring 6 blueberry muffins each.
Total blueberry muffins the students brought = 6
I need to find number of students i.e., 4
Number sentence 10 – 6 = 4

Lesson Check

Question 7.
Ms. Cabrera has 4 rows of tomato plants in her garden. Each row has 7 plants. How many tomato plants does Ms. Cabrera have?
(A) 16
(B) 21
(C) 28
(D) 11
Answer:
Option (B)
Explanation:
Ms. Cabrera has 4 rows of tomato plants in her garden.
Each row has 7 plants.
Number of tomato plants Ms. Cabrera have
4 x 7 = 21

Question 8.
Mr. Myers has 5 packs of markers. Each pack has 5 markers. How many markers does Mr. Myers have?
(A) 10
(B) 25
(C) 55
(D) 20
Answer:
Option (B)
Explanation:
Mr. Myers has 5 packs of markers.
Each pack has 5 markers.
Total markers Mr. Myers have
5 x 5 = 25

Question 9.
At the farm, there are 3 stables. There are 8 horses in each stable. How many horses are at the farm?
(A) 38
(B) 11
(C) 24
(D) 27
Answer:
Option (C)
Explanation:
At the farm, there are 3 stables.
There are 8 horses in each stable.
Total horses at the farm
8 x 3 = 24

Question 10.
Alyssa has 4 boxes. In each box there are 8 shells. How many shells does Alyssa have?
(A) 32
(B) 28
(C) 12
(D) 48
Answer:
Option (A)
Explanation:
Alyssa has 4 boxes.
In each box there are 8 shells.
Total shells Alyssa have
4 x 8 = 32

Question 11.
Multi-Step Alex has 2 bunches of flowers. There are 9 flowers in each bunch. Five of the flowers are daises and the rest are tulips. How many flowers are tulips?
(A) 18
(B) 16
(C) 45
(D) 13
Answer:
Option (D)
Explanation:
Alex has 2 bunches of flowers.
There are 9 flowers in each bunch.
Total flowers  in 2 bunches = 9 x 2  = 18
Five of the flowers are daises and the rest are tulips.
Total tulips = 18 – 5 =13

Question 12.
Multi-Step In a garden there are 3 rows of plants. There are 5 plants in each row. Six of the plants are pumpkin plants and the rest are corn. How many corn plants are in the garden?
(A) 15
(B) 35
(C) 9
(D) 11
Answer:
Option (C)
Explanation:
In a garden there are 3 rows of plants.
There are 5 plants in each row.
Total plants = 3 x 5 = 15
Six of the plants are pumpkin plants and the rest are corn.
Number of corn plants in the garden 15 – 6 = 9

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top