Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.5 Answer Key Savings Plan

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.5 Answer Key Savings Plan.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.5 Answer Key Savings Plan

Unlock the Problem

People save money for things they want or need in the future. When you save money, you keep it and do not spend it. There are many reasons that you and your family might make a plan to save money.

List some reasons to save money.
A. To reach a goal, such as going to college
What other goals do you and your family save money for?
Answer: For a new house

B. To buy things that you want
What things would you buy?
Answer: A car

C. To replace things that break or wear out
What item might break or need to be replaced?
Answer: A Building roof

D. To pay unexpected expenses
What unplanned expenses might your family have?
Answer: Movie planning’s ,

E. To help others
What organizations can you help by donating money?
Answer: Charitables

Math Talk
Mathematical Processes

Explain why it is better to have a plan to save money than not to have one.
Answer: If we plan something and save money we can reach our goals

Savings Plan

A savings plan will help you save money regularly, so you can reach your goals.

Make a savings plan.
Erika’s family plans to save $75 every month to buy a new big screen television that cost $425. Complete the table to find how many months Erika’s family needs to save money so they can buy the television.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.5 Answer Key 1
So, Erika’s family needs to save money for __________ months to buy the television.
Answer:

So, Erika’s family needs to save money for 6 months to buy the television.

Explain why it is a good idea to make a savings plan.
Answer:  Because, Saving money is one of the essential aspects of building wealth and having a secure financial future. Saving money gives you a way out from uncertainties of life and provides you with an opportunity to enjoy a quality life.

Share and Show

Question 1.
Which things can a savings plan help you do? Circle all that apply.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.5 Answer Key 2
Answer:

Explanation:
Circled the things which we can apply for savings plan

Question 2.
Sonny plans to save $12 every month for a new video game that costs $59. Complete the table. How many months does Sonny need to save money so he can buy the video game?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.5 Answer Key 3
Sonny needs to save money for __________ months to buy the video game.
Answer:

Explanation:
Sonny needs to save money for 6 months to buy the video game.

Problem Solving

For 3-6, use the table at the right.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.5 Answer Key 4

Question 3.
Write Math Which of Avery’s reasons to save money could be an unexpected or unplanned expense? Explain.
Answer: Going to the dentist
Explanation:
We cannot expect visiting a doctor.

Question 4.
H.O.T. Multi-Step Complete the table below to make a savings plan to help Avery save money to buy a bicycle in 6 months or less.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.5 Answer Key 5
Answer:

Explanation:
If she pay $15 every month she can buy a cycle.

Go Math Answer Key Grade 3 Lesson 20.5 Question 5.
H.O.T. Multi-Step Suppose Avery saved $30 each month. How long would it be before she could pay for all four things listed in the table?
Answer: 10 months
Explanation:
Suppose Avery saved $30 each month.
she could pay for all four things listed in the table in 10 months
10 x 30 = 300$
40 + 90 + 100 + 70 = 300

Question 6.
What if Avery receives a new digital music player as a gift, and she adds the amount to her college savings that she would have needed to repair the broken music player. If she saves $25 each month for college, how much money will she have in all for college in 3 months?
Answer: 145
Explanation:
Price for digital music player is 70
Money saved is 25$
3 months x 25$ = 75$
70 + 75 = 145$

Question 7.
Explain how a savings plan could help you get a job when you are grown up.
Answer: We can mend our college fee
Explanation:
If we plan for good studies automatically we get a nice job when we grow up.

Daily Assessment Task

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 8.
Apply Jeffrey is saving money so that he can give $25 to a children’s museum improvement fund. Which of the following best describes Jeffrey’s reason to save money?
(A) to buy something he wants
(B) to help others
(C) to replace something that broke
(D) to go on vacation
Answer: B
Explanation:
Apply Jeffrey is saving money so that he can give $25 to a children’s museum improvement fund.
is nothing but helping others.

Question 9.
Multi-Step Destiny made a savings plan. She saved $21 each month for 9 months. Then she spent $135 on a computer language learning course. How much of her savings does she have left?
(A) $45
(B) $189
(C) $54
(D) $145
Answer: C
Explanation:
Destiny made a savings plan.
She saved $21 each month for 9 months.
9 months x 21$ =189
Then she spent $135 on a computer language learning course.
189 – 135$ = 54$
$54 of her savings left

Question 10.
Which of the following is NOT a true statement about a savings plan?
(A) It will always give you more money than you need to buy what you want.
(B) It can help you save money for education.
(C) It will help you decide when you can buy an item.
(D) It can help you pay for unexpected expenses.
Answer: A
Explanation:
It can help you save money for education. It will help you decide when you can buy an item. It can help you pay for unexpected expenses. are the true statements

Texas Test Prep

Question 11.
Apply Mr. Gordon is saving money so that he can send his daughter to college. Which of the following best describes Mr. Gordon’s reason to save money?
(A) to repair a broken item
(B) to go on vacation
(C) to reach a goal
(D) to buy an item he wants
Answer: C
Explanation:
To reach the goals Mr. Gordon is saving money.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.5 Homework and Practice Answer Key

Problem Solving

For 1-3, use the table at the right.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.5 Answer Key 6
Question 1.
Which of Ethan’s reasons for saving could help him reach a goal?
Answer: Take music lessons
Explanation:
Because, remaining 3 are wants not needs

Question 2.
What other goals might Ethan have?
Answer: New Eye glasses
Explanation:
If the old breaks the eye glasses becomes a need

Question 3.
Which reason could be an unexpected expense? Explain.
Answer: Eye glasses
Explanation:
If the old breaks the eye glasses becomes a need

Question 4.
Emily wants to buy a new tent before she goes on a camping trip in 6 months. The tent costs $240. Complete the table below to help Emily make a savings plan to buy the tent in 6 months.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.5 Answer Key 7
Answer:

Explanation:
Emily wants to buy a new tent before she goes on a camping trip in 6 months.
The tent costs $240. Completed the table below to help Emily make a savings plan to buy the tent in 6 months.

Question 5.
What If Emily already has $80 saved and the tent goes on sale for $200 in 3 months? Will Emily be able to buy the tent in less than 6 months? Explain.
Answer: Yes
Explanation:
Emily already has $80 saved and the tent goes on sale for $200 in 3 months
80 + 120 = 200$
Yes, Emily will be able to buy the tent in less than 6 months

Lesson check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 6.
Rachel is saving money so she can give money to the town to help build a new park. Which of the following best describes Rachel’s reason to
save money?
(A) to buy something she needs
(B) to help others
(C) to buy something she wants
(D) to go on vacation
Answer: B
Explanation:
Best describes Rachel’s reason to save money is to build a park for helping others.

Question 7.
Mrs. Keller is saving money so that she can add a deck to her house. Which of the following best describes Mrs. Keller’s reason to save money?
(A) to go on vacation
(B) to help others
(C) to reach a goal
(D) to replace a broken item
Answer: D
Explanation:
As her old deck broken she wants to buy a new.

Question 8.
Lindsay’s savings plan will help her save money to repair a broken computer. The repairs will cost $125. By which month will Lindsay have enough money to repair the computer?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.5 Answer Key 8
(A) Month 1
(B) Month 4
(C) Month 3
(D) Month 5
Answer: D
Explanation:
By 5 month Lindsay’s savings plan will help her save money to repair a broken computer.

Question 9.
The chart shows Lindsay’s savings plan will help her save money to repair a broken computer. The desk will cost $95. In how many weeks will Larry have enough money to buy the desk?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.5 Answer Key 9
(A) 2 weeks
(B) 4 weeks
(C) 5 weeks
(D) 3 weeks
Answer: B
Explanation:
As the Table By the 4th month Lindsay’s savings plan will help her save money to repair a broken computer.

Question 10.
Multi-Step Savannah wants to save $120 in 8 weeks. She finds that her plan to save $8 each week is not enough to reach her goal. How much more money should she save each week in order to reach her goal?
(A) $6
(B) $7
(C) $64
(D) $56
Answer: B
Explanation:
Savannah wants to save $120 in 8 weeks.
She finds that her plan to save $8 each week is not enough to reach her goal.
If she save 15$ per week she can reach her goal
8 + 7 = 15$

Question 11.
Multi-Step Hiroki plans to save $9 each week for 10 weeks. He wants to buy a new sleeping bag for $92 and a canteen for $18. How much more money should he save each week to buy both items?
(A) $20
(B) $90
(C) $2
(D) $4
Answer: A
Explanation:
9 x 10 = 90
92 + 18 = 110
110 – 90 = 20
20$ more money should he save each week to buy both items.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top