Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.3 Answer Key Spending Decisions

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.3 Answer Key Spending Decisions.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.3 Answer Key Spending Decisions

Unlock the Problem

To purchase is to obtain by paying money for an item or a service. When you spend money to purchase something, you give it to someone else in exchange for something.

Carlos wants to purchase a new baseball glove before summer vacation. He has saved $36. The glove costs $48. Carlos plans to save $4 each week. It is 3 weeks before summer vacation starts. Will he be able to save enough money to purchase the baseball glove?

Example

Planned Spending
How much money will Carlos have saved before summer vacation?
________ weeks × ________ = _________
$36 + ________ = _________
So, Carlos ________ (will, will not) be able to save enough money to buy the baseball glove.
Answer:
Planned Spending
How much money will Carlos have saved before summer vacation?
4 weeks × 3 = 12
$36 + 12=  48
So, Carlos ________ (will, will not) be able to save enough money to buy the baseball glove.

Math Idea
Planned spending can help you reach a goal. Unplanned spending is frequently not wise. Unplanned spending may prevent you from reaching a goal.

Example

Unplanned Spending
What if Carlos sees a team tee shirt on sale for $10 next week? Should he make the purchase?
If Carlos buys the tee shirt, he will have
$36 – ________ = _________.
In 3 weeks, he will have _________ + _________ = __________
If he buys the tee shirt, Carlos ___________ will , will not have enough money saved to buy the baseball glove before summer vacation starts.
Answer:
Unplanned Spending
What if Carlos sees a team tee shirt on sale for $10 next week? Should he make the purchase?
If Carlos buys the tee shirt, he will have
$36 – 10 = 26.
In 3 weeks, he will have 26 + 12 = 38
If he buys the tee shirt, Carlos will not(will , will not )have enough money saved to buy the baseball glove before summer vacation starts.

Math Talk
Mathematical Processes

What if Carlos sees the baseball glove on sale for $39 next week? Would it be a wise or unwise purchase? Explain.
Answer: Unwise purchase
Explanation:
If Carlos sees the baseball glove on sale for $39 next week, It Would not be a wise purchase.
Because, He has to buy for 48 and now he will get for only 39
so, he would get loss of 9$

Share and Show

Question 1.
Olga will be teaching a ceramics class, which starts in 6 weeks, and she needs to purchase clay. Fifty pounds of clay costs $54. Olga has saved $21. Her plan is to save $5 each week. Will she be able to save enough money to purchase the clay by the time the class starts?
6 weeks × _________ = ________
$21 + _________ = __________
Answer: No
Explanation:
she be not able to save enough money to purchase the clay by the time the class starts.
6 weeks × 5 = 30
$21 + 30 = 51
51 < 54.

Question 2.
Will Olga have enough money to purchase the clay by the time the class starts if she saves $6 each week?
_________ weeks × ________ = __________
$21 + ________ = __________
Answer: Yes
Explanation:
Yes, Olga have enough money to purchase the clay by the time the class starts if she saves $6 each week
6 weeks × 6 = 36
$21 + 36 = 57$
57 > 54

Question 3.
Suppose Olga does not have any money saved. How much money would she need to save each week to have enough money to purchase the clay by the time the class starts in 6 weeks? Explain.
Answer: 9$ per week
Explanation:
Olga does not have any money saved.
she need to save  9$ each week to have enough money to purchase the clay by the time the class starts in 6 weeks
6 weeks × 9$=  54$

Question 4.
Olga would like to purchase some sunglasses that cost $13. If she uses her savings to buy the sunglasses, and then she saves $8 each week, will she have enough money saved in 6 weeks to buy the clay?
$21 – _________ = _________
6 weeks × _______ = ________
In 6 weeks, she will have ________ + ________ = _________.
Answer: Yes.
Explanation:
Olga would like to purchase some sunglasses that cost $13.
she uses her savings to buy the sunglasses,
and then she saves $8 each week,
she will have enough money saved in 6 weeks to buy the clay
$21 – 13 = 8
6 weeks × 8 = 48
In 6 weeks, she will have 48 + 8 =56.
56 > 54

Math Talk
Mathematical Processes

Explain when you should not make an unplanned purchase.
Answer:

Question 5.
Suppose Olga earns $100 a week. She spends $18 for transportation and $46 for food. She saves $30 each week to pay her rent at the end of the month. Can Olga also save $10 a week to buy clay? Explain.
Answer: No
Explanation:
Total income = 100
Expenditure = 18 + 46 + 30 = 94
No, She cannot buy the chain as she cannot save 10$ per week
100 – 94 = 6$
She has only 6$ left.

Problem Solving

Question 6.
H.O.T. Multi-Step Tony is saving for the tablet computer pictured. He has saved $169. How much money does he need to save each week if he plans to use the coupon to buy the tablet?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.3 Answer Key 1
Answer: 20$ a week
Explanation:
The total amount for gadget is 279
If he uses the coupon he get 50 discount
279 – 50 = 220
his savings is 179, 229-169 = 60
60 ÷ 3 = 20$

Question 7.
Write Math Victoria has $36. She starts saving $10 a week to buy a stuffed bear for her cousin. The bear costs $59. Victoria will visit her cousin in 4 weeks. Would it be a wise unplanned spending decision for Victoria to purchase a pair of boots that cost $30? Explain.
Answer: Not a wise decision
Explanation:
Victoria has $36. She starts saving $10 a week to buy a stuffed bear for her cousin.
Victoria will visit her cousin in 4 weeks. 4 x 10 = 40
36 + 40 = 76$
The bear costs $59. 76 – 59 = 17$
Victoria will visit her cousin in 4 weeks. It Would not be a wise unplanned spending decision for Victoria to purchase a pair of boots that cost $30.
Because she doesn’t have enough money.

Question 8.
Tanya has $12 to spend. She will earn $10 a night for babysitting 2 nights next week. She wants to buy a backpack that costs $29. How much can Tanya spend today if she plans to buy the backpack in 2 weeks?
Answer: 3$
Explanation:
Tanya has $12 to spend.
She will earn $10 a night for babysitting 2 nights next week.
The total amount is 12
10 x 2 = 20
20 + 12 = 32$
She wants to buy a backpack that costs $29.
32 – 29 = 3$
Tanya can spend 3$ today if she plans to buy the backpack in 2 weeks.

Question 9.
H.O.T. Miguel wants to take his brother to a movie. The movie tickets cost $6. Miguel is saving $5 a week to buy a caboose for his train set, which costs $62. He has saved $54. Would his unplanned spending decision to go to the movies be wise? Explain.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.3 Answer Key 2
Answer: It is not a wise decision
Explanation:
Miguel wants to take his brother to a movie.
The movie tickets cost $6
Miguel is saving $5 a week to buy a caboose for his train set, which costs $62.
He has saved $54.
54 – 6 = 48
There will not be enough money to buy the caboose for train set.

Daily Assessment Task

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 10.
Multi-Step Sophie plans to spend $10 for a new dog toy. She saves $1 each week for 8 weeks. Then Sophie spends $3 on snacks. How many more weeks will Sophie have to save to have enough money to buy the toy?
(A) 5 weeks
(B) 6 weeks
(C) 3 weeks
(D) 4 weeks
Answer: A
Explanation:
Multi-Step Sophie plans to spend $10 for a new dog toy.
She saves $1 each week for 8 weeks.
8 x 1 = 8
Then Sophie spends $3 on snacks.
8 – 3 = 5
5 + 5 = 10
Sophie have to save for more 5 weeks.

Question 11.
Reasoning Olivia wants to buy a doghouse that costs $150. She saves $4 a week for 5 weeks and then receives a gift of $80. When the doghouse goes on sale for $99, she buys it. Which best describes her spending decision?
(A) It is a wise unplanned spending decision, because her savings plus the gift allow her to buy the doghouse on sale.
(B) It is an unwise unplanned spending decision because unplanned spending decisions never make sense.
(C) It is a wise planned spending decision because she has already saved $150 in 5 weeks to buy the doghouse.
(D) It is an unwise unplanned spending decision because the gift plus her savings are not enough to buy the doghouse.
Answer: A
Explanation:
It is a wise unplanned spending decision, because her savings plus the gift allow her to buy the doghouse on sale.

Texas Test Prep

Question 12.
Keesha plans to save $5 a week for a new skateboard. The skateboard costs $47, and she has $22 saved. Which will result in her NOT being able to buy the skateboard?
(A) She continues to save and makes no unplanned purchases for 5 weeks.
(B) She spends $3 and then saves $6 a week for 5 weeks.
(C) She saves $5 a week for 2 more weeks and then uses some money to buy a book.
(D) She saves $5 a week for 2 more weeks and then increases her savings to $8 a week for 2 weeks.
Answer: C
Explanation:
Because, She saves $5 a week for 2 more weeks and then uses some money to buy a book . The unplanned purchase of book result in her NOT being able to buy the skateboard.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.3 Homework and Practice Answer Key

Question 1.
Theresa wants to buy a new skateboard that costs $48 before summer vacation starts in 4 weeks. She has saved $17.
Her plan is to save $6 each week. Will she be able to save enough money to buy the skateboard?
4 weeks × ________ = _________
$17 + ________ = ___________
Answer:
4 weeks × 6 = 24$
$17 + 24 = 51
Explanation:
51< 48$
Her plan is to save $6 each week.
she will be able to save enough money to buy the skateboard

Question 2.
Suppose Theresa has only $8 saved. How much money will she need to save each week to have enough money to buy the skateboard in 4 weeks? Explain.
Answer:
4 weeks × 10 = 40$
$8 + 40 = 48$
Explanation:
Theresa has only $8 saved.
she need to save 10$ each week to have enough money to buy the skateboard in 4 weeks.

Problem Solving

Question 3.
Deon wants to buy new car speakers that cost $66. He has saved $20 and he has a coupon to save $10. If he wants to buy the speakers in 4 weeks, how much money will he need to save each week?
Answer: 9$ per each week
Explanation:
Deon wants to buy new car speakers that cost $66.
He has saved $20 and he has a coupon to save $10.
If he wants to buy the speakers in 4 weeks, 66-20 = 46
46 – 10 = 36
4 weeks x 9$ = 36$

Question 4.
Jared has $25. He starts saving $9 a week to buy a birthday present for his father that costs $45. Jared’s father’s birthday is in 3 weeks. Would it be a wise unplanned spending decision for Jared to spend $15 on a set of comic books? Explain.
Answer: No,
Explanation:
Jared has $25.
He starts saving $9 a week to buy a birthday present for his father that costs $45.
Jared’s father’s birthday is in 3 weeks.
3 weeks x 9 = 27$
27 + 25 = 52$
52 – 45 = 7$
It would not be a wise unplanned spending decision for Jared to spend $15 on a set of comic books

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 5.
Which of the following is true about spending decisions?
(A) Unplanned spending always helps you reach a goal.
(B) Planned spending can help you reach a goal.
(C) Planned spending means you can never purchase what you want.
(D) Unplanned spending is always a wise decision.
Answer: B
Explanation:
Planned spending can help you reach a goal.
Unplanned spending is frequently not wise.
Unplanned spending may prevent you from reaching a goal.

Question 6.
Which of the following is a planned spending decision?
(A) Spending all of your allowance each week
(B) Buying a poster of your favorite singer with $10 that you found
(C) Saving $ 12 a week for a trip, and spending half of it each week
(D) Saving $15 a week for 5 weeks to buy a bicycle that costs $75
Answer: D
Explanation:
Saving $15 a week for 5 weeks to buy a bicycle that costs $75
15 x 5 = 75
so, his planned spending is a wise decision.

Question 7.
Rosa has $16 saved. She wants to buy a new cell phone in 6 weeks that costs $75. Which plan will help her reach her goal?
(A) Save $10 each week for 6 weeks.
(B) Save $14 each week for 4 weeks. Then buy a teeshirt that costs $12.
(C) Save $7 each week for 6 weeks.
(D) Save $5 each week for 11 weeks.
Answer: A
Explanation:
Rosa has $16 saved.
She wants to buy a new cell phone in 6 weeks that costs $75.
Save $10 each week for 6 weeks will help her to reach the goal
10 x 6 = 60
60 + 16 = 76$

Question 8.
Carson has $13 to spend. He will earn $18 washing cars for his neighbors. He plans to buy a pair of jeans that cost $25. How much money will he have left after he buys the jeans?
(A) $23
(B) $9
(C) $33
(D) $6
Answer: D
Explanation:
Carson has $13 to spend.
He will earn $18 washing cars for his neighbors.
13 + 18 = 31$
He plans to buy a pair of jeans that cost $25.
31 – 25 = 6$ will be left after buying the pair of jeans.

Question 9.
Multi-Step Chelsea plans to buy a gift for her sister that costs $15. She saves $3 each week for 4 weeks. Then she spends $6 on school supplies. How many more weeks will Chelsea need to save to buy the gift?
(A) 3 weeks
(B) 6 weeks
(C) 12 weeks
(D) 9 weeks
Answer: A
Explanation:
Chelsea plans to buy a gift for her sister that costs $15.
She saves $3 each week for 4 weeks. 3 x 4 = 12
Then she spends $6 on school supplies.
12 – 6 = 6
3 weeks x 3$ = 9
9 + 6 = 15

Question 10.
Multi-Step Kalon has $80 saved. He earns $115 a week and spends $75 each week on gas and groceries. He plans to buy new tires for his car in 6 weeks that cost $140. How much should he plan to save each week?
(A) $15
(B) $20
(C) $10
(D) $12
Answer: C
Explanation:
Kalon has $80 saved.
He earns $115 a week and spends $75 each week on gas and groceries.
115 – 75 = 40
He plans to buy new tires for his car in 6 weeks that cost $140.
140 – 80 = 60
so, he has to save  10$ per week.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top