Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key Cost of Resources

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key Cost of Resources.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key Cost of Resources

Unlock the Problem

Ellen collects character toys. The toys come in sets named by colors. Some sets are hard to find because the toymaker does not make many of them. Resources are things that are produced and used. When many toy sets are made, the resources are plentiful. When few toy sets are made, the resources are scarce.

Resources and Cost
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key 1
Order the toy sets from the most to the least made.
____________________________
The toymaker made 50,000 or more of all the toy sets except for the __________ set. Only __________ red sets were made.

Round each cost to the nearest ten dollars.
____________________________
Most toy sets cost about _________, but the _________ set costs about _________.

How does the number of toy sets made relate to the cost of the toy set?
When many toy sets are available, the cost for each set is _________ (high, low).
When fewer toy sets are available, the cost for each set is _________ (high, low).
Answer:

Order the toy sets from the most to the least made.

The toymaker made 50,000 or more of all the toy sets except for the Red set. Only 500 red sets were made.

Round each cost to the nearest ten dollars.
None are there
Most toy sets cost about 25, but the Red set costs about 99.

How does the number of toy sets made relate to the cost of the toy set?
When many toy sets are available, the cost for each set is low(high, low).
When fewer toy sets are available, the cost for each set is High(high, low).

Math Talk
Mathematical Processes

If the toymaker makes only 100 toys sets in a new color, do you think 4 the cost will be more than $99 or less than $99? Explain.
Answer: High cost
Explanation:
If the toymaker makes only 100 toys sets in a new color,
the cost will be more than $99
The cost depends upon the resource availability.

Share and Show

Anton collects baseball cards. He wants to buy a card that is very hard to find. Use the table for 1-2.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key 2

Question 1.
Order the baseball card prices from greatest to least.
Answer:

Explanation:
Ordered the baseball card prices from greatest to least.

Question 2.
Which card do you think is the one Anton wants to buy? Explain using the term resources.
Answer: Card C
Explanation:
Card C is the one Anton wants to buy
The cost depends upon the resource availability. As the resource are less cost of the product rise

Mrs. Garcia is looking for a doll for her daughter Maria. The table shows how many of the dolls are available at some stores. Use the table for 3-4.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key 3
Question 3.
At which store do you think the price will be the lowest?
Answer: Toy Village
Explanation:
As the resource is high the price is low
In Toy Village the available resource is high so, automatically the price is less

Go Math Resources Answer Key Pdf Grade 3 Question 4.
Explain why a store might lower the price when it has too many of a particular resource.
Answer:
It’s a fundamental economic principle that when supply exceeds demand for a good or service, prices fall.
If there is an increase in the supply of goods and services while demand remains the same,
prices tend to fall to a lower equilibrium price and a higher equilibrium quantity of goods and services.

Math Talk
Mathematical Processes

How could the popularity of an item affect the number of items made and the price of the item? Explain.
Answer:
When demand exceeds supply, prices tend to rise.  If there is an increase in the supply of goods and services while demand remains the same, prices tend to fall to a lower equilibrium price and a higher equilibrium quantity of goods and services.

The members of a service club want to raise money by selling muffins. The types of muffins are listed in the table below in order from the most muffins made to the least muffins made.

Question 5.
Use the prices $1, $2, $3, $4, and assign a price to each muffin. Explain.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key 4
Answer:

Explanation:
The members of a service club want to raise money by selling muffins.
The types of muffins are listed in the table below in order from the most muffins made to the least muffins made.
The prices are written in order as the demand

Problem Solving

For 6-7, use the table.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key 5
Question 6.
Write Math Baseball cards of a famous player are sold at auctions. At an auction, people call out bids. A bid is the price they would pay for an item. In which year do you think the fewest cards for that baseball player were available? Explain.
Answer: In 1951
Explanation:
As the cost is high in 1951 that is $4,810 the fewest cards for that baseball player were available

Question 7.
H.O.T. Multi-step How much greater was the price for the 1951 card than prices for the 1952,1953, and 1954 cards combined?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key 6
Answer: 1,051
Explanation:
1,550 + 999 + 1,210 = 3,759
4,810-3,759 = 1,051
greater was the price for the 1951 card than prices for the 1952,1953, and 1954 cards combined.

Leah will sell her headbands at a yard sale. She has 14 blue, 4 black, and 19 red headbands.

Question 8.
H.O.T. How should Leah price her headbands if she prices them based on the availability of resources? Assign a price to each color. Then justify your answer.
Answer:

Explanation:


priced them based on the availability of resources

Question 9.
Multi-Step How much money will Leah earn if she sells all of her headbands at your prices?
Answer:
Explanation:
Each red band costs 5 x 19 = 95
Each black band costs 15 x 4 = 60
and each blue band costs 10 x 14= 140
Leah earn by selling all of her headbands at my prices is 140

Daily Assessment Task

Fill in the bubble for the correct answer choice. Use the Robot Toys table for 10-12.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key 7

Question 10.
A company makes toys that you can build into robots. The table shows how many of each robot design were made. Which shows the available resources, from most to least available?
(A) 49,000; 800; 9,000; 98,000
(B) 98,000; 9,000; 800; 49,000
(C) 49,000; 98,000; 9,000; 800
(D) 98,000; 49,000; 9,000; 800
Answer: D
Explanation:
A company makes toys that you can build into robots.
The table shows how many of each robot design were made.
98,000; 49,000; 9,000; 800 shows the available resources, from most to least available

Question 11.
Apply Which of the robots will sell for the greatest price?
(A) plane
(B) train
(C) ship
(D) car
Answer: B
Explanation:
As trains are made 800 so it sell for greatest price.

Question 12.
Multi-Step If the toy company makes 1,000 more train robots, how many more ship robots will be available than train robots?
(A) 7,200
(B) 8,200
(C) 9,200
(D) 9,800
Answer: A
Explanation:
If the toy company makes 1,000 more train robots,
7,200 ship robots will be available than train robots
800 trains + 1000 = 1800
9000 – 1800 = 7,200

Texas Test Prep

Question 13.
Analyze Alana paid $15 for a rare stuffed animal. Then the toymaker announced that thousands more of that animal will be in stores next week. If Alana sells her stuffed animal online next week, which best describes what might happen?
(A) It will sell for more than $15 because there are more resources available.
(B) It will sell for $20 because it is a scarce resource.
(C) It will sell for $15 because it is a scarce resource.
(D) It will sell for less than $15 because there are more resources available.
Answer: D
Explanation:
Analyze Alana paid $15 for a rare stuffed animal.
Then the toymaker announced that thousands more of that animal will be in stores next week.
If Alana sells her stuffed animal online next week, the best describes is to happen is It will sell for less than $15 because there are more resources available.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Homework and Practice Answer Key

Edgar collects model cars. He wants to buy a car that is very hard to find. Use the table for 1-3.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key 8
Model T is very rare to find.
Question 1.
Write the names of the model cars in order from the greatest price to the least price.
Answer:

Explanation:
Written the names of the model cars in order from the greatest price to the least price

Question 2.
Which car do you think Edgar wants to buy? Explain.
Answer: Model T
Explanation:
Model T is very rare to find.

Question 3.
Which model car do you think will be the easiest for Edgar to find? Explain.
Answer: 4- Door Sedan.
Explanation:
4- Door Sedan model car that, I think will be the easiest for Edgar to find

Problem Solving

Use the table at the right for 4-6.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key 9
Question 4.
Lucia collects models of famous ships. Write the names of the model ships in order from least number made to greatest number made.
Answer:

Explanation:
Lucia collects models of famous ships.
Written the names of the model ships in order from least number made to greatest number made

Question 5.
Which model ship do you think will be easiest for Lucia to find? Explain.
Answer:
Titanic
Explanation:
Titanic model ship that, I think will be easiest for Lucia to find because it is made 48,000 pieces

Question 6.
Which model ship will have the most expensive price? Explain.
Answer:
Bismarck
Explanation:
Bismarck model ship Could have the most expensive price  because the number of ships made is 5,000 only

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Use the Collectible Plates table for 7-9.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key 10
Question 7.
A company makes collectible nature plates. The table at the right shows how many plates of each type were made. Which of the plates will sell for the greatest price?
(A) Garden
(B) Seaside
(C) Mountains
(D) Forest
Answer: D
Explanation:
A company makes collectible nature plates.
The table at the right shows how many plates of each type were made.
the plates which sell for the greatest price is forest as they are made in less number that is 2,200.

Question 8.
Which shows the number of plates made in order from least to greatest?
(A) 2,200; 8,400; 12,800; 17,500
(B) 8,400; 12,800; 17,500; 2,200
(C) 17,500; 12,800; 8,400; 2,200
(D) 12,800; 8,400; 2,200; 17,500
Answer: A
Explanation:
Shown the number of plates made in order from least to greatest
2,200; 8,400; 12,800; 17,500

Question 9.
Multi-Step The company makes another 2,000 Seaside plates. How many more Garden plates will there be than Seaside plates?
(A) 4,700
(B) 19,700
(C) 14,800
(D) 2,700
Answer: D
Explanation:
The company makes another 2,000 Seaside plates.
2700 more Garden plates will there than Seaside plates
12,800 + 2000 = 14,800
Number of garden plates is 17,500 – 14,800 = 2,200

Use the Action Figures table for 10-12.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.2 Answer Key 11
Question 10.
The table shows the price of some collectible action figures. Based on their prices, which action figure is the most available resource?
(A) Superhero
(B) Titan
(C) Gigantor
(D) Colossus
Answer: A
Explanation:
The table shows the price of some collectible action figures.
Based on their prices,
Superhero action figure is the most available resource as its price is only 8$.

Question 11.
The action figure company announces that the Colossus action figure will no longer be made. In one year, which action figure will likely cost the most?
(A) Superhero
(B) Titan
(C) Gigantor
(D) Colossus
Answer: D
Explanation:
The action figure company announces that the Colossus action figure will no longer be made.
In one year,
Colossus action figure will likely cost the most because the  availability decreases

Question 12.
Multi-Step Zach buys 1 Titan and 2 Superhero action figures. He pays with two $20 bills. How much change does he receive?
(A) $28
(B) $12
(C) $40
(D) $8
Answer: B
Explanation:
Zach buys 1 Titan and 2 Superhero action figures.
1 Titan costs 12$
2 super hero costs 16$
12 + 16 = 28$
He pays with two $20 bills. means 40$
40 – 28 = 12$

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top