Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.1 Answer Key Making an Income

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.1 Answer Key Making an Income.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.1 Answer Key Making an Income

Unlock the Problem

Anita and Ruchi both want to buy a bicycle helmet that costs $40. They earn $3 for each week they complete their chores. Labor is the work that a person does. Income is money earned.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.1 Answer Key 1

Labor and Income

A. Look at the Work Completed table. Who will be able to buy her helmet at the end of 14 weeks?
Anita completed her chores for 10 weeks. Her income is
________ × $3 = __________
_______ < $40, so _________ cannot buy her helmet. Ruchi completed her chores for 14 weeks. Her income is ________ × $3 = __________ ________ > $40, so _________ can buy her helmet.

If the rate of pay is the same, you can earn more money if you do _________ work.

A person’s knowledge and work skills can be called human capital.
Answer:

A. Look at the Work Completed table. Who will be able to buy her helmet at the end of 14 weeks?
Anita completed her chores for 10 weeks. Her income is
10 × $3 = 30$
30$< $40, so, Anita cannot buy her helmet. Ruchi completed her chores for 14 weeks. Her income is 14× $3 =42$. 42$ > $40, so Ruchi can buy her helmet.

If the rate of pay is the same, you can earn more money if you do more work.

A person’s knowledge and work skills can be called human capital

Math Talk
Mathematical Processes

How can a person get more work skills? Explain.
Answer: According to his knowledge in studies
The person get more skills

Human Capital and Income

Ruchi is 10 years old and Anita is 6 years old. Ruchi knows how to write, so she earns $1 extra to address letters for her mom. Anita earns 50$ extra for putting stamps on the letters.
Answer:
Anita put the stamps she cannot write so she get 50 cents
Ruchi knows how to write so she get 1$
According to their skills they are paid

Share and Show

Who can buy the item?

Question 1.
Mary and John earn $8 per hour. John works 42 hours. Mary works 29 hours. Who can buy a bicycle for $299?
Answer: john can buy
Explanation:
The amount which they get for per hour is 8$
John works 42 x 8 = 336
Mary works 29 x 8 = 232
The amount they need is $299 so, John can buy

Question 2.
Jose and Karen earn $13 per hour. Jose works 8 hours. Karen works 7 hours. Who can buy a microscope for $89?
Answer: Both
Explanation:
The amount they get per hour is 13$
Jose works 8 hours.8 x 13 = 104
Karen works 7 hours. 7 x 13 = 91

Go Math Answer Key Grade 3 Lesson 20.1 Question 3.
Frank is a sports writer. Bob works in a fast-food restaurant. Who do you think could possibly earn a higher salary? Explain.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.1 Answer Key 2
Answer: Frank get high salary
Explanation:
According to their job roles
Frank is a sports writer. Bob works in a fast-food restaurant.
The writer gets more salary than the worker who works in a restaurent

Use the table for 4-7.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.1 Answer Key 3

Question 4.
Matt is a plumber. What skills may he need for his job?
Answer:

  • Good Physical Skills. One of the most important skills for a plumbing job is good manual dexterity and coordination.
  • Interpersonal Communications Skills.
  • Safety Skills.
  • Problem-Solving Skills.

Question 5.
Sofia is a medical secretary and needs professional knowledge for this position. What knowledge may be required?
Answer:

  • Prior experience as a Medical Secretary or similar administrative role.
  • Multitasking and organizational skills.
  • Knowledge of medical coding, medical office procedures, regulations and medical terminology.
  • Patience and discretion.
  • Familiarity with the basics of bookkeeping.

Go Math Grade 3 Answer Key Lesson 20.1 Question 6.
Dexter has worked for 2 years as a computer scientist. He received a $1,500 raise after the first year. What was his salary for the second year? Explain.
Answer: 95,450$
Explanation:
Dexter has worked for 2 years as a computer scientist.
He received a $1,500 raise after the first year.
First-year salary is 93,950$
93,950 +1,500 = 95,450
his salary for the second year

Question 7.
Connect What relationship do you notice between the jobs and the starting salary?
Answer: According to their knowledge the salary is given
Explanation:
For example:
plumber is getting 34,447
college professor 51,000
Plumber doesn’t have education so his salary is less
For a college professor education is must so he is paid high

Problem Solving

Use the table for 8-10.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.1 Answer Key 4

Question 8.
Write Math Elaine is a salesperson in a discount store. She wants to be a bookkeeper. How much more can she possibly earn? Explain what she should do to become a bookkeeper.
Answer: more than 347 per week
Explanation:
Elaine is a salesperson in a discount store and her salary is 297
She wants to be a bookkeeper salary of a bookkeeper is 644
If she gains knowledge of books she can earn 347 more per week

Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.1 Answer Key Question 9.
Write the weekly salaries in order from least to greatest.
Answer:

Explanation:
T he weekly salaries in order from least to greatest.

Question 10.
Which starting salaries are about equal to earning $8 an hour for 40 hours a week? Explain.
Answer:
Fast food cook
Explanation:
earning $8 an hour for 40 hours a week
8 x 40 = 320$
Fast food cook salary is $322

Question 11.
Multi-Step Brianna has beautiful handwriting. She earns money by writing invitations to weddings. She gets $38 for each set of 5 invitations. If she does 2 groups of 45 invitations in one week, how much will she earn?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.1 Answer Key 5
Answer: $684
Explanation:
Brianna has beautiful handwriting.
She earns money by writing invitations to weddings.
She gets $38 for each set of 5 invitations.
If she does 2 groups of 45 invitations in one week,
5 x 9 = 45
38 x 9 = 342
2 groups = 2x 342 = 684
she earn 684$ in one week

Daily Assessment Task

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 12.
Marcia finished nursing school. Ben finished high school. Which statement about their job opportunities is most likely to be true?
(A) Ben has more specialized skills than Marcia.
(B) Marcia has fewer specialized skills than Ben.
(C) Marcia may become a nurse.
(D) Ben and Marcia may do the same job.
Answer: A
Explanation:
According to the given sentence Marcia may become a nurse.

Use the table for 13.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.1 Answer Key 6

Question 13.
Reasoning Andrew enjoys working in an office with other people. Chloe has the most education. Tanya likes to work outside. Which statement is most likely true about the people and jobs?
(A) Chloe is the landscape worker.
(B) Andrew is the legal secretary.
(C) Andrew is the teacher.
(D) Tanya is the legal secretary.
Answer: B
Explanation:
Reasoning Andrew enjoys working in an office with other people.so, he may be legal secretary.
Chloe has the most education. may be legal secretary. or teacher
Tanya likes to work outside. landscape worker.

Lesson 20.1 Go Math 3rd Grade Answer Key Question 14.
Multi-Step An elementary school teacher in one Texas city earns $47,730 a year. A fitness instructor earns $23,850. A legal secretary earns $14,360 less than the school teacher. What is the difference in salary between the fitness instructor and legal secretary?
(A) $9,520
(B) $10,520
(C) $33,370
(D) $23,880
Answer: A
A legal secretary earns $14,360 less than the school teacher.
$47,730 – 14,360 = 33,370
the difference in salary between the fitness instructor and legal secretary
$33,370- $23,850 = 9,520$

Texas Test Prep

Question 15.
Maeko went to school for 6 more years after graduating from a 4-year college to become an eye doctor. Which is most likely to be the amount of money she earns each week when she starts to work?
(A) $200
(B) $800
(C) $2,000
(D) $600
Answer: C
Explanation:
Maeko went to school for 6 more years after graduating from a 4-year college to become an eye doctor.
$2,000 is most likely to be the amount of money she earns each week when she starts to work

Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.1 Homework and Practice Answer Key

Who can buy the item?

Question 1.
Lake and Charlene earn $9 per hour. Jake works 38 hours. Charlene works 42 hours. Who can buy a digital camera for $329?
Answer: Both can buy
Explanation:
Lake and Charlene earn $9 per hour.
Jake works 38 hours. 38 x 9 = 342
Charlene works 42 hours.42 x 9= 378

Question 2.
Marta and Naji earn $12 per hour. On the same workday, Marta works 9 hours and Naji works 8 hours. Who can buy a computer desk for $100 with their income earned that day?
Answer: Marta can buy
Explanation:
Marta and Naji earn $12 per hour
Marta works 9 hours 9 x 12 =108
Naji works 8 hours 8 x 12 = 96

Problem Solving

Use the table for 3-5.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.1 Answer Key 7
Question 3.
Max is a typist. He wants to be an office manager. How much more can he possibly earn? Explain what he can do to become an office manager.
Answer: 223$
Explanation:
He has to gain knowledge in the post of office manager
As a typist he is getting $472
For an office manager. $694
694 – 472 = $223

Question 4.
What is the difference in earnings between the highest starting salary and the lowest?
Answer: $2,180
Explanation:
The difference in earnings between the highest starting salary and the lowest is $2,180
2,450 – 270 = 2,180

Question 5.
The starting salary for which job is about equal to earning $7 an hour for 40 hours each week? Explain.
Answer: Waitress
Explanation:
The starting salary for waitress job is about equal to earning $7 an hour for 40 hours each week
40 x 7 = 280

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 6.
Ben earns $700 a week, Elaine earns $925 a week, and Russ earns $1,400 a week. Which statement about their knowledge and work skills is the most likely to be true?
(A) Russ had no additional training past high school.
(B) Elaine has the least training and work skills.
(C) Ben has the least training and work skills.
(D) Elaine went to medical school.
Answer: C
Explanation:
Ben earns $700 a week, according to this statement
Ben has the least training and work skills

Question 7.
Kenneth went to college for 4 years, then went to graduate school for another two years. Which is most likely a job that Kenneth does based on his education?
(A) auto mechanic
(B) teacher
(C) surgeon
(D) clerk
Answer: C
Explanation:
Kenneth went to college for 4 years,
then went to graduate school for another two years.
surgeon is most likely a job that Kenneth does based on his education

Lesson 20.1 3rd Grade Go Math Answer Key Question 8.
Use the table at the right. Lu Chen enjoys playing the piano and singing. Alexis continues training in math and science. Elector enjoys working on trains. Which statement is most likely to be true about the people and their job opportunities?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 20.1 Answer Key 8
(A) Alexis is the aerospace engineer.
(B) Elector is the college music teacher.
(C) Hector is the home care aide.
(D) Lu Chen is the railroad switch operator.
Answer: A
Explanation:
The remaining option doesn’t match to the given sentence
so, option A is most likely to be true about the people and their job opportunities.

Question 9.
Multi-Step Elio helps his grandfather rake leaves. He earns $3 an hour. Elio rakes leaves for 2 hours each day for two weeks. How much money does Elio earn?
(A) $42
(B) $21
(C) $84
(D) $32
Answer: C
Explanation:
Elio helps his grandfather rake leaves.
He earns $3 an hour.
Elio rakes leaves for 2 hours each day for two weeks.
3 x 2 = 6
in a week there are 7 days
7 x 2 = 14
so, 14 x 6 = 84
How much money does Elio earn

Question 10.
Multi-Step Eileen wants to buy a CD headset for $64. She mows her family’s lawn 3 times in one month. Eileen earns $8 for each mowing. How many more times does Eileen need to mow to buy the headset?
(A) 40
(B) 5
(C) 4
(D) 24
Answer: B
Explanation:
Eileen wants to buy a CD headset for $64.
She mows her family’s lawn 3 times in one month.
Eileen earns $8 for each mowing.
3 x 8 = 24
8 x 8 = 64
64 – 24 = 40
8 x 5 = 40
5 more times should Eileen need to mow to buy the headset.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top