Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key Use Area Models

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key Use Area Models.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key Use Area Models

Unlock the Problem

Melissa has a garden that is shaped like the rectangle below. Each unit square represents 1 square meter. What is the area of her garden?

Remember
A unit square can be different sizes: 1 square meter, 1 square foot, 1 square centimeter, and so on.

One Way Use repeated addition.

Count the number of rows.
Count the number of unit squares in each row.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 1
________ rows of _________ = ☐
Write an addition equation.
So, the area is __________ square meters.
Answer:

Explanation:
3 rows of 6 = 18
Write an addition equation.
So, the area is 18 square meters.

Another Way Use multiplication.

Count the number of rows. Count the number of unit squares in each row.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 2
_________ rows of ________ = ☐
This figure is like an array. How do you find the total number of squares in an array?

Write a multiplication equation.
So, the area is _________ square meters.
Answer:

Explanation:
3 rows of 6= 18
3 x 6 = 18
So, the area is 18 square meters.

Math talk
Mathematical Processes

Explain when you can use different methods to the same area.
Answer:
Explanation:
When we cannot count rows and columns

Share and Show

Question 1.
Find the area of the rectangle in two ways.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 3
_________ rows of _________ = ☐
Add. _________ + _________ + _________ = _________
Multiply. _________ × _________ = _________
What is the area of the rectangle?
_________ square units
Answer:
3 rows of 4 = 12
Explanation:
The area of the rectangle in two ways
Add. 4 + 4 + 4 = 12
Multiply. 4 × 3 = 12
12 square units

Math talk
Mathematical Processes

Which method do you prefer using? Explain.
Answer: Multiplication
Explanation:
Because it is easy to find the area.

Find the area of the rectangle. Each unit square is 1 square foot.

Question 2.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 4
Answer:
2 x 7 = 14 square foot.
Explanation:
Number of rows x Number of Columns = Area

Question 3.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 5
Answer:
3 x 5 = 15 square foot.
Explanation:
Number of rows x Number of Columns = Area

Find the area of the rectangle. Each unit square is 1 square meter.

Question 4.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 6
Answer:  4 x 8 = 32 square meter.
Explanation:
Number of rows x Number of Columns = Area

Question 5.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 7
Answer: 3 x 9 = 21 square meter.
Explanation:
Number of rows x Number of Columns = Area

Question 6.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 8
Answer: 5 x 8 = 40 square meter.
Explanation:
Number of rows x Number of Columns = Area

Go Math Grade 3 Answer Key Pdf Lesson 16.2 Question 7.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 9
Answer: 5 x 5 = 25 square meter.
Explanation:
Number of rows x Number of Columns = Area

Problem Solving

Question 8.
Write Math Use Math Language Multi-Step Compare the areas of the two rugs at the right. Each unit square represents 1 square foot. Which rug has the greater area? Explain.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 10
Answer: They are equal
Explanation:
Number of rows x Number of Columns = Area
4 x 3 = 12
3 x 4 = 12
Both the rugs areas are same
Question 9.
H.O.T. Pose a Problem A tile company tiled a wall using square tiles. A mural is painted in the center. The drawing shows the design. The area of each tile used is 1 square foot.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 11
Write a problem that can be solved by using the drawing. Then solve your problem.
Answer: What is the area of the mural
Explanation:
3 x 8 = 24
The total area is
5 x 10 = 50
50 – 24 = 26 is the boundaries.

Question 10.
H.O.T. Draw and shade three different rectangles with an area of 24 square units. Then write an addition or multiplication equation for each area.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 12
Answer:

Explanation:
4 x 6 = 24
6 x 4 = 24
3 x 8 = 24

Daily Assessment Task

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 11.
Brianna is coloring a bookmark. Each unit square is 1 square inch. Which multiplication equation can be used to find the area of the bookmark?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 13
(A) 7 + 7= 14
(B) 7 × 7 = 49
(C) 2 × 7 = 14
(D) 2 × 2 = 4
Answer:  C
Explanation:
Brianna is coloring a bookmark. Each unit square is 1 square inch.
7 × 7 = 49 multiplication equation can be used to find the area of the bookmark

Question 12.
Maria is painting a tile design for her porch. Each square tile is 1 square foot. What is the area of the design?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 14
(A) 9 square feet
(B) 18 square feet
(C) 16 square feet
(D) 20 square feet
Answer: D
Explanation:
Number of rows x Number of Columns = Area
4 x 5 = 20

Question 13.
Multi-Step Tom and Bill are painting a fence. Tom paints the yellow area. Bill paints the white area. Each unit square is 1 square foot. How many more square feet does Bill paint than Tom?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 15
(A) 10 square feet
(B) 40 square feet
(C) 15 square feet
(D) 25 square feet
Answer:  A
Explanation:
5 x 3 = 15 is yellow
5 x 5 = 25 is white
25 – 15 = 10 more square feet does Bill paint than Tom

Texas Test Prep

Question 14.
Heather drew this rectangle. Which equation can be used to find the area of the rectangle?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 16
(A) 5 × 8 = 40
(B) 8 × 8 = 64
(C) 8 + 8 + 8 + 8 = 32
(D) 5 × 5 = 25
Answer: A
Explanation:
5 × 8 = 40 equation can be used to find the area of the rectangle

Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Homework and Practice Answer Key

Find the area of the rectangle. Each unit square Is 1 square meter.

Question 1.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 21
Answer: 3 x 7 = 21 square meter.
Explanation:
Number of rows x Number of Columns = Area

Question 2.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 22
Answer: 4 x 6 = 24 square meter
Explanation:
Number of rows x Number of Columns = Area

Question 3.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 23
Answer: 6 x 6 = 36 square meter
Explanation:
Number of rows x Number of Columns = Area

Question 4.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 24
Answer: 5 x 7 = 35 square meter
Explanation:
Number of rows x Number of Columns = Area

Problem Solving

Question 5.
Shoshauna is using one-inch tiles to cover a table. She wants to put a green border around the edge of the table. She wants to make the center of the table yellow. How many more yellow tiles does she need than green tiles? Explain.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 25
Answer:
Total area = 8 x 8 = 64
She wants to make the center of the table yellow
6 x 6  = 36 yellow
64 – 36 = 28 is green
36 – 28 = 8 more yellow tiles does she need than green tiles

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 6.
Nolan draws this diagram for a rug. Which equation can be used to find the area?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 17
(A) 5 + 8 = 40
(B) 5 × 5 = 25
(C) 8 × 5 = 40
(D) 8 × 8 = 64
Answer: C
Explanation:
Number of rows x Number of Columns = Area
8 x 5 = 40  equation can be used to find the area

Question 7.
Marisol puts together a floor puzzle. Each puzzle piece is 1 square foot. What is the area of the puzzle?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 18
(A) 27 square feet
(B) 28 square feet
(C) 32 square feet
(D) 25 square feet
Answer: B
Explanation:
The area of the puzzle is 28 square feet.

Question 8.
Multi-Step Lu Chen draws this diagram of his patio. Each square is 1 square meter. He wants to add 12 square meters to the patio. What will be the size of the new patio?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 19
(A) 40 square meters
(B) 36 square meters
(C) 42 square meters
(D) 48 square meters
Answer: D
Explanation:
Lu Chen draws this diagram of his patio.
Each square is 1 square meter. He wants to add 12 square meters to the patio.
48 square meters will be the size of the new patio
9 x 4 = 36 + 12 = 48

Question 9.
Multi-Step Aliki and Deke are covering a wall with panels. Aliki covers the yellow area. Deke covers the white area. Each panel is 1 square foot. How many more square feet does Aliki cover than Deke?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 16.2 Answer Key 20
(A) 6 square feet
(B) 8 square feet
(C) 9 square feet
(D) 7 square feet
Answer:
Area of white panel is 4 x 7 = 28
Area of Yellow is 3 x 9 = 27
4 x 2 = 8
27 + 8 = 35
35 – 28 = 7
Explanation:
7 more square feet does Aliki cover than Deke

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top