Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key Subtraction Strategies

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key Subtraction Strategies.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key Subtraction Strategies

Unlock the Problem

A sunflower can grow to be very tall. Dylan is 39 inches tall. She watered a sunflower that grew to be 62 inches tall. How many inches shorter was Dylan than the sunflower?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key 1

One Way Use a number line to find 62 – 39.

A. Count up by tens and then ones.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key 2
Add the lengths of the jumps to find the difference.
10 + 10 + 3 = ____________
Explanation:
10 + 10 + 3 = 23

B. Take away tens and ones.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key 3
Take away lengths of jumps to end on the difference.

Complete the equation. 62 – 39 = ___________
So, Dylan was _________ inches shorter than the sunflower.
Answer:
Complete the equation. 62 – 39 = 23
So, Dylan was 23 inches shorter than the sunflower.

Try This! Find 74 – 38. Draw jumps and label the number line to show your thinking. Then complete the equation.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key 4
So, 74 – 38 = _________.
Answer:

Explanation:
The jumps and label are described on number line
and completed the equation.
74 – 38 = 36

Another Way Use strip diagrams to solve a subtraction problem.

At Mr. Cruz’s vegetable farm, there are 348 tomato plants. There are 136 fewer pepper plants than tomato plants. There are 92 fewer carrot plants than pepper plants. How many carrot plants are at the farm?

STEP 1:
Complete the strip diagram to find the number of pepper plants.
Complete the equations.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key 5

STEP 2:
Complete the strip diagram to find the number of carrot plants.
Complete the equations.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key 6
So, there are _________ carrot plants at the farm.
Answer:

STEP 1:
Complete the strip diagram to find the number of pepper plants.
Complete the equations.

STEP 2:
Complete the strip diagram to find the number of carrot plants.
Complete the equations.

So, there are 120 carrot plants at the farm.

Share and Show

Go Math Subtraction Strategies Grade 3 Answer Key Question 1.
Yumi has 61 plant stickers. She has 24 fewer flower stickers than plant stickers. How many stickers does Yumi have in all? Use the number lines to represent and solve. Then complete the equations.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key 7
So, Yumi has _________ stickers in all.
Answer:

So, Yumi has 98 stickers in all.

Complete the strip diagram to represent and solve. Then complete the equation for the strip diagram.

Question 2.
On Monday, a large flower shop sold 425 roses. The flower shop sold Monday 123 fewer roses on Friday than on Monday. How many roses did the Friday shop sell on Friday?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key 8
Answer:

Explanation:

Problem Solving

Use the table for 3-6. You may use models, number lines, and equations to represent and solve.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key 9

Question 3.
Analyze How many more people attended the museum on Saturday than on Thursday?
Answer: 130
Explanation:
130 more people attended the museum on Saturday than on Thursday, Since 585 – 450 =130

Question 4.
Apply How many fewer people attended the museum on Monday than on Friday?
Answer: 220
Explanation:
220 fewer people attended the museum on Monday than on Friday, Since 526 – 306 =220

Question 5.
H.O.T. Multi-Step How many fewer people attended the museum on Tuesday and Wednesday combined than on Thursday and Friday combined?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key 10
Answer: 216
Explanation:
216 fewer people attended the museum on Tuesday and Wednesday combined than on Thursday and Friday combined, Since 450 + 526 = 976
415 +345 = 760
976 – 760 = 216

Go Math Expressions Grade 3 Answer Key Lesson 14.2 Question 6.
H.O.T. Pose a Problem Write a subtraction word problem about the data in the table. Then solve your problem.
Answer: How many more people attended the museum on Thursday than on Wednesday
Explanation: 105 more people attended the museum on Thursday than on Wednesday,
Since 450-345 =105

Daily Assessment Task

Fill in the bubble for the correct answer choice. You can use models, number lines, and equations to represent and solve.

Question 7.
Multi-Step Jan and Dave are having a penny race. Dave will win the race if he finds at least 40 more pennies than Jan. Dave finds 213 pennies. Jan finds 172 pennies. Which is a true statement about Jan and Dave’s penny race?
(A) Jan wins because she finds 41 more pennies than Dave.
(B) Jan wins because Dave finds 31 more pennies than she does.
(C) Dave wins because he finds more pennies than Jan.
(D) Dave wins because he finds 41 more pennies than Jan.
Answer: (D) Dave wins because he finds 41 more pennies than Jan.
Explanation:
Dave finds 213 pennies. Jan finds 172 pennies. So Dave finds 41 more pennies than Jan. So Dave won the race since he finds at least 40 more pennies than Jan. 213-172 = 41. So Dave wins because he finds 41 more pennies than Jan.

Question 8.
Kyle’s basketball team scores 62 points. Kyle’s team members score 51 of the points. Kyle scores the rest of the points. How many points does Kyle score?
(A) 21
(B) 13
(C) 11
(D) 23
Answer: (C) 11
Explanation:
Kyle’s basketball team scores 62 points.
Kyle’s team members score 51 of the points. Kyle scores the rest of the points. Then 11 points Kyle scored Since 62 -51 = 11.

Question 9.
Multi-Step Suzi has 86 songs on her digital music player. Xavier has 112 songs on his digital music player. Then he deletes 18 songs. How many more songs does Xavier have now than Suzi?
(A) 8
(B) 94
(C) 26
(D) 18
Answer: (A) 8
Explanation:
Suzi has 86 songs on her digital music player.
Xavier has 112 songs on his digital music player. Then he deletes 18 songs. Then 112 – 18 = 94 Songs in Xavier’s music player. Then 8 more songs does Xavier have now than Suzi. Since 94 -86= 8.

Texas Test Prep

3rd Grade Go Math Subtraction Strip Diagram  Question 10.
There were 87 sunflowers at the flower shop in the morning. There were 56 sunflowers left at the end of the day. How many sunflowers were sold?
(A) 143
(B) 31
(C) 13
(D) 41
Answer: (B) 31
Explanation:
There were 87 sunflowers at the flower shop in the morning. There were 56 sunflowers left at the end of the day. 31  sunflowers were sold. Since 87 – 56 =31

Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Homework and Practice Answer Key

Complete the strip diagram to represent and solve. Then complete the equation for the strip diagram.

Question 1.
There were 285 visitors at the art show on Sunday. There were 173 visitors at the art show on Friday. How many more visitors were at the art show on Sunday than on Friday?
Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key 11
Answer:

Explanation:
There were 285 visitors at the art show on Sunday. There were 173 visitors at the art show on Friday. 173 more visitors were at the art show on Sunday than on Friday. Since 285 -175 = 112

Problem Solving

The table shows how many of each kind of fruit was sold at the Farmers’ Market in one week. Use the table for 2-4. You may use models, number lines, and equations to represent and solve.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.2 Answer Key 12
Question 2.
How many more oranges than melons were sold?
Answer: 223
Explanation:
223 more oranges than melons were sold, Since 435 – 212 = 223

Go Math Lesson 14.2 Homework Answer Key Grade 3 Question 3.
How many fewer peaches than grapefruits and melons combined were sold at the market?
Answer: 341
Explanation:
341 fewer peaches than grapefruits and melons combined were sold at the market.
Since 347+212 = 559
559-218= 341

Question 4.
Write a subtraction word problem about the data in the table. Then solve your problem.
Answer: How many more peaches than melons were sold?
Explanation:
6 more peaches than melons were sold Since 218-212 =6

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer. You may use models, number lines, and equations to represent and solve.

Question 5.
Jenna scores 87 points bowling. Karl scores 35 fewer points than Jenna. How many points does Karl score?
(A) 122
(B) 112
(C) 52
(D) 42
Answer: (C) 52
Explanation
Jenna scores 87 points bowling. Karl scores 35 fewer points than Jenna. then, 87-35=52 points Karl scored

Question 6.
A toy store has 78 action figures. At the end of the day, 52 action figures are left. How many action figures were sold?
(A) 130
(B) 25
(C) 26
(D) 120
Answer: (C) 26
Explanation:
A toy store has 78 action figures. At the end of the day, 52 action figures are left. Then, 78 – 52 = 26 action figures were sold.

Question 7.
There are 278 people in a movie theater. Of those people, 145 are adults, and the rest are children. How many children are in the movie theater?
(A) 133
(B) 122
(C) 100
(D) 103
Answer: (A) 133
Explanation:
There are 278 people in a movie theater. Of those people, 145 are adults, and the rest are children.
Then 278 – 145 = 133children are in the movie theater

Go Math Lesson 14.2 Answer Key Grade 3 Question 8.
There are 295 people at a softball game. Of those people, 153 are adults, and the rest are children. How many children are at the softball game?
(A) 300
(B) 124
(C) 142
(D) 150
Answer: (C) 142
Explanation: There are 295 people at a softball game. Of those people, 153 are adults, and the rest are children.
Then 295- 153 = 142 children are at the softball game

Question 9.
Multi-Step A market has 23 gift baskets of red apples and 35 gift baskets of green apples. If the market sells a total of 29 baskets, how many baskets are left?
(A) 58
(B) 39
(C) 27
(D) 29
Answer:(D) 29
Explanation:
The market has 23 gift baskets of red apples and 35 gift baskets of green apples. So Total Baskets are 23+35 =58.
If the market sells a total of 29 baskets, then 58 – 29 = 29 baskets are left.

Question 10.
Multi-Step There are 27 girls and 19 boys at the library. Fifteen students leave to go to class. How many students are still at the library?
(A) 46
(B) 61
(C) 34
(D) 31
Answer: (D) 31
Explanation: There are 27 girls and 19 boys at the library. So the total is 27 + 19 =46.
Fifteen students leave to go to class.  Then 46 -15 =31

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top