Refer to ourÂ Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.1 Answer Key Addition Strategies.

## Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.1 Answer Key Addition Strategies

**Unlock the Problem**

The table shows how many musicians are in each section of a symphony orchestra. How many musicians play either string or woodwind instruments?

**One Way** Use the number line to find 57 + 15.

A. Count on to the nearest ten. Then count by tens and ones.

B. Count by tens. Then count by ones.

Complete the equation

57 + 15 = ____________

So, __________ musicians play either string or woodwind instruments.

Remember

An equation is a number sentence that uses the equal sign to show that two amounts are equal.

Answer:

57 + 15 = 72

So, 72 musicians play either string or woodwind instruments.

**Try This!** Find 43 + 28. Draw jumps and label the number line to show your thinking. Then complete the equation.

So, 43 + 28 = __________.

Answer:

So, 43 + 28 = 71

**Another Way** Use strip diagrams to solve an addition problem.

During a fundraiser, the band sold 132 candles in September, 161 candles in October, and 125 candles in November. How many candles did the band sell in all?

STEP 1:

Complete the strip diagram to find the number of candles sold in September and October.

Then complete the equations.

STEP 2:

Complete the strip diagram to find the number of candles sold in all.

Then complete the equations.

So, the band sold ________ candles in all.

Answer:

Then complete the equations.

STEP 2:

Complete the strip diagram to find the number of candles sold in all.

Then complete the equations.

So, the band sold 418 candles in all.

**Share and Show**

Question 1.

Count by tens and ones to find 63 + 27. Draw jumps and label the number line to show your thinking. Then complete the equation.

Think: Count by tens and ones from 63.

63 + 27 = ___________

Answer: 90

**Math Talk**

**Mathematical Processes**

Explain another way you draw the jumps.

Answer:

Explanation:

Count on to the nearest ten. Then count by tens and ones.

63 + 27 = 90

**Complete the strip diagram to represent and solve. Then complete the equation for the strip diagram.**

**Go Math Answer Key Grade 3 Lesson 14.1 Question 2.**

There are 512 students at Fairview Elementary. There are 454 students at Lincoln Elementary. How many students attend the two schools?

Answer:

Explanation:

966 students attend the two schools.

**Problem Solving**

**Use the table for 3-6. You may use models, number lines, and equations to represent and solve.**

Question 3.

**Apply** How many boys attended school on Thursday and Friday?

Answer: 196 boys

Explanation:

99 boys + 97 boysÂ = 196

196 boys attended school on Thursday and Friday

Question 4.

**Analyze** How many girls attended school on Monday and Tuesday?

Answer: 200 girls

Explanation:

104 + 96 = 200

200 girls attended school on Monday and Tuesday

Question 5.

**H.O.T. Multi-Step** How many students attended school on Tuesday and Wednesday? Explain how you found your answer.

Answer: 395 students

Explanation:

101 boys + 96 girls = 197 Tuesday

105 boys + 93 girls = 198 Wednesday

197 + 198 = 395 students attended school on Tuesday and Wednesday.

**Go Math Expressions Grade 3 Answer Key Lesson 14.1 Question 6.**

**H.O.T.** Whatâ€™s the Question The answer is 201 students.

Answer: How many students attended school on Thursday?

Explanation:

99 boys + 102 girls = 201 Students.

**Daily Assessment Task**

**Fill in the bubble for the correct answer choice. You can use models, number lines, and equations to represent and solve.**

Question 7.

Use Tools The Juice Hut sold 27 blueberry smoothies on Monday and 25 blueberry smoothies on Tuesday. How many blueberry smoothies were sold in all on Monday and Tuesday?

(A) 47

(B) 52

(C) 60

(D) 50

Answer: B

Explanation:

The Juice Hut sold 27 blueberry smoothies on Monday and 25 blueberry smoothies on Tuesday

27 + 25 = 52 blueberry smoothies were sold in all on Monday and Tuesday

Question 8.

There are 198 adults and 124 children visiting the museum. What is the total number of people visiting the museum?

(A) 432

(B) 302

(C) 322

(D) 424

Answer: C

Explanation:

There are 198 adults and 124 children visiting the museum.

198 + 124 = 322

322 is the total number of people visiting the museum.

Question 9.

**Multi-Step** The table shows the number of books third and fourth graders collected for a book drive. In which week did the students collect the most books?

(A) Week 4

(B) Week 2

(C) Week 3

(D) Week 1

Answer: B

Explanation:

Books collected in Week 1

24 + 31 = 55

Books collected in Week 2

38 + 21 = 59

Books collected in Week 3

29 + 27 = 56

Books collected in Week 4

32 + 26 = 58

**Texas Test Prep**

**Grade 3 Go Math Lesson 14.1 Answer Key Question 10.**

On Monday, 46 boys and 38 girls bought lunch at school. How many students bought lunch?

(A) 74

(B) 76

(C) 84

(D) 73

Answer: C

Explanation:

46 + 38 = 84 students bought lunch.

### Texas Go Math Grade 3 Lesson 14.1 Homework and Practice Answer Key

**Complete the strip diagram to represent and solve. Then complete the equation for the strip diagram.**

Question 1.

The third grade class sells 127 tickets to the school play. The fourth grade sells 134 tickets. How many tickets do the two grades sell?

Answer:

Explanation:

261 tickets sold by two grades

**Problem Solving**

**Use the table for 2-5. You may use models, number lines, and equations to represent and solve.**

Question 2.

How many picture frames were sold at the Craft Fair?

Answer: 180 picture frames were sold at the Craft Fair

Explanation:

180 picture frames were sold at the Craft Fair, Since 108 +72 = 180

Question 3.

How many candles were sold at the Craft Fair?

Answer: 196 candles were sold at the Craft Fair

Explanation:

196 candles were sold at the Craft Fair, Since 104+92= 196

Question 4.

How many flower baskets and candles combined were sold on Sunday?

Answer: 188 flower baskets and candles combined were sold on Sunday

Explanation:

188 flower baskets and candles combined were sold on Sunday, Since 113 +75 = 188

**Go Math Grade 3 Answer Key Lesson 14.1 Question 5.**

If another 40 pencil holders were sold after the fair ended, how many pencil holders were sold in all?

Answer: If another 40 pencil holders were sold after the fair ended, 199 pencil holders were sold in all

Explanation:

If another 40 pencil holders were sold after the fair ended, 199 pencil holders were sold in all,

Since 84+75+40 = 199

**Lesson Check**

**Fill in the bubble completely to show your answer. You may use models, number lines, and equations to represent and solve.**

Question 6.

Beth reads 45 pages of a book in one week, and 66 pages the following week. How many pages does Beth read in all?

(A) 100

(B) 101

(C) 90

(D) 111

Answer: (D) 111

Explanation:

Beth reads 45 pages of a book in one week, and 66 pages the following week. 111 pages Beth read in all.

Since 45 +66= 111

Question 7.

A museum has 165 oil paintings and 128 watercolor paintings. How many paintings does the museum have in all?

(A) 383

(B) 283

(C) 293

(D) 193

Answer: (C) 293

Explanation:

A museum has 165 oil paintings and 128 watercolor paintings. Total 293 paintings in the museum have in all.

Since 165 +128=293

Question 8.

Pieto collects 89 bottles for recycling day. Ming collects 68 bottles. What is the total number of bottles that the children collect?

(A) 147

(B) 117

(C) 157

(D) 114

Answer: (C) 157

Explanation:

Pieto collects 89 bottles for recycling day. Ming collects 68 bottles. So a total of 157 bottles that the children collected. Since 89+68 =157

**Go Math Lesson 14.1 Homework Answer Key Grade 3 Question 9.**

**Multi-Step** Mrs. Stein’s classroom has 135 fiction books and 98 nonfiction books. Mr. Walter’s classroom has 29 fewer books. How many books are in Mr. Walter’s classroom?

(A) 194

(B) 204

(C) 233

(D) 262

Answer: (B) 204

Explanation:

Mrs. Stein’s classroom has 135 fiction books and 98 nonfiction books. Mr. Walter’s classroom has 29 fewer books. So 204 books are in Mr. Walter’s classroom. Since 135 + 98-29 =204

Question 10.

**Multi-Step** The table shows the number of people that attended the School Fair. On which day did the most people attend the fair?

(A) Sunday

(B) Friday

(C) Saturday

(D) Thursday

Answer: (B) Friday

Explanation:

Thursday: 83 +65 = 148

Friday: 70 + 85 =155

Saturday: 79 +75= 154

Sunday: 81 + 68 = 149