Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practising the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5

Essential Question
What does dividing by 5 mean?

Unlock the Problem

Kaley wants to buy a new cage for Coconut, her guinea pig. She has saved 35¢. If she saved a nickel each day, for how many days has she been saving?

• How much is a nickel worth?
Answer:

One Way
Count up by 5s.

  • Begin at O.
  • Count up by 5s until you reach 35.
  • Count the number of times you count up.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key 1
You counted up by 5 seven times. 35 ÷ 5 = _7__
So, Kaley has been saving for _7__ days.

Another Way
Count back on a number line.

  • Start at 35.
  • Count back by 5s until you reach 0.
    Complete the jumps on the number line.
  • Count the number of times you jumped back 5.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key 2
You jumped back by 5 _7__ times.
35 ÷ 5 = _7__

Math Talk
Mathematical Processes
What if Kaley saved 7¢ each day instead of a nickel? What would you do differently to find how many days she has
saved?

Strategy for Dividing with 5
You have learned how to use doubles to multiply. Now you will learn how to use doubles to divide by 5.

Divide by 10, and then double to divide by 5.
When the divisor is 5 and the dividend is even, you can use a 10s fact.
First, divide by 10.
After you divide, double the quotient.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key 3
Answer:
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (u2)

Share and Show

Math talk
Mathematical Processes
Explain how counting up to solve a division problem is like counting back on a number line.

Question 1.
Count back on the number line to find 15 ÷ 5. ____
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key 4
Use count up or count back on a number line to solve.
Answer: 3
Explanation:
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (q1)

Count back on a number line.

  • Start at 15.
  • Count back by 5s until you reach 0.
  • Complete the jumps on the number line.
  • Count the number of times you jumped back 3.

Question 2.
10 ÷ 2 = ___
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key 5
Answer: 5
Explanation:
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (q2)

Count back on a number line.

  • Start at 10.
  • Count back by 2s until you reach 0.
  • Complete the jumps on the number line.
  • Count the number of times you jumped back 5.

Go Math Lesson 12.3 Divided By 5 Grade 3 Question 3.
20 ÷ 5 = ___
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key 6
Answer: 4
Explanation:
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (q3)

Count back on a number line.

  • Start at 20.
  • Count back by 2s until you reach 0.
  • Complete the jumps on the number line.
  • Count the number of times you jumped back 4.

Find the quotient.

Question 4.
50 ÷ 5 = ___
Answer:10
Explanation:
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (q4)
There are three things in division. They are dividend, divisor, and quotient.
50 is the dividend.
5 is the divisor.
If we solve both 50 by 5 we get 10.
Therefore 10 is the quotient.

Question 5.
5 ÷ 5 = ___
Answer: 1
Explanation:
There are three things in division. They are dividend, divisor, and quotient.
5 is the dividend.
5 is the divisor.
If we solve both 5 by 5 we get 1.
Therefore 1 is the quotient.

Question 6.
45 ÷ 5 = ___
Answer: 9
Explanation:
There are three things in division. They are dividend, divisor, and quotient.
45 is the dividend.
5 is the divisor.
If we solve both 45 by 5 we get 9.
Therefore 9 is the quotient.

Algebra Complete the table.

Question 7.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key 7
Answer:
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (q7)
Explanation:
This table indicates multiplication.
10*1=10, 10*2=20, 10*3=30, 10*4=40, 10*5=50.  {10th table up to 5 times}.
5*1=5, 5*2=10, 5*3=15, 5*4=20, 5*5=25. {5th table up to 5 times}.

Question 8.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key 8
Answer:
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (q8)
Explanation:
This table indicates the division (÷).
10÷10=1, 20÷10=2, 30÷10=3, 40÷10=4, 50÷10=5 { divide by 10}.
10÷5=2, 20÷5=4, 30÷5=6, 40÷5=8, 50÷5=10 { divide by 5}.

Problem Solving

Question 9.
Evaluate Guinea pigs eat hay, pellets, and vegetables. If Wonder Hay comes in a 5-pound bag and costs $15, how much does 1 pound of hay cost?
Answer: The answer is 3
Explanation:
Given: Guinea pigs were used to eat hay, pellets, vegetables. If the hay comes in a 5-pound bag and it costs 15$. Then we need to find out the 1 pound of hay cost.
so, let’s take 1 pound of hay cost is ‘X’ .
we already know that a 5-pound bag cost is 15$.
We can write this as Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (14)
Cross multiply, this we can write it as 5X=15$
X=15/5
X=3.
Therefore, 1 pound of hay cost is 3$.

Go Math Grade 3 Answer Key Divided By 5 Question 10.
H.O.T. The pet store has 20 guinea pigs and plans to put a pair of guinea pigs in each cage. If the pet store has 8 cages, how many more cages will the pet store need?
Answer: 2 cages.
Explanation:
The total number of guinea pigs that pet stores have=20.
They are planning to put the guinea pigs in a paired way, which means each pair has 2 pigs. Already pet store has 8 cages to put paired pigs. Now we need to find out the number of cages will pet stores need.
By diagrammatically, Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (10)
By mathematically, 20/2=10 pairs, we already have 8 cages so, 10-8=2 cages.
Pet stores need 2 cages.

H.O.T. Pose a Problem

Question 11.
Maddie went to a veterinary clinic. She saw the vet preparing some carrots for the guinea pigs.
Write a division problem that can be solved using the picture of carrots.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key 9
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key 10
Answer: 2 carrots
Explanation:
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (11)

Question 12.
Multi-Step Write a similar problem by exchanging the number of equal groups and numbers in each group. Solve the problem. Describe what the quotient in your problem represents.
Answer:
Explanation:
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (12)
We already know there are 2 groups and 5 in each group so, we get 5*2=10 carrots are present totally. From the above diagram, the total is 10. But the question asked was about the quotient. so, total/amount in each group which means 10/5=2
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (12.1)

Daily Assessment Task

Fill in the bubble for the correct answer choice. You may use a division strategy to help you solve.

Question 13.
Analyze Beth keeps her rock collection in boxes. She has 30 rocks. She puts 5 rocks in each box. How many boxes of rocks does Beth have?
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8
Answer: Option B is correct
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (13)
Explanation:
Total number of rocks Beth keeps with her=30
Number of rocks she puts in each box=5
Now we need to find out the number of boxes is Beth is having=30÷5=6.
Therefore, 6 boxes are present.

Question 14.
Hasib pays $50 for new T-shirts. Each T-shirt costs $5. How many T-shirts does Hasib buy?
(A) 5
(B) 4
(C) 2
(D) 10
Answer: Option D is correct.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (14.1)
Explanation:
Total amount Hasib pays for new T-shirts=50$

cost of each T-shirt=5$
We need to find out the number of T-shirts did he buy=50/5=10.
Therefore, 10 T-shirts Hasib buys.
Question 15.
Multi-Step Ana picks 25 apples. Pedro picks 20 apples. Ana and Pedro use the apples to make apple pies.
They put 5 apples in each pie. How many apple pies do they make?
(A) 4
(B) 5
(C) 9
(D) 8
Answer: Option C is correct.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (15)
Explanation:
The number of apples Ana pick=25.
The number of apples Pedro pick=20.
Both are used their apples to make apple pies and they put 5 apples in each pie. Here we need to find out the number of apple pies they are done.
By simplifying this, total apples=25+20=45.
In each pie they put 5 apples, from this we can get the number of apple pies=45/5=9.
Therefore, 9 apple pies they make.


Texas Test Prep

Question 16.
Guinea pigs sleep about 45 hours every 5 days with their eyes open. About how many hours a day do guinea pigs sleep?
(A) about 5 hours
(B) about 40 hours
(C) about 9 hours
(D) about 50 hours
Answer: Option C is correct.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (16)
Explanation:
The total number of hours guinea pigs sleep with their eyes open=45.
The number of days they sleep=5.
We need to find out the number of hours a day does guinea pigs sleep=45/5=9.
Therefore, they sleep 9 hours a day.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Homework and Practice Answer Key

Use count up or count back on a number line to solve.

Question 1.
30 ÷ 5 = ___
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key 11
Answer: 6
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (A1)
Explanation:

Count up by 5s.

  • Begin at O.
  • Count up by 5s until you reach 30.
  • Count the number of times you count up.
    You counted up by 5 six times. 30 ÷ 5 = _6_.

 Question 2.
45 ÷ 5 = ___
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key 12
Answer: 9
Explanation:
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (A2)

Count up by 5s.

  • Begin at O.
  • Count up by 5s until you reach 45.
  • Count the number of times you count up.
    You counted up by 5 nine times. 45 ÷ 5 = _9_.

Problem Solving

Question 3.
A librarian has 35 books on a cart. He evenly separates the books on five shelves. How many books are on each shelf?
Answer: 7
Explanation:
The number of books a librarian has on a cart=35.
The number of shelves he has separated for books=7.
The number of books on each shelf=35/5=7.
Therefore, 7 books on each shelf.

Question 4.
There are 25 paint cans. If the art teacher puts five cans in each box, how many boxes does she need?
Answer: 5
Explanation:
The number of paint cans=25.
The number of cans the art teacher puts in each box=5.
The number of boxes she needs to be kept=25/5=5.
Therefore, 5 boxes are needed.

 

Question 5.
Marky picks some flowers. Write a division problem that can be solved using the picture of the flowers. Then solve the problem.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key 13
Answer: 5 flowers
Explanation:
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (A3)

Texas Test Prep

Lesson Check

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 6.
Dikembe has 25 toy boats. He puts ‘them in groups of 5. How many boats are in each group?
(A) 5
(B) 6
(C) 20
(D) 10
Answer: Option A is correct.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (A6)
Explanation:
The number of toy boats Dikembe has=25.
The number of groups he has put=5
We need to find out the number of boats in each group=25/5=5.
Therefore, 5 boats in each group.

Question 7.
Jeri pays $30 for CDs. Each CD costs $5. How many CDs does Jeri buy?
(A) 5
(B) 6
(C) 25
(D) 15
Answer: Option B is correct.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (A7)
Explanation:
The number of CDs Jeri pay=30$
Cost of each CD=5$
The number of CDs did Jeri buy=30/5=6.
Therefore, he bought 6 CDs.

Go Math Grade 3 Practice and Homework Lesson 12.3 Answer Key Question 8.
Damian has 20 crayons. There are 5 crayons in each box. How many boxes of crayons does Damian have?
(A) 5
(B) 4
(C) 15
(D) 10
Answer: Option B is correct.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (A8)
Explanation:
The number of crayons Damian has=20
The number of crayons in each box=5
The number of boxes does Damian have=20/5=4.
Therefore, he has 4 boxes.

Question 9.
A group of 45 people go camping. Each tent sleeps 5 people. How many tents will the campers need?
(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 50
Answer: Option C is correct.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (A9)
Explanation:
The number of people going camping=45
The number of people sleeping in each tent=5
The number of tents the campers needed=45/5=9.
Therefore, They need 9 tents. 

Question 10.
Multi-Step Maxine has 15 pennies and 25 nickels. She puts the coins into stacks of 5. How many stacks of coins does she make?
(A) 5
(B) 8
(C) 3
(D) 9
Answer: Option B is correct.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (A10)
Explanation:
The number of pennies and nickles Maxine has=12+25=40
The number of coins she puts in stacks=5
The number of stacks she made=40/5=8.
Therefore, she made 8 stacks. 

Question 11.
Multi-Step There are 17 boys and 13 girls in gym class. They are in 5 equal teams. how many students are on each team?
(A) 10
(B) 5
(C) 30
(D) 6
Answer: Option D is correct.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 12.3 Answer Key Divide by 5 (A11)
Explanation:
The number of boys in gym class=17.
The number of girls in gym class=13.
The number of equal teams=5.
Both totally=17+13=30 students.
The number of students on each team=30/5=6
Therefore, there are 6 students in each team. 

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top