Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.3 Answer Key Numbers Through Hundred Thousands

Refer to our Texas Go Math Grade 3 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.3 Answer Key Numbers Through Hundred Thousands.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.3 Answer Key Numbers Through Hundred Thousands

Essential Question
What relationships con you find in the place-value system?

Unlock the Problem

Connect You have learned how to find the value ola digit in a 5-digit number. You can use a pattern to flnd the value of a digit in any number.

Look at the patterns in the table.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.3 Answer Key 1

What patterns do you see?

Try This! Use the place-value chart below to answer the questions.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.3 Answer Key 2

In 60,000

  • how many ten thousands in all? ___
  • how many thousands in all? ___
  • how many hundreds in all? ___

Answer:

  • how many ten thousands in all = 6
  • how many thousands in all = 0
  • how many hundreds in all = 0

In 500,000

  • how many ten thousands in all? ___
  • how many thousands in all? ___
  • how many hundred thousands in all? ____

Answer:

  • how many ten thousands in all = 0
  • how many thousands in all = 0
  • how many hundred thousands in all = 0

Share and Show

Use the place-value chart.
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.3 Answer Key 3

Math Talk
Mathematical Processes
Describe the pattern you see in the chart.

In 40,000

Question 1.
how many ten thousands in all? ___
Answer: 4

there are 4 ten thousands in all.

Question 2.
how many thousands in all? ___
Answer: 0

Go Math Lesson 1.3 Hundred Thousands 3rd Grade Question 3.
how many hundreds in all? ___
Answer: 0

In 700,000

Question 4.
how many hundred thousands in all? ___
Answer:

There are 7 hundred thousands in all

Question 5.
how many thousands in all? ____
Answer:

0

Question 6.
how many tens in all? ____
Answer: 0

Problem Solving

Complete the sentences for 7-8.

The capital of Texas is Austin. In a recent year, there were 790,390 people living in Austin.

Question 7.
The digit ___ is in the hundred thousands place and has a value of ___.
Answer:

The digit 7 is in the hundred thousands place and has a value of 700,000

Question 8.
The digit ___ is in the hundreds place and has a value of ___.
Answer:

The digit 3 is in the hundreds place and has a value of 300.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.3 Answer Key 4

Question 9.
Write the number 790,390 in expanded form.
Answer:

790,390

Expanded form = 700,000 + 90,000+ 300 +90

Go Math Grade 3 Lesson 1.3 Answer Key Question 10.
H.O.T. Explain how you can find the number of thousands in 790,390.
Answer:

The number of thousands in 790,390 = 0

Because, the digit in thousands place is 0 So, the number of thousands = 0

Problem-Solving

Use the table for 11-14.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.3 Answer Key 5

Question 11.
How many thousands of people live in Boston?
Answer:

Total number of people live in Boston = 617,594

The digit in thousand’s place is 7 and its value is 7000.

So, 7 thousands of people lives in Boston.

Question 12.
How many ten thousands of people live in Boulder?
Answer: 0

Total number of people = 94,673

There is no Ten thousands place.

Question 13.
How many hundreds of people live in Tucson?
Answer:

Total number of people lives in Tucson = 520,116

The digit in hundred’s place is 1 and its value is 100

So, 1 hundred of people live in Tucson.

Question 14.
Reasoning Describe the relationship between the two digit 3s in the population of Tampa.
Answer:

Population of Tampa = 335,709

The digit  in the hundred thousands place is 3 and then it’s value is 300,000

The digit in ten thousand’s place is also 3 and its value is 30,000

Go Math Grade 3 Answer Key Lesson 1.3 Hundred Thousands Question 15.
The Chicago Cubs baseball team plays its home games at Wrigley Field in Chicago, Illinois. The stadium holds 41,160 people. How many hundreds of people in all can the stadium hold?
Answer:

The total number of people  the stadium holds = 41,160

Expanded form = 40,000+1,000+100+60

The digit in hundred’s place is 1 and it’s value is 100

Therefore, 1 hundred of people in all the stadium can hold.

Question 16.
H.O.T. Multi-Step Unscramble the place values. Write the number in standard form. 3 tens + 4 ten thousands + 9 ones + 8 thousands + 2 hundred thousands + 6 hundreds
Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.3 Answer Key 6
Answer:

2 hundred thousands+4 ten thousands + 8 thousands + 6 hundreds + . 3 tens +9 ones

Daily Assessment Task

Fill in the bubble for the correct answer choice.

Question 17.
A robot can juggle 153,270 rings. ‘Which digit is in the thousands place in the number of rings that the robot
can juggle?
(A) 5
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Answer:

Given, The number of juggle’s a robot can make = 153,270

Expanded form = 100,000+50,000+3,000+200+70

3 is the digit is in the thousands place in the number of rings that the robot can juggle.

Question 18.
Otis scored 27,486 points playing a computer game. Which digit is in the ten thousands place of his score?
(A)
(B) 2
(C) 8
(D) 4
Answer: (B)

Given,

The score of Otis = 27,486

Expanded form = 20,000+7000+400+80+6

So, the digit in ten thousand place is 2

Question 19.
Multi-Step A store sells single greeting cards, bundles of 10 cards, boxes of 100 cards, and cases of 1,000 cards. A business buys 12,578 cards. How can they buy this exact amount?
(A) 12 cases, 15 boxes, 7 bundles, and 8 singles
(B) 1 case, 15 boxes, 7 bundles, and 8 singles
(C) 12 cases, 5 boxes, 7 bundles, and 8 singles
(D) 1 case, 5 boxes, 17 bundles, and 8 singles
Answer:

1 bundle = 10 cards

1 box = 100 cards

1 case = 1000 cards

12,578 can be expanded as 12000+500+70+8

12000/1000 = 12 cases

500/100 = 5 boxes

70/10 = 7 bundles

And 8 singles.

Therefore, They can buy the exact amount of as 12 cases, 5 boxes, 7 bundles, and 8 singles

Texas Test Prep

Texas Go Math Grade 3 Pdf Lesson 1.3 Answer Key Question 20.
On one day, a theme park in Central Florida had 26572 visitors. How many thousands of people visited the theme park?
(A) 26
(B) 2
(C) 265
(D) 65
Answer:

26,572

26 thousands of people have visited the theme park.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.3 Homework and Practice Answer Key

Use the table for 1-3.

Question 1.
How many ten thousands of red crayons were made?
Answer:

Red crayons = 420,189

Expanded form = 4 hundred thousand. + 2 ten thousands + 1 hundreds +8 tens +9 ones

Therefore, 2 ten thousands of red crayons were made.

Texas Go Math Grade 3 Lesson 1.3 Answer Key 7

Question 2.
How many hundreds of purple crayons were made?
Answer:

Purple crayons = 148,305

Expanded form :1 hundred thousand. + 4 ten thousands + 8 thousands + 3 hundreds +5 ones

So, 3 hundreds of purple crayons were made.

Question 3.
How many thousands of blue crayons were made?
Answer:

Blue crayons = 327,412

Expanded form = 3 hundred thousand. + 2 ten thousands + 7 thousands + 4 hundreds +1 tens +2 ones

So, 7 thousands of blue crayons were made.

Go Math Lesson 1.3 3rd Grade Answer Key Question 4.
Unscramble the place values. Write the number in standard form. 4 hundreds + 5 tens + 7 ten thousands + 9 ones + 3 thousands + 1 hundred thousand.
Answer:

1 hundred thousand. + 7 ten thousands + 3 thousands + 4 hundreds +5 tens +9 ones

Question 5.
Unscramble the place values. Write the number in standard form. 3 thousands + 4 ones + 8 hundred thousands + 7 hundreds + 5 ten thousands.
Answer:

8 hundred thousands + 5 ten thousands+3 thousands + 7 hundreds + 4 ones

Problem Solving

Question 6.
Last year, a sticker factory made a total of 528,390 booklets of stickers. How many hundreds of booklets of
stickers were made?
Answer:

528,390

Expanded form = 5 hundred thousand. + 2 ten thousands + 8 thousands + 3 hundreds +9 tens

Therefore, 3 hundred of stickers were made.

Question 7.
A trucking company shipped a total of 151,375 boxes of fruit across the county. flow many thousands of boxes of fruit were shipped?
Answer:

151,375

Expanded form:

1 hundred thousand. + 5 ten thousands + 1 thousands + 3 hundreds +7 tens + 5 ones

So, 1 thousand boxes of fruits were shipped.

Texas Test Prep

Lesson Check

Question 8.
Deanna plays a video game and scores 73,492 points. Which digit is in the ten thousands place of her score?
(A) 3
(B) 4
(C) 7
(D) 9
Answer:

73,492

Expanded form = 70,000 +3,000+400+90+2

The digit in ten thousands place (70,000) = 7

Question 9.
A newspaper company prints 15,980 copies in one day. Which digit is in the hundreds place?
(A) 8
(B) 9
(C) 5
(D) 1
Answer:

Expanded form= 10,000+5,000+900+80

The digit in hundreds place is 9

3rd Grade Go Math Lesson 1.3 Answer Key Question 10.
In one day, 125,683 people fly in and out of an airport in Texas. How many thousands of people fly in and out that day?
(A) 5,000
(B) 5,683
(C) 25
(D) 125
Answer:

125,683

Expanded form = 100,000 + 20,000+5,000+600+80+3

The value of thousands placed in the given number = 5000

The number of people travelled in and out that day = 5,000

Question 11.
In one week, 215,328 people visited the Grand Canyon. How many hundreds of people visit the canyon that week?
(A) 300
(B) 53
(C) 2,153
(D) 528
Answer: (A)

215,325

Expanded form = 200,000 + 10,000 + 5000 + 300 + 20 +5

The value of the digit 3 in hundred’s place is 300

Therefore, the number of people visited canyon that week = 300

Question 12.
Multi-Step A marble factory makes single marbles, then puts them in boxes of 10, cartons of 100, and crates of 1,000. How can the marble factory package 21,650 marbles?
(A) 2 crates, 16 cartons, 50 boxes
(B) 21 crates, 60 cartons, 5 boxes
(C) 21 crates, 6 cartons, 5 boxes
(D) 2 crates, 10 cartons, 65 boxes
Answer:

21,650

Expanded form = 21000 + 600+50

10 marbles = 1 Box

This means, 50 marbles = 5 boxes

100 marbles = 1 cartons

600 marbles = 600/100 = 6 cartons

1,000 marbles = 1 crates

21,000 marbles = 21,000/1000 = 21

21,000 cards = 21 cases.

Therefore 21 crates, 6 cartons, and 5 boxes in this order the company fills marbles.

Practice And Homework Lesson 1.3 Answer Key 3rd Grade Question 13.
Multi-Step A company makes baseball cards in packs of 10, boxes of 100, and cases of 1,000. A store orders a total of 15,470 cards. How can the company f111 the order in the exact amount?
(A) 1 case, 5 boxes, 47 packs
(B) 1 case, 54 boxes, 7 packs
(C) 15 cases, 40 boxes, 7 packs
(D) 15 cases, 4 boxes, 7 packs
Answer: 15 cases, 4 boxes, 7 packs

Explanation:

Given,

15,470

Expanded form = 15000 + 400+70

10 cards= 1 pack

Which means, 70 cards = 7 packs

100 cards = 1 box

400 cards = 400/100 = 4 boxes

1,000 cards = 1 case

15,000 cards = 15,000/1000 = 15

15,000 cards = 15 cases.

Therefore, 15 cases, 4 boxes, and 7 packs in this order the company filled the order in the exact amount.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top