Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.5 Answer Key Write Problem Situations

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.5 Answer Key Write Problem Situations.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.5 Answer Key Write Problem Situations

Explore

Write a number sentence for the problem. Use a ☐ for the unknown number.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.5 Answer Key 1
Draw to show how you solved for the unknown number.

FOR THE TEACHER • Read the following problem to children, and have them write a number sentence for the problem. Zach has a book with 79 pages in it. He reads 24 pages on Monday. How many more pages are there in the book for Zach to read?
Answer:
Zach has a book with 79 pages in it.
He reads 24 pages on Monday.
79 – 24 = 55
55 more pages are there in the book for Zach to read

Math Talk
Mathematical Processes

Is there a different number sentence that you could have written? Explain.
Answer:
No,
For the above Question there is no other sentence

Model and Draw

This number sentence has an unknown addend.
34 + ☐ = 61
The story problem below has an unknown part. It could be shown with this number sentence.
Kendra has 34 pages of photos. She wants to have 61 pages of photos in all. How many more pages of photos does she need?
Answer:
Kendra has 34 pages of photos. She wants to have 61 pages of photos in all.
61 – 34 = 27
27 more pages of photos that she need

Share and Show

Write a story problem that could be shown with the number sentence. Then solve.

Question 1.
45 – 13 = ☐
Mitch had 4-5 tokens at the school fair.
Answer:
She used 13 out of 45
how many are remaining with Mitch
45 – 13 = 32

Question 2.
36 + 22 = ☐
Kyla has a box of shells.
Answer:
36 are red shells and 22 are white shells
in total Kyla had
36 + 22 = 58 shells

Problem Solving

Write a story problem that could be shown with the number sentence. Then solve.

Question 3.
☐ + 48 = 97
Answer:
There are 97 fishes in fish tank
48 swam away and remaining are eating. how many are eating.
97 – 48 = 49
49 + 48  = 97

Question 4.
73 – ☐ = 21
Answer:
There are 73 balloons.
21 are blown the remaining are not blown
How many balloons are not blown
73 – 21 = 52
73 – 52 = 21

Solve. Write or draw to explain.

Question 5.
H.O.T. Multi-Step Marta and Debbie each have 17 ribbons. They buy I package with 8 ribbons in it. How many ribbons do they have now?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.5 Answer Key 2
__________ ribbons
Answer:
42 ribbons
Explanation:
Marta and Debbie each have 17 ribbons.
They buy I package with 8 ribbons in it.
17 + 17 = 34
34 + 8 = 42
42 ribbons that they have now

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 6.
Representations There are 45 chickens, 24 cows, and 31 goats in the barn. Which problem can be solved with this number sentence?
45 + 31 = ?
(A) How many animals are in the barn?
(B) How many chickens and goats are in the barn?
(C) How many chickens and cows are in the barn?
Answer: B
Explanation:
There are 45 chickens, 24 cows, and 31 goats in the barn.
45 + 31 = 76
With the help of above equation we can find
How many chickens and goats are in the barn?

Question 7.
Write a story problem that could be shown with the number sentence. Then solve.
38 + 47 = ☐
Answer:
38 + 47 = 85
Explanation:
In a pet fair
The children saw 38 cats and 47 dogs.
How many pets does the children saw
38 + 47 = 85
They saw 85 pets in all

Question 8.
TEXAS Test Prep Davis has a box of 26 marbles. Which number sentence could be used to find how many more marbles he needs to have 70 marbles?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.5 Answer Key 3
(A) 26 + 70 = ☐
(B) 70 – 26 = ☐
(C) ☐ – 26 = 70
Answer: B
Explanation:
Davis has a box of 26 marbles.
70 – 26 = ☐ is the number sentence that could be used to find how many more marbles he needs to have 70 marbles
70 – 26 = 44

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child explain how be or she solved one of the problems on this page.
Answer:
64 – 32 = ☐
Katie has a book with 64 pages in it.
Answer:
32 are remaining
Explanation:
Out of it Kate read 32
How many are still remaining to read
64 – 32 = 32
32 are remaining
Explanation:
According to the question either addition is done
or subtraction is done
In the above solution subtraction is done

Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.5 Homework and Practice Answer Key

Write a story problem that could be shown with the number sentence. Then solve.

Question 1.
64 – 32 = ☐
Katie has a book with 64 pages in it.
Answer:
32 are remaining
Explanation:
Out of it Kate read 32
How many are still remaining to read
64 – 32 = 32
32 are remaining

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 2.
Multi-Step John and Dan each have 13 trading cards. They buy 1 package with 6 cards in it. How many trading cards do they now have now?
__________ trading cards
Answer:
19 trading cards
Explanation:
John and Dan each have 13 trading cards.
They buy 1 package with 6 cards in it.
13 + 6 = 19
19 trading cards that they now have now

Question 3.
Multi-Step Melanie has 41 beads. She trades 8 of those beads for 12 other beads. How many beads does Melanie have now?
___________ beads
Answer:
21 beads
Explanation:
Melanie has 41 beads.
She trades 8 of those beads for 12 other beads.
12 + 8 = 20
41 – 20 = 21
21 beads that Melanie have now

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
On a ranch, there are 46 cows, 23 pigs, and 38 horses. Which problem can be solved with this number sentence?
23 + 38 = ?
(A) What is the total number of cows and pigs on the ranch?
(B) What is the total number of cows and horses on the ranch?
(C) What is the total number of pigs and horses on the ranch?
Answer: C
Explanation:
23 + 38 = 61
According to the equation we can find
What is the total number of pigs and horses on the ranch?

Question 5.
There are 51 children, 22 adults, and 15 pets at the town fair. Which problem can be solved with this number sentence?
51 + 22 = ?
(A) What is the total number of people and pets at the town fair?
(B) What is the total number of children and adults at the town fair?
(C) What is the total number of children and pets at the town fair?
Answer: B
Explanation:
51 + 22 = 73
According to the equation we can find
What is the total number of children and adults at the town fair?

Leave a Comment

Scroll to Top