Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Answer Key Models for Multistep Problems

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Answer Key Models for Multistep Problems.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Answer Key Models for Multistep Problems

Explore

Label the model to show each problem. Then solve.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Answer Key 1

FOR THE TEACHER • Read this 1st problem for children. Cassie has 32 sheets of paper. She gives Jeff 9 sheets of paper. How many sheets of paper does Cassie have now? After children solve, read this 2nd problem. Cassie draws 18 pictures. Jeff draws 16 pictures. How many pictures do they draw?
Answer:

Explanation:
Cassie has 32 sheets of paper.
She gives Jeff 9 sheets of paper.
32 – 9 = 23
23 sheets of paper that Cassie have now
Cassie draws 18 pictures.
Jeff draws 16 pictures.
18 + 16 = 34
34 pictures that they draw

Math Talk
Mathematical Processes

Describe how the two models are different.
Answer:
In First model subtraction is done to find the answer
In second model addition is done to find the answer

Model and Draw

Models help you know what to do to solve a problem.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Answer Key 2
Ali has 27 stamps. Matt has 38 stamps. How many more stamps are needed so they will have 91 stamps?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Answer Key 3
They need __________ more stamps.
Answer:

Explanation:
They need 26 more stamps.

Share and Show

Complete the models for the steps you do to solve the problem.

Question 1.
Jen has 93 beads. Ana has 46 red beads and 29 blue beads. How many more beads does Ana need to have 93 beads also?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Answer Key 4
___________ more beads
Answer:
18 more beads

Explanation:
Jen has 93 beads.
Ana has 46 red beads
and 29 blue beads.
46 + 29 = 75
93 – 75 = 18
18 more beads that Ana need to have 93 beads also

Problem Solving

Complete the models for the steps you do to solve the problem.

Question 2.
Max has 35 trading cards. He buys 22 more cards. Then he gives 14 cards to Rudy. How many cards does Max have now?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Answer Key 5
____________ cards
Answer:
43 cards

Explanation:
Max has 35 trading cards.
He buys 22 more cards.
35 + 22 = 57
Then he gives 14 cards to Rudy.
57 – 14 = 43
43  cards that Max have now

Solve. Write or draw to explain.

Question 3.
H.O.T. Multi-Step Shelby had 32 rocks. She finds 33 more rocks at the park and gives 28 rocks to George. How many rocks does she have now?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Answer Key 6
____________ rocks
Answer:
37 rocks
Explanation:
Shelby had 32 rocks.
She finds 33 more rocks at the park
32 + 33 = 65
and gives 28 rocks to George
65 – 28 = 37
37  rocks that she have now

Question 4.
H.O.T. Multi-Step Benjamin finds 31 pinecones at the pork. Together, Jenna and Ellen find the same number of pinecones as Benjamin. How many pinecones could each girl have found?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Answer Key 7
Jenna: __________ pinecones
Ellen: __________ pinecones
Answer:
Jenna: 15 pinecones
Ellen: 16 pinecones
Explanation:
Benjamin finds 31 pinecones at the pork.
Together, Jenna and Ellen find the same number of pinecones as Benjamin.
15 + 16 = 31
15 pinecones that could each girl have found

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 5.
Multi-Step Ralph has 24 toy farm animals and 55 toy zoo animals. Of those animals, 35 are not large. How many toy animals are large?
(A) 20
(B) 79
(C) 44
Answer: C
Explanation:
Ralph has 24 toy farm animals
and 55 toy zoo animals
55 + 24 = 79
. Of those animals, 35 are not large.
79 – 35 = 44
44 toy animals are large

Question 6.
Apply Tyler made 42 drawings at school and 25 drawings at home. He gave II drawings to his mother. How many drawings does he have now?
(A) 31
(B) 56
(C) 14
Answer: B
Explanation:
Tyler made 42 drawings at school and 25 drawings at home.
42 + 25 = 67
He gave II drawings to his mother.
67 – 11 = 56
56 drawings that he have now.

Question 7.
Mia has 12 toy bears, 21 toy rabbits, 15 toy elephants. How many toy animals does Mia have?
(A) 48
(B) 8
(C) 33
Answer: A
Explanation:
Mia has 12 toy bears,
21 toy rabbits,
15 toy elephants.
12 + 21 + 15 = 48
48 toy animals that Mia have

Question 8.
TEXAS Test Prep Tanya finds 22 leaves. Maurice finds 5 more leaves than Tanya finds. How many leaves do the two children find?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Answer Key 8
(A) 49
(B) 17
(C) 27
Answer: A
Explanation:
Tanya finds 22 leaves.
Maurice finds 5 more leaves than Tanya finds.
22 + 5 = 27
27 + 22 = 49
49  leaves that the two children find

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child explain how he or she solved a problem on this page.
Answer:
Benjamin finds 31 pinecones at the pork. Together, Jenna and Ellen find the same number of pinecones as Benjamin. How many pinecones could each girl have found?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Answer Key 7
Jenna: __________ pinecones
Ellen: __________ pinecones
Answer:
Jenna: 15 pinecones
Ellen: 16 pinecones
Explanation:
Benjamin finds 31 pinecones at the pork.
Together, Jenna and Ellen find the same number of pinecones as Benjamin.
15 + 16 = 31
15 pinecones that could each girl have found
For this addition is done
Explanation:
According the question either subtraction addition is done

Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Homework and Practice Answer Key

Complete the models for the steps you do to solve the problem.

Question 1.
Seth has 23 counters. He finds 15 more in a drawer. Then he gives 9 to his sister. How many counters does Seth have now?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.4 Answer Key 9
Answer:

Explanation:
Seth has 23 counters.
He finds 15 more in a drawer.
23 + 15 = 38
Then he gives 9 to his sister.
38 – 9  = 29
29 counters that Seth have now

Problem Solving

Solve. Write or draw to explain.

Question 2.
Multi-Step Amber had 44 shells. She finds 26 more shells at the beach. Then she gives 25 shells to Joel. How many shells does she have now?
__________ shells
Answer:
45 shells
Explanation:
Amber had 44 shells.
She finds 26 more shells at the beach.
44 + 26 = 70
Then she gives 25 shells to Joel.
70 – 25 = 45
45 shells that she have now

Question 3.
Multi-Step Jesse has 43 pennies. Together. Aya and Lauren have the same number of pennies as Jesse. How many pennies could each girl have?
Ava: ______ pennies
Lauren: _______ pennies
Answer:
Ava: 21 pennies
Lauren: 22 pennies
Explanation:
Jesse has 43 pennies.
Together. Ava and Lauren have the same number of pennies as Jesse.
21 + 22 = 43
21 pennies could each girl have

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
Lucy finds 33 acorns. Mark finds 3 more acorns than Lucy. How many acorns do the two children find?
(A) 69
(B) 33
(C) 36
Answer: C
Explanation:
Lucy finds 33 acorns.
Mark finds 3 more acorns than Lucy.
33 + 3 = 36
36 acorns that the two children find

Question 5.
Logan has 16 toy cars. He has 18 toy vans. He also has 25 toy trucks. How many toys does Logan have?
(A) 49
(B) 34
(C) 59
Answer: C
Explanation:
Logan has 16 toy cars.
He has 18 toy vans.
He also has 25 toy trucks.
16 + 18 + 25 = 59
59 toys that Logan have

Question 6.
Jada collects buttons. She has 35 gold buttons and 52 red buttons. Of those buttons, 28 are not round. How many buttons are round?
(A) 24
(B) 59
(C) 87
Answer: B
Explanation:
Jada collects buttons.
She has 35 gold buttons and 52 red buttons.
35 + 52 = 87
Of those buttons, 28 are not round.
87 – 28 = 59
59 buttons are round

Question 7.
Dylan made 36 drawings of houses. He made 9 drawings of office buildings. He gave 12 of his drawings to his brother. How many drawings does he have now?
(A) 33
(B) 57
(C) 24
Answer: A
Explanation:
Dylan made 36 drawings of houses.
He made 9 drawings of office buildings.
36 + 9 = 45
He gave 12 of his drawings to his brother.
45 – 12 = 33
33 drawings that he have now

Leave a Comment

Scroll to Top