Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.3 Answer Key Write Equations to Represent Subtraction

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.3 Answer Key Write Equations to Represent Subtraction.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.3 Answer Key Write Equations to Represent Subtraction

Explore

Draw to show the problem. Write a number sentence. Then solve.

FOR THE TEACHER • Read this problem to children. Riley has 53 crayons. He gives some crayons to Courtney. Now Riley has 38 crayons. How many crayons did Riley give to Courtney?
Answer:

Riley has 53 crayons.
He gives some crayons to Courtney.
Now Riley has 38 crayons.
53 – 38 = 15
15 crayons that Riley give to Courtney

Math Talk
Mathematical Processes

Describe how your drawing shows the problem.
Answer:
The line represents the tens and dot represent the ones
If there are no enough ones then regrouping is done

Model and Draw

You can write a number sentence to show a problem.
Liza has 65 postcards. She gives 24 postcards to Wesley. How many postcards does Liza have now?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.3 Answer Key 1
Liza has ___________ postcards now.
Answer:
Liza has 41 postcards now.
65 – 24 = 41

Share and Show

Write a number sentence for the problem. Use a ☐ for the unknown number. Then solve.

Question 1.
There were 32 birds in the trees. Then 18 birds flew away. How many birds are in the trees now?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.3 Answer Key 2
___________ birds
Answer:
14 birds
Explanation:
There were 32 birds in the trees.
Then 18 birds flew away.
32 – 18 = 14
14 birds are in the trees now

Question 2.
Carla read 43 pages in her book. Joe read 32 pages in his book. How many more pages did Carla read than Joe?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.3 Answer Key 3
__________ more pages
Answer:
11 more pages
Explanation:
Carla read 43 pages in her book.
Joe read 32 pages in his book.
43 – 32 = 11
11 more pages that Carla read than Joe

Problem Solving

Write a number sentence for the problem. Use a ☐ for the unknown number. Then solve.

Question 3.
There were 40 ants on a rock. Some ants moved to the grass. Now there are 26 ants on the rock. How many ants moved to the grass?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.3 Answer Key 4
____________ ants
Answer:
14 ants
Explanation:
There were 40 ants on a rock.
Some ants moved to the grass.
Now there are 26 ants on the rock.
40 – 26 = 14
14 ants moved to the grass

Question 4.
H.O.T. Keisha had a bag of ribbons. She took 2 ribbons out of the bag. Then there were 17 ribbons still in the bag. How many ribbons were in the bag to start?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.3 Answer Key 5
__________ ribbons
Answer:
19 ribbons
Explanation:
Keisha had a bag of ribbons.
She took 2 ribbons out of the bag.
Then there were 17 ribbons still in the bag.
17 + 2 = 19
19 ribbons were in the bag to start

Solve.

Question 5.
H.O.T. Multi-Step There are 50 bees in a hive. Some bees fly out. If fewer than 20 bees ore still in the hive, how many bees could have flown out?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.3 Answer Key 6
Use subtraction to prove your answer.
__________ bees
Answer:
30 bees
Explanation:
There are 50 bees in a hive.
Some bees fly out.
If fewer than 20 bees ore still in the hive,
50 – 20 = 30
30 bees could have flown out

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 6.
Apply Tessa is jumping rope. First she does a group of 84 jumps. Then she does a group of 99 jumps. How many fewer jumps did she do the first time?
(A) 170
(B) 15
(C) 48
Answer:
Explanation:
Tessa is jumping rope.
First she does a group of 84 jumps.
Then she does a group of 99 jumps.
99 – 84 = 15
15 fewer jumps that she do the first time

Question 7.
Some children are playing four square. Alejo serves the ball 22 times. Hannah serves the ball 17 times. How many more times did Alejo serve than Hannah?
(A) 5
(B) 17
(C) 15
Answer: A
Explanation:
Some children are playing four square.
Alejo serves the ball 22 times.
Hannah serves the ball 17 times.
22 – 17 = 5
5 more times that Alejo serve than Hannah

Question 8.
Analyze There are 35 students on the playground. Some students are playing a game while 19 students are waiting to play. How many students are playing the game?
(A) 16
(B) 26
(c) 19
Answer: A
Explanation:
There are 35 students on the playground.
Some students are playing a game while
19 students are waiting to play.
35 – 19 = 16
16 students are playing the game

Question 9.
TEXAS Test Prep There are 48 pictures on the zoo wall. Of these, 25 are wild cats and the rest are birds. How many of the pictures are birds?
(A) 13
(B) 37
(C) 23
Answer: C
Explanation:
There are 48 pictures on the zoo wall.
Of these, 25 are wild cats and the rest are birds.
48 – 25 = 23
23 of the pictures are birds

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child explain how he or she solved one problem in this lesson.
Answer:
By subtracting they solved exercises in this lesson
28 – 10 = 18
we have to subtract 10 from 28

Texas Go Math Grade 2 Lesson 9.3 Homework and Practice Answer Key

Write a number sentence for the problem. Use a ☐ for the missing number. Then solve.

Question 1.
There were 28 coats hanging in the coat room. Some children put on their coats. Now there are 19 coats in the coat room. How many children put on their coats?
_______ children
Answer:
9 children
Explanation:
There were 28 coats hanging in the coat room.
Some children put on their coats.
Now there are 19 coats in the coat room.
28 – 19 = 9
9 children put on their coats

Question 2.
Claire had a bag of marbles. She took 32 black marbles out of the bag. Now there are 15 marbles. How many marbles were in the bag to start?
____________ marbles
Answer:
47 marbles
Explanation:
Claire had a bag of marbles.
She took 32 black marbles out of the bag.
Now there are 15 marbles.
32 + 15 = 47
47  marbles were in the bag to start

Problem Solving

Solve.

Question 3.
Multi-Step There are 30 birds in a tree, Some birds fly away. Now there are fewer than 10 birds still in the tree. How many birds could have flown away?
Use subtraction to prove your answer.
__________ birds
Answer:
20 birds
Explanation:
There are 30 birds in a tree,
Some birds fly away.
Now there are fewer than 10 birds still in the tree.
30 – 10 = 20
20  birds could have flown away

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
There are 64 pictures on the school wall. Of these, 58 are children and the rest are teachers. How many of the pictures are teachers?
(A) 16
(B) 6
(C) 4
Answer: B
Explanation:
There are 64 pictures on the school wall.
Of these, 58 are children and the rest are teachers.
64 – 58 = 6
6 of the pictures are teachers

Question 5.
There are 36 children at the park. Some children are riding their bikes while 8 children are sitting in a group reading. How many children are riding their bikes?
(A) 28
(B) 48
(C) 18
Answer: A
Explanation:
There are 36 children at the park.
Some children are riding their bikes while
8 children are sitting in a group reading.
36 – 8 = 28
28 children are riding their bikes

Question 6.
Mr. Thomas has a step counter on his belt. When he starts walking, the counter reads 12. He walks until it reads 90. How many steps did he walk?
(A) 88
(B) 90
(C) 78
Answer: C
Explanation:
Mr. Thomas has a step counter on his belt.
When he starts walking, the counter reads 12.
He walks until it reads 90.
90 – 12 = 78
78 steps that he walk

Question 7.
Jake and Leslie are playing catch in their yard. Jake threw the bail 34 times. Leslie catches the ball 28 times. How many times does Leslie miss catching the ball?
(A) 8
(B) 6
(C) 7
Answer: B
Explanation:
Jake and Leslie are playing catch in their yard.
Jake threw the bail 34 times.
Leslie catches the ball 28 times.
34 – 28 = 6
6 times that Leslie miss catching the ball

Leave a Comment

Scroll to Top