Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key Counting with Equal Parts

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key Counting with Equal Parts.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key Counting with Equal Parts

Unlock the Problem

Aria has 2 same-size ribbons. She cuts each ribbon: into 8 equal parts. She uses 14 parts. What is another way to write the amount of ribbon she used?

Read

What information am I given?
There are _____ ribbons that are cut into _____ equal parts.
Aria uses _______ parts.
Answer:
There are 2 same size ribbons that are cut into eight equal parts.
Aria uses 14 parts.

one and 6 eighths is another way to write the amount of ribbon she used.
Explanation:
From the above given information we the size of the ribbons, division of equal parts and used parts.

What is my plan or strategy?
Answer:
I can use fraction strips to solve the problem.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 1
Answer:

Explanation:
Fraction strips help students that the same whole can be broken up into different equal-size parts. When students move the strips and put them side by side, they can visualize the fractional amounts.

Solve

Show how you solve the problem.
Shade to model the parts of the ribbons she used.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 1
Aria used ____________ ribbons.
Answer:
Aria used 14 parts of ribbons.
Explanation:
Aria has 2 same-size ribbons.
She cuts each ribbon: into 8 equal parts.
She uses 14 parts of ribbon.

HOME CONNECTION • Your child used fraction strips to count fractional ports and name the amount in different ways.
Answer:
1 complete strip is whole,
half of the strip is 2 halves,
if the strip is divided in to four parts is called 4 fourths.
Explanation:
Each equal part of a whole is called one-half.
It is expressed as 1/2 and read as one over two or one upon two.
One eighth is one part of eight equal sections.
Two eighths is one quarter and four eighths is a half.

Try Another Problem

Use fraction strips to solve. Draw to show your models.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 2

Question 1.
Jake bakes 2 same-sized loaves of bread. He cuts each into 4 equal parts. He and his friends eat 6 parts. What is another way to write the amount of bread they ate?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 3
They ate ______________ loaves.
Answer:
One and half

They ate 6 eighths of loaves.
Explanation:
Jake bakes 2 same-sized loaves of bread.
He cuts each into 4 equal parts.
He and his friends eat 6 parts.
Other way to write the amount of bread they ate is 6 eighths of loaves.

Question 2.
Mr. Bailey cuts 2 equal lengths of poster board in half. He uses 3 parts for a project. What is another way to write the amount of poster board he used?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 4
He used ______________ poster boards.
Answer:
One and half poster boards used.

Explanation:
1 whole is divided into 2 equal halves.
Mr. Bailey has 2 poster boards.
He uses 3 parts for a project.
So, only half board is left.
The other way to write the amount of poster board he used is one and half.

Math Talk
Mathematical Processes

What are the parts of Jakes bread called? How many of those parts make a whole?
Answer:
Jake bread is called one and half.
4 parts make a whole.
Explanation:
Jake bakes 2 same-sized loaves of bread.
He cuts each into 4 equal parts.
So, 1 whole has 4 parts.

Share and Show

Use fraction strips to solve. Draw to show your work.

Question 3.
Lily is writing a comic strip that has 2 rows. Each row is made of 4 equal boxes. She has drawn pictures for 5 of the boxes. What is another way to write the number of boxes with pictures in them?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 5
She drew pictures for _________________________ rows.
Answer:

one and 1 fourth is another way to write the number
She drew pictures for two rows.
Explanation:
Lily is writing a comic strip that has 2 rows.
Each row is made of 4 equal boxes.
She has drawn pictures for 5 of the boxes.
One and 1 fourth is another way to write the number.

Problem Solving

Question 4.
H.O.T. Emma made 3 sandwiches and cut each sandwich in 2 equal parts. She and her brothers ate 5 parts. What is another way to write the amount of sandwiches they ate?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 6
They ate ________________ sandwiches.
Answer:

two and half the amount of sandwiches they ate.
Explanation:
Emma made 3 sandwiches and cut each sandwich in 2 equal parts.
She and her brothers ate 5 parts.
So, used sandwiches are two and half.

Question 5.
H.O.T. Multi-Step James has 2 same-size strings. He cuts each string into 8 equal size pieces. He uses 11 pieces. How much of the string did he use? How much of the string was not used?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 7
He used ________________ strings. ________________ string was not used.
Answer:

He used one and 3 eighths strings.
5 eighths string was not used.
Explanation:
James has 2 same-size strings.
He cuts each string into 8 equal size pieces.
He uses 11 pieces.
So, the pattern block equation is one and 3 eights of string.

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 6.
Multi-Step Mrs. Bell cut two pies into fourths. After her family eats pie, there is one piece left. How much pie did they eat together?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 8
(A) 3 fourths
(B) two wholes
(C) one and three fourths
Answer:
Option (C)
Explanation:
Mrs. Bell cut two pies into fourths.
After her family eats pie, there is one piece left.
One and three fourths of the pie is eaten by her family.
Question 7.
Representations Ellie drew this shape. What does the shaded part of the figure show?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 9
(A) 5 eighths
(B) 2 eighths
(C) 6 eighths
Answer:
Option (C)
Explanation:
From the above drawing of Ellie 6 parts are shaded.
So, 6 eighths of her drawing is shaded.

Question 8.
Analyze Andy drew these two same-size wholes. How much do the shaded parts show?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 10
(A) 5 eighths
(B) one and 1 fourth
(C) one and 1 eighth
Answer:
Option (B)
Explanation:
Andy drew 2 same size of wholes, of that 5 are shaded.
So, one and 1 fourth is shaded by Andy.

Question 9.
TEXAS Test Prep What amount of the two shapes is shaded?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 11
(A) 1 fourth
(B) one and 2 fourths
(C) one and 3 fourths
Answer:
Option (C)
Explanation:
From the above 2 shapes 7 blocks are shaded.
So, total one and 3 fourths are shaded.

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to show how he or she solved on exercise in the lesson.
Answer:
Child can solve easily by understanding the exercise by doing number of activities.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Homework and Practice Answer Key

Use fraction strips to solve. Draw to show your work.

Question 1.
Tim cuts 2 same-size pieces of wood into 2 equal ports. He uses 3 parts for a project. What ¡s another way to write the amount of wood he used?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 12
Answer:
One and half wood he used

Explanation:
Tim cuts 2 same-size pieces of wood into 2 equal ports.
He uses 3 parts for a project.
The another way to write the amount of wood he used is one and half.

Question 2.
Amelia is making 2 booklets. Each booklet is made of 4 equal pages. She has drawn pictures for 5 of the pages. What is another way to write the number of pages with pictures on them?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 13
She drew pictures for _________________ booklets.
Answer:

one and 1 fourth of booklet
Explanation:
Amelia is making 2 booklets.
Each booklet is made of 4 equal pages.
She has drawn pictures for 5 of the pages.
The another way to write the number of pages with pictures on them is one and 1 fourth of booklet.

Problem Solving

Question 3.
Multi Step Kelly has 2 ribbons of the same length. She cuts each ribbon into 8 equal size pieces. She uses 13 pieces. What is another way to write the amount of ribbon she used? How much of the ribbon was not used?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 14
She used ________________ ribbons. ________________ ribbon was not used.
Answer:

She used one and  5 eights of ribbons. 3 eights ribbon was not used.
Explanation:
Kelly has 2 ribbons of the same length.
She cuts each ribbon into 8 equal size pieces.
She uses 13 pieces.
The other way to write the amount of ribbon she used is one and 5 eighths of ribbon.
3 eighths of the ribbon was not used.

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
What amount of the two shapes is shaded?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 15
(A) one and 2 fourths
(B) one and 3 fourths
(C) 2 fourths
Answer:
Option (A)
Explanation:
one and 2 fourths is the answer as,
one complete and 2 out of 4 parts are shaded.

Question 5.
Adam drew this shape. What does the shaded part of the figure show?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 16
(A) 1 eighth
(B) 7 eighths
(C) 6 eighths
Answer:
Option (B)
Explanation:
out of 8 parts 7 are shaded,
it is written as 7 eighths

Question 6.
Nate drew these two same-size wholes. How much do the shaded parts show?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 4.5 Answer Key 17
(A) 3 eighths
(B) one and three fourths
(C) one and one fourth
Answer:
Option (B)
Explanation:
Nate drew these two same-size wholes.
one complete whole and 3 fourths part is shaded.

Leave a Comment

Scroll to Top