Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.5 Answer Key Lending Money

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.5 Answer Key Lending Money.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.5 Answer Key Lending Money

Essential Question
What does it mean to lend money?
Explanation:
When people or organizations such as banks lend you money, they give it to you and you agree to pay it back at a future date, often with an extra amount as interest. The bank is reassessing its criteria for lending money

Draw a picture to show the problem. Then solve.

Sam will have  67¢

Diane will have 27 + 23 = 50¢

Math talk
Mathematical processes
Describe how the amount of money for each person changed.
Explanation:
borrow means money which has been paid on the basis that it is to be repaid at a future date
“Lend” means to give something to another person expecting to get it back

FOR THE TEACHER

  • Read the following problem. Sam has 90¢. Diane has 27¢. If Diane borrows 23¢ from Sam, how much money will
    they each have then?
    Explanation:
    Sam has 90¢
    Diane has 27¢
    Diane borrows 23¢ from Sam
    90 – 23 = 67¢
    Sam has 67¢
    Diana has 27 + 23 = 50¢

Model and Draw
Terry borrows $5 from Morgan. This means that Morgan is lending $5 to Terry.

Terry earns $3 each week helping her mom. Describe how soon Terry can pay Morgan back and how much money Terry will have then.
Answer:
Terry had $1 left
Explanation:
Terry earns $3 each week
3 x 2 = 6
Terry has borrowed $5 from Morgan
so, he returns 6$ in two weeks
6 – 5 = 1
$1 will terry have

Share and Show

Draw a picture to show the problem. Then write to explain.

Question 1.
Carter lends $7 to Joey. Joey earns $2 each week. How soon can Joey earn enough money to pay Carter back?
Joey can ______
Answer:
Joey can return in 4 weeks.
Explanation:
Joey earns $2 each week.
4 x 2 = 8
Carter lends $7 to Joey.
In 4 weeks Joey earn enough money to pay Carter back

Question 2.
Beth lends $6 to Nikki. Nikki earns $3 each week. How soon can Nikki earn enough money to pay Beth back?
Nikki can _____
Answer:
Nikki can pay in 2 weeks
Explanation:
Beth lends $6 to Nikki.
Nikki earns $3 each week.
3 x 2 = 6
in 2 weeks Nikki earn enough money to pay Beth back

Question 3.
Name an example of lending. Describe things to think about when deciding if you should do this lending.
Answer:
Joe lend money to Sim for buying a book.
and Sim returns the amount in 3 weeks
Explanation:
Giving some amount to a person for buying the basic needs.
At that situation we can lend money

Problem Solving

Draw a picture to show the problem. Then write to explain.

Question 4.
Mr. Soto lends $12 to Mr. Hunter. Mr. Hunter plans to pay $4 to Mr. Soto each week. How long will it take for Mr. Hunter to pay back the $12?
Answer:
Mr. Hunter paid the amount in 3 weeks.
Explanation:
Mr. Soto lends $12 to Mr. Hunter.
Mr. Hunter plans to pay $4 to Mr. Soto each week.
4 x 3 = 12
it has taken 3 weeks for Mr. Hunter to pay back the $12

Use the information to solve. Show your work.

Alex wants his mom to lend him $20.
He earns $3 each week doing chores.

Question 5.
H.O.T. Suppose Alex spends $1 each week on snacks. How long will it take for Alex to pay back the $20 to his mom?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.5 Answer Key 1
It will take ___ for Alex to pay his mom $20.
Answer:
It will take 10weeks for Alex to pay his mom $20.
Explanation:
3 x 10 = 30
Alex earns the amount in 10 weeks
he spends $1 each week
10 x 1 = 10
so, it take
30 – 10 = 20
So, he take 10 weeks to return the amount back to his mom

Question 6.
H.O.T. Multi-Step Suppose Alex’s mom needs the $20 back in 5 weeks. If Alex can give her $3 each week, should she lend Alex the $20? Explain.
Answer:
No.
Explanation:
Because, he cannot earn the enough money in 5 weeks
5 x 3 = 15
He need to earn $5 more.

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 7.
Nelson lends some money to Josh. Josh gives Nelson $2 each week for 5 weeks to pay back the money. How much did Nelson lend to Josh?
(A) $10
(B) $3
(C) $7
Answer: A
Explanation:
$2 each week for 5 weeks
2 x 5 = $10
$10 Nelson lend to Josh

Question 8.
Which of these is an example of lending? Circle it.

Rachel uses a movie ticket that Jim gave to her.

William gives 50c to Sara that she will pay back tomorrow.
Answer:

Explanation:
Circled the correct example
Rachel uses a movie ticket that Jim gave to her.
this shows as sharing but not lending.

Question 9.
Explain Suppose you are asked to lend a classmate one of your games or toys.
What is a reason why this would be a good idea?

What is a reason why this would be a bad idea?
Answer:
Asking of a toy for lend may damage the product
so that cannot be a good idea
Explanation:
If they are in need of money for needs then the lending be the good idea

Question 10.
Texas Test Prep Cathy lends $8 to Jan. Jan can give Cathy $2 each week to pay her back. How long will it take for Jan to pay Cathy?
(A) 6 weeks
(B) 2 weeks
(C) 4 weeks
Answer: C
Explanation:
Cathy lends $8 to Jan. Jan can give Cathy $2 each week
4 x 2 = 8
4 weeks it take Jan to pay Cathy

Texas Go Math Grade 2 Lesson 20.5 Homework and Practice Answer Key

Draw a picture to show the problem. Then write to explain.

Question 1.
Mr. Harris lends $20 to Mr. Gray. Mr. Gray plans to pay $5 to Mr. Harris each week. How long will it take for Mr. Gray to pay back the $20?
Answer:
4 weeks
Explanation:
Mr. Harris lends $20 to Mr. Gray. Mr. Gray plans to pay $5 to Mr. Harris each week.
5 x 4 = 20
4 weeks long will  take for Mr. Gray to pay back the $20

Question 2.
Roy lends $15 to Gracie. Gracie plans to pay $3 to Roy each week. How long will it take for Gracie to pay back the $15?
Answer:
5 weeks
Explanation:
Roy lends $15 to Gracie. Gracie plans to pay $3 to Roy each week.
5 x 3 = 15
5weeks will take for Gracie to pay back the $15

Problem Solving

Question 3.
Multi-Step Amir wants Joy to lend him $10. Joy needs the money back in 2 weeks. If Amir can give her $4 each week, should she lend Amir the money? Explain.
Answer: No.
Explanation:
Amir wants Joy to lend him $10.
Joy needs the money back in 2 weeks.
5 x 2 =10
If Amir  gives her $4 each week,
4 x 2 = 8
10 – 8 = 2
so he need to pay $2 more
no, she should not  lend Amir the money

Lesson Check

Texas Test Prep’

Choose the correct answer.

Question 4.
Sara lends $12 to Jen. Jen can give Sara $4 each week to pay her back. How many weeks will it take for Jen to pay Sara?
(A) 4 weeks
(B) 2 weeks
(C) 3 weeks
Answer: C
Explanation:
Sara lends $12 to Jen. Jen can give Sara $4 each week
4 x 3 = 12
$12 weeks will  take for Jen to pay Sara

Question 5.
Nate lends some money to Rick. Rick gives Nate $2 each week for 7 weeks to pay back the money. How much did Nate lend to Rick?
(A) $14
(B) $9
(C) $12
Answer: A
Explanation:
Rick gives Nate $2 each week for 7 weeks to pay back
2 x 7 = 14
$14 Nate lend to Rick

Question 6.
Laura lends $8 to Tom. Tom can give Laura $1 each week to pay her back. How many weeks will it take for Tom to
pay Laura all of the money?
(A) 7 weeks
(B) 8 weeks
(C) 5 weeks
Answer: B
Explanation:
Laura lends $8 to Tom.
Tom can give Laura $1 each week
8 x 1 = 8
8 weeks will it take for Tom to pay Laura all of the money

Question 7.
Andy lends $18 to Mary. Mary pays the same amount to Andy each week and pays him all of the money in 2 weeks. How much did Mary pay to Andy each week?
(A) $12
(B) $9
(C) $6
Answer: B
Explanation:
Andy lends $18 to Mary
pays him all of the money in 2 weeks.
9 x 2 = $18
$18 Mary pay to Andy each week

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top