Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key Compose Three-Dimensional Solids

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key Compose Three-Dimensional Solids.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key Compose Three-Dimensional Solids

Explore

Circle the solids with curved surfaces. Draw an X on the solids with flat surfaces.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 1

Answer:
Circle the curved surface

HOME CONNECTION • Your child sorted the solids on this page using the attributes of the solids.
Answer:

Sphere has no faces, edges, and vertex

Cone has 2 faces, 1 edge, and 1 vertex

The cylinder has 3 faces, 3 edges, and 0 vertex

The triangular prism has 5 faces, 9 edges, and 6 vertices

Cube has 6 faces, 12 edges, and 8 vertices

The rectangular prism has 6 faces, 12 edges, and 8 vertices

 

Math Talk
Mathematical Processes

Name the shapes you drew an X on. Describe how they are different.
Answer:
The rectangular prism has 6 faces, 12 edges, and 8 vertices

The triangular prism has 5 faces, 9 edges, and 6 vertices

Cube has 6 faces, 12 edges, and 8 vertices

Model and Draw

Build this rectangular prism using 12 unit cubes.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 2
The shading shows the top and front views.
top view
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 3
front view
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 4
Answer:

Share and Show

Build a rectangular prism with the given number of unit cubes. Shade to show the top and front views.

Question 1.
9 unit cubes
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 5
Answer:
9 cube units

Go Math Grade 2 Answer Key Rectangular Prism Front View Question 2.
16 unit cubes
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 5
Answer:
16 unit cube

Problem-Solving

Build a rectangular prism with the given number of 7 unit cubes. Shade to show the top and front views.

Question 3.
24 unit cubes
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 5
Answer:
24 cube units

Question 4.
H.O.T. Multi-Step The top, side, and front views of a rectangular prism are shown. Build the prism. How many unit cubes are used to build the solid?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 6
___________ unit cubes
Answer:
18 cube units

Explanation:
Volume = length × width × height

= 3 × 2 × 3

= 18 cube units

Question 5.
H.O.T. Jen uses 18 cubes to build a rectangular prism. The top and front views are shown. Shade to show the side view.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 7
Answer:
Jen rectangular prism
Explanation:

Volume = length × width × height

= 3 × 2 × 3

= 18 cube units

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 6.
Apply Theo builds the first layer of a prism using 4 cubes. He adds 3 more layers of 4 cubes each. How many cubes are used for the prism?
(A) 7
(B) 16
(C) 12
Answer:
16

Explanation:
Theo builds the first layer of prism = 4 cubes
then he adds 3 more layers = 3 × 4 = 12
Then he adds 4 cubes each = 12 + 4 = 16

Question 7.
Analyze Dan built this rectangular prism. How many unit cubes did he use?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 8
(A) 18
(B) 10
(C) 24
Answer:
24 unit cubes

Explanation:
Volume = length × width × height

=   3 × 2 × 4

=  24

Go Math Grade 2 Answer Key Pdf Front View of a Cube Question 8.
Multi-Step Ella builds the first layer of a rectangular prism using 6 cubes. James adds 2 more layers of 6 cubes each. How many cubes are used for the prism?
(A) 8
(B) 18
(C) 12
Answer:
18

Explanation:
Ella builds the first layer = 6 cubes

James adds 2 more layers = 6 × 2 = 12

2 layers of 6 cubes each = 12 + 6 = 18

Question 9.
Texas Test Prep Tyler built a rectangular prism using unit cubes. How many unit cubes did Tyler use?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 9
(A) 27
(B) 9
(C) 18
Answer:
27 cube units

Explanation:
Number of cubes in each layer = 9

Number of layers = 3

Number of cube units = 9 × 3

= 27 cube units

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to show how he or she solved an exercise in the lesson.
Answer:

Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Homework and Practice Answer Key

Shade to show the top and front views of each rectangular prism.

Question 1.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 10
Answer:
Rectangular prism shade1

Question 2.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 11
Answer:
rectangular prism shade 2

Problem Solving

Question 3.
The top, side, and front views of a rectangular prism are shown. How many unit cubes are used to build the solid?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 12
__________ cubes
Answer:
18 cube units

Explanation:

Volume = length × width × height

= 3 × 2 × 3

= 18 cube units

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
Ken built a rectangular prism using unit cubes. How many unit cubes did Ken use?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.3 Answer Key 13
(A) 24
(B) 8
(C) 12
Answer:
24 cube units

Explanation:
Volume = length × width × height

= 4 × 2 × 3

= 24

Question 5.
Multi-Step Abby builds the first layer of a rectangular prism using 6 cubes. Liam adds 2 more layers. How many cubes are used for the prism?
(A) 7
(B) 18
(C) 10
Answer:
18

Explanation:
Number of cubes Abby builds first layer=6
Liam add 2 more layers= base cubes + 2nd layer cubes + 3rd layer cubes

Liam add 2 more layers= 6 + 6 + 6
= 18

Question 6.
Colby builds the first layer of a rectangular prism using 8 cubes. He adds another layer of cubes. How many cubes are used for the prism?
(A) 9
(B) 8
(C) 16
Answer:
16

Explanation:
Number of cubes Colby builds the first layer of a rectangular prism = 8

He adds another layer of cubes = base layer + another layer

cubes used = 6 +6

cubes used = 12

Question 7.
Erica builds the first layer of a rectangular prism using 2 cubes. She adds 3 more layers. How many cubes are used for the prism?
(A) 4
(B) 8
(C) 6
Answer:
8 cubes

Explanation:
Erica builds the first layer of a rectangular prism using cubes = 2

she adds 3 more layers = 3 × 2 = 6

Number of cubes = 6 + 2

Number of cubes = 8

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top